Bos tegen onzinnig opdraven

Icoon PolitiekMinister van Financiën en vicepremier Wouter Bos vindt dat zijn aanwezigheid bij debatten met de Tweede Kamer niet altijd zinvol is.

Dit was op te tekenen vandaag tijdens een persconferentie naar aanleiding van de irritatie bij oppositiepartijen over het wegblijven van de heer Bos bij een debat over het ouderenbeleid.

"Ik heb het idee dat ik wel wat beters te doen had", aldus Bos. Volgens hem konden zijn drie aanwezige collega-bewindslieden alle vragen van de Kamer ook prima beantwoorden. Hij verwees ook naar zijn eerdere ervaring met debatten waar hij als minister van Financiën weinig aan toe te voegen had.

Tweede Kamer en kabinet zouden wel iets doelmatiger met elkaar om kunnen gaan, vindt Bos. "Niet overal waar rekensommetjes gemaakt worden, is de minister van Financiën nodig."

Wel bestaat er volgens Bos een zekere spanning tussen de regel dat een minister moet komen als de Kamer dat wil en het uitgangspunt dat het Kabinet met een mond spreekt. In dat laatste geval zou ook een collega voor hem het woord kunnen doen.

De situatie ontstond afgelopen donderdag, toen bijna de voltallige oppositie dreigde weg te lopen bij het debat over ouderenbeleid omdat Bos ontbrak. Zijn collega-bewindslieden Jet Bussemaker (Volksgezondheid), Ella Vogelaar (Wonen) en Piet Hein Donner (Sociale Zaken) kwamen wel uitgebreid aan het woord.

Uiteindelijk deed de oppositie water bij de wijn en nam genoegen met uitstel van het tweede gedeelte van het debat, waarbij Bos dan wel zal aanschuiven. De vicepremier zei de zaak niet onnodig op de spits te willen drijven. Maar hij voegde eraan toe zich niet voor te kunnen stellen dat er vragen zijn blijven liggen waarop zijn collega's het antwoord schuldig moesten blijven.

Vanuit de oppositie noemde SP-Kamerlid Agnes Kant, die de kwestie aankaartte, het echter onbeschoft dat Bos het niet de moeite waard vond aan het debat deel te nemen. "Dat is een schoffering van het werk van de Kamer." De Tweede Kamer praatte over een rapport dat ze zelf had opgesteld. Verder vermoedt ze dat Bos weg bleef omdat hij geen trek had te worden ondervraagd over zijn plannen 65-plussers te laten meebetalen aan de AOW.