Doden bij aanslag in Libanon

Icoon AanslagVanmiddag werd Libanon opnieuw opgeschrikt door een zware bomaanslag. Bij de aanslag in de hoofdstad Beiroet kwam daarbij de vooraanstaande politiecommandant Wissam Eid om het leven. Tenminste drie andere mensen, waaronder zijn lijfwacht, kwamen ook om en er vielen meer dan dertig gewonden.

De ontploffing vond plaats in de christelijke wijk Al-Hasimiya. Hier werd de auto van Eid door middel van een op afstand ontstoken bom in de lucht geblazen. Volgens bronnen zou Eid net terugkomen van een vergadering met leden van de internationale onderzoekscomissie voor de opheldering van de moord op ex-premier Rafik Hariri. Die moord leverde een stormloop aan protesten op in Libanon, waarna de regering aftrad. Na de aanslag meldde voorzitter Ashraf Rifi dat Eid aan de oplossing van verscheidene grote terreuraanslagen bezig was.

Volgens politiebronnen was dit niet de eerste poging om Eid te vermoorden. "Dit was duidelijk een wraakaktie. Eid was reeds in februari 2006 doelwit van een moordcomplot, toen voor de ingang van zijn huis een handgranaat af ging", zei een agent. Vorig jaar was Eid gewond geraakt tijdens gevechten tegen islamitische extremisten in het Palestijnse kamp Nahr al-Bared. Bij de gevechten in dat kamp vielen de afgelopen tijd al zeker driehonderd doden.

Libanon wordt al enkele jaren opgeschrikt door bomaanslagen op vooraanstaande politici en journalisten. Het land gaat gebukt onder een politiek conflict tussen het pro-westerse (anti-Syrische) en het pro-Syrische kamp. De slachtoffers vallen het vaakst aan de kant die anti-Syrisch is. Eerder maakte de VN al melding van betrokkenheid van Syrië bij de dood van Hariri.

In december 2007 werd generaal François al-Hajj het slachtoffer van een moordaanslag. Hij werd beschouwd als de belangrijkste kandidaat om stafchef Michel Suleiman op te volgen, die als kandidaat voor het Libanese presidentschap naar voren was geschoven.

De aanslag van vandaag was de zwaarste sinds de moord op Hariri in februari 2005. Destijds kwamen 22 mensen om het leven. Vermoed wordt dat opnieuw Syrië achter de aanslag zit.

Wil je ook eens mee discussiëren over Libanon op het forum? Het kan hier

Met dank aan Paaskonijn voor de submit.