Hamsters TINKEBELL. in beslag genomen

Icoon KunstDe Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft gisteren in samenwerking met een hondengeleider van de politie Amsterdam-Amstelland honderd hamsters van kunstenares Katinka Simonse (TINKEBELL.) in beslag genomen. De kunstenares liet tot woede van dierenbeschermers in haar project 'Save the Pets' honderd hamsters rondrennen in felgekleurde ballen in haar galerie aan de Eerste Jan Steenstraat.

Volgens de Dierenbescherming werd het welzijn van de hamsters ernstig geschaad. De dieren zaten 4 uur lang in een bol opgesloten en hadden geen vrije keuze of ze wilden rennen, slapen, eten of drinken.

De knaagdieren zijn naar een opvang gebracht. Er volgt nu een gerechtelijke procedure waarbij het Openbaar Ministerie bepaalt of TINKEBELL. met haar project door mag gaan.

De kunstenares doet middels haar alter-ego 'TINKEBELL.' alle langere tijd onderzoek naar het begrip empathie met betrekking tot de dubbelzinnige moraal zoals deze zich uit bij dieren- en milieuactivisten. Ze vraagt zich af of de Dierenbescherming nu ook invallen gaat doen bij mensen die thuis hamsters in de bollen stoppen.

''Ik probeer normaal gedrag in een andere context te laten zien. Kinderen met hamsters stoppen ze ook in zo'n bol.'' Ze wil vandaag de tentoonstelling gewoon weer laten doorgaan.

Foto: TINKEBELL.
Meer foto's en info staan hier

Met dank aan mouthman en GSMboy voor de submit.