Eerste olieverfschilderijen in Afghanistan

Redactie
Icoon KunstDe eerste olieverfschilderijen op de wereld zijn bijna veertien eeuwen terug gemaakt in wat tegenwoordig Afghanistan heet. Dit hebben Japanse wetenschappers vandaag in Tokio gemeld.

In de grotten van Bamiyan zijn boeddhistische muurschilderingen aangetroffen die met grote kennis van olieverf zijn vervaardigd. De gebruikte techniek is minstens zo verfijnd als die in de Europese Renaissance 800 jaar later, aldus een betrokken Japanse deskundige Yoko Taniguchi, werkzaam bij het Nationale Onderzoeksinstituut voor Culturele Verworvenheden. De muurschilderingen in de grotten zijn volgens Taniguchi rond het jaar 650 gemaakt.

Japanse, Europese en Amerikaanse onderzoekers werken in de grotten van Bamiyan aan het herstel van de schade die de Taliban er aanrichtten. Zo bliezen de aanhangers van bin Laden er in 2001 twee enorme beelden van Boeddha op. Volgens de Taliban is elke menselijke gelijkenis van goddelijkheid on-islamitisch. Daarom waren de beelden, die ver voor het ontstaan van de islam uit de rotswand nabij de stad Bamiyan werden uitgehouwen, een belediging tegenover de islam en moesten ze vernietigd worden.