Weer geen akkoord Veiligheidsraad over Gaza

Icoon Isra�l/PalestinaDe VN-Veiligheidsraad is er donderdag opnieuw niet in geslaagd het eens te worden over een veroordeling van de Israëlische blokkade van de Gazastrook.

Alleen de VS liggen nog dwars terwijl alle andere veertien leden van de Raad het eens zijn over een tekst die rept over "diepe bezorgdheid over de snelle verslechtering van de humanitaire situatie" in de Gazastrook. Het argument van de VS om de ontwerptekst te verwerpen is dat deze wel spreekt over Israëls sluiting van de grenzen en het afsluiten van de elektriciteit en beperking van de brandstofleveranties, maar geen melding maakt van de raketten die Hamas-militanten de laatste week afschoten op het zuiden van Israël.

Ondertussen zijn in de laatste week 42 Palestijnen omgekomen en meer dan honderd gewond geraakt bij bombardementen en militaire operaties van Israël, aldus Lynn Pascoe, een politiek woordvoerder van de VN. De raketten die vanaf Gaza gelanceerd worden hebben aan de overzijde elf Israëli's verwond, maar geen dodelijke slachtoffers veroorzaakt.

Komende woensdag wordt er verder onderhandeld.

Prikkeldraad langs de Gaza-grens