FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 mei 2007

Alonso geeft Massa schuld van touché

Fernando Alonso geeft Felipe Massa de schuld van het incident tussen de twee in de eerste bocht van de race van vanmiddag.

Massa startte vanaf pole position, maar Alonso kwam bij het aanremmen voor de eerste bocht langszij en de twee raakten elkaar in de apex van de bocht. Alonso schoof de grindbak in, moest zijn weg vervolgen in de vierde positie en kon een overwinning op zijn thuiscircuit vergeten. Tevens verloor de Spanjaard de (gedeelde) leiding in het kampioenschap.

"Ik zat aan de buitenkant, remde later en lag duidelijk op hem voor in de eerste bocht," verklaarde Alonso. "Het was geluk dat we allebei de race uit konden rijden, want bij 99 procent van dit soort incidenten liggen beide wagens eruit." Alonso noemde de actie van Massa gevaarlijk en zei dat zijn auto nadien moeilijker te besturen was. "Als je naar de sidepod en de achterkant van mijn wagen kijkt, is het duidelijk voor iedereen wie er het eerste de bocht in ging. Ik lag meer dan een halve wagenlengte voor."

Massa was niet onder de indruk van de beschuldigingen van de wereldkampioen. "Als er iemand agressief was, was het Fernando en niet ik," wierp de Braziliaan tegen. "In mijn carrière ben ik altijd de eerste geweest om mijn fouten te erkennen, maar probeer me niet te vertellen dat dit mijn schuld was. Kom op, volgens mij is dit autoracen."

Darts: Uitslag finale IDL

Icoon DartsDe Schot Gary Anderson is erin geslaagd de International Darts League in 2007 op zijn naam te schrijven. De Schot won in een best-of-25 met 13-9 van zijn tegenstander Mark Webster.

Anderson begon sterk en kwam al snel op een 2-0 voorsprong in sets. Webster kwam goed terug en na vier gespeelde sets was de stand weer gelijk. De volgende twee legs gingen naar de Schot en hij bleef eigenlijk altijd een break voor zijn tegenstander. Webster speelde niet onaardig maar kon deze break achterstand niet meer goed maken. Anderson won de partij uiteindelijk met 13-9.

De gemiddeldes van beide spelers lagen erg dicht op elkaar. Anderson gooide 31,95 per pijl terwijl zijn opponent 31,51 gooide. Gary Anderson wist achttien maal de hoogste score van 180 op het bord te zetten, terwijl Webster slechts acht maal deze score wist te gooien. Het uitgooi-percentage van Webster was met 40% hoger dan dat van Anderson (33,70%). Anderson mag door deze overwinning een bedrag van dertigduizend euro op zijn bankrekening schrijven. 'Webby' is vijftienduizend euro rijker.

Voor meer nieuws over de IDL kijk je op FOK!sport!

[IDL] Anderson schrijft IDL op zijn naam

De Schot Gary Anderson is erin geslaagd de International Darts League in 2007 op zijn naam te schrijven. De Schot won in een best-of-25 met 13-9 van zijn tegenstander Mark Webster.

Anderson begon sterk en kwam al snel op een 2-0 voorsprong in sets. Webster kwam goed terug en na vier gespeelde sets was de stand weer gelijk. De volgende twee legs gingen naar de Schot en hij bleef eigenlijk altijd een break voor zijn tegenstander. Webster speelde niet onaardig maar kon deze break achterstand niet meer goed maken. Anderson won de partij uiteindelijk met 13-9

De gemiddeldes van beide spelers lagen erg dicht op elkaar. Anderson gooide 31,95 per pijl terwijl zijn opponent 31,51 gooide. Gary Anderson wist achttien maal de hoogste score van 180 op het bord te zetten, terwijl Webster slechts acht maal deze score wist te gooien. Het uitgooi-percentage van Webster was met 40% hoger dan dat van Anderson (33,70%). Anderson mag door deze overwinning een bedrag van dertigduizend euro op zijn bankrekening schrijven. 'Webby' is vijftienduizend euro rijker.

Surfende Duitser bestolen

Als Duitser moet je in Nederland altijd op je hoede zijn. Zo hebben ze gisteren een 29-jarige inwoner van Duisburg die hier was om te surfen, beroofd van zijn auto met daarin zijn hele hebben en houden. De auto, een zwarte Volkswagen Passat, stond geparkeerd op de Boulevard Barnaart in Zandvoort.

Bij de politie vond de natte jongeman een luisterend oor. Nadat ze zijn aangifte hadden opgenomen, haalden ze zijn surfplank van het strand en verleenden ze hem onderdak tot zijn ouders de pechvogel om negen uur 's avonds kwamen ophalen.

Terwijl de jongeman zich warmde aan de kachel op het bureau, gingen de dienders op pad om te kijken of ze de gestolen auto ergens zagen. Ze moesten echter onverrichter zake huiswaarts keren.

Stagiair klem onder vat beton

Icoon OngelukEen 18-jarige man uit Roodeschool is vrijdag bijna geplet door een vat beton. De jongeman werkte als stagiair bij een bedrijf in het Groningse Uithuizermeeden.

Op een stuk land hielp hij dampalen plaatsen. Een tractor duwde die met behulp van een betonvat van 200 liter de grond in. De man moest de palen vasthouden. Het vat beton gleed echter weg en kwam op het been en de heup van de stagiair terecht. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. De Arbeidsinspectie onderzoekt de zaak.

Uitslagen Spanje speelronde 34

De Spaanse Primera División kent sinds gisteravond een nieuwe koploper. Real Madrid pakte de leiding na winst op Espanyol, terwijl Barcelona verzuimde deze terug te pakken.

Real Madrid kende een bizarre wedstrijd in eigen huis tegen Espanyol. Het miste belangrijke spelers door schorsingen en blessures, terwijl de bezoekers met een veredelde B-opstelling kwamen, met het oog op de UEFA Cup-finale. Walter Pandiani was binnen het half uur tweemaal trefzeker na enkele snelle counters. De Uruguayaanse spits maakte na de aansluitingstreffer van Ruud van Nistelrooij voor rust ook nog de 1-3. De Madrilenen vochten echter terug in de tweede helft. Raúl en de ingevallen José Antonio Reyes zorgden voor de gelijkmakende treffers binnen een kwartier. Toen de Koninklijke punten leek te gaan verspelen, was het Gonzalo Higuaín die in de laatste minuut alsnog de winst voor zijn club opeiste: 4-3.

Sevilla kon bij winst op Recreativo Huelva op twee punten van Real Madrid blijven. In het eigen Estadio Ramón Sánchez Pizjuan zou het uiteindelijk de punten bij elkaar halen. Enzo Maresca maakte namens de thuisploeg net als vorige week de openingstreffer. Beide ploegen vochten in het vervolg soms letterlijk voor de bal. Tien minuten voor het eind maakte Luis Fabiano de beslissende goal voor Sevilla. De Braziliaan mocht een penalty verzilveren. Datzelfde gold voor Jesús Vázquez, die namens Recreativo vlak voor tijd nog een eretreffer mocht maken vanaf de stip.

Barcelona moest zich na het bekerdebacle van afgelopen donderdag zien te herpakken tegen Real Betis. Al snel hadden de socio's in het Camp Nou stadion reden tot juichen, toen Deco een strafschop wist te versieren. Spelmaker Ronaldinho stapte vervolgens naar voren om de kans te benutten: 1-0. Barcelona was niet echt beter, maar creëerde wel de beste kansen, zoals een prachtige omhaal van Samuel Eto'o. Barça koerste af op een minimale overwinning, maar kwam opnieuw bedrogen uit, toen Rafael Sobis twee minuten voor tijd de gelijkmaker binnenprikte vanuit een snelgenomen vrije trap. De tweede mentale klap in drie dagen kwam Barça in de resterende minuten niet meer te boven.

Real Madrid heeft nu evenveel punten als Barcelona, maar omdat het onderling resultaat in Spanje als eerste beslissende factor geldt, staan de Madrilenen nu aan kop.

Uitslagen:

DatumThuisUitUitslag
12/5Real MadridEspanyol4-3
12/5SevillaRecreativo Huelva2-1
13/5GetafeAtlético madrid1-4
13/5Athletic ClubDeportivo la Coruña1-1
13/5Real RacingReal Mallorca0-2
13/5OsasunaVillarreal1-4
13/5Celta de VigoLevante1-2
13/5GimnàsticReal Sociedad1-3
13/5BarcelonaReal Betis1-1
13/5ValenciaReal Zaragoza2-0

Stand:

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1Real Madrid3466+21
2Barcelona3466+34
3Sevilla3464+27
4Valencia3462+17
5Real Zaragoza3455+13
6Atlético Madrid3454+11
7Recreativo Huelva3450+1
8Villarreal3450-1
9Getafe3449+5
10Real Racing3449-2
11Real Mallorca3448-2
12Espanyol3445-2
13Deportivo la Coruña3444-9
14Osasuna3437-7
15Real Betis3436-9
16Levante3436-14
17Athletic Club3434-18
18Real Sociedad3430-15
19Celta de Vigo3430-20
20Gimnàstic3424-30

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Ruud van NistelrooijReal Madrid21
2Frédéric KanoutéSevilla19
=Diego MilitoReal Zaragoza19
4RonaldinhoBarcelona18
5Diego ForlánVillarreal15
6David VillaValencia13
7Fernando BaianoCelta de Vigo12
=Fernando MorientesValencia12
=Fernando TorresAtlético Madrid12

Programma:

DatumThuisUitTijd
20/5EspanyolGetafe17.00
20/5Atlético MadridBarcelona17.00
20/5Real BetisGimnàstic17.00
20/5Real SociedadCelta de Vigo17.00
20/5LevanteOsasuna17.00
20/5VillarrealReal Racing17.00
20/5Real MallorcaValencia17.00
20/5Real ZaragozaAthletic Club17.00
20/5Deportivo la CoruñaSevilla17.00
20/5Recreativo HuelvaReal Madrid17.00

Man overlijdt in politiecel

Icoon PolitieEen 39-jarige man is vrijdagavond gestorven in een cel van een politiebureau in het Limburgse Heerlen. De gevangene was een dakloze man die was gearresteerd vanwege openbare dronkenschap in Landgraaf. Hij werd volgens de politie meegenomen 'voor zijn eigen welzijn'.

Een arts zou toen al zijn ingeschakeld. De man is ondanks herhaaldelijke controle overleden. De Rijksrecherche onderzoekt de exacte doodsoorzaak. Dat is de normale gang van zaken bij het overlijden van een arrestant.

NFLE: Admirals verliezen van Hamburg

De Amsterdam Admirals zijn er niet in geslaagd de goede reeks vervolg te geven. Op het gladde veld in de AOL Arena verloren de Amsterdammers met 24-17 van de Hamburg Sea Devils. Ditmaal was het de eerste helft die de Admirals de das omdeed, waarin quarterback Drew Olson geblesseerd raakte en niet meer terugkeerde.

In het eerste kwart liep de offense uit Amsterdam van geen kant. Het was dan ook niet verrassend dat Olson de ondergang inleidde. Een korte pass van de quarterback werd ondergeschept en voor 34 yards terug de endzone ingelopen door Byron Hardmon, hetgeen een 7-0 voorsprong voor de Sea Devils betekende Tot overmaat van ramp viel Olson ook nog eens geblesseerd uit, waardoor backup quarterback Corey Bramlet tegenover zijn oudere broer Casey Bramlet kwam te staan.

Het tweede kwart was het de defense van de Admirals die ternauwernood een touchdown kon voorkomen, maar wel een 25-yard field goal van Shane Andrus moesten toestaan. De offense uit Amsterdam kon ook met Bramlet geen potten breken, waardoor Hamburg de druk op de defense kon houden. Dit resulteerde uiteindelijk in een 39-yard touchdown pass van Sea Devil quarterback Bramlet naar wide receiver Marcus Maxwell. Zo bepaalde Hamburg de ruststand op een comfortabele 17-0 voorsprong.

In de tweede helft herstelde de Admirals zich. De offense begon te lopen en de defense kreeg meer grip op de Hamburgers. De hoofdstedelingen zetten zichzelf voor het eerst op het scoreboard door een 2-yard touchdown run van Jonathan Smith mede door een defensive pass interference penalty in de endzone van de Sea Devils. Ook het tweede balbezit van de Admirals resulteerde in een touchdown. Een drive die was begonnen op hun eigen 16-yard line werd door goed uitgevoerde plays tot de 19-yard line van Hamburg gebracht. Vanaf daar verzond Corey Bramlet de bal richting wide receiver Justin McCullum die de bal ving in de endzone van de Duitsers. De 17-0 achterstand was in één kwart teruggebracht tot 17-14.

Het begin van het vierde kwart leverde geen spectaculaire plays op. Dit werd doorbroken door een 4th down conversion van Hamburg en wat voor een. Op de 11-yard line nam Sea Devil head coach Vince Martino de gewaagde beslissing niet voor een zekere field goal te kiezen, maar om de drive door te zetten. De 4th & 1 situatie werd besloten met een pass van Casey Bramlet richting opnieuw Maxwell, die de bal zo de endzone van de Amsterdammers kon inlopen. De daaropvolgende drive van Amsterdam leverde een 27-yard field goal op van kicker Jaret Johnson, wat de achterstand van tien tot zeven punten terugbracht.

Met nog twee minuten op de klok begonnen de Admirals aan hun laatste drive. Ze kwamen tot aan de 5-yard line van de Sea Devils, maar Corey Bramlet kon tot drie keer toe geen vrijstaande Admiral vinden. De derde keer werd de bal zelfs ondergeschept door cornerback Brent Grimes, waarna het over en sluiten was voor de Amsterdammers.

Lang hoeven de Amsterdam Admirals echter niet te wachten op zich te kunnen revancheren. Aanstaande vrijdag staan ze opnieuw tegenover de Hamburg Sea Devils, ditmaal in de Amsterdam ArenA.

Alle uitslagen

WedstrijdUitslag
Hamburg Sea Devils - Amsterdam Admirals24 - 17
Rhein Fire - Frankfurt Galaxy27 - 24
Berlin Thunder - Cologne Centurions10 - 24

Stand na de vijfde speelronde

TeamGespeeldGewonnenVerlorenGelijk
Frankfurt Galaxy5320
Cologne Centurions5320
Hamburg Sea Devils5320
Berlin Thunder5230
Amsterdam Admirals5230
Rhein Fire5230

FOK!tv - Welcome to Hasselhoff's

Onlangs lekte een filmpje uit waarin een stomdronken David Hasselhoff een gesprek met zijn dochtertje probeert te voeren. Afgelopen weekend was er The Dutch Starcon, een 'evenement' waar een aantal acteurs uit oude cultseries hun opwachting maken en handtekeningen uitdelen. Dirk Benedict en Dwight Schultz waren er ook en hadden een heel bijzonder idee voor een restaurant.



Je kunt deze video ook als wmv downloaden (23,3Mb)

Binnenkort overigens een uitgebreider FOK!tv item van The Dutch StarCon

Patch Supreme Commander op komst

Hoewel het strategiespel Supreme Commander veelal uiterst lovend werd ontvangen, was ontwikkelaar Gas Powered Games toch nog niet helemaal tevreden met de game. Daarom brengt men binnenkort een patch uit die tot doel heeft meer evenwicht aan te brengen.

Er zal wat geschaafd worden aan de onderlinge verschillen tussen units, om zo een betere balans tussen hen te creëren. Ook zullen de startposities op de maps worden aangepast, zodat er geen partij is die een significant terreinvoordeel heeft ten opzichte van de ander. Een volledige lijst van aanpassingen is hier te vinden. Wanneer de patch als download beschikbaar is, is nog niet bekend.

Tijdschriften braken GTA IV informatie uit

Meerdere games-gerelateerde tijdschriften, waaronder Xbox Magazine UK en OPM Australië, hebben hun bladen volgestopt met informatie over Grand Theft Auto IV. Hieronder een opsommende samenvatting.

- De ontwikkeling van het spel zit al op tweederde.
- Als hoofdpersoon Niko een wapen tevoorschijn tovert, verschijnt er een vizier in beeld. Handmatig schieten zal dus hoogstwaarschijnlijk mogelijk zijn.
- Rockstar schuwt vulgaire humor met het getal 69 niet, onder andere met straatnamen als "69th Street Diner".
- Niko kan in brandtrappen klimmen om zo daken te bestijgen. Aldaar is het ook weer mogelijk om je criminele vriendjes diezelfde weg naar beneden te duwen.
- Vuistgevechten zijn realistischer dan voorgaande GTA avonturen.
- Er zal een dance-radiostation komen die Oost-Europese muziek draait.
- Camerastandpunten kunnen waarschijnlijk ook in de auto worden aangepast. Rockstar schaaft hier nog aan.
- Bij het gebruik van je mobieltje zal er rechtsboven op het scherm een pop-up komen met het schermpje van je telefoon uitvergroot.
- Volgens Dan Houser, een van de meest vooraanstaande personen bij de ontwikkeling van GTA IV, zegt dat Liberty City de grootste GTA-stad ooit wordt. Daarnaast blinkt de metropool ook nog eens uit in details.
- Men wil de het gebruik van de radiostations en het gedrag van de politie realistischer maken.
- Desondanks wordt er niet doorgedraafd in realisme; er is ook ruimte voor grappige wapens.
- Er zijn pin-automaten in de game, die hoogstwaarschijnlijk nog echt kunnen worden gebruikt ook.
- Als een auto je passeert hoor, en voel, je het gedraaide radiostation.
- Het besturen van een auto is aangepast.
- De game heeft iets met co-op. Deze is er echter niet om het gehele spel met twee personen te doorkruizen.
- Dan Houser weet nog niet of GTA IV als terugkerende basis gaat dienen voor de latere GTA-games, zoals GTA III voor VC en SA was. Volgens hem zou een toekomstige GTA ook wel eens buiten de VS af kunnen spelen.

Met dank aan Pony_Pak en Nebo voor het submitten van dit nieuws

[SBK] Haga pakt dubbel op Monza

Noriyuki Haga heeft met zijn Yamaha de dubbel gepakt op het circuit van Monza. Hij bleef in beide races respectievelijk Troy Bayliss en James Toseland voor. Haga loopt met deze overwinningen weer wat in op Toseland in de tussenstand.

Uitslag race 1

PosRijderTeamMotorTijd
1 HagaYamaha Motor Italia Yamaha YZF-R132'04.428
2 BaylissDucati Xerox Team Ducati 999 F0732'12.831
3 BiaggiAlstare Suzuki Corona Extra Suzuki GSX-R1000 K732'14.131
4 ToselandHannspree Ten Kate Honda Honda CBR1000RR32'18.015
5 CorserYamaha Motor Italia Yamaha YZF-R132'19.326
6 KagayamaAlstare Suzuki Corona Extra Suzuki GSX-R1000 K732'19.382
7 LanziDucati Xerox Team Ducati 999 F0732'23.945
8 FabrizioD.F.X. Corse Honda CBR1000RR32'28.548
9 MuggeridgeAlto Evolution Honda Honda CBR1000RR32'29.110
10 NeukirchnerSuzuki Germany Suzuki GSX-R1000 K632'33.625

Uitslag race 2

PosRijderTeamMotorTijd
1 HagaYamaha Motor Italia Yamaha YZF-R132'05.318
2 ToselandHannspree Ten Kate Honda. Honda CBR1000RR32'08.009
3 BaylissDucati Xerox Team Ducati 999 F0732'08.159
4 RolfoHannspree Ten Kate Honda Honda CBR1000RR32'08.506
5 BiaggiAlstare Suzuki Corona Extra Suzuki GSX-R1000 K732'08.869
6 CorserYamaha Motor Italia Yamaha YZF-R132'18.352
7 KagayamaAlstare Suzuki Corona Extra Suzuki GSX-R1000 K732'22.564
8 LaconiKawasaki PSG-1 Corse Kawasaki ZX-10R32'23.728
9 MuggeridgeAlto Evolution Honda Honda CBR1000RR32'34.335
10 SmrzTeam Caracchi Ducati SC Ducati 999 F0532'35.004

Stand na 12 races

PosRijderMotorPunten
1 ToselandHonda229
2 HagaYamaha194
3 BiaggiSuzuki191
4 BaylissDucati164
5 CorserYamaha135
6 LanziDucati107
7 XausDucati106
8 NeukirchnerSuzuki81
9 RolfoHonda77
10 KagayamaSuzuki60

Verstappen en Spyker overwegen test

Er bestaat een kans dat Jos Verstappen een Formule 1-wagen gaat testen voor Spyker F1. Zowel Michiel Mol als Verstappen zelf staan positief tegenover het plan.

Het idee om Verstappen dit najaar tijdens het raceweekend op Spa-Francorchamps te laten testen, komt van Michel Perridon, directeur van Spykersponsor Trust. Het zou niet alleen om een publiciteitsstunt gaan, maar ook om een serieuze test. Er zijn echter nog geen definitieve plannen gemaakt.

"Ik vond het meteen een hartstikke leuk idee", aldus Mol. "Dan maken we er in Spa-Francorchamps een Nederlands feestje van. Ik denk dat heel veel Nederlanders het geweldig zouden vinden om Jos te zien rijden."

Ook Verstappen zelf ziet het idee wel zitten. "Als de kans er is en het is een fatsoenlijke test, dan is het zeker leuk! Betreft het slechts een halve dag, dan heeft het geen zin," lichtte de coureur toe. "Ik vind het leuk om te doen en het is goed voor iedereen, voor Spyker, voor mij, voor de fans. Verder hoef ik me niet te bewijzen, ik weet dat ik nog steeds zo snel ben als vroeger."

Spanje wint EK onder 17

Spanje heeft de Europese titel veroverd tijdens het UEFA Under 17 Championship in België. Tegenstander Engeland moest in de finale één keer incasseren, en kwam die klap niet te boven.

In de eerste helft was Spanje licht de betere, maar van een overwicht kon niet gesproken worden. Slechts enkele slecht geraakte kopballen en een gele kaart voor Nathan Porritt aan Engelse zijde. De tweede helft begon direct aanvallender, en beide landen kwamen al snel in positie om te scoren. Uiteindelijk was het smaakmaker Bojan Krkić die de openingstreffer maakte, acht minuten na rust.

Engeland ging daarop verder naar voren. Spanje vond het wel best en liet Engeland vermoeid raken. Grote kansen kwamen er niet voor de Britten, daar Daniel Rose en Victor Moses hun goede vorm van het toernooi niet konden laten spreken in de finale. In de slotfase maakte Bojan de beslissende 2-0, al werd deze afgekeurd vanwege buitenspel. De pass van Fran Mérida kwam net te laat, maar het zou niets uitmaken.

Spanje pakt zijn zevende Europese onder-17 titel. Voor Engeland was het de eerste finale ooit, en zij blijven zonder eindoverwinning. Beide landen gaan naar het EK voor spelers onder de zeventien, evenals Frankrijk, België en Duitsland. Nederland greep een plaats bij de beste vijf net mis. Oranje werd zesde na een verlies tegen de Oosterburen.

Spanje - Engeland 1-0
48' Bojan Krkić

Hockey: Uitslag eerste ronde playoffs

Icoon HockeyDe hockeyers van Bloemendaal hebben vandaag in Wassenaar de eerste playoff-wedstrijd van de finale om het landskampioenschap gewonnen. De regerend landskampioen won via een golden goal in de verlenging de uitwedstrijd bij HGC: 2-3.

HGC maakte zondag de openingstreffer, maar Bloemendaal boog de achterstand om in een voorsprong van 1-2. Bram Lomans maakte uiteindelijk gelijk via een strafcorner. In de verlenging schoot de Duitse topscorer Christoffer Zeller Bloemendaal naar de zege. Zaterdag is de tweede wedstrijd in Bloemendaal. Bij een zege is Bloemendaal voor de vierde keer landskampioen.

Topscoorder Zeller (rechts) viert de overwinning met teamgenoten

Meer sportnieuws vind je uiteraard op FOK!sport!

Haastige bejaarde (82) jat slippers

Icoon OpmerkelijkEen 82-jarige vrouw uit Alblasserdam is aangehouden voor winkeldiefstal. De bejaarde probeerde een paar slippers van 12,95 euro te jatten. Eerst wilde ze wel afrekenen, maar ze vond de rij bij de kassa te lang.

De vrouw had geen zin om te wachten, daarom liep ze met de gloednieuwe slippers zo de winkel uit. Dat verklaarde de bejaarde tegenover de politie. Winkelpersoneel hield de dievegge aan. De vrouw betaalde op het politiebureau een boete van 130 euro en kon toen gaan.

Bromfietser dood gevonden in sloot

Icoon OngelukEen 54-jarige bromfietser uit Wateringen is dood teruggevonden in een sloot in het Zuid-Hollandse plaatsje De Lier. De man raakte door nog onbekende oorzaak te water.

De politie vermoedt dat er geen sprake is van een botsing met een andere partij. Mogelijk nam de bromfietser de bocht te wijd en belandde hij daardoor in de sloot. Daardoor zou hij zijn verdronken.

Met dank aan YubYub voor de submit.

Hockeyspeler raakt zwaargewond op veld

Icoon HockeyEen 15-jarige jongen uit Domburg is zwaargewond geraakt tijdens een hockeywedstrijd op het veld. De speler van de B1 van hockeyclub MMHC uit Middelburg botste tijdens het potje hockey tegen de keeper van tegenstander MHC Olympia uit Terneuzen.

De jongen brak meerdere ribben. Ook had hij een geperforeerde long. Met een ambulance is hij overgebracht naar het ziekenhuis in Antwerpen. Alle andere wedstrijden van hockeyclub MMHC werden na het ongeval afgelast.

Real Murcia naar Primera División

Real Murcia speelt vanaf aankomend seizoen weer in de hoogste klasse van Spanje. Door een 1-1 gelijkspel tegen degradatieklant Ponferradina kan promotie de club niet meer ontgaan.

Vega leidde de promotie van Murcia in, door voor rust een rode kaart namens de thuisploeg in ontvangst te nemen. Na rust opende Iván de score voor Murcia, terwijl Baha een puntje pakte voor Ponferradina in blessuretijd. Door het gelijkspel kan Real Murcia niet meer ingehaald worden door nummer vier en stadsrivaal Ciudad de Murcia. Laatstgenoemde heeft nog zeer weinig kans op succes dit seizoen.

Real Valladolid wist zich eerder al te verzekeren van promotie. Ook zijn de papieren voor het kampioenschap in de Segunda División nog in handen van Valladolid. Nummer drie Almería liet vandaag de kans om Real Murcia te volgen naar de Primera División liggen. De ploeg van Sander Westerveld had aan een punt genoeg, maar tegenstander Lorca wist er drie voorbij de ex-international te prikken: 3-1. Almería heeft nu alsnog vijf wedstrijden de tijd om één punt te verzamelen.

Hoeren vergoeden boetes in natura

Icoon OpmerkelijkProstituees in de Italiaanse plaats Padua vergoeden klanten die een bekeuring krijgen van de politie in natura. Bestuurders die in Padua aan de kant van de weg stoppen om een hoer op te pikken krijgen tegenwoordig standaard een boete van vijftig euro.

Stoppen en oppikken zorgt volgens burgemeester F. Zanonato van Padua voor files en ongevallen. Klanten van prostituees remmen volgens de burgemeester abrupt om tippelaarsters van dichtbij te bekijken. Negen mensen kregen tot nu toe een bekeuring.

Prostituees protesteren tegen die praktijken door hun klanten de boete in natura te vergoeden. Om dat aan te geven dragen ze een roze love sticker op hun borst waarmee ze aangeven dat bekeuringen worden vergoed. Woensdag demonstreren de dames van plezier in de straten van Padua.

McEwen wint tweede etappa Giro d'Italia

Robbie McEwen heeft de tweede etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De Lotto-renner was na 203 kilometer koers de snelste in de massasprint. De etappe ging van Tempio Pausania naar Bosa.

McEwen troefde in de sprint Alessandro Petacchi af. De Milram-renner werd door zijn ploeg zoals gebruikelijk in de laatste kilometers in stelling gebracht maar de Austrliër bleek over de beste papieren te beschikken en pakte de overwinning. Vijf renners gingen na het eerste uur voor eigen succes. De voorsprong van de vijf liep nooit op tot boven de vier minuten, op acht kilometer van de meet werden de vluchters gegrepen.

Uitslagen Italië speelronde 36

In Italië werd dit weekend de 36e speelronde in de Serie A gespeeld. Hieronder alle uitslagen, het programma en de huidige stand in de Serie A


Lazio en AC Milan verzekerd van voorronde van de Champions League.

Zowel Lazio Roma als AC Milan hebben zich verzekerd van deelname aan de voorrondes van de Champions League. Beide ploegen zijn met nog twee speeldagen te gaan verzekerd van de derde of vierde plaats. Wel verloren de twee ploegen punten dit weekend. Lazio Roma ging ten onder in het doelpunt rijke duel tegen Internazionale, AC Milan kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Catania. Clarence Seedorf zette zijn ploeg op voorsprong maar Gionatha Spinesi gooide nog roet in het eten en besliste de wedstrijd door de gelijkmaker binnen te schieten.

Lazio Roma kwam in het Giuseppe Meazza al snel op voorsprong, binnen vijf minuten stond het zelfs al met 0-2 voor. Goran Pandev en Massimo Mutarelli zorgden voor de twee treffers. Nog voor rust maakte Hernan Crespo er 2-2 van door tweemaal raak te schieten. In het eerste deel van de wedstrijd viel er nog een doelpunt, Christian Ledesma zette in de 41e minuut de 2-3 op het scorebord. Tot twintig minuten voor tijd stond die stand nog steeds op het bord maar wederom Crespo en tenslotte Marco Materazzi zorgden ervoor dat de drie punten in eigen huis bleven.

Beide ploegen zijn met nog twee speeldagen te gaan verzekerd van de derde of vierde plaats.

Uitslagen

ThuisUitEindstand
Udinese Atalanta Bergamo2-3
FiorentinaCagliari1-0
RegginaChievo Verona1-1
SienaEmpoli2-0
InternazionaleLazio Roma4-3
ParmaMessina4-1
CataniaAC Milan1-1
AscoliPalermo3-2
LivornoSampdoria1-0
AS RomaTorino0-1


Stand

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesDoelsaldo (+/-)Punten
1Internazionale3629614393
2AS Roma3621964072
3Lazio Roma36181082761
4AC Milan36191252461
5Fiorentina3620972754
6Empoli36141111153
7Palermo36141012552
8Atalanta Bergamo36121311449
9Sampdoria36121014-146
10Udinese36111015-643
11Livorno3691215-1539
12Torino 3610917-1739
13Parma3691116-1738
14Catania3691116-2238
15Siena3681414-1037
16Cagliari3681315-1137
17Reggina36111411036
18Chievo Verona3681216-936
19Messina3651021-3125
20Ascoli3641220-3124

Programma

DatumThuisUit
20-5Chievo VeronaAscoli
20-5SampdoriaCatania
20-5Atalanta BergamoInternazionale
20-5MessinaFiorentina
20-5TorinoLivorno
20-5Lazio RomaParma
20-5EmpoliReggina
20-5CagliariAS Roma
20-5PalermoSiena
20-5AC MilanUdinese

Topscores

#NaamClubDoelpunten
1TottiAS Roma22
2Lucarelli Internazionale18
-BianchiReggina18
4SpinesiCatania17
5ToniFiorentina16

Inbreker verraadt zichzelf

Een inbreker heeft vannacht in Utrecht zichzelf verraden door zijn hand in een brievenbus te steken. Dat meldde de politie vandaag.

De schrik sloeg een man vannacht om vier uur om het hart, toen hij ineens een hand door zijn brievenbus zag. Toen de hand weer werd weggetrokken, durfde de bewoner de politie te bellen.

Een eind verderop lukte het de inbreker wel om binnen te komen via de brievenbus. Met behulp van een ijzerdraadje wist hij de voordeur te openen en zo binnen te komen. Ondanks dat de bewoner in de huiskamer was, heeft hij niet gemerkt dat zijn huis werd leeggeroofd. Gelukkig was de poltie al in de buurt, en die vatte de 38-jarige boef in de kraag.

Uitslagen Duitsland speelronde 33

In de Duitse competitie werd dit weekend speelronde 33 afgewerkt..Hieronder alle uitslagen, het programma en de huidige stand in de Bundesliga.

VfB Stuttgart nieuwe koploper
Op de voorlaatste speelronde heeft VfB Stutgart de koppositie ingenomen in Duitsland. Stuttgart kwam tegen VfL Bochum tweemaal op achterstand maar wist desalniettemin te winnen met 2-3. Eerst moest Thomas Hitzlsperger de 1-0 ongedaan maken waarna Mario Gomez na rust de 2-2 op het scorebord zette. De winnende treffer kwam op naam van Cacau in de 72e minuut.

Schalke 04 gaf het landskampioenschap uit handen tegen Borussia Dortmund. Alexander Frei en oud-Feyenoorder Ebi Smolarek scoorden beide éénmaal en bezorgden de thuisploeg een 2-0 overwinning op Schalke. Ook Werder Bremen verloor, Eintracht Frankfurt was met 1-2 te sterk voor de Grün-Weissen. Hierdoor kan Werder Bremen geen kampioen meer worden, het heeft een achterstand van vier punten en dat is met nog maar één wedstrijd in het verschiet niet meer in te halen. Schalke kan nog wel kampioen worden, de Königsblauen hebben twee punten minder dan Stuttgart. Schalke moet dan volgende week winnen en Stuttgart verliezen.



Uitslagen

ThuisUitEindstand
Energie CottbusBayern München0-3
FSV Mainz 05Bor. M'Gladbach3-0
Werder Bremen Eintracht Frankfurt 1-2
Arminia Bielefeld Hannover 963-1
VfL BochumVfB Stuttgart2-3
Borussia DortmundSchalke 042-0
Alemannia AachenVfL Wolfsburg2-2
Hertha BSCBayer Leverkusen2-3
1.FC Nürnberg Hamburger SV 0-2


Stand

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesDoelsaldo (+/-)Punten
1VfB Stuttgart3320762367
2Schalke 043320582065
3Werder Bremen 3319683463
4Bayern München33176101257
51.FC Nürnberg 3314613448
6Bayer Leverkusen3310158845
7Borussia Dortmund3312813-144
8Hannover 963312813-644
9Hamburger SV 339159242
10Arminia Bielefeld 3311913-142
11VfL Bochum3312615-342
12Hertha BSC3311814-641
13Energie Cottbus3311814-1041
14Eintracht Frankfurt 3391311-1140
15VfL Wolfsburg3381312-637
16Alemannia Aachen339717-2034
17FSV Mainz 053381015-2034
18Bor. M'Gladbach336819-1926

Programma

DatumThuisUit
19/5VfB StuttgartEnergie Cottbus
19/5Bayern MünchenFSV Mainz 05
19/5Bor. M'GladbachVfL Bochum
19/5Hannover 961.FC Nürnberg
19/5Eintracht Frankfurt Hertha BSC
19/5Hamburger SV Alemannia Aachen
19/5Schalke 04Arminia Bielefeld
19/5Bayer LeverkusenBorussia Dortmund
19/5VfL WolfsburgWerder Bremen


Topscores

#NaamClubDoelpunten
1Theofanis GekasVfL Bochum20
2Alexander FreiDortmund16
-Roy MakaayBayern München16
4Kevin KuranyiSchalke 0415
5Maio GomezVfB Stuttgart13

CD: The Alternative Album Nr. 5

Tegenwoordig is het allemaal zo moeilijk niet meer om compilaties in elkaar te draaien. Vijftien of twintig jaar geleden moest je nog in de weer met dubbele cassettedecks. Met een potloodje de tape zover draaien zodat deze precies klaar stond op de juiste plek, stilte opnemen tussen de nummers, met de top 40 lijsten voor de radio zitten om het juiste nummer te pakken te krijgen zonder te veel DJ-geneuzel erbij. In de jaren negentig werd het al een stuk makkelijk door de CD-R. Eerst lekker op 2x of 4x speed je schijfje bakken via je pc. Toen de muziek eenmaal gedigitaliseerd was werd het helemaal kinderspel. CD's maken hoeft niet eens meer, gewoon op je iPod donderen die tracks en mixen maar. Toch blijven er compilatie-albums bestaan op cd. Naast de Megahits, 538-commerciepulp, coffeecorner loungeschijfjes en dancemixen komt er vanuit de alternatievere hoek ook wel eens wat uit. Met name de serie The Alternative Album is vaak een leuk bijeenraapsel van interessante bands. Inmiddels is het tijd voor nummer vijf.

Voetbal: Uitslagen playoffs 13 mei

Icoon EredivisieVandaag werden de returnwedstrijden in het kader van de playoffwedstrijden om Europees voetbal gespeeld. Ajax moest het opnemen tegen SC Heerenveen. AZ kreeg in Alkmaar bezoek van FC Twente. Feyenoord kruiste de degens met FC Groningen en Sparta Rotterdam reisde af naar Nijmegen voor een wedstrijd tegen NEC.

Champions League
Ajax is er in geslaagd om zich voor de volgende ronde van de playoffs om een ticket voor de Champions League te plaatsen. SC Heerenveen werd met 4-0 aan de kant gezet. De eerste twintig minuten hielden de clubs elkaar in evenwicht, maar ineens stonden de Amsterdammers met 2-0 voor, dankzij Huntelaar en Babel. In de tweede helft moest de Friese club met tien spelers verder, omdat Vandenbussche rood kreeg. De strafschop die hierop volgde werd door Huntelaar beheerst ingeschoten. In de slotfase maakte Perez de vierde treffer van de middag.

Ook AZ heeft nog uitzicht op deelname aan de Champions League. In eigen huis werd met 2-0 van FC Twente gewonnen. Het eerste half uur ging gelijk op, maar daarna kregen de bezoekers via Bakkal, Engelaar en N'Kufo een paar goede kansen. Na de thee leken de Tukkers de bovenliggende partij, maar de Alkmaarders werden ook steeds gevaarlijker. Een blunder van doelman Boschker leverde de voorsprong voor het team van trainer Van Gaal op. Lens bracht de genadeklap toe door het twee doelpunt aan te laten tekenen.

UEFA Cup
Feyenoord heeft zich niet weten te plaatsen voor de volgende ronde van de playoffs voor een UEFA Cup-ticket. Tegen FC Groningen stond er na negentig minuten 1-1 op het scorebord. De Rotterdammers kwamen via Van Hooijdonk al vrij snel op voorsprong, maar de bezoekers bleven het betere van het spel houden. Timmer wist te voorkomen dat de Groningers op gelijke hoogte kwamen. Na rust wist de thuisploeg een aantal kansen te creëren, maar nadien steeds verder weg. Dit resulteerde uiteindelijk in de gelijkmaker van Lovre, nadat Drenthe in de fout ging.

Intertoto
Sparta Rotterdam is er niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor de volgende ronde in de playoffs voor de Intertoto. NEC was in Nijmegen met 2-1 te sterk. De thuisploeg begon goed aan het duel, maar het waren de bezoekers die via Schenkel, na een corner, op voorsprong kwamen. Tien minuten later was de stand weer gelijk door een treffer van Wisgerhof. Na de pauze probeerde de bezoekende ploeg door te drukken. De Nijmeegse formatie liet zich niet kennen en kreeg ook nog een aantal kansen. Uiteindelijk was het Pothuizen die de thuisploeg de voorsprong bezorgde. Het slotoffensief van de Rotterdammers leverde niets meer op.

Alle uitslagen van vandaag:
Ajax - SC Heerenveen 4-0 (0-1)
AZ - FC Twente 2-0 (1-1)
Feyenoord - FC Groningen 1-1 (1-2)
NEC - Sparta Rotterdam 2-1 (1-1)

Voor meer nieuws over de playoffs kijk je natuurlijk op de FOK! Voetbalmanager!

Uitslagen Play-offs promotie/degradatie

Er werd vanmiddag nog één wedstrijd gespeeld in de tweede ronde van de promotie/degradatie-playoffs. Hieronder de uitslag.

RKC Waalwijk - FC Dordrecht 2-0
37' V.d. Bergh 1-0 penalty
82' De Ceulaer 2-0

Scheidsrechter: Wegereef.
Gele Kaart: Fuchs, v.d. Haar (RKC), Biyadat, Breinburg, Ramos en Auassar (allen Dordrecht).

Dordrecht won de eerste wedstrijd met 2-0. De derde en belissende wedstrijd wordt op 17 mei gespeeld.

Uitslagen Play-offs voor CL-voorronde

Vamiddag werden de returns gespeeld in de play-offs voor een plek in de voorronde van de Champions League. Hieronder vind je de uitslagen.

Ajax - SC Heerenveen 4-0
22' Huntelaar 1-0
23' Babel 2-0
61' Huntelaar 3-0
86' Perez 4-0

Scheidsrechter: Bossen.
Toeschouwers: 29.241.
Rode Kaart:59. Vandenbussche (Heerenveen)
Gele Kaart: Davids (Ajax)

Opstellingen

Ajax: Stekelenburg, Ogararu,S tam (Maduro/75), Vermaelen, Davids, Sneijder, Heitinga, Emanuelson, De Mul (Perez/69), Huntelaar, Babel (Mitea/84).

Heerenveen: Vandenbussche, Zuiverloon, Hansson, Dingsdag (Bradley/62), Breuer, Poulsen, Bosvelt (v. Dijk/61), Hanssen, Pranjic, Alves (Tarvajarvi/71), Nilsson



AZ - FC Twente 2-0
71' De Cler 1-0
89' Lens 2-0

Scheidsrechter: Vink.
Toeschouwers: 14.000.
Gele Kaart: Arveladze, Molhoek (AZ), Zomer, Wellenberg (FC Twente)

Opstellingen

AZ: Waterman, Steinsson, Donk, Jaliens, De Cler,De Zeeuw, Molhoek (Jenner/82), Cziommer, Martens, Arveladze (Lens/62), Dembélé (Koevermans/36).

Twente: Boschker, Wellenberg, Wielaert, Braafheid, Heubach (Zomer/41- Zijler/72), Wilkshire, El Ahmadi, Engelaar, Bakircioglu, N'Kufo, Bakkal (Gerritsen/84)

Heerenveen en FC Twente zijn uitgeschakeld en spelen volgend seizoen UEFA Cup. Op 20 en 27 mei spelen Ajax en AZ om een plaats in de voorronde van de Champions League.

Uitslagen Play-offs UEFA Cup-ticket

Vanmiddag werd de return van de play-offs voor een UEFA Cup-ticket gespeeld tussen tussen Feyenoord en FC Groningen. Hieronder vind je de uitslag.

Feyenoord - FC Groningen 1-1
8' V. Hooijdonk 1-0
73' Lovre 1-1

Scheidsrechter: Haverkort.
Toeschouwers: 20.000.
Gele Kaart: Drenthe (Feyenoord), Meerdink, Levchenko, Kruiswijk, v.d. Laak, Fledderus (allen Groningen)

Opstellingen

Feyenoord: Timmer, Collen, Vlaar, Bahia, Drenthe, Buijs, Lucius, Schreuder (Charisteas/76), Castelen, v.Hooijdonk, Huysegems (Hofs/64)

Groningen: v.Loo, Silva, Sankoh, Kruiswijk, v.d.Linden, Meerdink (v.d. Laak/56), Matthijs (Svejdik/79), Lovre, Levchenko (Fledderus/56), Nevland, Suárez.

De eerste wedstrijd eindigde in een 2-1 overwinning voor Groningen. In de tweede ronde, op 17 en 20 mei, speelt FC Utrecht nu tegen Groningen.

Uitslagen Play-offs Intertoto-ticket

Vanmiddag was de return in de play-offs om een ticket voor de Intertoto-cup tussen NEC tegen Sparta. Hieronder vind je de uitslag.

NEC - Sparta 2-1
26' Schenkel 0-1
36' Wisgerhof 1-1
60' Pothuizen 2-1

Scheidsrechter: Liesveld.
Toeschouwers: 5.000.
Gele Kaart: Olsson, Babos (NEC).

Opstellingen

NEC: Babos, Wisgerhof (Vanaudenaerde/71), Pothuizen, Olsson, El-Akchaoui, Barreto (Verweij/85), Kivuvu, Davids, Worm (Fachtali/77), Jans, Beerens

Sparta: Terol, De Roover, Adeleye, Schenkel, Olfers, Krohn-Dehli (Vlug/79), Medunjanin, v.Bueren, Rose, Bouaouzan, Emnes (John/79).

De eerste wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Op 17 en 20 mei speelt Vitesse nu tegen NEC.

Formule 1: Uitslag GP van Spanje

Icoon Formule 1Felipe Massa heeft een licht chaotische Grand Prix van Spanje gewonnen. De Braziliaan was vanaf pole gestart en reed bijna de hele wedstrijd aan de kop.

De start werd afgebroken doordat Jarno Trulli zijn motor liet afslaan door problemen met de brandstofdruk. De Toyota werd naar de pits geduwd, waar deze alsnog werd gestart. Na de herstart probeerde Fernando Alonso Felipe Massa buitenom in de eerste bocht in te halen, maar de Spanjaard belandde in het zand. Lewis Hamilton pakte de tweede plaats, terwijl Alonso tot de vierde plaats terugviel. Alexander Wurz en Ralf Schumacher raakten elkaar toen het veld moest afremmen voor een trage Takuma Sato. Schumacher kon de wagen nog laten repareren, maar de Williams van Wurz was te zwaar beschadigd om nog door te kunnen rijden.

Mark Webber was de tweede uitvaller van de dag, toen hij de wagen in de pits moest parkeren. Slechts minuten later vielen zowel Trulli als Räikkönen stil. Scott Speed kreeg op topsnelheid een klapband linksachter en belandde in de grindbak. Ondertussen had Massa een voorsprong van meer dan tien seconden opgebouwd op de twee McLarens en maakte in ronde 19 zijn pitstop. Bij het wegrijden spoot er benzine in het rond en stond de Ferrari kortstondig in brand. Door de rijwind doofde het brandje snel en kon de Braziliaan zijn weg vervolgen.

Vitantonio Liuzzi miste opeens alle snelheid en kon in de pitstraat ternauwernood worden ontweken door David Coulthard. Jenson Button kwam bij het uitrijden van de pitstraat zijn teamgenoot tegen en reed zijn voorvleugel stuk op de achterwielen van Rubens Barrichello. Tussendoor maakten ook Alonso en Hamilton hun pitstops, waardoor Nick Heidfeld kortstondig aan de leiding kwam.

Heidfeld maakte zijn eerste pitstop, maar werd te vroeg weggestuurd, waardoor zijn rechtervoorwiel niet vast zat. Hij moest het hele circuit voorzichtig rond om het wiel alsnog te laten vastzetten. Door alle actie in de race was Kubica geklommen tot de vierde plaats en reed Coulthard inmiddels op de vijfde positie. Beide coureurs waren snel en reden het gat naar Alonso langzaam maar zeker dicht. Christijan Albers reed ondertussen anoniem op de vijftiende plaats en werd na het negeren van blauwe vlaggen ook nog eens bestraft met een drive through-penalty.

Giancarlo Fisichella, op de negende plaats, was sneller dan Barrichello, maar kwam er niet voorbij. Renault haalde hem daarom wat eerder naar binnen voor zijn tweede stop. Niet lang daarna kwam ook Massa binnen voor zijn laatste stop. De Braziliaan had net niet genoeg voorsprong opgebouwd om de leiding te behouden en kwam in verkeer terecht. Hij kwam echter weer aan de leiding toen beide McLarens hun tweede stops maakten.

Na een relatief rustige middendeel begonnen in de laatste twintig ronden weer wagens uit te vallen. Schumacher parkeerde zijn wagen in de garage en ook Heidfeld haalde de finish niet. Hamilton reed zijn laatste stint op de hardere banden, terwijl Alonso op de zachtere banden reed en wel sneller was dan zijn teamgenoot, maar een te grote achterstand had om een bedreiging voor diens tweede plaats te worden.

Opvallend was de klassering van Takuma Sato. De Japanner was van de dertiende plaats gestart en scoorde, vooral door de vele uitvallers, het allereerste punt voor Super Aguri F1 ooit. Hij moest daarvoor nog wel Fisichella achter zich houden.

Massa won de race met een ruime voorsprong op Hamilton. De Brit gaat echter aan de leiding van het kampioenschap en laat Alonso en Räikkönen achter zich.

Meer (auto)sportnieuws lees je op FOK!sport!

Screenshots van Universe at War: Earth Assault

Sega presenteerde onlangs de eerste screenshots van de RTS Universe at War: Earth Assault. Het strijdperk van deze 'Epische RTS' zal de aarde zijn, waar verschillende buitenaardse rassen hun oorlog uitvechten.
De game moet volgens de officiële website nog in het najaar verschijnen, maar verschillende bronnen spreken over het eerste kwartaal van 2008. In eerste instantie zou de RTS naar de PC komen, maar ook de Xbox360 bezitters kunnen gaan genieten van de game.

Het spel moet zich onderscheiden van de concurrenten, niet door het vrij standaard verhaal, maar door de speciale aanpassingsopties die verschillende units hebben.

Meer screenshots zijn te vinden op de website




Uitslag Grand Prix van Spanje

Felipe Massa heeft een licht chaotische Grand Prix van Spanje gewonnen. De Braziliaan was vanaf pole gestart en reed bijna de hele wedstrijd aan de kop.

De start werd afgebroken doordat Jarno Trulli zijn motor liet afslaan door problemen met de brandstofdruk. De Toyota werd naar de pits geduwd, waar deze alsnog werd gestart. Na de herstart probeerde Fernando Alonso Felipe Massa buitenom in de eerste bocht in te halen, maar de Spanjaard belandde in het zand. Lewis Hamilton pakte de tweede plaats, terwijl Alonso tot de vierde plaats terugviel. Alexander Wurz en Ralf Schumacher raakten elkaar toen het veld moest afremmen voor een trage Takuma Sato. Schumacher kon de wagen nog laten repareren, maar de Williams van Wurz was te zwaar beschadigd om nog door te kunnen rijden.

Mark Webber was de tweede uitvaller van de dag, toen hij de wagen in de pits moest parkeren. Slechts minuten later vielen zowel Trulli als Räikkönen stil. Scott Speed kreeg op topsnelheid een klapband linksachter en belandde in de grindbak. Ondertussen had Massa een voorsprong van meer dan tien seconden opgebouwd op de twee McLarens en maakte in ronde 19 zijn pitstop. Bij het wegrijden spoot er benzine in het rond en stond de Ferrari kortstondig in brand. Door de rijwind doofde het brandje snel en kon de Braziliaan zijn weg vervolgen.

Vitantonio Liuzzi miste opeens alle snelheid en kon in de pitstraat ternauwernood worden ontweken door David Coulthard. Jenson Button kwam bij het uitrijden van de pitstraat zijn teamgenoot tegen en reed zijn voorvleugel stuk op de achterwielen van Rubens Barrichello. Tussendoor maakten ook Alonso en Hamilton hun pitstops, waardoor Nick Heidfeld kortstondig aan de leiding kwam.

Heidfeld maakte zijn eerste pitstop, maar werd te vroeg weggestuurd, waardoor zijn rechtervoorwiel niet vast zat. Hij moest het hele circuit voorzichtig rond om het wiel alsnog te laten vastzetten. Door alle actie in de race was Kubica geklommen tot de vierde plaats en reed Coulthard inmiddels op de vijfde positie. Beide coureurs waren snel en reden het gat naar Alonso langzaam maar zeker dicht. Christijan Albers reed ondertussen anoniem op de vijftiende plaats en werd na het negeren van blauwe vlaggen ook nog eens bestraft met een drive through-penalty.

Giancarlo Fisichella, op de negende plaats, was sneller dan Barrichello, maar kwam er niet voorbij. Renault haalde hem daarom wat eerder naar binnen voor zijn tweede stop. Niet lang daarna kwam ook Massa binnen voor zijn laatste stop. De Braziliaan had net niet genoeg voorsprong opgebouwd om de leiding te behouden en kwam in verkeer terecht. Hij kwam echter weer aan de leiding toen beide McLarens hun tweede stops maakten.

Na een relatief rustige middendeel begonnen in de laatste twintig ronden weer wagens uit te vallen. Schumacher parkeerde zijn wagen in de garage en ook Heidfeld haalde de finish niet. Hamilton reed zijn laatste stint op de hardere banden, terwijl Alonso op de zachtere banden reed en wel sneller was dan zijn teamgenoot, maar een te grote achterstand had om een bedreiging voor diens tweede plaats te worden.

Opvallend was de klassering van Takuma Sato. De Japanner was van de dertiende plaats gestart en scoorde, vooral door de vele uitvallers, het allereerste punt voor Super Aguri F1 ooit. Hij moest daarvoor nog wel Fisichella achter zich houden.

Massa won de race met een ruime voorsprong op Hamilton. De Brit gaat echter aan de leiding van het kampioenschap en laat Alonso en Räikkönen achter zich.

Uitslag

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Felipe MassaScuderia Ferrari  1:31:36.230  
2 Lewis HamiltonMcLaren Mercedes  + 6.670  
3 Fernando AlonsoMcLaren Mercedes  + 17.456  
4 Robert KubicaBMW F1  + 31.615  
5 David CoulthardRed Bull Racing  + 58.331  
6 Nico RosbergWilliams  + 59.538  
7 Heikki KovalainenRenault F1  + 1:02.128  
8 Takuma SatoSuper Aguri F1  + 1 ronde  
9 Giancarlo FisichellaRenault F1  + 1 ronde  
10 Rubens BarrichelloHonda Racing F1  + 1 ronde  
11 Anthony DavidsonSuper Aguri F1  + 1 ronde  
12 Jenson ButtonHonda Racing F1  + 1 ronde  
13 Adrian SutilSpyker F1  + 2 ronden  
14 Christijan AlbersSpyker F1  + 2 ronden  
- Nick HeidfeldBMW F1    versnellingsbak
- Ralf SchumacherToyota Racing    schade na crash
- Vitantonio LiuzziScuderia Toro Rosso    hydraulica
- Scott SpeedScuderia Toro Rosso    klapband
- Kimi RäikkönenScuderia Ferrari    electronica
- Jarno TrulliToyota Racing    brandstofleiding
- Mark WebberRed Bull Racing    transmissie
- Alexander WurzWilliams    schade na crash

Man beschiet vrachtwagen met kruisboog

Stel je bent de twintig gepasseerd, woont in het godvergeten Dirkshorn, bent in het bezit van een kruisboog en hebt op zaterdagmiddag niets te doen. Dan open je een dakraam van je woning en neemt een voorbijrijdende vrachtwagen onder vuur.

Dat deed althans een 22-jarige inwoner van Dirkshorn gisterenmiddag. Een vrachtwagenchauffeur die over de Raadhuisweg reed hoorde een doffe knal en zette zijn wagen aan de kant. Hij constateerde dat een kruisboogpijl de zijkant van zijn wagen had doorboord.

De gealarmeerde politie heeft de kruisboogschutter gearresteerd. De vrachtwagen behoorde toe aan transportbedrijf 'Appel'. Onbekend is of die naam de schutter wellicht op een idee heeft gebracht.

Duizenden wandelen tegen de honger

Icoon FinancieelIn Rotterdam hebben zondagmiddag ongeveer drieduizend mensen meegedaan aan Walk the World, een wandeling van 5 kilometer om aandacht te vragen voor de honger in de wereld en geld in te zamelen voor het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties.

Dat heeft de organisatie gezegd. Voorzitter Erica Terpstra van sportkoepel NOCNSF gaf het startsein voor de loop. Walk the World is een mondiale actie, waaraan wandelaars in 118 landen meedoen. Vorig jaar waren dat er bijna 800.000. Rotterdam telde toen een kleine tweeduizend wandelaars.

Meer dan 850 miljoen mensen in de wereld zijn ondervoed. Elke vijf seconden sterft een kind de hongerdood. De opbrengst van de actie in Rotterdam is nog niet exact vastgesteld, maar de organisatie gaat ervan uit dat die voldoende is om vijfduizend kinderen een jaar lang te kunnen voeden.

Cricketteam Australië mag niet naar Zimbabwe

Icoon PolitiekHet Australische cricketteam moet een voorgenomen reis naar Zimbabwe van de agende schrappen, omdat 's lands premier John Howard dat heeft verboden. Aanleiding hiervoor is de schending van mensenrechten in Zimbabwe.

Het Zuid-Afrikaanse land wordt geleid door Robert Mugabe, een president met wat dictatoriale trekjes. Zo liet hij in maart oppositieleider Morgan Tsvangirai en vijftig medestanders oppakken en mishandelen, omdat hij een demonstratieverbod negeerde. Voor de Europese Unie was dit aanleiding om een visumverbod in te stellen voor leden van Mugabes regime.

Volgens de premier van Australië zou de geplande trip van het Australische cricketteam een enorme opsteker zijn voor de president van Zimbabwe.

Bruidegom ziekenhuis ingetrapt

OpmerkelijkIn IJmuiden is vrijdag een bruidegom in elkaar getrapt vlak nadat hij getrouwd was. De 42-jarige bruidegom kreeg het aan de stok met een 48-jarige plaatsgenoot wat resulteerde in een vechtpartij.

De ruzie ontstond toen bruid en bruidegom op het punt stonden om uit eten te gaan met hun gasten en naar hun auto's liepen. De 48-jarige IJmuidenaar voetbalde naar de zin van de bruidegom te dicht bij zijn auto. Toen de bruidegom daar wat van zei, ontstak de voetballer in woede.

Bij de vechtpartij die volgde gleed de bruidegom uit op zijn nieuwe schoenen en werd in elkaar getrapt door de ander. Hij is nog wel uit eten gegaan maar werd in het restaurant onwel. In het ziekenhuis werden kneuzingen en inwendig letsel geconstateerd waarna de ongelukkige bruidegom werd opgenomen.

Encyclopedie over Harry Potter als afscheid

Icoon LiteratuurWanneer in de komende zomer het zevende deel van de Harry Potter-reeks verschijnt, neemt schrijfster J.K. Rowling nog niet helemaal afscheid van de tovernaarsleerling. De multimiljonaire bereidt een nieuw boek voor over Harry en diens vrienden, meldde de Britse krant The Sunday Telegraph.

Met hulp van al haar aantekeningen uit de afgelopen tien jaar wil Rowling een encyclopedie schrijven over de magische wereld die ze in de immens populaire reeks heeft gecreëerd. Het boek moet een schat aan informatie vormen over de tovenaarsschool Zweinstein en alle hoofdpersonen. Ook over figuren die slechts zijdelings worden gemeld in de reeks, wil Rowling meer informatie kwijt. De opbrengst is bestemd voor goede doelen.

Het laatste deel van de reeks, Harry Potter and the Deathly Hallows verschijnt op 21 juli.

Jongen valt agent aan met barkruk

Icoon OpmerkelijkIn Eemnes heeft een 16-jarige jongen geprobeerd een agent te lijf te gaan met een barkruk. De politie meldde dat hij vrijdagnacht is opgepakt na een vechtpartij in een horecagelegenheid in zijn woonplaats.

In de zaak hadden twee groepen een conflict gekregen. Nadat de politie de groep rond 01.00 uur wist te bedaren wou de 16-jarige weer beginnen met vechten. Hij wilde zich uiten op een paar agenten toen die hem wilden tegenhouden. Hierop is hij gearresteerd. Ook een 23-jarige inwoner uit het Utrechtse dorpje Eemnes is gearresteerd. Volgens de politie wilde niemand aangifte doen van de misdaad. Een verdere aanleiding van de vechtpartij is onbekend.

[GP2] Ho-Pin Tung teleurgesteld na tweede race

Ho-Pin Tung kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn tweede race weekend in de GP2-klasse. Vandaag werd, in de tweede race in Barcelona, bij een alles of niets inhaalpoging van Pastor Maldonado zijn achterwielophanging zodanig beschadigd dat hij moest opgeven.

`Hij wilde inhalen op de stomste plek van het circuit, daar is nauwelijks ruimte voor één auto, laat staan voor twee,´aldus een teleurgestelde en boze Ho-Pin. De achterwielophanging links was door de touché zwaar beschadigd en er zat voor de Chinees niets anders op dan opgeven in de pit. Hij lag, na een slechte start van een 11e plaats op de grid, op een 14e plek in de race en prepareerde zich juist voor het goedmaken van de verloren plekken, toen hij weer door een tegenstander de race moest staken.

Ho-Pin Tung was over de eerste race gisteren tevreden. ´Die race ging best goed, ik was even snel als mijn teamgenoot en dat is toch mijn eerste maatstaf. We moeten nog meer snelheid zien te vinden, ik weet zeker dat er meer in de auto zit.´

Opnieuw massale demonstraties in Turkije

Icoon BuitenlandsTienduizenden mensen zijn vandaag de straten van Izmir op gegaan. In de West-Turkse havenstad is er een demonstratie begonnen om te betogen tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan.

De bomaanslag die gisteren plaatsvond op de centrale markt van de stad bleek ze weinig te interesseren. Bij de bomaanslag waren een dode en veertien gewonden te betreuren. De betogers protesteerden vooral omdat Erdogan een bedreiging vormt voor de strikte scheiding tussen geloof en staat. De zee toonde ook zijn steun. Daar voeren honderden bootjes die de Turkse vlag droegen. De politie in Izmir is met drieduizend agenten uitgerukt om de straten van Izmir veilig te houden. De politie verbood ook al het vliegverkeer boven de demonstratie. Een duidelijke reden daarvoor is niet bekend.


Premier Recep Tayyip Erdogan.


Met dank aan OnurMHP voor de submit.

Beenhakker: "Adriaanse ideaal voor Feyenoord''

Als het aan Leo Beenhakker ligt is Co Adriaanse de aangewezen man om aankomend seizoen de coach van Feyenoord te worden. In een interview met De Telegraaf laat 'Don Leo' weten dat de huidige oefenmeester van Metallurg Donetsk de ideale man is voor de Rotterdamse club.

''Co kan goed met mensen omgaan en spelers individueel en als team op een hoger niveau krijgen. Het aanstellen van de juiste trainer wordt de belangrijkste aankoop van Feyenoord deze zomer'', aldus de interim-coach van Feyenoord.

Adriaanse zelf heeft in de media bekend dat hij Feyenoord niet direct uitsluit als een nieuwe uitdaging. Ook de namen van Foeke Booy, Dick Advocaat en Trond Sollied worden genoemd.

"Manchester United niet te koop"

Chinese investeerders hebben onlangs 1,2 miljard euro geboden op Manchester United. Dit bod werd echter afgewezen, zo meldt het Engelse dagblad News of The World.

"Natuurlijk staat de club in de belangstelling, maar iedereen die denkt dat Manchester United te koop is, is gek", laat een woordvoerder van de Engelse grootmacht weten. De Chinese investeerders dachten dat de huidige eigenaren, familie Glazer, de club wel zouden verkopen omdat ze naar verluidt een grote schuld hadden opgebouwd. Dit blijkt dus echter niet waar te zijn.

Ab Krook technisch manager Team Telfort

Ab Krook is komend seizoen technisch manager bij Team Telfort. De ex-bondscoach moet bij de ploeg van coach Ingrid Paul zorgen voor een optimale afstemming tussen schaatsers, coaches en de medische staf.

Vorig jaar nam Krook nog afscheid bij de KNSB. Hij zal op parttime-basis aan de slag gaan bij Telfort. "Ik zal vooral de sporttechnische organisatie aansturen. Zodat de trainers zich volledig op hun taak kunnen concentreren," aldus Krook.

Ingrid Paul zal aankomend seizoen worden geassisteerd door Ron Nijman, die voorheen samenwerkte met Rintje Ritsma.

[GP2] Uitslag Barcelona race 2

Timo Glock heeft de tweede race in Barcelona op overtuigende wijze weten te winnen. De Duitser startte vanaf de zevende positie maar reed al snel op kop. Javier Villa, vertrekkend van pole, werd tweede voor Lucas di Grassi.

Ook in deze race verliep de start niet geheel vlekkeloos. Nicolas Lapierre kende een probleem bij het starten van de opwarmronde. Een lekkage aan zijn bolide verhinderde hem te starten. Vlak voor de start van de race werden er gele vlaggen gezwaaid. Ditmaal was Pastor Maldonado de boosdoener, of eigenlijk zijn bolide. Ook Borja Garcia kwam niet van zijn plek, en vertrok uiteindelijk vanuit de pits.

De tweede start ging deze keer wel goed, zij het tot de eerste bocht. Een ongeluk betekende het einde voor Soucek, Rodriguez en Tahinci. Javier Villa, Lucas di Grassi, Bruno Senna en Timo Glock waren goed weg. Net als in de eerste race bleek Glock de snelste man op de baan te zijn. Al in de tweede ronde wist hij de winnaar van de eerste race, Bruno Senna, te passeren. Een ronde later was Di Grassi het slachtoffer. In de achtste ronde pakte de Duitser de leiding af van Javier Villa, waarna hij wegreed van de rest van het veld. Hij wist een voorsprong op te bouwen die hij niet meer uit handen zou geven.

Achter Glock was het tot de finish spannend wie de podiumplekken zouden verdelen. Senna haakte als eerste af na enkele mislukte inhaalpogingen. Hij besloot genoegen te nemen met zijn vierde plaats. Javier Villa wist zijn tweede positie vast te houden waardoor Di Grassi derde werd.

Ho-Pin Tung kende geen gelukkige race. De Nederlandse-Chinees kwam in de achtste ronde in aanraking met Pastor Maldonado waarbij zijn bolide zodanig beschadigd raakte dat hij de race niet kon vervolgen.

De volledige uitslag volgt zo spoedig mogelijk.

Ster bijna zo oud als heelal ontdekt

Icoon ZonnestelselEr is in onze melkweg een ster ontdekt die bijna zo oud is als het heelal zelf. De ster, HE 1523-0901 gedoopt, is 13,2 miljard jaar oud. Dat is slechts 0,5 miljard jaar jonger dan het universum.

De ster werd ontdekt door een internationale ploeg van astronomen. Het was de telescoop VLT van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) in Chili die de ster het eerst waarnam.

''Het gaat een relatief heldere ster die zich al heel vroeg in de geschiedenis van onze melkweg heeft ontwikkeld, die op zijn beurt kort na de oerknal (Big Bang) ontstond'', aldus de ESO. De ontdekking is belangrijk om meer over het ontstaan van chemische elementen na de oerknal te weten te komen. Alle details over de fossiele ster staan in het jongste nummer van het gespecialiseerde tijdschrift Astrophysical Journal.

Het is niet eenvoudig om de leeftijd van een ster te bepalen. Er moet onder meer heel precies de hoeveelheid radioactief materiaal worden achterhaald, zoals uranium en thorium. Een beetje vergelijkbaar met koolstof-14-datering die archeologen toepassen. De hoeveelheid radioactieve deeltjes wordt afgeleid via spectrografische analyse van het licht dat de ster uitstraalt.

Bak veroorzaakte problemen STR

Een "ambitieuze versnellingsbak" was de oorzaak van de kwalificatieproblemen van Scuderia Toro Rosso. Vitantonio Liuzzi kwalificeerde zich als zestiende en Scott Speed staat helemaal achteraan de grid.

Speed viel gisteren tijdens de kwalificatie in Barcelona al tijdens zijn eerste vliegende ronde stil en Liuzzi kwam hetzelfde probleem tegen toen hij in de tweede sessie een tijd wilde neerzetten. Volgens technisch directeur Giorgio Ascanelli was de versnellingsbak "iets te ambitieus" voor de kwalificatie.

"We hebben geprobeerd de prestaties van de auto te verbeteren door een aggressieve oplossing aan het transmissiekant toe te passen," verklaarde Ascanelli. "'s Ochtends hadden we al problemen met Tonio's wagen, 's middags leden beide wagens aan deze kwaal. Voor de race hebben we een oplossing gevonden."

Kuznetsova klopt Henin in Berlijn

De Russische Svetlana Kuznetsova heeft vanmorgen de finale bereikt van het WTA-tennistoernooi in Berlijn. Over twee dagen was Kuznetsova met 6-4, 5-7 en 6-4 te sterk voor Justine Henin.

Gisteren moest de partij vanwege de regen bij een 3-2 stand in de derde set worden afgebroken.

Kuznetsova moet het in de finale opnemen tegen Ana Ivanovic, die gisteren slechts zeven games in actie hoefde te komen tegen Julia Vakoelenko. Bij de stand 4-3 gaf de Oekraïense met een blessure aan haar hand op.

[GP2] Uitslag Barcelona race 1

Bruno Senna heeft de eerste GP2 race van dit weekend op zijn naam weten te schrijven. De coureur van Arden International was ruim vijf seconden sneller dan Timo Glock. De race, die werd gekenmerkt door een rommelig begin kende diverse herstarts.

De eerste start werd afgevlagd door het stilvallen van Jason Tahinci. De tweede start viel Andreas Zuber stil, waardoor ook deze werd afgevlagd. De derde start ging uiteindelijk goed, waar Timo Glock optimaal gebruik maakte zijn zijn pole position.

Achter Glock ging het echter opnieuw fout. Karun Chandhok wilde Nicolas Lapierre passeren en ging daarbij over het gras. Als gevolg hiervan schoot hij dwars over de baan, wonderwel iedereen ontwijkend. Hij eindigde tegen de pitmuur. Ook Giorgio Pantano, Luca Filippi, Mike Conway, Alexandre Negrão en Antonio Pizzonia raakten betrokken bij incidenten in de eerste bochten. De safety car werd de baan opgestuurd en vrijwel iedereen besloot zijn pitstop te maken, op zes coureurs na. Bij deze zes coureurs bevond zich ook Timo Glock, leider van de wedstrijd.

De safety car bleef vijf ronden op de baan waarna Glock bij de herstart meteen een gat kon slaan. Vervolgens bleek hij bijna een seconde per ronde sneller dan Adrian Zaugg, op de tweede plaats. Voor de tweede plaats was inmiddels een gevecht aan de gang tussen Adrian Zaug, Bruno Senna, Nicolas Lapierre en Lucas di Grassi. Ongeveer halverwege moest Lapierre de strijd staken, hij had zijn motor teveel belast. Adrian Zaugg was de volgende. Bij het uikomen van de nieuwe chicane spinde hij, en kwam tot stilstand in het midden van de pitsingang. Glock maakte net op dat moment zijn pitstop, en kwam weer op de baan achter Bruno Senna en Lucas di Grassi.

Het duurde niet lang voordat Glock voorbijging aan Di Grassi, het verschil in rondetijden was daarvoor te groot. Met nog zes ronden te gaan probeerde Glock het gat met Senna te dichten, wat net te kort bleek te zijn. Met vijf seconden voorsprong wist Senna zijn eerste GP2 race te winnen.

De uitslag

#CoureurTeamRondenTijdVerschil
1.Bruno SennaArden International381:02'15.237
2.Timo GlockiSport International381:02'20.5705.333
3.Lucas di GrassiART Grand Prix381:02'44.44729.210
4.Roldán RodriguezMinardi Piquet Sports381:02'45.44130.204
5.Borja GarcíaDurango381:03'03.49048.253
6.Michaël AleshinART Grand Prix381:03'07.51152.274
7.Sérgio JimenezRacing Engineering381:03'11.23155.994
8.Javier VillaRacing Engineering381:03'12.05256.815
9.Sakon YamamotoBCN Competición381:03'17.5061'02.269
10.Vitaly PetrovCampos Grand Prix381:03'29.3501'14.113
11.Ho-Pin TungBCN Competición381:03'30.2871'15.050
12.Christian BakkerudDPR381:03'42.7981'27.561
13.Kohei HirateTrident Racing381:03'43.1591'27.922
14.Andy SoucekDPR381:03'56.4521'41.215
15.Kazuki NakajimaDAMS361:02'47.8602 ronden

'Moeder sneed piemel zoontje eraf'

ShockingEen Amerikaanse moeder wordt ervan verdacht in maart haar drie maanden oude zoontje te hebben ontmand. Zelf ontkent de 25-jarige verdachte, Katherine Nadal uit Houston, de piemel van haar zoontje te hebben afgesneden. Ze geeft de schuld aan haar hond.

De moeder zegt dat toen ze wakker werd, erachter kwam dat haar hond zich aan de baby had vergrepen. Medisch onderzoek toonde echter geen bijtwonden aan. Daarom is de vrouw afgelopen vrijdag gearresteerd. Ze kan alleen vrijkomen als er 100.000 dollar borg wordt gestort. Het jochie staat nu jaren van allerlei operaties te wachten om de verminking zo veel als mogelijk ongedaan te maken.

Katherine Nadal heeft een drugsverleden. Bovendien bleek uit een test dat ze recent nog cocaïne had gebruikt. Het is haar verboden contact op te nemen met haar zoontje. De hond is ondergebracht bij een adoptiegezin.


Moeder Nadal geeft hond de schuld

Gestenigd yezidi meisje was nog maagd

Icoon BuitenlandsDe 17-jarige yezidi Du'a Khalil Aswad die onlangs in Koerdisch Noord-Irak werd gestenigd, is kort na haar dood opgegraven, zo werd afgelopen week bekend gemaakt. Dat gebeurde opdat haar vader het dorp nog trots haar maagdenvlies kon tonen. Hiermee kon de man aantonen dat zijn dochter hem niet ten schande had gemaakt. Het meisje kon daardoor ook gewoon op een Yezidisch kerkhof worden begraven.

Het meisje werd gestenigd door zo'n duizend woedende Yezidi-mannen die niet konden verkroppen dat ze zich tot de islam had bekeerd om met een islamitische jongen te kunnen huwen. In Noord-Irak wonen circa een half miljoen yezidi’s. Het zijn Koerden die een van oorsprong oud-Perzische religie aanhangen en geloven in engelen. Erg engelachtig zijn ze overigens niet als het om familie-eer gaat.

De yezidi’s kennen een strenge hiërarchie, zijn in kasten georganiseerd en trouwen altijd onderling. Vrijwel dagelijks gaan honderden vrouwen in Koerdistan de straat op om te protesteren tegen het geweld, en tegen de brute eerwraakmoord door yezidi's. Eerwraak is in Koerdisch gebied schering en inslag. De openbare eerwraak op Du’a Khalil is echter uitzonderlijk omdat er honderden mensen bij waren, zelfs politiemannen, en omdat de executie is gefilmd. De gruwelijke videobeelden circuleerden eerst alleen op Koerdische en islamitische websites. Later gingen ze de wereld over.

Geweld
De steniging van Du'a Khalil Aswad heeft overigens tot enorme spanningen geleid tussen radicale moslims en yezidi’s. De radicale islamieten zien de yezidi’s sowieso al als aanbidders van de duivel. Na de moord op het tot de islam bekeerde meisje is dat er niet beter op geworden.

De Ansar al-Sunna, islamitische extremisten uit de stad Mosul, heeft een fatwa uitgevaardigd waarin de uitroeiing van yezidi’s wordt bevolen. De heilige plaatsen van de yezidi’s in de stad Shaykan zijn in brand gestoken. De geestelijk leider is gemolesteerd. Tientallen yezidi’s zijn de afgelopen maand vermoord.

Hoewel de Koerdische overheid de gemoederen probeert te sussen, laaide het geweld afgelopen week weer op. Vorige week zondag werden in Mosul twee yezidi-politiemensen vermoord, een paar weken daarvoor hielden radicale moslims een bus aan en haalden er 23 yezidische arbeiders uit om ze neer te schieten.

De Opperste Raad van de Yezidi's heeft de steniging op het meisje overigens afgekeurd. De raad wijt deze aan stamtradities die niets te maken hebben met de religie.

Roddelen doen we via de vaste telefoon

De meeste roddels over de telefoon worden nog steeds met de vaste telefoon gevoerd, concluderen onderzoekers in een studie naar het telefoongedrag van de consument. Zo ook dat veertigplussers vaker de telefoon in de linkerhand hebben dan mensen die jonger dan veertig zijn.

De helft van alle Nederlanders met een mobiele telefoon zegt die nooit uit te zetten. Ruim 60 procent zegt dan ook deze telefoon altijd bij zich te dragen. Meer dan de helft van de ondervraagden ergert zich aan uitgebreide telefoongesprekken in openbare ruimtes. Een kwart van de mensen belt ook wel eens als ze op het toilet zitten. Ruim 5 procent heeft de mobiel zelfs wel eens in de toiletpot laten vallen.

Hoe prettig mensen het bellen ook vinden, bij 10 procent van de veertigminners leidt mobiel bellen wel eens tot spanningen thuis. Een groter aantal mensen ouder zijn dan veertig jaar vindt bepaalde plekken of situaties voor mobiel bellen ongepast dan de jongere generatie. Dat geldt vooral bij de kassa tijdens het afrekenen, op het toilet of als iemand live aan het praten is. Maar voor bijna iedereen geldt dat opnemen tijdens het vrijen pas echt een doodzonde is.

Edsilia Rombley werd eenentwintigste

Icoon MuziekEdsilia Rombley is afgelopen donderdag behoorlijk kansloos eenentwintigste geworden tijdens de halve finale van het Eurovisiesongfestival. Dat werd zaterdagnacht bekendgemaakt, nadat duidelijk was geworden dat Servië het festival had gewonnen.

Rombley deed mee met het nummer On Top Of The World. Van de achtentwintig deelnemers gingen er maar tien door naar de finale zaterdag.

NOS-directeur Gerard Dielessen zei vrijdag dat het Eurovisiesongfestival volgens hem anders moet worden aangepakt. Vooral Oost-Europese landen stemmen op elkaar en daar plukte Edsilia Rombley volgens hem de wrange vruchten van.

Een systeem met bijvoorbeeld twee halve finales zou een hoop problemen oplossen, denkt de directeur. Dit jaar was volgens de NOS-directeur erg duidelijk dat niet op het beste nummer wordt gestemd. ''Andere jaren kon je nog wel eens twijfelen of de inzending van Nederland goed genoeg was, maar daar bestaat dit jaar geen twijfel over.''

''Niemand snapte dat Edsilia niet door is. Ook mensen van andere landen kwamen naar me toe om te zeggen dat ze het onbegrijpelijk vonden'', zei Dielessen vrijdag. De EBU (de organisatie van het songfestival) wil ook het festival veranderen. In 2009 moet er een andere opzet komen, maar het is nog niet bekend hoe die eruit gaat zien.

Dominantie
Niet alleen in Nederland heerst onvrede over de Oost-Europese dominantie op het Eurovisiesongfestival. Ook in andere landen die de kwalificatie donderdag verloren, zijn kritische geluiden te horen over het stemgedrag van de landen op de Balkan en de rest van Oost-Europa.

Media in Zwitserland en Oostenrijk bijvoorbeeld spreken over een Oost-Europese wedstrijd. De Zwitser DJ Bobo, die net als Edsilia Rombley de finale niet haalde, uitte felle kritiek: ''De muziek was volstrekt onbelangrijk. Je had ook drie minuten de Turkse vlag op het podium kunnen leggen. Dan was het Turkije ook gelukt.''

Ook in Oostenrijk is de teleurstelling groot.''We kunnen sturen wat we willen. Het lukt toch nooit'', aldus een commentaar in een krant.


Een teleurgestelde Edsilia Rombley

Betoging Rome tegen rechten homostellen

BuitenlandsHonderdduizenden mensen hebben zaterdag in Rome geprotesteerd tegen plannen van de regering om ongetrouwde stellen meer rechten te geven. De demonstratie vond plaats op een plein in het centrum van Rome. Volgens de organisatie waren er zeker 500.000 mensen op de demonstratie afgekomen.

De betoging werd georganiseerd door de roomskatholieke kerk en een aantal conservatieve groeperingen. De demonstranten werden met behulp van een aantal treinen en drieduizend bussen naar het plein vervoerd. Ook een aantal conservatieve politici, onder wie Silvio Berlusconi, woonden de demonstratie bij.

Hoewel de betoging 'Familiedag' werd genoemd, was de bedoeling van de demonstratie vooral om kritiek te leveren op het toenemende aantal rechten voor homostellen. In tegenstelling tot een groeiend aantal andere landen, is het in Italië voor homostellen nog altijd niet mogelijk om met elkaar in het huwelijk te treden.

Een tegendemonstratie, georganiseerd door verenigingen voor homoseksuelen en enkele linkse activisten, trok een aanzienlijk minder grote opkomst.


Rome gisteren

Met dank aan Jigzoz voor de submit.

Sochaux wint Franse beker

FC Sochaux heeft zaterdag de Franse beker veroverd. Sochaux versloeg gisteravond Olympique Marseille in het Stade de France na het nemen van strafschoppen.

Na negentig minuten stond het 1-1 en na de verlenging was er nog steeds geen winnaar: 2-2. Na vijf strafschoppen van beiden ploegen was er aan beide kanten één keer gemist. Philippe Brunel schoot de zesde strafschop van Sochaux raak en de penalty van Ronald Zubar werd vervolgens gestopt door doelman Teddy Richert.

Anderlecht pakt 29ste landstitel

Voor de 29e keer in de clubhistorie is Anderlecht kampioen van België geworden. De Brusselse formatie versloeg gisteravond stadgenoot FC Brussels met 6-0. Omdat nummer twee RC Genk thuis met 0-2 onderuit ging tegen Charleroi, was de landstitel een feit.

Mohamed Tchite scoorde twee maal voor Anderlecht. Ahmed Hassan, Nicolás Frutos en Lucas Biglia waren eveneens trefzeker voor Anderlecht. Steve Colpaert van Brussels trof het eigen doel.

Belgische belooft 40.000 blowjobs

Icoon Not Safe For Work (NSFW) De Belgische senaatskandaat Tania Derveaux zal 40.000 mannen pijpen om genoeg stemmen te krijgen voor de verkiezingen. Je kan je aanmelden voor een beurt op haar protestwebsite NEE. 'NEE' stemmen is dus een proteststem en Derveaux zal niet in het parlement plaatsnemen als je op haar stemt.

Ze zal 80 blowjobs per dag verzorgen in de 500 dagen die ze uittrekt om de aanmeldingen te verwerken. Je hoeft dus niet uit je luie stoel om van Derveaux' diensten gebruik te kunnen maken. Per blowjob trekt ze maximaal vijf minuten uit. Ook is het mogelijk om virtueel gepijpt te worden in Second Life, indien de man problemen zou krijgen met zijn vrouw.

Derveaux is ontevreden met de beloftes van de andere politieke partijen in België. Ze zouden werkgelegenheid beloofd hebben en die belofte niet nagekomen zijn. Eerder poseerde ze naakt voor meer media-aandacht. Om nog meer aandacht te genereren gaat ze nu een stapje verder.

Tania
Tania Derveaux

Federer breekt met coach

Na ruim twee jaar beëindigen Roger Federer en zijn coach Tony Roche de samenwerking. De Zwitserse nummer één van de wereld heeft dit gisteren bekend gemaakt. De twee hebben het besluit gezamenlijk genomen, er is geen reden voor de breuk genoemd.

"Ik dank Tony voor zijn prestaties de afgelopen jaren en de offers die hij voor mij heeft gebracht", aldus Federer, die de afgelopen drie jaar het seizoen afsloot als nummer één van de wereld. Hij won de afgelopen twee jaar zes grand slams en een berg aan overwinningen op Masters-toernooien en andere ATP-toernooien.

De afgelopen maanden gaat het een stuk minder. Hij heeft vier toernooien op rij geen titel behaald, iets wat hem voor het laatst in 2004 overkwam.

Ten Cate: 'Zeg niet meteen nee tegen Kluivert'

De trainer van Ajax, Henk ten Cate heeft zich uitgelaten omtrent de wens van Patrick Kluivert. De 30-jarige aanvaller, die weg moet bij PSV, zou graag terug willen naar Ajax. Ten Cate zegt niet meteen nee tegen de spits.

‘Ik kan me voorstellen dat Kluivert graag terug wil keren bij Ajax. We hebben het natuurlijk niet over zomaar iemand. Intern hebben we er nog nooit over nagedacht of over gesproken om Kluivert terug te halen. Dus ik kan alleen maar zeggen dat ik Patrick een aardige vent vind, waar ik prettig mee heb samengewerkt bij Barcelona’, aldus Ten Cate.

West Ham United volgt Theo Janssen

Theo Janssen vertrekt mogelijk aan het einde van het seizoen naar Engeland. De middenvelder van Vitesse, die eerder dit seizoen zijn contract nog verlengde, staat in de belangstelling van West Ham United. In de play-off wedstrijd tussen Vitesse en NAC Breda zat er een delegatie van de Britse club in het Rat Verlegh Stadion om hem nauwlettend te volgen.

De 25-jarige Janssen, die eerder dit seizoen al kon genieten van de interesse van ondermeer Tottenham Hotspur en promovendus Sunderland, ziet een nieuw avontuur bij The Hammers wel zitten. "Ik weet van de interesse, West Ham is een mooie club. Ik denk dat ik wel aardig heb gespeeld. Ik ben blij dat ik speelde, want woensdag zat Sunderland er voor mij en speelde ik niet. Ik heb altijd al gezegd dat ik graag naar Engeland wil, nu moet blijken of het feestje ook doorgaat", aldus Theo Janssen tegenover Omroep Gelderland.

Degradatie Dunfermline na fout De Vries

Na zeven jaar op het hoogste niveau is Dunfermline Athletic gisteren gedegradeert. The Pars verloren met 2-1 bij Inverness, terwijl concurrent St. Mirren een 2-3 zege boekte bij Motherwell.

Lange tijd leek het erop dat Dunfermline de wedstrijd winnend wist af te sluiten, nadat Jim McIntyre in de 37e minuut de 0-1 scoorde. Een blunder van Dorus de Vries werd echter noodlottig voor Dunfermline. De voormalige doelman van ADO liet een vrije trap van Richard Hastings uit zijn handen glippen. Rory McAllister scoorde vervolgens de winnende treffer.

Ondanks de degradatie is er toch een lichtpuntje voor Dunfermline, de ploeg speelt komend seizoen in de UEFA Cup na het bereiken van de bekerfinale.

Hond richt slachting aan in Zeeland

Icoon Binnenlands Een loslopende hond heeft een slachting aangericht in Zeeland. Een 56-jarige vrouw uit Heinkenszand liet haar honden uit in Ritthem tot er eentje ontsnapte. De hond had een lammetje doodgebeten en drie andere lammetjes en een schaap verwond. Dat meldde de politie.

De brandweer moest ingeschakeld worden om de gewonde dieren uit de sloot te redden. Daarna werd de eigenaar van de dieren gebeld en over de slachting ingelicht. De gewonde dieren zijn naar de boerderij van de eigenaar gebracht. De vrouw en de boer zullen de schade onderling regelen.

Wenger neemt schuld op zich

De trainer van Arsenal, Arsene Wenger, heeft gezegd dat hij dit seizoen gefaald heeft met zijn ploeg. De Franse oefenmeester maakte zijn slechtste seizoen als trainer bij Arsenal door, maar gaf aan dat hij de schuld op zich neemt.

In de Engelse Premier League staat Arsenal vierde en was rond maart al uitgespeeld in alle andere competities. "We staan 22 punten achter de koploper, dus ik kan niet zeggen dat ik alles goed heb gedaan. Ik ben verantwoordelijk voor het feit dat we niet om de titel hebben gevochten. Ik moet dan mijn schuld nemen voor wat ik een mislukking noem," aldus Wenger die zegt dat hij nog altijd hoop heeft. "We hebben kwaliteiten laten zien die niemand anders heeft. We hebben mentale kracht en technische kwaliteiten."

Nog voor het seizoen voorbij is, is Arsenal al begonnen met het versterken van het team voor volgend seizoen. Vorige week werd de Poolse keeper Lukasz Fabianski aangetrokken voor drie miljoen euro. In Fabianski ziet men de toekomstige vervanger van Jens Lehmann, die nog één jaar doorgaat.

Boom wint proloog Olympia's Tour

Lars Boom heeft gisteren de proloog van de Olympia's Tour op zijn naam gebracht. De renner van het Rabobank Continental Team was de beste in de tijdrit.

Boom liet ploeggenoot Martijn Maaskant op het 6,4 kilometer lange traject ruim tien seconden achter zich. Germ van der Burg werd derde.

Na afloop van de tijdrit was Boom tevreden. "Je start hier als favoriet en met die druk heb ik geen moeite. In het veldrijden maakte ik het immers ook waar tijdens het WK voor beloften. Ik was eerlijk gezegd nog het meest bang voor de regen, dat had me hier wel degelijk de zege kunnen kosten, gelukkig bleef het droog."

Studentes stelen kranten om slechte foto

Icoon Opmerkelijk Op een hogeschool in de Amerikaanse staat Massachusetts zijn duizenden schoolkranten gestolen door enkele studentes. De dames stonden groot op de voorpagina, maar waren niet tevreden met de foto.

Ze vinden zichzelf te dik op de foto staan. Bovendien staan de studentes erop met een ontblote buik, omdat ze een favoriete collega aanmoedigen tijdens een sportwedstrijd. Door hun actie heeft de foto echter de pers van de hele wereld bereikt.

Desmond McCarthy, een docent van het Framingham State College, vindt het "de stomste reden ooit dat de krant gestolen is" en is laaiend erover. De directeur van de school wil dat de studentes opdraaien voor de drukkosten van de krant.


Te dik, aldus henzelf

'Polen uitsluiten van EU om homobeleid'

Icoon Algemeen Het COC dringt er bij het kabinet op aan Polen ter verantwoording te roepen voor zijn anti-homobeleid. Het moet volgens de belangenorganisatie voor homoseksuelen mogelijk worden dat Polen van bijeenkomsten van de Europese Unie wordt uitgesloten, zolang de situatie in het Oost-Europese land niet verandert.

Voorzitter Frank van Dalen deed zijn oproep zaterdag in Utrecht tot Ronald Plasterk, coördinerend minister van het homobeleid. Het COC houdt de komende week een Polenweek, waarin talrijke activiteiten worden ondernomen om aandacht voor de positie van de Poolse homoseksuelen te vragen.

Zo vindt een ruime meerderheid van de inwoners van het Oost-Europese land dat homoseksualiteit een zonde is en sprak een Poolse Europarlementariër van een "aanfluiting van de natuurwetten". De Poolse regering onderzoekt op aandringen van ombudsvrouw Ewa Sowinska of sommige functies, bijvoorbeeld in het onderwijs, voor homoseksuelen kunnen worden verboden. Ruim 60 procent van de overwegend rooms-katholieke Polen is voorstander van zo'n verbod. Het COC sluit zijn Polenweek volgende week zaterdag af met een bezoek aan de Gay Pride in Warschau.

COC Amsterdam

Oudste staatshoofd ter wereld overleden

Icoon KoningshuisMalietoa Tanumafili de Tweede is overleden. De 94-jarige koning van het Polynesische staatje Samoa, ten noorden van Nieuw-Zeeland, was het oudste staatshoofd ter wereld. Ondanks dat Tanumafili staatshoofd was voor het leven, zal zijn opvolger voor vijf jaar gekozen worden.

Malietoa werd in 1963 koning van Samoa, dat een jaar eerder onafhankelijk was geworden van Nieuw-Zeeland. Malietoa geldt als de grondlegger van die onafhankelijkheid.

Het land is een deel van het vroegere koninkrijk Samoa, het werd begin vorige eeuw bestuurd door Duitsland en later door Nieuw-Zeeland.

Klein vliegtuigje stort neer in Waddenzee

Icoon OngelukEen 64-jarige Duitse piloot is gisteravond om het leven gekomen toen hij met zijn vliegtuigje neerstortte in de Waddenzee. Het vliegtuigje kwam uit Duitsland en reageerde niet op pogingen om contact te maken.

F16's cirkelden om de Cessna heen. Maar ook zij probeerden tervergeefs om contact te krijgen met de Duitser. Ze begeleidden het vliegtuigje tot het neerstortte. Dat gebeurde rond half negen in zee, ten westen van Harlingen. Waarschijnlijk doordat de piloot onwel was geworden.

De Duitser werd rond 21.15 uur in kritieke toestand uit zee opgepikt, gereanimeerd en naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij later op de avond.

Met dank aan Brimul voor de submit.

Stage6 - HD speelfilms in je browser

Stage6 kan je vergelijken met een HD versie van YouTube, alleen vind je hier ook hele speelfilms in HD. Het enige wat je nodig hebt om de films te bekijken is de Divx plugin of de Divx player. Voor iedereen die nog zin heeft in een filmpje vannacht: The Departed is hier te vinden en Happy Feet en Superman Returns staan er ook op. Doe maar eens een search op movies, er staan er nog veel meer. Maar wees er snel bij, want ze blijven niet eeuwig online.

Met dank aan Ame_thyst voor de submit!

Atteveld vindt uitschakeling onterecht

Roda JC-coach Raymond Atteveld kon zaterdagavond maar moeilijk de uitschakeling van zijn team in de UEFA Cup-ticket play-off te accepteren. Door een 1-1 gelijkspel gaat FC Utrecht verder en speelt aanstaande donderdag in de Galgenwaard tegen Feyenoord of FC Groningen.

"FC Utrecht is onterecht een ronde verder. Als je de twee wedstrijden bekijkt, dan verdiende er maar één ploeg om door te gaan en dat is Roda JC. Maar ja, verdedigen is gemakkelijker dan aanvallen", aldus Atteveld.

De coach van de Limburgers hekelde ook de wijze waarop de Utrechtse gelijkmaker tot stand kwam: "Niets aan de hand. Maar grensrechter en scheidsrechter zagen dat blijkbaar anders. Tja, het is moeilijk voetballen tegen veertien tegenstanders."

Utrecht-coach Foeke Booy was een tevreden man: "We hebben ons kranig geweerd. Na het doelpunt van Cornelisse tikte de tijd in ons voordeel en daar zijn we uitstekend mee omgegaan."

[IRL] Uitslag Pole Day Indy 500

Helio Castroneves heeft de pole position gepakt voor de 91e Indianapolis 500, die over twee weken wordt verreden. De eerste startrij wordt verder aangevuld door Tony Kanaan en Dario Franchitti.

Tony Kanaan en zijn teamgenoot Danica Patrick leidden de klassementen tijdens de eerste uren van de kwalificatie van vandaag, die in totaal zes uur duurde. Sam Hornish jr. reed een four-lap-average van 225,145 mph, maar liet die poging later ongeldig verklaren, waarna hij niet verder kwam dan een 225,109 mph.

Schot Dario Franchitti ging vervolgens aan de leiding met een snelheid van 225,191 mph en behield de koppositie tot ver in het Happy Hour, het laatste uur van Pole Day. Helio Castroneves was echter sneller dan iedereen en pakte de pole position met een snelheid van 225,817 mph. Tony Kanaan deed in de laatste minuten nog een poging de pole van Castroneves af te pakken, maar kwam na een slechte vierde ronde op de tweede plaats terecht.

De pole position is de tweede voor Castroneves. De Braziliaan heeft al twee keer eerder de Indianapolis 500 gewonnen, namelijk in 2001 en 2002. Beide keren startte hij vanuit het middenveld. Vandaag was overigens de eerste Pole Day sinds 2001 die niet werd onderbroken door regen.

Morgen gaan de kwalificaties door en wordt het tweede deel van de grid bepaald. Hoe dat precies zit, lees je onder de complete uitslag.

Uitslag Pole Day

poswagencoureurronde 1ronde 2ronde 3ronde 4gemiddelde
13Helio Castroneves225.920225.652225.825225.870225.817
211Tony Kanaan225.882225.996225.794225.358225.757
327Dario Franchitti225.078225.289225.318225.079225.191
49Scott Dixon225.159225.323225.032224.973225.122
56Sam Hornish Jr225.405225.415225.579224.043225.109
610Dan Wheldon224.668224.797224.674224.425224.641
712Ryan Briscoe224.771224.369224.361224.139224.410
87Danica Patrick224.175224.152224.044223.934224.076
926Marco Andretti223.308223.292223.205223.391223.299
102Tomas Scheckter222.864222.964222.907222.773222.877
1139Michael Andretti222.569222.526222.946223.116222.789

Alle snelheden in mijlen per uur


Uitleg kwalificatiesysteem

De Indianapolis 500 wordt verreden door 33 wagens. Dit jaar zijn er 69 wagens ingeschreven voor het evenement. De kwalificatie is verdeeld over vier dagen: Pole Day (vandaag), Second Day Qualifying (zondag), Third Day Qualifying (zaterdag 18 mei) en Bump Day (zondag 19 mei). Op Pole Day worden de eerste elf posities op de grid bepaald. Second Day Qualifying gaat om plaatsen 12 tot en met 22, tijdens Third Day Qualifying worden plaatsen 23 tot en met 33 verdeeld. Bump Day geeft coureurs de kans om zich alsnog te kwalificeren, als ze dat op de drie eerdere dagen niet is gelukt.

Bij de Indy 500 worden de gridposities aan de wagens toegekend en niet aan de coureurs, zoals bij de Formule 1. Een coureur mag met meerdere wagens een kwalificatiepoging wagen. De coureur die een wagen kwalificeert, hoeft niet de coureur te zijn die met die wagen van start gaat in de race.

De kwalificatietijden worden bepaald door het gemiddelde van vier opeenvolgende vliegende ronden. Iedere wagen (ook reservewagens) krijgt drie kwalificatieruns (van vier ronden per stuk) per dag. Loting bepaalt in welke volgorde de wagens de baan op mogen, er is nooit meer dan één wagen tegelijk aan het kwalificeren. Als een coureur na een run niet tevreden is met zijn gereden tijd, mag hij achteraan de rij aansluiten en een tweede poging wagen. De eerste poging wordt dan ongeldig verklaard. Als een coureur tijdens een kwalificatiepoging niet tevreden is met zijn prestatie, mag hij de run afbreken. De tijd van een eventuele vorige run blijft dan staan, maar de coureur krijgt zijn poging niet terug en verliest dus een run.

Op Pole Day worden, zoals gezegd, de eerste elf posities gevuld. Zelfs als er tijdens Second Day Qualifying een snellere tijd wordt neergezet dan de poletijd, zal de betreffende wagen nooit hoger komen dan de twaalfde gridpositie. Op Third Day Qualifying zal een wagen nooit hoger komen dan de 23e plaats. Na de drie dagen kwalificatie kan het dus voorkomen dat er achterin het veld snellere tijden zijn genoteerd dan in de voorste rijen. Dat is een belangrijk gegeven voor Bump Day.

Op Bump Day mag iedereen die zich tijdens de eerste drie dagen niet heeft weten te kwalificeren, alsnog een poging wagen. Zet iemand een snellere tijd neer dan de slechtste tijd uit de originele grid van 33 wagens, dan kwalificeert hij zich alsnog. De wagen met de langzaamste tijd zal dan worden verwijderd uit de grid (dit hoeft dus niet per se de achterste wagen van de grid te zijn), de rest van de grid schuift een plaats op om de weggevallen plaats te vullen en de zojuist gekwalificeerde wagen zal op plaats 33 worden gezet. Weten meer wagens zich tijdens Bump Day te kwalificeren, dan worden deze wagens op volgorde van kwalificatietijd achteraan de grid toegevoegd.

Theoretisch is het dus mogelijk dat de pole position op Bump Day nog verandert. In de praktijk zijn het vooral wagens uit de achterhoede die van de grid worden gebumped.

Servië wint Eurovisie Songfestival

Icoon Muziek Servië heeft de finale van het Eurovisie Songfestival gewonnen. De zangeres Marija Serifovic wist met haar liedje Molitva de meeste stemmen te vergaren. Het is de eerste keer dat Servië als onafhankelijke staat meedoet aan het festival. Tweede werd de bizarre act van Oekraïne en Rusland haalde de derde plaats. Turkije en Armenië eindigden op de vierde en vijfde plaats.

De puntentelling werd opnieuw hevig gedomineerd door vriendjespolitiek. Zo gaf vrijwel elk land de 12 en 10 punten aan een buurland. Vooral de Balkanlanden, de voormalige Sovjetrepublieken en Scandinavië deden dit. De grote uitzondering daarop is West-Europa. Nederland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland gaven 12 punten aan Turkije. Oostenrijk, Ierland, Griekenland en Zwitserland gaven 10 punten aan het betreffende land. Ondanks dat waren Servië, Oekraïne en Rusland bij alle landen populair.

West-Europa deed het dramatisch slecht. Frankrijk, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk eindigden in de onderste regionen. Deze landen mogen altijd meedoen zonder zich eerst te kwalificeren. Nederland en Belgie waren al in de halve finale uitgeschakeld.

Het songfestival kan een opsteker zijn voor de nieuwe pro-Westerse regering in dat land. Toen Oekraïne het songfestival won nam dat land ook een meer pro-Westerse koers aan. Een pro-Westerse koers kan in de toekomst misschien voor meer steun zorgen voor de onafhankelijkheid van Kosovo.


Marija Serifovic
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.