Ster bijna zo oud als heelal ontdekt

Icoon ZonnestelselEr is in onze melkweg een ster ontdekt die bijna zo oud is als het heelal zelf. De ster, HE 1523-0901 gedoopt, is 13,2 miljard jaar oud. Dat is slechts 0,5 miljard jaar jonger dan het universum.

De ster werd ontdekt door een internationale ploeg van astronomen. Het was de telescoop VLT van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) in Chili die de ster het eerst waarnam.

''Het gaat een relatief heldere ster die zich al heel vroeg in de geschiedenis van onze melkweg heeft ontwikkeld, die op zijn beurt kort na de oerknal (Big Bang) ontstond'', aldus de ESO. De ontdekking is belangrijk om meer over het ontstaan van chemische elementen na de oerknal te weten te komen. Alle details over de fossiele ster staan in het jongste nummer van het gespecialiseerde tijdschrift Astrophysical Journal.

Het is niet eenvoudig om de leeftijd van een ster te bepalen. Er moet onder meer heel precies de hoeveelheid radioactief materiaal worden achterhaald, zoals uranium en thorium. Een beetje vergelijkbaar met koolstof-14-datering die archeologen toepassen. De hoeveelheid radioactieve deeltjes wordt afgeleid via spectrografische analyse van het licht dat de ster uitstraalt.