ServiŽ wint Eurovisie Songfestival

Icoon Muziek ServiŽ heeft de finale van het Eurovisie Songfestival gewonnen. De zangeres Marija Serifovic wist met haar liedje Molitva de meeste stemmen te vergaren. Het is de eerste keer dat ServiŽ als onafhankelijke staat meedoet aan het festival. Tweede werd de bizarre act van OekraÔne en Rusland haalde de derde plaats. Turkije en ArmeniŽ eindigden op de vierde en vijfde plaats.

De puntentelling werd opnieuw hevig gedomineerd door vriendjespolitiek. Zo gaf vrijwel elk land de 12 en 10 punten aan een buurland. Vooral de Balkanlanden, de voormalige Sovjetrepublieken en ScandinaviŽ deden dit. De grote uitzondering daarop is West-Europa. Nederland, BelgiŽ, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland gaven 12 punten aan Turkije. Oostenrijk, Ierland, Griekenland en Zwitserland gaven 10 punten aan het betreffende land. Ondanks dat waren ServiŽ, OekraÔne en Rusland bij alle landen populair.

West-Europa deed het dramatisch slecht. Frankrijk, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk eindigden in de onderste regionen. Deze landen mogen altijd meedoen zonder zich eerst te kwalificeren. Nederland en Belgie waren al in de halve finale uitgeschakeld.

Het songfestival kan een opsteker zijn voor de nieuwe pro-Westerse regering in dat land. Toen OekraÔne het songfestival won nam dat land ook een meer pro-Westerse koers aan. Een pro-Westerse koers kan in de toekomst misschien voor meer steun zorgen voor de onafhankelijkheid van Kosovo.


Marija Serifovic