Edsilia Rombley werd eenentwintigste

Icoon MuziekEdsilia Rombley is afgelopen donderdag behoorlijk kansloos eenentwintigste geworden tijdens de halve finale van het Eurovisiesongfestival. Dat werd zaterdagnacht bekendgemaakt, nadat duidelijk was geworden dat ServiŽ het festival had gewonnen.

Rombley deed mee met het nummer On Top Of The World. Van de achtentwintig deelnemers gingen er maar tien door naar de finale zaterdag.

NOS-directeur Gerard Dielessen zei vrijdag dat het Eurovisiesongfestival volgens hem anders moet worden aangepakt. Vooral Oost-Europese landen stemmen op elkaar en daar plukte Edsilia Rombley volgens hem de wrange vruchten van.

Een systeem met bijvoorbeeld twee halve finales zou een hoop problemen oplossen, denkt de directeur. Dit jaar was volgens de NOS-directeur erg duidelijk dat niet op het beste nummer wordt gestemd. ''Andere jaren kon je nog wel eens twijfelen of de inzending van Nederland goed genoeg was, maar daar bestaat dit jaar geen twijfel over.''

''Niemand snapte dat Edsilia niet door is. Ook mensen van andere landen kwamen naar me toe om te zeggen dat ze het onbegrijpelijk vonden'', zei Dielessen vrijdag. De EBU (de organisatie van het songfestival) wil ook het festival veranderen. In 2009 moet er een andere opzet komen, maar het is nog niet bekend hoe die eruit gaat zien.

Dominantie
Niet alleen in Nederland heerst onvrede over de Oost-Europese dominantie op het Eurovisiesongfestival. Ook in andere landen die de kwalificatie donderdag verloren, zijn kritische geluiden te horen over het stemgedrag van de landen op de Balkan en de rest van Oost-Europa.

Media in Zwitserland en Oostenrijk bijvoorbeeld spreken over een Oost-Europese wedstrijd. De Zwitser DJ Bobo, die net als Edsilia Rombley de finale niet haalde, uitte felle kritiek: ''De muziek was volstrekt onbelangrijk. Je had ook drie minuten de Turkse vlag op het podium kunnen leggen. Dan was het Turkije ook gelukt.''

Ook in Oostenrijk is de teleurstelling groot.''We kunnen sturen wat we willen. Het lukt toch nooit'', aldus een commentaar in een krant.


Een teleurgestelde Edsilia Rombley