FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 april 2005

Montoya wellicht terug in Imola

Juan Pablo Montoya zal hoogstwaarschijnlijk weer op tijd terug zijn in zijn racewagen voor de Grand Prix van San Marino, over drie weken. Ron Dennis verklaarde dat het herstel van de coureur voorspoedig verloopt.

Montoya liep vorige week een haarscheurtje op in een bot in zijn schouder. Volgens McLaren-teambaas Ron Dennis zit de scheur in een goed doorbloed gedeelte, waardoor het snel zal herstellen. Dennis: "Juan's pijn komt niet van het scheurtje zelf, maar van de indirecte gevolgen hiervan. Hij zit thuis vanwege de pijn en niet vanwege de verwonding zelf."

Dennis reageerde ook op geruchten dat Montoya zijn verwonding niet zou hebben opgelopen tijdens het tennissen. Boze tongen beweerden dat de Colombiaan zou zijn gevallen tijdens een uitbundige motorrit. Dennis: "Juan heeft gezegd dat het bij het tennissen is gebeurd. Het kan me niet schelen of hij is uitgegleden in de badkuip of op een dubbeldekkerbus is gesprongen. Hij mag doen wat hij wil."

Voetballers Newcastle slaan elkaar veld uit

De Engelse voetbalclub Newcastle United leverde in de thuiswedstrijd tegen Aston Villa geen beste prestatie. De ploeg van Nederlander Patrick Kluivert eindigde de wedstrijd met slechts acht spelers.

Voetballers Lee Bowyer en Kieron Dyer, beiden spelend voor Newcastle, gingen met elkaar op de vuist en werden weggezonden.

Eerder had Steven Taylor al een rode kaart gepresenteerd gekregen vanwege een opzettelijke handsbal in het strafschopgebied. Daarbij ging de wedstrijd ook nog eens met 3-0 verloren, een stand die al bereikt was toen tien minuten voor het einde bij Bowyer en Dyer de stoppen doorsloegen. Naar verluidt ging aan de vechtpartij een woordenwisseling vooraf. Spelers van beide teams moesten de twee kemphanen uit elkaar trekken.

Bowyer en Dyer verschenen na afloop van de wedstrijd met teammanager Graeme Souness op een persconferentie. Ze wilden niet ingaan op vragen, maar boden hun excuses aan. "We zijn ploeggenoten en we waren het niet met elkaar eens, maar we horen niet te vechten voor de ogen van 50.000 toeschouwers", verklaarde Kieron Dyer.

"She is a super Idol of the Mars Spirit"

Dat japanners er iets andere fetishes op nahouden kan iedereen je vertellen; er zijn ťcht automaten waar je gebruikte meisjesslipjes kunt kopen, en bukkake is niet voor niets een term uit "die regio". Overigens vind dit laatste tegenwoordig ook in het westen gretig aftrek.
*proest*

Sommige dingen zijn echter zo vaag, dat je je serieus afvraagt of er wel een echte markt voor is... Met andere woorden; Dekken de inkomsten de investering ook daadwerkelijk?

*fap fap fap fap fap*

Voetballers Newcastle slaan elkaar veld uit

Icoon Sport nieuwsDe Engelse voetbalclub Newcastle United leverde in de thuiswedstrijd tegen Aston Villa geen beste prestatie. De ploeg van Nederlander Patrick Kluivert eindigde de wedstrijd met slechts acht spelers. Voetballers Lee Bowyer en Kieron Dyer, beiden spelend voor Newcastle, gingen met elkaar op de vuist en werden weggezonden.

Eerder had Steven Taylor al een rode kaart gepresenteerd gekregen vanwege een opzettelijke handsbal in het strafschopgebied. Daarbij ging de wedstrijd ook nog eens met 3-0 verloren, een stand die al bereikt was toen tien minuten voor het einde bij Bowyer en Dyer de stoppen doorsloegen. Naar verluidt ging aan de vechtpartij een woordenwisseling vooraf. Spelers van beide teams moesten de twee kemphanen uit elkaar trekken.

Bowyer en Dyer verschenen na afloop van de wedstrijd met teammanager Graeme Souness op een persconferentie. Ze wilden niet ingaan op vragen, maar boden hun excuses aan. "We zijn ploeggenoten en we waren het niet met elkaar eens, maar we horen niet te vechten voor de ogen van 50.000 toeschouwers", verklaarde Kieron Dyer.

Lee Bowyer en Kieron Dyer, beiden van Newcastle, gaan met elkaar op de vuist
Bowyer (links) en Dyer vliegen elkaar naar de keel

-
Meer sportnieuws lees je op FOK!Sport!!

Paus Johannes Paulus II overleden

Zojuist is bekend geworden dat paus Johannes Paulus II is overleden. De paus was de laatste weken erg ziek en lag dit jaar al enkele keren in het ziekenhuis. Eergisteren verslechterde zijn toestand. De kerkvorst werd 84 jaar oud.

Vorige maand kreeg de 84-jarige paus een buisje in zijn luchtpijp omdat hij problemen had met ademhalen en slikken. Sindsdien kon hij niet meer praten en viel hij 13 kilo af. De kerkvader kon voor het eerst in zijn pontificaat de Paasvieringen niet leiden. Ook de traditionele zegen Urbi et Orbi moest hij aan zich voorbij laten gaan. Woensdag werd een sonde aangebracht omdat hij moeite had met eten.

Donderdagavond ging de gezondheid van de paus plotseling sterk achteruit. Het Vaticaan meldde dat de kerkvorst kampte met een sterk verlaagde bloeddruk en hoge koorts als gevolg van een infectie aan de urinewegen. De paus kreeg ook de laatste sacramenten toegediend.

Vrijdagochtend verslechterde de toestand van paus Johannes Paulus II opnieuw. De paus had een hartmalaise gehad en een septikemie, een vergiftiging door verspreiding van bacteriŽn in het lichaam. Op zijn eigen verzoek werd de paus in zijn appartement bijgestaan door zijn medisch team, bestaande uit twee intensive care specialisten, twee andere specialisten en twee verpleegkundigen.

Het Vaticaan kwam met een persmededeling, waarin de situatie van de paus wordt omschreven als 'zeer ernstig maar stabiel'. De paus was op dat moment rustig, helder en volledig bij bewustzijn. Rond kwart over zeven volgde nog een bericht uit het Vaticaan, namelijk dat de toestand van de paus in de loop van de middag verder verslechterd was. Hij leed aan hart- en nierproblemen. Zijn bloeddruk was verder gedaald en de paus ademde met steeds meer moeite.

Vandaag ging de kaars langzaam uit. In de ochtend werd gemeld dat de kerkvorst bij vlagen zijn bewustzijn verloor. Toch bleek hij in staat te reageren op zijn omgeving. Aan het einde van de middag werd de situatie als zeer kritiek, maar stabiel omschreven. Omstreeks 21.37 uur overleed de paus.

Paus Johannes Paulus II
Paus Johannes Paulus II

_
Voor een necrologie over de paus, klik hier

Aanval op Abu Ghraib gevangenis

Zojuist bericht CNN dat opstandelingen de beruchte Abu Ghraib gevangenis hebben aangevallen. Zeker twee zelfmoordaanslagen zouden zijn gepleegd en minstens twintig Amerikaanse soldaten raakten gewond.

Een groep van veertig tot zestig rebellen zou de gevangenis onder vuur hebben genomen met onder andere mortiergranaten.

De gevangenis is berucht vanwege de ernstige mishandelingen van Iraakse gevangenen door Amerikaanse soldaten. Daarvan kwamen tientallen foto's op het internet.

Erik Hoeksema verbreekt simultaanrecord

Het wereldrecord denksportsimultaan is vandaag verbeterd door de Nederlander Erik Hoeksema. Hij speelde in Groningen 92 schaak- en dampartijen, waarvan hij 80 procent won.

Het oude record stamde uit 1996 en was van Jannes van der Wal. Hij speelde toen 85 partijen.

Het is pas een officieel record wanneer het scoringspercentage van de gespeelde partijen boven de 70 ligt. Hoeksema begon vanochtend om 10.00u en deed zijn laatste zetten om 19.45u.

Rodriguez wint GP Indurain

Javier Pascual Rodriguez heeft de Grote Prijs Miguel Indurain gewonnen. De Spanjaard van de Valence ploeg won de 191 km. lange wedstrijd door solo bij de finish aan te komen.

Rodriguez zat in een kopgroep met favorieten als Valverde, Blanco, Vicioso en tweevoudig winnaar van de wedstrijd Kessler. Tijdens de laatste afdaling pakte Rodriguez een kleine voorsprong op zijn medevluchters. Door de regen was het wegdek erg glad geworden, en doordat hij grote risico’s nam konden zijn achtervolgers hem niet meer bijhalen.

Valverde werd tweede op negen seconden na een sprint van de achtervolgende groep.

Uitslagen HCE (02/04/05)

Vanavond werden er vier wedstrijden gespeeld in de Holland Casino Eredivisie. De uitslagen vind je hieronder.

Willem II - De Graafschap 4-1
33' Patrick Ax 0-1
42' Jatto Ceesay 1-1
48' Kevin Bobson 2-1
55' Kemy Agustien 3-1
90' Hans Denissen 4-1

Geel : Van Mosselveld, Tom Caluwť (beiden Willem II), Loovens (De Graafschap)

SC Heerenveen - Ajax 2-1
34' Angelos Charisteas 0-1
63' Marcel Seip 1-1
87' Georgios Samaras 2-1

Geel : Julien Escudť (Ajax)

PSV - FC Utrecht 2-0
37' Jan Vennegoor of Hesselink 1-0
42' Park Ji-Sung 2-0

Geel : Lucius (PSV), Somers (Utrecht)

ADO Den Haag - RKC Waalwijk 0-0

Geel : Cedric van der Gun (ADO), Schrier (RKC Waalwijk)

De nieuwe tussenstand

"Regels zorgen niet voor kostenbesparing"

Motorenbouwers Mercedes en Honda hebben verklaard dat de regels voor kostenbesparing van de FIA juist het tegenovergestelde hebben bereikt.

Otmar Szafnauer van Honda heeft gezegd dat de mededeling om motoren voor twee raceweekends te bouwen zo laat kwam dat het wijzigen van de motoren veel geld heeft gekost.

Mario Illien van Ilmor, motorenbouwer voor Mercedes: "Naast het wijzigen van de motoren voor dit jaar moeten we ook nieuwe V8 motoren bouwen voor volgend seizoen. De kosten daarvan zijn ook weer hoog. Dit zijn twee duurdere seizoenen ten opzichte van voorgaande jaren, terwijl de bedoeling van de regels juist kostenbesparing is. Met stabiliteit in de reglementen zouden we veel meer geld besparen."

Mattia Binotto van de motorenafdeling van Ferrari verwierp deze uitspraak over het ontwikkelen van de V8. Hij zegt dat deze wijziging onvermijdelijk was om snelheid te verminderen. Binotto: "Het is inderdaad een extra kostenpost, maar het moet gewoon nu gebeuren anders worden de wagens te snel. Wel hebben we met het verdubbelen van de kilometrages op de motor door ze twee GP’s te gebruiken al tien procent aan kosten ten opzichte van 2004 bespaard."

Red Bull wil testen

Het team van Red Bull Racing kan niet wachten om weer op een circuit te gaan testen. Ondanks opvallende resultaten in de GP’s van AustraliŽ en MaleisiŽ begint het voormalige team van Jaguar nu toch weer verder achterop te raken.

Teambaas Christian Horner: "We hebben nog niet veel kunnen testen met deze auto." De RB1 zal ondanks een beperkt aantal testkilometers toch zijn eerste update sinds de winter krijgen. Deze auto zal volgende week voor het eerst rijden op een testlocatie in Spanje.

Red Bull coureur David Coulthard: "Op papier moeten we hier in Bahrein net zo competitief zijn als in MaleisiŽ, maar dat zijn we niet vooral door het gebrek aan testkilometers. Dat is ons grootste probleem."

Mugabe pakt ruime meerderheid in Zimbabwe

JahWe had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek buitenland nieuwsDe politieke partij ZANU-PF van president Robert Mugabe heeft bij parlementsverkiezingen in Zimbabwe 108 van de 150 zetels gehaald. Door de tweederde meerderheid kan de bejaarde leider de grondwet aanpassen zonder nieuwe verkiezingen te houden. Waarschijnlijk zal Mugabe (81) de macht gebruiken om zelf een opvolger te benoemen.

De regeringspartij was vooraf al verzekerd van dertig van de 150 zetels, een gevolg van een omstreden wetswijziging. Van de 120 verkiesbare zetels won ZANU-PF er 78. Oppositiepartij MDC bleef steken op 41 zetels, een verlies van tien. MDC heeft verklaard de uitslag niet te accepteren. Leider Morgan Tsvangirai sprak van een 'walgelijke, massale fraude'. Het aanvechten van de uitslag bij de rechter heeft volgens Tsvangirai echter weinig zin, omdat president Mugabe daar niets van zou aantrekken.

Robert Mugabe
President Robert Mugabe van Zimbabwe

Tweede team met BMW

De kans dat een tweede F1 team in 2006 met BMW motoren zal rijden is groter dan vijftig procent, dat verklaarde Dr. Mario Theissen van BMW.

Theissen ontkende echter de geruchten dat er al een contract getekend zou zijn met Sauber. Peter Sauber verklaarde tegenover een Zwitserse krant dat het team op zoek is naar nieuwe partners. Deze zoektocht komt vooral omdat men de tien miljoen euro aan sponsoring van Red Bull kwijt is geraakt.

Verder verdedigde Sauber de beslissing om naar Michelin over te stappen. Sauber: ”Bij Bridgestone kwamen we altijd achter Ferrari, wij kregen nooit voorrang. Bij de Franse fabrikant is alles transparant, zelfs de contacten tussen de teams onderling.”

Tien miljoen aanvragen voor WK-kaarten

Het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar in Duitsland lijkt populairderde dan alle voorafgaande toernooien om de wereldbeker. Tijdens de eerste fase van de ticketverkoop heeft de organisatie maar liefst 10 miljoen aanvragen binnen gekregen.

De aanvragen zijn door zo`n 1 miljoen mensen gedaan, afkomstig uit 195 verschillende landen. In de eerste fase van de verkoop van WK-tickets zullen er echter maar 812.000 kaartjes ter beschikking worden gesteld. Na de eerste fase zullen er nog drie volgen. Voor de eerste hoeveelheid kaarten zal op 15 april worden geloot.

Voor de eerste fase kon worden ingeschreven op alle 64 wedstrijden. Als de loketten in mei opnieuw open gaan, kan er worden ingeschreven op ticketseries per team.

Terpstra (CNV) roept op tot boycot Nuon

Icoon economisch nieuwsDoekle Terpstra, voorzitter van de vakbond CNV, vindt dat consumenten energiebedrijf Nuon moeten boycotten. Dat zei hij vandaag voor de Wereldomroep. Reden is het exorbitante inkomen van topman Ludo van Halderen. Van Halderen zag zijn salaris over het afgelopen jaar met 42 procent stijgen naar 815.195 euro.

"Als we in heel het land afspreken te matigen met de lonen, moet de leiding van zo'n bedrijf het goede voorbeeld geven. Er is dan nog maar ťťn weg; consumenten moeten dit niet accepteren", meent Terpstra. Hij riep klanten van Nuon op om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Eerder deze week vielen Tweede Kamer en minister van Economische Zaken Brinkhorst al over de forse salarisstijging. De Provinciale Staten van Gelderland, grootaandeelhouder van Nuon, hebben Gedeputeerde Staten opgedragen de kwestie op de aandeelhoudersvergadering aan de orde te stellen.

Man mishandeld met stroomstootwapen

In Eindhoven zijn gisternacht twee mannen van 20 en 23 jaar uit Den Bosch aangehouden. Zij worden ervan verdacht een 21-jarige Venraynaar mishandeld te hebben met onder meer een stroomstootwapen.

Rond middernacht ontstond er op het 18 Septemberplein in Eindhoven een vechtpartij. Toen de politie arriveerde, sloeg een groep mensen op de vlucht. Bij de Elizabethtunnel spraken de agenten de groep aan, maar twee van hen gingen er vandoor. Tijdens de vlucht probeerde een van de twee mannen het stroomstootwapen weg te gooien. De politie wist de man echter al gauw in te rekenen. Later werden er in de tunnel nog een dolk en een slagwapen gevonden.

Ook de andere verdachte kon met behulp van een politiehond worden aangehouden in een parkeergarage. De twee mannen zitten nu in de cel. Het slachtoffer moest in het ziekenhuis behandeld worden aan zijn verwondingen.

Voetbalwedstrijd gestaakt na gooien bananen

De thuiswedstrijd van de Katwijkse voetbalploeg Quick Boys tegen Capelle werd zaterdag gestaakt, omdat het publiek bananen op het veld gooide. De donkere scheidsrechter weigerde vervolgens de wedstrijd verder te spelen.

Op het moment van het bananenincident in de tiende minuut van de tweede helft, stond Capelle met 1-0 voor. De bananen werden dan ook vanuit het deel waar de supporters van Quick Boys zaten gegooid. "Diep triest", zo reageerde voorzitter van de club Jaap Kuijt na het staken van de wedstrijd. "Ik ben met stomheid geslagen. Dat dit op een voetbalveld gebeurt. In het veld was er niets aan de hand." In totaal werden er vijf bananen het veld op gegooid. De voorzitter vreest dat het incident grote gevolgen zal hebben voor de voetbalclub.

Voetbalwedstrijd gestaakt na gooien bananen

De thuiswedstrijd van de Katwijkse voetbalploeg Quick Boys tegen Capelle werd vandaag gestaakt, omdat het publiek bananen op het veld gooide. De donkere scheidsrechter weigerde vervolgens de wedstrijd verder te spelen.

Op het moment van het bananenincident in de tiende minuut van de tweede helft, stond Capelle met 1-0 voor. De bananen werden dan ook vanuit het deel waar de supporters van Quick Boys zaten gegooid. "Diep triest", zo reageerde Jaap Kuijt, voorzitter van de club, na het staken van de wedstrijd. "Ik ben met stomheid geslagen. Dat dit op een voetbalveld gebeurt. In het veld was er niets aan de hand." In totaal werden er vijf bananen het veld op gegooid. De voorzitter vreest dat het incident grote gevolgen zal hebben voor de voetbalclub.

-
Kijk voor meer sportnieuws op Sport.fok.nl

Minardi tevreden met snelheid

Minardi is blij met de uitkomst van de eerste kwalificatie. Christijan Albers wist de achterstand op Jordan beperkt te houden tot minder dan zes tienden van een seconde, terwijl het verschil tussen de twee teams in MaleisiŽ nog meer dan drie seconden bedroeg.

Teambaas Paul Stoddart put hoop uit de snelheid die zijn wagens vandaag toonden. "Het is fijn dat we met de oude auto binnen een seconde van onze naaste rivaal zitten. Het geeft vertrouwen in het team, omdat we weten dat de nieuwe auto sneller zal zijn dan de huidige. Ons doel voor dit jaar blijft reŽel: negende eindigen in het constructeurskampioenschap."

Christijan Albers verklaart het kleine verschil aan de aandacht die het team heeft geschonken aan het rijden van een enkele vliegende ronde. "In MaleisiŽ hadden we een goede auto voor de race, maar kregen we de afstelling niet goed voor elkaar voor de kwalificatie. Nu zien we het resultaat van onze inspanningen."

Man geŽlektrocuteerd bij spoorwegbrug

Een 27-jarige man uit het Belgische Deinze is afgelopen nacht om het leven gekomen door elektrocutie. Het ongeluk gebeurde bij een spoorwegbrug in Grammene.

De man was samen met twee vrienden en zijn vriendin op weg naar huis. Ze kwamen net terug van een barbecue en besloten bij de spoorwegbrug te stoppen en de brugpijlers te beklimmen. Het slachtoffer verloor echter zijn evenwicht. Hij greep zich vast aan een van de leidingen, waar drieduizend volt op staat. De man werd geŽlektrocuteerd en viel vanaf de brug acht meter naar beneden. Hij was op slag dood.

Beschonken man rijdt rond met baby in auto

Sc0rPi0n had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 27-jarige man uit Brummen is donderdagavond door de politie van Velp aangehouden wegens het rijden onder invloed van alcohol. Daarbij reed de man rond met een baby op de passagiersstoel.

Agenten troffen de automobilist na een tip aan bij een tankstation. De man bleek niet alleen te veel gedronken te hebben, in zijn auto lag ook nog eens baby van 2,5 maanden oud. De moeder van het kind werd na deze ontdekking gewaarschuwd, zodat ze de zorg over haar baby kon overnemen. Tegen de Brummenaar is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd.

2 miljoen views per dag !

De maand maart was voor FOK! een vrij hectische maand, waarin vooral de nieuwe servers en de perikelen daaromheen centraal hebben gestaan achter de schermen. Zoals iedereen welbekend was FOK! het afgelopen jaar al vrij traag, en in januari en februari waren we meer down dan up.

Met de plaatsing van de nieuwe servers, en vooral ook dankzij de inzet van onze vrienden van tweakers.net die ons met de nodige optimalisaties geholpen hebben, is FOK! al een tijdje weer uitstekend bereikbaar. Iets dat ook in de pageviews duidelijk te merken is geweest.

Al bijna een jaar bleef FOK! steken op gemiddeld zo'n 1,6 miljoen pageviews per dag.
Meteen nadat de bereikbaarheid beter werd zagen we echter een forse stijging in de views en afgelopen dinsdag en woensdag hebben we 2 maal achtereen de grens van 2 miljoen pageviews overschreden.

Dinsdag 29 maart deden we in totaal 2.061.368 pageviews, gevolgd door 2.017.217 pageviews op de woensdag.
Het gemiddelde van de maand maart lag per dag net even boven de 1,6 miljoen views. Het gemiddelde van de laatste week van maart was bijna 1,8 miljoen views.
In totaal haalde FOK! in de maand maart 50.030.184 views binnen.
De Frontpage nam hiervan het grootste deel voor haar rekening, op de voet gevolgd door het forum.

De maandtotalen per onderdeel zien er als volgt uit:

Frontpage.fok.nl24.876.213
Forum.fok.nl20.774.188
Sport.fok.nl1.458.288
weblog.fok.nl1.378.154
Fotoboek.fok.nl954.755
Games.fok.nl588.586
Totaal50.030.184


Van de verschillende onderdelen worden ook dagrecords bijgehouden. Hieronder een klein overzichtje van de dagrecords van de diverse onderdelen.


Frontpage1.059.402(do 11-01-2005)
Forum1.182.280(zo 01-02-2004)
Fotoboek86.907(za 06-11-2004)
Weblog92.195(ma 21-02-2005)
Sport (+managers)102.553(ma 21-03-2005)
Games38.668(wo 01-09-2004)
Totale dagrecord2.061.368(di 29-03-2005)
Totale maandrecord51.313.206(Januari 2004)


Al met al is FOK! met de recente serverupgrades en code-optimalisaties weer een flinke stap in de goede richting. Als we de cijfers van de afgelopen paar weken mogen geloven en daar een conclusie uit mogen trekken zouden we aankomende maand een nieuw record moeten zetten met ongeveer 53 miljoen views. Of we dat gehaald hebben horen jullie hopelijk begin mei

Rest mij verder even niets meer dan zowel crew als users enorm te bedanken voor het geduld dat jullie het afgelopen jaar hebben weten op te brengen, en dat jullie ondanks dat het laden van een pagina regelmatig een minuut - of zelfs langer - duurde hier bij ons zijn gebleven. Bedankt ook daarvoor.
Verder; geniet van het mooie weer en laten we er een mooie aprilmaand van maken met z'n allen !

Alle sport in ItaliŽ dit weekend afgelast

Icon Sport - AlgemeenIn verband met de kritieke toestand van paus Johannes Paulus II heeft de sportkoepel CONI alle sportwedstrijden voor dit weekeinde in ItaliŽ afgelast.

Een woordvoerder van de sportkoepel verklaarde: "De laatste gezondheidsbulletins geven aan dat de dood van de heilige vader dit weekeinde onvermijdelijk is."

De sportkoepel had van tevoren al aangekondigd dat er geen voetbal in het hele land zou zijn, mocht de kerkvorst overlijden.

14 Nederlanders in Ronde van Vlaanderen

Morgen zullen in de Ronde van Vlaanderen 14 Nederlanders starten. De Nederlanders zijn verdeeld over zes ploegen.

De meeste Nederlanders rijden uiteraard voor de enige Nederlandse ProTour-ploeg, de Rabobank-ploeg. Daarnaast heeft Nederland met respectievelijk drie en twee renners ook een flink aandeel in Quick Step en Davitamon-Lotto. De enige echte Nederlandse favoriet voor de eindoverwinning is Erik Dekker. Als outsiders kunnen LŲwik, Knaven, Lotz of Van Bon heel misschien voor een verrassing zorgen.

De Nederlandse renners:

Rabobank:
Erik Dekker, Maarten den Bakker, Jan Boven, Steven de Jongh, Karsten Kroon, Gerben LŲwik

Quick Step:
Servais Knaven, Marc Lotz, Bram Tankink

Davitamon-Lotto:
Leon van Bon, Aart Vierhouten

Cofidis:
Jans Koerts

Liberty Seguros:
Koen de Kort

Mr Bookmaker:
Matthť Pronk

Paasakkoord goedgekeurd op D66-congres

De leden van D66 hebben op een congres ingestemd met het paasakkoord dat de D66-fractie heeft gesloten met het CDA en de VVD. In het Nederlands Congrescentrum in Den Haag stemde een ruime meerderheid voor het akkoord. Er zal hierdoor geen kabinetscrisis komen.

Op het congres waren zo'n 3000 D66-leden aanwezig. De meerderheid was het met de partijtop eens dat het akkoord onder de huidige omstandigheden het hoogst haalbare is. Oud-partijleiders Terlouw en Van Mierlo lieten tijdens het congres weten voor het akkoord te gaan stemmen.

Partijleider Dittrich betuigde op het congres spijt over de snelle benoeming van minister Pechtold. Het Congres vond dat hij hen daarmee "voor het blok gezet" had.


Pechtold, Van der Laan, Dittrich en Brinkhorst op het D66-congres

Frankrijk hoopt op rentree Zidane

In de kwalificatie voor het WK van 2006 gaat het verre van goed met Frankrijk. Pers en volk doen nu een beroep op Zinedine Zidane om terug te keren in het nationale elftal.

Terwijl de oproepen aan het adres groeiden, kwam de sportkrant l'…quipe met een dubbelzinnig citaat van Zidane over zijn terugkeer in het nationale elftal: "U weet best dat dit niet gebeurt. Maar terugkeren naar Dublin, spelen op Lansdowne Road voor 50.000 Ieren, winnen en weer wegwezen, dat spreekt me wel aan."

Voor de pessimisten betekent het dat Zidane niet zal terugkeren. De optmisten zien er echter een mededeling in. Zij denken dat Zidane in de kwalificatiewedstrijd op 7 september op Lansdowne Road in Dublin zijn rentree in de nationale ploeg zal maken.

Ondertussen wordt er wel aan de echtheid van het citaat getwijfeld. Zidane’s manager Alain Migliaccio gelooft het citaat niet: "Natuurlijk heeft hij dat niet gezegd. Als Zinedine een besluit heeft genomen, blijft hij daarbij."

De Franse bondscoach Raymond Domenech hoopt op duidelijkheid en wil die zelf wel geven: "Als hij zegt dat hij weer beschikbaar is, selecteer ik hem met groot genoegen." Maar Zidane zwijgt alweer en de vraag blijft of hij wil terugkeren in het Franse nationale elftal.

NAC wil De Ceulaer niet meer

NAC Breda zal geen stappen ondernemen om Benjamin de Ceulaer te huren van Feyenoord. Het gerucht ging dat de clubs er al zo goed als uit waren.

NAC wilde De Ceulaer zelf kopen, maar nadat Feyenoord zich meldde voor het Belgische talent liep de club een verloren race. Feyenoord hield de mogelijkheid open om de Ceulaer volgend jaar eerst aan NAC te verhuren. De Bredase club geeft nu aan daar geen interesse in te hebben.

De club wil in de toekomst alleen werken met spelers die bewust voor de club kiezen. Directeur Theo Mommers is daar nu duidelijk in: "Wij willen spelers die voor NAC kiezen. In gesprekken met ons zei hij dat hij graag bij ons wilde voetballen en dat Feyenoord brug te ver was. Later kwam Feyenoord toch in beeld en dan is dat ineens de club waarvoor hij altijd al wilde spelen. Het komt ongeloofwaardig over als je eerst het een zegt en later wat anders. Wat moet je daar dan als club mee?"

Jongen (16) ramt pui cafť Alkmaar

JahWe had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen 16-jarige jongen is vanochtend met de auto van zijn moeder tegen een cafť aan de Bierkade in Alkmaar aangereden. Nadat de brandweer de jongen uit het voertuig had bevrijd, is het slachtoffer met zwaar lichamelijk letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Vanwege instortingsgevaar moest de verwoeste gevel gestut worden. De bewoners van de woning boven het cafť zijn geŽvacueerd. Tijdens het ongeval was er niemand in het cafť aanwezig. Mogelijk was er wel een passagier in de auto, maar deze persoon heeft de plek van het ongeval verlaten. De politie is nog op zoek naar deze jongen, een 17-jarige vriend van het slachtoffer.

Voetbalvrouwen

In dit filmpje is te zien hoe een Chinese man erachter komt, waarom alle vrouwen in de stad een lage (bijna mannelijke) stem hebben.

Lijkt me ook wel een afknapper, want de vergelijking met Kelly is snel gelegd. Wie ? Nou Kelly, die voor de 3de keer zakte voor haar theorie-examen. In een interview met TV-Film zei ze dat ze liever reed in een automaat dan dat ze zelf moet schakelen. De reden? Ondanks dat ze het schakelen een gedoe vindt, brak er laatst een nagel af.

Het filmpje werd door got.rice gesubmit waarvoor onze dank.

Automobilist rijdt 'stenengooier' aan

Een 36-jarige automobilist uit Den Bosch is gisteren aangehouden omdat hij expres een 31-jarige fietser had aangereden. De man vermoedde dat de fietser een steen naar zijn auto had gegooid.

De betreffende fietser stond op de Oude Vlijmenseweg in de Brabantse hoofdstad te kijken naar een vechtpartij, toen iemand een steen naar de wagen van de Bosschenaar gooide. De automobilist verdacht de fietser van het gooien en reed hem aan. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn heup. De automobilist kon later aan de hand van getuigenverklaringen aangehouden worden.

---
JahWe, bedankt voor het submitten van dit bericht.

Zeehondenjager bedreigt SP-Kamerlid met mes

SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen is in het Canadese Charlottetown door een zeehondenjager bedreigd met een mes. "Hij zat met een mes achter me aan. Zijn handen zaten vol met bloed. Het was doodeng", vertelt het Kamerlid na de angstaanjagende gebeurtenis vandaag.

Van Velzen moest hard rennen om aan de man te ontkomen. Vervolgens verhinderde hij gedurende drie kwartier dat de helikopter, waarin Van Velzen zat, kon vertrekken. "Hij zwaaide met zijn mes in de lucht", aldus de SP'er. De piloot durfde niet op te stijgen, omdat hij vreesde dat de man in de rotor verstrikt zou raken. De belager belde uiteindelijk de politie. "Hij wil ons een proces aan doen", zo vertelde Van Velzen verontwaardigd.

Het Kamerlid is op dit moment in Canada om met eigen ogen te aanschouwen hoe de zeehondenjacht eraan toe gaat. Jaarlijks worden er tijdens deze jacht honderdduizenden jonge zeehonden doodgeknuppeld voor hun vlees, vet en bont. Van Velzen is ontdaan van wat zij aantrof in Canada. Ze omschrijft de jacht als 'Auschwitz voor zeehonden'. Behalve het SP-lid zijn ook Joanneke Kruijsen (PvdA) en Janneke Snijder (VVD) in Canada.

[Upd]Geen Italiaans voetbal als paus overlijdt

De kans is groot dat er dit weekend geen Italiaans voetbal zal worden gespeeld. Mocht paus Johannes Paulus II overlijden, dan zal de 30ste speeldag in de Italiaanse competitie uitgesteld worden.

Vrijdagavond besliste het Italiaans Olympisch comitť (CONI) dat er bij het overlijden van de paus geen sportmanifestaties plaats mogen vinden. Het volleybal, basketbal en rugby is al afgelast. De Italiaanse tv-zenders zullen tevens geen sport uitzenden.

Update:
De Italiaanse sportkoepel CONI heeft alle sportwedstrijden in ItaliŽ afgelast in verband met de kritieke gezondheidstoestand van paus Johannes Paulus II. Door het besluit worden onder meer alle voetbalduels in de Serie A uitgesteld, maar zullen er ook geen amateurwedstrijden zijn.

Meer walvissen en dolfijnen in opwarmende Noordzee

Steeds meer walvissen en dolfijnsoorten zoeken de warmere gedeelten van de Noordzee op. Dit bleek uit een onderzoek van de Britse universiteit van Newcastle. Ook andere zeedieren zoals bepaalde soorten inktvissen, krabben en 'zuidelijkere' vissen hebben in de Noordzee een nieuw leefgebied gevonden.

De Britse krant The Guardian schrijft dat risso's dolfijnen, orka's en witsnuitdolfijnen, die normaal alleen in warmere wateren te vinden zijn, steeds vaker te zien zijn in de opwarmende Noordzee. In het afgelopen jaar kwamen er meer dan zeshonderd meldingen binnen van mensen die walvissen of dolfijnen hadden gezien in de wateren tussen ScandinaviŽ, Groot-BrittanniŽ en Duitsland. Soms werden er zelfs groepen van meer dan tweehonderd dieren gesignaleerd. Dat de dieren naar de Noordzee komen, heeft vooral te maken met de toegenomen hoeveelheid voedsel, zoals inktvissen.


De risso's dolfijn, ook wel grijze dolfijn genoemd,
is steeds vaker te vinden in de Noordzee

Jeruzalemmers zien Gayparade niet zitten

Icoon Buitenlands nieuwsJoden, christenen en moslims in Jeruzalem hebben elkaar gevonden. De oorzaak is een gemeenschappelijke tegenstander, namelijk de organisatoren van 'World Pride 2005'. Zij hebben het plan opgevat om het wereldhomofestival in de Heilige Stad te laten plaatsvinden. De rabbijn, de moefti en de patriarch stelden zich naast elkaar op tegen het festijn.

"Het thema van WordlPride 2005 is Liefde zonder Grenzen. De protesten van de religieuze fundamentalisten bewijzen dat ook intolerantie en racisme geen grenzen kennen. Jeruzalem is de plaats bij uitstek om een duidelijke stem te laten horen vóór vrede, democratie, pluralisme en homotrots", verklaart de internationale organisatie Interpride. In 2000 werd er een vergelijkbaar festival georganiseerd in de pauselijke residentie Rome. Een kwart miljoen homoseksuelen kwamen daar destijds op af.

Volgens een peiling van een Amerikaanse orthodox-joodse organisatie is 70 procent van de inwoners van Jeruzalem tegen een Gayparade in Jeruzalem. De opperrabbijnen van Israël, de moefti van de Palestijnse Autoriteit en de Latijnse en Griekse patriarch van het Heilige Land gaven deze week een persconferentie om hun ongenoegens kenbaar te maken. Ze veroordelen het plan om 'de straten van de Heilige Stad te bezoedelen met de homoseksuele gruwelen'. Uri Lupianski, de ultraorthodoxe burgemeester van Jeruzalem, is echter niet tegen het festijn. Hij denkt de inkomsten van tienduizenden homoseksuele toeristen goed te kunnen gebruiken.

'Slachtoffer verkeersruzie ging eerder door het lint'

Icoon Binnenlands nieuwsDe 20-jarige vrouw die afgelopen zondag om het leven kwam bij een verkeersruzie zou vaker betrokken zijn geweest bij verkeersruzies. Een inwoner uit De Lier zou 2,5 jaar geleden klemgereden zijn door de vrouw en haar vriend. Tevens zou het tweetal het afgelopen jaar een man hebben aangevallen met een samoeraizwaard.

Wendy O. uit Wateringen raakte gewond toen ze werd overreden door een 19-jarige man uit Den Haag. Ze overleed later in het ziekenhuis. De vriend van de vrouw, Hans H., had de Hagenaar klemgereden vanwege ergernis over de rijstijl van de man. Bij de ruzie die volgde zou O. tegen het portier van de Honda Civic van de Hagenaar hebben getrapt. Deze raakte volgens eigen zeggen in paniek, en reed tijdens de vlucht met hoge snelheid over de vrouw heen.

De politie is momenteel nog bezig een beeld te scheppen van wat zich heeft afgespeeld. Ze heeft verklaringen van de vriend van het slachtoffer, de verdachte die zichzelf dinsdag aangaf, en ongeveer vijftien getuigen. De verklaringen komen echter niet op alle punten overeen. De politie zoekt nog naar een ouder echtpaar dat direct na het ongeluk ter plaatse was, en naar een bestuurder van een bestelbus die voor de ruziŽnde automobilisten reed. De verdachte zit nog in voorarrest.

TimeGate koopt Unreal Engine 3 licentie

De Amerikaanse ontwikkelaar TimeGate Studios heeft aangekondigd een licentie te hebben aangeschaft van Epic Games' Unreal Engine 3 voor haar nieuwste project.

TimeGate zegt dat de engine gebruikt gaat worden voor de ontwikkeling van "een next-generation titel" dat een reeds populair genre zal stimuleren.

"[...]
As TimeGate continues to build itself into a first-class development outfit, we look for the strongest partners and technology to both enhance and accelerate our projects,
[...]"


Aldus directeur Adel Chaveleh.

Epic en haar Unreal Technologie voldoen aan die hoge eisen. Door nu gebruik te gaan maken van de Unreal Engine 3 hoopt TimeGate een voorsprong te krijgen in de onwikkeling van nieuwe projecten en kan het team zich hoofdzakelijk gaan concentreren op de innovatie en kwaliteit van de content.

Vice-President van Epic, Mark Rein, is erg tevreden over het besluit van TimeGate.

"[...]
Unreal Engine 3 is all about supporting innovation and pushing creative boundaries for next generation content, and maximizing the power and scope that new hardware offers.
[...]"


Volgens Rein is Epic in de positie om ontwikkelaars te helpen op dit moment al opmerkelijke next-generation content te maken en zal het team van TimeGate ons gaan laten zien waar de Unreal Engine 3 toe in staat is.

Ook ontwikkelaar Bioware heeft aangegeven dat de Unreal Engine 3 gebruikt gaat worden voor haar eerste next-gen titel. De Unreal Engine is in het verleden voor veel games gebruikt, waaronder Splinter Cell, Deus Ex, Star Wars: Republic Commando en natuurlijk de Unreal Tournament serie.

Uitslag eerste kwalificatie Bahrein

Op een zeer warm en zanderig circuit is de eerste kwalificatie van de Grand Prix van Bahrein verreden. Fernando Alonso mocht als laatste rijden en wist met zijn Renault de snelste tijd neer te zetten.

Pedro de la Rosa moest als eerste in de kwalificatie starten en wist, ondanks dat hij moeite had met de grip, een snelle tijd neer te zetten. Jenson Button en Takuma Sato konden niet aan zijn tijd komen. Jacques Villeneuve en Patrick Friesacher bleven zelfs op secondes afstand van de tijd van De la Rosa, waarbij het bij Villeneuve ook te wijten was aan een fout bij het opkomen van het rechte stuk.

In de tweede groep wisten Mark Webber en Giancarlo Fisichella snellere tijden neer te zetten dan De la Rosa. Rubens Barrichello kan voor het eerst sinds gisterochtend weer rijden, en dat is te zien aan zijn rijden. Hij maakt een fout in de eerste bocht en moet een achterstand op de concurrenten accepteren. Christijan Albers weet sneller te rijden dan Patrick Friesacher, maar moet wel de eennalaatste plaats accepteren.

Kimi RšikkŲnen is een groot deel van zijn rondje sneller dan Fisichella, maar in de laatste bocht moet hij even van het gas af en verspeelt daarmee de snelste tijd. Christian Klien presteert in zijn Red Bull erg goed en weet een tijd net achter de top drie van dat moment neer te zetten. Michael Schumacher laat in zijn F2005 zien dat Ferrari weer terug is. Hij is sneller dan Fisichella en zet de tot dat moment snelste tijd neer.

David Coulthard en Ralf Schumacher moeten door wat kleine foutjes toezien hoe ze wat tijd hebben verloren. Nick Heidfeld lijkt de hele ronde op de vierde of vijfde tijd uit te komen, maar pakt verrassend de tweede tijd achter Michael Schumacher op dat moment.

De laatste twee man maken het spektakel deze kwalificatie echter vol. Eerst weet Jarno Trulli de tijd van Michael Schumacher verrassend met tweetiende te verbeteren. Achter hem komt echter nog kampioenschapsleider Fernando Alonso en die is de hele ronde de snelste. Alhoewel hij in de laatste bocht nog wel wat tijd verliest, zet Alonso toch de snelste tijd van de eerste kwalificatie neer en mag hij morgen gaan proberen de pole binnen te halen.

Uitslag kwalficatie 1:

Nr.Coureur TeamTijd
1 F. Alonso Renault 1:29.848
2 J. Trulli Toyota 1:29.993
3 M. Schumacher Ferrari 1:30.237
4 N. Heidfeld Williams 1:30.390
5 G. Fisichella Renault 1:30.445
6 M. Webber Williams 1:30.592
7 K. RšikkŲnen McLaren 1:30.594
8 C. Klien Red Bull 1:30.646
9 P. De La Rosa McLaren 1:30.725
10 F. Massa Sauber 1:30.933
11 R. Schumacher Toyota 1:30.952
12 J. Button BAR 1:30.957
13 T. Sato BAR 1:31.113
14 D. Coulthard Red Bull 1:31.211
15 R. Barrichello Ferrari 1:31.826
16 J. Villeneuve Sauber 1:32.318
17 N. Karthikeyan Jordan 1:33.190
18 T. Monteiro Jordan 1:33.424
19 C. Albers Minardi 1:34.005
20 P. Friesacher Minardi 1:34.848

Interessante finale in Miami

De finale van het Tennis Masters Series toernooi in Miami gaat tussen de Zwitser Roger Federer en de Spanjaard Rafael Nadal.

Beiden spelers bereikten overtuigend de finale. De nummer ťťn van de wereld - Roger Federer - won in de halve finale voor de derde keer dit jaar in 'straight sets' van Andrť Agassi: 6-4, 6-3. Aan het begin van het jaar, toen Federer nog verloor van MŠrat Safin, dachten velen dat Federer eindelijk te verslaan was. Niets lijkt minder waar want sindsdien verloor Federer geen enkele keer en pakte hij vier titels. In Miami kreeg Federer niet echt tegenstand, hij verloor wel twee sets tegen Ancic en Zabaleta, maar won deze partijen alsnog overtuigend.

De tegenstander van Federer is de jonge Spanjaard Rafael Nadal. Hij wist in de halve finale te winnen van zijn landgenoot Ferrer met 6-4 en 6-3. Een leuke tegenstander voor de Zwitser, want Nadal is in vorm. Hij won vorige maand zeer overtuigend de toernooien van Acapulco en Costa do Sauipe en is al 15 wedstrijden ongeslagen. Vorig jaar wist Nadal Federer op dit toernooi makkelijk te verslaan. Het was ťťn van de zes verliespartijen voor Federer in 2004. De kans op een spannende finale is daarom erg groot.

Visum voor VS mogelijk verplicht

Nederlanders die na 25 oktober de Verenigde Staten willen bezoeken, moeten mogelijk een visum aanvragen. De invoering van Europese paspoorten met een vingerafdruk heeft vertraging opgelopen. Het Amerikaanse Congres wil hierop niet wachten. Als enig alternatief is er voor Nederlanders die naar de VS willen, het aanschaffen van een visum.

Nederland valt samen met 26 andere (vooral Europese) landen onder het Visa Waiver Program. Dat houdt in dat een Nederlander drie maanden naar de VS mag gaan zonder visum. Door de VS wordt nu echter geŽist dat een paspoort biometrische kenmerken moet hebben voor vrijstelling van een visum.

De EU is druk bezig met nieuwe paspoorten, die elektronische vingerafdrukken bevatten en een chip met gelaatskenmerken. Deze zijn pas in 2008 klaar. Een visumplicht is voor toeristen vervelend: het vereist papierwerk en kan alleen maar opgehaald worden op het Amerikaanse consulaat. Dit geldt ook voor de Amerikaanse autoriteiten: zij moeten al die nieuwe visumaanvragen verwerken.

Uitslag tweede vrije training GP Bahrein

Mark Webber verraste vriend en vijand door bij de tweede zaterdagtraining de snelste tijd van het weekend te rijden. Hij bleef Ralf Schumacher en Giancarlo Fisichella voor. Rubens Barrichello bleef ook in deze training aan de kant.

Michael Schumacher kon zijn goede vorm van de eerste training niet herhalen. Hij reed een negende tijd. Zijn teamgenoot Barrichello kampte nog steeds met een defecte versnellingsbak. Hij moet toezien hoe zijn monteurs trachtten het probleem te verhelpen zonder de motor te moeten vervangen, wat hem tien plaatsen op de startgrid zou kosten.

Condities op de baan waren weer verzengend. De luchttemperatuur steeg tot 37 graden, terwijl de baan opwarmde tot 45 graden aan het einde van de sessie. Kimi RšikkŲnen kon meer ronden rijden dan in de eerste training en zette een vijfde tijd neer, terwijl teamgenoot Pedro de la Rosa ook in deze sessie goede zaken deed en zijn McLaren Mercedes naar een zevende tijd reed.

Uitslag:

Pos. CoureurTeam Tijd
1 Mark Webber Williams 1:29.527
2 Ralf Schumacher Toyota 1:29.7112
3 Giancarlo Fisichella Renault 1:29.738
4 Jarno Trulli Toyota 1:29.798
5 Kimi RšikkŲnen McLaren 1:29.810
6 Fernando Alonso Renault 1:29.825
7 Pedro de la Rosa McLaren 1:29.864
8 Christian Klien Red Bull Racing 1:29.896
9 Michael Schumacher Ferrari 1:30.080
10 Nick Heidfeld Williams 1:30.290
11 Jenson Button BAR 1:30.324
12 David Coulthard Red Bull Racing 1:30.558
13 Takuma Sato BAR 1:30.902
14 Felipe Massa Sauber 1:31.001
15 Jacques Villeneuve Sauber 1:31.126
16 Narain Karthikeyan Jordan 1:32.498
17 Tiago Monteiro Jordan 1:32.686
18 Christijan Albers Minardi 1:33.715
19 Patrick Friesacher Minardi 1:34.409
20 Rubens Barrichello Ferrari geen tijd

[upd] Paus verliest langzaam bewustzijn

Anonymous had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws De toestand van paus Johannes Paulus II is nog altijd zeer kritiek. De Italiaanse televisie meldt dit op basis van medische bronnen. Eerder werd er nog gesproken dat zijn situatie was gestabiliseerd. Over een kleine twintig minuten zal er door het Vaticaan een medische update gegeven.

Kort voordat de kerkvorst sterk aftakelde, schreef hij nog een afscheidsbriefje voor Poolse nonnen en priesters. "Ik ben gelukkig, jullie moeten ook gelukkig zijn." De woorden waren volgens de Italiaanse televisie met zeer veel moeite geschreven.

Intussen stromen de gelovigen massaal naar het Sint-Pietersplein in Rome toe. Verwacht wordt dat er enkele honderdduizenden tot een miljoen gelovigen bijeenkomen om te bidden voor de zieke paus. Ook kerken in diverse landen zitten afgeladen vol. In ItaliŽ wordt het dagelijkse leven beheerst door de zieke paus. Kranten verschijnen extreem laat om zo de laatste informatie te kunnen publiceren, verkiezingscampagnes zijn opgeschort.

Update 11:51
De paus verliest langzaam maar zeker zijn bewustzijn. Hij is echter nog niet in coma, aldus woordvoerder Navarro-Valls. De kerkvorst reageert nog altijd als er tegen hem wordt gesproken. Hart en longen functioneren nog altijd slecht. De hoop op herstel werd gisteren al opgegeven.

Uitslag eerste vrije training GP Bahrein

Michael Schumacher stond voor het eerst sinds lange tijd weer bovenaan de uitslag van een training. Hij was snelste bij de eerste zaterdagtraining, vanochtend op het circuit van Bahrein. De Duitser werd op grote afstand gevolgd door Fernando Alonso en Pedro de la Rosa. Rubens Barrichello zette geen tijd neer na de problemen van gisteren.

Zowel Ferrari als McLaren reden een training met gemengde resultaten. De Ferraricoureurs eindigden boven- en onderaan de uitslagen en ook bij McLaren waren de prestaties wisselend. Pedro de la Rosa zette zijn prima prestaties van vrijdag voort en reed een derde tijd, terwijl Kimi RšikkŲnen zich in vijf ronden naar een teleurstellende negentiende plaats kon rijden.

Jordancoureur Narain Karthikeyan was opvallend snel. Hij wist een achtste tijd neer te zetten. Beide Saubercoureurs wisten niet verder te komen dan de onderste regionen van de lijst, met een zestiende tijd voor Jacques Villeneuve en een veertiende voor Felipe Massa.

Uitslag:

Pos. CoureurTeam Tijd
1 Michael Schumacher Ferrari 1:30.552
2 Fernando Alonso Renault 1:31.811
3 Pedro de la Rosa McLaren 1:32.766
4 Jarno Trulli Toyota 1:32.776
5 Christian Klien Red Bull Racing 1:32.841
6 Ralf Schumacher Toyota 1:32.868
7 Giancarlo Fisichella Renault 1:32.877
8 Narain Karthikeyan Jordan 1:32.999
9 Mark Webber Williams 1:33.276
10 David Coulthard Red Bull Racing 1:33.606
11 Jenson Button BAR 1:33.683
12 Nick Heidfeld Williams 1:34.133
13 Takuma Sato BAR 1:34.163
14 Felipe Massa Sauber 1:34.232
15 Tiago Monteiro Jordan 1:34.392
16 Jacques Villeneuve Sauber 1:35.464
17 Patrick Friesacher Minardi 1:36.561
18 Christijan Albers Minardi 1:37.445
19 Kimi RšikkŲnen McLaren 1:37.949
20 Rubens Barrichello Ferrari geen tijd

Verzekeraars willen kenteken op vaartuigen

Vaartuigen moeten volgens de verzekeraars een eigen kentekenbewijs krijgen. Diefstal wordt dan een stuk minder aantrekkelijk. Het Verbond van Verzekeraars overlegt binnenkort met het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de Rijksdienst voor het Wegverkeer over een kenteken. De Europeesche, een grote verzekeraar, wees erop dat deze maatregel bij caravans goed heeft geholpen.

Volgens gegevens van de Europeesche zijn er vorig jaar voor het eerst meer dan duizend boten verdwenen. De meeste worden niet teruggevonden. Nu zijn alleen snellere boten verplicht geregistreerd met het zogenoemde HIN-nummer, een soort chassisnummer. Maar dat is ook geen goede oplossing: "Probleem is dat dat nummer niet centraal is vastgelegd en dat het makkelijk is weg te poetsen", aldus een woordvoerder van de Europeesche.

Bank krijgt 360.000 euro boete voor valse biljetten

Icoon Buitenlands nieuws In Spanje is een bank veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 360.000 euro voor het uitgeven van valse bankbiljetten. De Banco Santander (SCH) gaf vorig jaar juli zes briefjes van honderd euro aan een man, die daardoor later in de problemen kwam.

De man ging met de valse bankbiljetten naar de Verenigde Staten, waar hij werd gearresteerd met het valse geld. Door een ondervraging van uren raakte de man bovendien een Amerikaanse relatie kwijt.

Volgens het Spaanse hooggerechtshof is de man "het onaantastbare recht op persoonlijke vrijheid" ontnomen door de arrestatie, en is de bank daar schuldig aan. De bank had de valse biljetten moeten ontdekken en uit de circulatie moeten halen, zo oordeelde het hof.

D66-congres beslist over lot kabinet

Icoon politiek binnenland nieuwsIn Den Haag beslist een congres van D66 vandaag over het voortbestaan van het kabinet Balkenende II. Ongeveer 3000 van de 13.000 leden worden verwacht in het Nederlands Congrescentrum. Uit bijeenkomsten die deze week door het hele land werden gehouden blijkt dat de kans groot is dat het congres voor het Paasakkoord stemt.

Uit verklaringen die politici van CDA, VVD en D66 deze week aflegden viel op te maken dat aanpassingen van het vorige week zaterdag gesloten akkoord uitgesloten zijn. Een 'Nee' van de D66-leden lijkt hiermee een terugtreden van de bewindspersonen van de kleinste regeringsfractie tot gevolg te hebben. Of dat leidt tot nieuwe verkiezingen of dat CDA en VVD een andere mogelijkheid zien om samen door te gaan zal na het congres duidelijk moeten worden.

Verhagen, Dittrich en Van Aartsen
Verhagen, Dittrich en Van Aartsen waren vorige week nog opgetogen

Het is niet bekend hoeveel nieuwe leden van plan zijn het congres bij te wonen. Protestbeweging Keer het Tij en weblog GeenStijl.nl flirtten deze week met de gedachte om via een lidmaatschap van de kleinste regeringspartij invloed uit te oefenen. GeenStijl meldde zelfs met bussen ruim 300 geÔnteresseerden naar Den Haag te gaan rijden. Voor het bestuur van D66 reden om een onderzoek in te stellen naar iedereen die na woensdag lid is geworden. Volgens een melding op GeenStijl betrof de aankondiging echter een 1-aprilgrap.

De NOS zendt het congres van D66 rechtstreeks uit. De beraadslagingen van de Democraten zijn vanaf 12.45 uur te zien op Nederland 2.

Freire toch niet in Ronde van Vlaanderen

Oscar Freire zal toch niet starten in de Ronde van Vlaanderen. De Spanjaard is geveld door een griep.

Eerder deze week had Freire nog last van zijn zitvlak en was om die reden deelname onzeker. Er werd echter toch besloten dat Freire zou starten. Nu Freire geveld is door de griep, is besloten dat hij niet mee zal doen aan de Ronde van Vlaanderen.

Voor de Rabobank een fikse aderlating voor deze klassieker. Samen met Erik Dekker was Freire ťťn van de favorieten voor de eindoverwinning. Bovendien kon Freire bij een goed resultaat de leiding in het ProTour-klassement terugpakken. Als vervanger voor Freire zal Mathew Hayman deelnemen.

Nederlandse activist opgepakt in Canada

pven had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsIn de buurt van het Canadese Prins Edward Island is donderdag door de politie de Nederlandse actievoerder Alex Cornelissen opgepakt. Cornelissen werd samen met tien andere activisten van milieuorganisatie Sea Shepherd aangehouden nadat ze foto's van zeehondenjagers hadden gemaakt.

De actievoerders hadden zelf de hulp van het kustwachtschip ingeroepen nadat ze door jagers werden belaagd met onder meer jachtknuppels. De activisten raakten hierbij gewond. De kapitein van het Sea Shepherd-schip Farley Mowat heeft aangifte gedaan van mishandeling. De organisatie zegt videobeelden en foto's als bewijs voor de mishandeling te hebben.

De elf arrestanten zijn inmiddels in hongerstaking gegaan. Het is niet duidelijk waarvan ze beschuldigd worden. In Canada is deze week de jaarlijkse zeehondenjacht van start gegaan. Volgens de Canadese autoriteiten mogen 320.000 zeehonden worden gedood om de populatie in toom te houden en de kabeljauwstand te verbeteren.

Geen rijbewijs voor De la Rosa

Op het circuit zal Pedro de la Rosa dit weekeinde voldoende rondjes kunnen rijden. In Frankrijk moet de Spanjaard het echter even zonder rijbewijs doen.

In juli van vorig jaar werd De la Rosa betrapt op het te hard rijden. Op een weg waar 110 kilometer per uur was toegestaan, werd voor De la Rosa een snelheid geconstateerd van 174 kilometer per uur. Hoewel het op het circuit een redelijk lage snelheid zou zijn, wordt het voor een weg in de buurt van het Franse Moulins als een flinke snelheidsovertreding gezien.

De rechter deed deze week dan ook uitspraak over het incident. De rechter veroordeelde hem tot twee maanden rijontzegging. Daarnaast moet De la Rosa een boete van 750 euro betalen. Als de Spanjaard in Frankrijk met de auto weg wil, zal hij dus een chauffeur moeten zien te regelen.

Zelfbouwpakketje

Bijna iedereen heeft wel eens een zelfbouwpakketje van een vliegtuigje gemaakt. Er zijn er ook die daarin een stukje verder gaan en allerlei rommel in hun zelfbouwpakketje douwen. deze jongens hebben het wel heel rigoreus aangepakt bij hun tomcat straaljagertje ( compleet met afterburner)
Wie red het om vier keer achter elkaar een basketbal in het netje te gooien vanaf de andere kant van het speelveld ?
Deze meneer doet dat gewoon ff \
ennog ff een leuk first person shootertje

Voetballen met controleband

Jermaine Pennant wil wel een vreemde noviteit in het Engelse profvoetbal hebben. Hij wil de komende twee weken voetballen met een controleband van de Engelse justitie om.

De 22-jarige speler van Arsenal is dit seizoen uitgeleend aan Birmingham City, maar zat afgelopen maand in de gevangenis. Pennant werd door de Engelse justitie verooroordeeld tot de gevangenisstraf, omdat hij dronken achter het stuur zat, terwijl hij nog een rijverbod had staan.

Nu hij weer vrij is moet hij nog twee weken een controleband om, zodat de Engelse justitie kan volgen waar hij is. Met die polsband wil hij nu komend weekeinde in de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur spelen. Daarvoor zal de scheidsrechter echter wel toestemming moeten geven. Volgens Birmingham-manager Steve Bruce zou dat geen probleem moeten zijn: "Hij is klein en heeft geen scherpe punten of zo."

Ondanks de problemen die de speler heeft, laat Birmingham City hem niet vallen. De club heeft Arsenal benaderd om Pennant definitief over te nemen.

'CBR houdt prijzen examens bewust hoog'

Drie rijschool-brancheorganisaties zijn van mening dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bewust de prijzen van de rijexamens opdrijft. Volgens de organisaties kan het behalen van het rijbewijs een stuk goedkoper worden, maar wil het CBR daar niet aan.

Zo worden de theorie-examens niet aangepast, omdat in de huidige, moeilijkere vorm kandidaten keer op keer herexamen moeten doen. Dit levert het CBR extra geld op. Ook heeft het exameninstituut onlangs voorgesteld verplichte tussentijdse praktijkexamens voor zowel het motor- als autorijbewijs in te voeren. Ook dit levert weer extra geld op, aldus de rijschoolhouders.

Het CBR heeft onthutst gereageerd op de aantijgingen.

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen

Morgen staat de Ronde van Vlaanderen weer op het programma. Voor onze Vlaamse zuiderburen dť wielerwedstrijd van het jaar.

De wielergekke Vlamingen zijn trots op hun wedstrijd en dat merken de renners ook. Hincapie merkte deze week op dat het zo leuk is om in Vlaanderen te koersen, vanwege het enthousiaste publiek. Uiteraard worden de Belgische deelnemers net iets harder aangemoedigd dan de rest van de renners.

De supporters krijgen dit jaar ook alle reden om enthousiast te zijn. In de voorbereidende wedstrijden hebben vijf ploegen zich sterk laten zien. Rabobank, Davitamon-Lotto, Quick Step, Discover Channel en T-Mobile hebben allen grote favorieten voor de eindoverwinning in hun ploeg. De ploegen toonden zich vooraan en wisten overwinningen te pakken in de Vlaamse wedstrijden. Alleen T-Mobile staat nog droog.

Voor de Belgen is het vooral het verhaal van Tom Boonen en Peter van Petegem. Bij de topfavorieten behoren echter ook Erik Dekker, Oscar Freire, Andreas Klier, Steffen Wesemann en Stijn Devolder. Daarachter valt een heel legertje aan outsiders op te noemen. Wat te denken van Leif Hoste, die vorig jaar tweede werd, maar door een val in Milaan – San Remo moest herstellen van een blessure. En van Stuart O'Grady, die in 2003 derde werd.

Vooral op de 17 hellingen zullen de renners hun slag proberen te slaan. Peter van Petegem heeft al aangekondigd niet met Tom Boonen naar de finish te willen rijden en dus voor de aanval te willen kiezen. De laatste jaren is het echter traditie geworden dat de toppers zich pas op de laatste paar hellingen echt tonen.

Voor de Nederlande inbreng zullen alle ogen op Erik Dekker gericht zijn. In de afgelopen weken heeft hij aangetoond goed in vorm te zijn en zijn neus voor het moment nog niet verloren te hebben. Het is echter al lang geleden dat er een Nederlander wist te winnen. De laatste Nederlandse winnaar is inmiddels bijna 20 jaar terug, met Adri van der Poel in 1986. Uiteraard heeft Rabobank met Oscar Freire nog een tweede favoriet bij en kan Erik Dekker rekenen op de steun van een ploeg die zich sterk heeft getoond in de afgelopen weken.

Morgen zal blijken wie de wedstrijd wint, maar zeker is dat de winnaar een aantal zeer sterke renners zal moeten verslaan. De bezoekers hier op de wielermanager weten overigens wel wie hun favoriet is. Oscar Freire wordt de meeste kans toegedicht, nog voor Erik Dekker en Tom Boonen.

Kiezer niet geÔnteresseerd in referendum Grondwet

Icoon politiek binnenland nieuwsDe Nederlandse kiezer lijkt nauwelijks warm te lopen voor het referendum over de Europese Grondwet. Uit een onderzoek van bureau Interview-NSS blijkt dat maar 34 procent van de burgers van plan is om op 1 juni te gaan stemmen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 660 kiesgerechtigden.

Van de personen die aangaven wel naar de stembus te gaan wil ongeveer 32 procent voor de Europese Grondwet stemmen. Iets minder dan een kwart denkt tegen te stemmen, de overige 44 procent heeft de keuze nog niet gemaakt. Overigens bleek dat maar weinigen een goed beeld hebben van wat de Grondwet inhoudt. Slechts 18 procent van de 660 ondervraagden liet weten redelijk tot goed op de hoogte te zijn. De helft weet er weinig of niets van af.

MKB: moslims moeten handen schudden

De grote werkgever en stageverlener MKB Nederland vindt dat stageverleners volkomen in hun recht staan om stagiaires die geen handen willen schudden, weg te sturen. Het komt in toenemende mate voor dat islamitische leerlingen tijdens een stage op de werkvloer geen hand willen geven. Volgens het MKB moeten die maar stoppen met hun opleiding en hun heil in een andere baan zoeken.

Onlangs stopten twee islamitische leerlingen van het ROC Amsterdam met de opleiding assistent welzijnssector omdat de stageverlener het handen schudden als noodzakelijk zag. De meisjes wilden mannen geen hand geven, terwijl het sociaal gezien wel wenselijk was. Eťn van hen liep stage in een peuterspeelzaal.

Woordvoerder Alfred van Delft van MBK Nederland: ''Ik zou zeggen: doe niet zo eigenwijs en geef gewoon een hand. Je geeft je identiteit niet weg, maar alleen een hand. Wil je dat niet dan moet je maar kiezen voor een beroep of studie waar je niet geconfronteerd wordt met een omgangsvorm als handen geven. Maar dan blijven er wel weinig opleidingen over.'' Volgens hem is het als het gaat om een verzorgend, pedagogisch of dienstverlenend beroep, de gewoonste zaak van de wereld om handen te schudden. ''We gaan niet de eisen aan een beroep aanpassen aan bepaalde religieuze opvattingen, kom nou!''

Landelijk zijn er nog geen regels over het weigeren van handen schudden. Wel over het dragen van een gezichtssluier. De meeste onderwijsinstellingen zijn het er inmiddels over eens dat een gezichtsbedekkende doek niet mag, maar een hoofddoekje wel.

Edje & Patje

In mei is het precies tien jaar geleden. Op een woensdagavond in Wenen veroverde Ajax de Europacup 1, ofwel de Champions League. In het uitgebalanceerde team van coach Louis van Gaal zorgden spelers als Danny Blind en Frank Rijkaard voor de ervaring, terwijl de rest bestond uit jonge ambitieuze spelers. Patrick Kluivert verwierf die avond met een goed gemikt puntertje wereldfaam en niets leek een lange, glansrijke loopbaan voor hem in de weg te staan. Dit ging ook op voor een andere speler op die avond, Edgar Davids.

Kans op psychose bij oraal cannabisgebruik

CannabisOraal ingenomen cannabis kan psychotische reacties tot gevolg hebben, aldus een onderzoek in het tijdschrift BMC Psychiatry. Een Zwitsers onderzoek naar de effecten van pijnmedicatie op basis van synthetisch THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) op de rijvaardigheid moest worden stilgelegd nadat twee van de acht vrijwilligers symptomen kregen van paranoÔde waandenkbeelden en onrust.

Het gaat om een test met het geneesmiddel drobinol dat onder andere gebruikt kan worden om de bijwerkingen van chemotherapie voor kankerpatiŽnten te verminderen. Twee deelnemers kregen beiden binnen een uur psychotische symptomen. Iemand met een psychose neemt de wereld anders waar dan anderen. Dat kan zich uiten in wanen en/of hallucinaties. Het THC-gehalte in het bloed was respectievelijk 4,7 en 6,2 nanogram per milliliter. Eťn joint geeft THC waarden tussen de 50 en 100 nanogram per milliliter. Effecten van cannabis treden reeds op bij een plasmawaarde van 10 nanogram per milliliter. De wetenschappers houden er rekening mee dat het oraal innemen van THC een andere uitwerking geeft dan het roken van cannabissigaretten.

Cannabisgebruik wordt al geruime tijd in verband gebracht met een verhoogd risico op psychose, maar dit is de eerste keer dat symptomen van een psychose optreden tijdens gecontroleerd wetenschappelijk onderzoek van THC. De Zwitserse wetenschappers waarschuwen nu voor het gebruik van cannabis in de vorm van voedsel en hippe drankjes. Artsen wordt gevraagd hun patiŽnten die cannabispreparaten gebruiken goed voor te lichten over de mogelijke effecten.

Dode bij brand in Rotterdam

Bij een brand in een huis aan de Varenkamp in Rotterdam-Zuid is een dode gevallen. De brandweer vond het slachtoffer in de slaapkamer van het huis en gaat ervan uit dat het de bewoner is. De brand is waarschijnlijk in de slaapkamer uitgebroken.

Wat de oorzaak was van de brand, is nog niet duidelijk. De politie onderzoekt dat nog. Het vuur was wel snel onder controle. Een onderbuurvrouw is behandeld na het inademen van rook.

Wario Ware Touched!

Na een tijd lang gefigureerd te hebben in Mario-games is Wario ondertussen uitgegroeid tot een bekende anti-held. Na een aantal platformgames besloot Wario een andere weg in te slaan, namelijk de weg van de micro-games in Wario Ware. Na een succesvol eerste deel op de Game Boy Advance, waar binnenkort ook een tweede deel voor verschijnt, en een leuke multiplayer variant voor de GameCube, is er nu ook een Wario Ware-spel te koop voor de Nintendo DS: Wario Ware Touched!

Is dit spel net zo leuk als zijn oudere broer, of kun je toch beter de GBA-versie van het spel in je DS stoppen? Je leest het in deze review.

Namco kondigt Rebelstar Tactical Command aan

Namco heeft een nieuw spel voor de Game Boy Advance aangekondigd dat een mix zal zijn van turn-based strategy, actie en RPG. Het spel krijgt de naam Rebelstar Tactical Command mee.

Rebelstar Tactical Command neemt de spelers mee naar de nabije toekomst waarin de aarde wordt geregeerd door het kwaadaardige Areliaanse rijk. Uiteraard komen er een aantal rebellen in opstand en jij begeleidt hen in hun strijd tegen het kwaad. Het spel bevat vier speelmodes waaronder de standaard campagne en twee soorten multiplayer. De RPG elementen van het spel zorgen ervoor dat spelers eigen karakters kunnen ontwikkelen en ook de omgeving speelt een belangrijke rol in het spel.

De GBA is dus nog niet aan het uitsterven en kan in augustus 2005 de release van deze game verwachten.

Nieuwe minister weet hoofdstad Aruba niet

Icoon politiek binnenland nieuwsDe nieuwe D66-minister Alexander Pechtold heeft zich kennelijk nog niet echt verdiept in zijn portefeuille. De bewindspersoon die verantwoordelijk is voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijkrelaties moest het antwoord schuldig blijven op de vraag wat de hoofdstad van Aruba is.

Onder Koninkrijkrelaties vallen de banden met de Nederlandse Antillen en Aruba. Het laatste eiland is sinds 1986 een autonoom deel van het Koninkrijk der Nederlanden, daarvoor maakte het deel uit van de Nederlandse Antillen. Pechtold belooft beterschap wat betreft zijn kennis van de Antillen. "Daar ga ik me snel in verdiepen. Ik ben er wel eens geweest, maar het strand is toch anders dan dat je er echt bent geweest", aldus de politicus die tot deze week burgemeester van Wageningen was.

Overigens, de hoofdstad van Aruba is uiteraard Oranjestad.
Laatste reviews en specials
review
iPhone 11
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
©FOK.nl e.a.