Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen

Maurice (mbn)
Morgen staat de Ronde van Vlaanderen weer op het programma. Voor onze Vlaamse zuiderburen dé wielerwedstrijd van het jaar.

De wielergekke Vlamingen zijn trots op hun wedstrijd en dat merken de renners ook. Hincapie merkte deze week op dat het zo leuk is om in Vlaanderen te koersen, vanwege het enthousiaste publiek. Uiteraard worden de Belgische deelnemers net iets harder aangemoedigd dan de rest van de renners.

De supporters krijgen dit jaar ook alle reden om enthousiast te zijn. In de voorbereidende wedstrijden hebben vijf ploegen zich sterk laten zien. Rabobank, Davitamon-Lotto, Quick Step, Discover Channel en T-Mobile hebben allen grote favorieten voor de eindoverwinning in hun ploeg. De ploegen toonden zich vooraan en wisten overwinningen te pakken in de Vlaamse wedstrijden. Alleen T-Mobile staat nog droog.

Voor de Belgen is het vooral het verhaal van Tom Boonen en Peter van Petegem. Bij de topfavorieten behoren echter ook Erik Dekker, Oscar Freire, Andreas Klier, Steffen Wesemann en Stijn Devolder. Daarachter valt een heel legertje aan outsiders op te noemen. Wat te denken van Leif Hoste, die vorig jaar tweede werd, maar door een val in Milaan – San Remo moest herstellen van een blessure. En van Stuart O'Grady, die in 2003 derde werd.

Vooral op de 17 hellingen zullen de renners hun slag proberen te slaan. Peter van Petegem heeft al aangekondigd niet met Tom Boonen naar de finish te willen rijden en dus voor de aanval te willen kiezen. De laatste jaren is het echter traditie geworden dat de toppers zich pas op de laatste paar hellingen echt tonen.

Voor de Nederlande inbreng zullen alle ogen op Erik Dekker gericht zijn. In de afgelopen weken heeft hij aangetoond goed in vorm te zijn en zijn neus voor het moment nog niet verloren te hebben. Het is echter al lang geleden dat er een Nederlander wist te winnen. De laatste Nederlandse winnaar is inmiddels bijna 20 jaar terug, met Adri van der Poel in 1986. Uiteraard heeft Rabobank met Oscar Freire nog een tweede favoriet bij en kan Erik Dekker rekenen op de steun van een ploeg die zich sterk heeft getoond in de afgelopen weken.

Morgen zal blijken wie de wedstrijd wint, maar zeker is dat de winnaar een aantal zeer sterke renners zal moeten verslaan. De bezoekers hier op de wielermanager weten overigens wel wie hun favoriet is. Oscar Freire wordt de meeste kans toegedicht, nog voor Erik Dekker en Tom Boonen.