DVD: The Incredibles SE
Zoals altijd blaast Disney flink in de bus als het gaat om DVD's. Ook bij het kassucces The Incredibles is dit het geval. Een uitgave, bestaande uit twee schijfjes, die tot de nok toe gevuld zijn. Op de eerste DVD vind je de film, die het verhaal vertelt van superheldenfamilie Parr. Bob en Helen Parr waren superhelden van de eerste orde, totdat de overheid hen verbood in te grijpen in de maatschappij, omdat ze teveel schade veroorzaakten in de omgeving. Voor mensen met bovennatuurlijke krachten valt het echter niet mee om een zo gewoon mogelijk leventje te leiden als superheld en eerlijk gezegd gaat het de Parrs al snel vervelen om alles op de menselijke manier te moeten doen. Gelukkig ligt het avontuur voor het grijpen als Bob door een mysterieuze opdrachtgever naar een afgelegen eiland wordt gestuurd voor een supergeheime missie. Niet alleen wil hij voor deze enerverende opdracht de regels van de overheid wel breken, ook ziet hij al snel dat hij genoodzaakt is zijn hele familie in te schakelen om de wereld van de totale ondergang te redden. Wil je meer lezen over de film The Incredibles zelf dan kun je hier verder lezen.
De speciale editie van The Incredibles bevat naast de film op de eerste DVD dus een extra DVD met enkel bonusmateriaal. Niet alleen vind je hierop de extra's die je tegenwoordig op elke verantwoorde DVD terugvindt, nee, je kunt duidelijk merken dat Buena Vista en Disney echt hun best doen om er een spectaculaire 'Special Edition' van te maken. En niet alleen de makers van de DVD, maar ook de makers van The Incredibles zelf zijn flink in touw geweest om er iets moois van te maken. Bij het begin van bijna al het bonusmateriaal geven zijn namelijk op een persoonlijke manier tekst en uitleg bij de keuze's die zij hebben gemaakt om The Incredibles te maken tot wat het is. Er wordt uitleg gegeven over het weglaten van bepaalde scŤnes en de makers leggen uit welk persoonlijk tintje zij aan de film hebben gegeven. Deze uitleg wordt echter niet alleen mondeling toegelicht, ook worden er diverse ruwe schetsen getoond, waardoor je een goed idee krijgt hoe een film als The Incredibles tot stand is gekomen.
Niet alleen biedt deze DVD-uitgave je een leuke kijk in de Pixar-keuken, ook hebben de makers ervoor gezorgd dat er allemaal nieuwe dingetjes te bekijken zijn. Zo kun je op de tweede DVD het voorfilmpje van The Incredibles, "Boundin'", bekijken. Maar wat helemaal leuk is, is dat er twee totaal nieuwe filmpjes te bekijken zijn. Allereerst is er een filmpje met babysitter Kari en Jack Jack, de baby van het gezin. In deze korte film zie je hoe een superheldenbaby de babysitter knettergek krijgt. Daarnaast is er een korte tekenfilm aanwezig, waarvan de makers beweren dat het gaat om een langverloren filmpje. Hierin zie je Bob met twee van zijn vrienden, waaronder een merkwaardig konijn, een schurk achteraan gaan.
Tot slot kun je nog een kijkje nemen in een fotogalerij en is er de mogelijkheid om de archieven van de 'NSA' in te duiken, features die wat mij betreft achterwege gelaten hadden mogen worden. Overigens is het ook jammer dat het bonusmateriaal wel in het Engels te bekijken is, maar dat er dan geen Nederlandse ondertiteling bij beschikbaar is. The Incredibles is in het Nederlands, Vlaams, Engels en Frans te beluisteren en ook in deze talen als ondertiteling erbij te kiezen. Al met al is deze DVD-uitgave tot in de puntjes verzorgd en voor een ieder die gek is op animatie een must.
Cijfer: 9

GenreAnimatie/Komedie
Lengte115 minuten
RegieBrad Bird
Stemmen OVBrad Bird, Holly Hunter, Samuel L. Jackson
Stemmen NLPeter Paul Muller, Paul Haenen, Isa Hoes
Releasedatum23 maart 2005
OfficiŽle site OVThe Incredibles
OfficiŽle site NLThe Incredibles
Kijkwijzer