Paus Johannes Paulus II overleden

Zojuist is bekend geworden dat paus Johannes Paulus II is overleden. De paus was de laatste weken erg ziek en lag dit jaar al enkele keren in het ziekenhuis. Eergisteren verslechterde zijn toestand. De kerkvorst werd 84 jaar oud.

Vorige maand kreeg de 84-jarige paus een buisje in zijn luchtpijp omdat hij problemen had met ademhalen en slikken. Sindsdien kon hij niet meer praten en viel hij 13 kilo af. De kerkvader kon voor het eerst in zijn pontificaat de Paasvieringen niet leiden. Ook de traditionele zegen Urbi et Orbi moest hij aan zich voorbij laten gaan. Woensdag werd een sonde aangebracht omdat hij moeite had met eten.

Donderdagavond ging de gezondheid van de paus plotseling sterk achteruit. Het Vaticaan meldde dat de kerkvorst kampte met een sterk verlaagde bloeddruk en hoge koorts als gevolg van een infectie aan de urinewegen. De paus kreeg ook de laatste sacramenten toegediend.

Vrijdagochtend verslechterde de toestand van paus Johannes Paulus II opnieuw. De paus had een hartmalaise gehad en een septikemie, een vergiftiging door verspreiding van bacteriŽn in het lichaam. Op zijn eigen verzoek werd de paus in zijn appartement bijgestaan door zijn medisch team, bestaande uit twee intensive care specialisten, twee andere specialisten en twee verpleegkundigen.

Het Vaticaan kwam met een persmededeling, waarin de situatie van de paus wordt omschreven als 'zeer ernstig maar stabiel'. De paus was op dat moment rustig, helder en volledig bij bewustzijn. Rond kwart over zeven volgde nog een bericht uit het Vaticaan, namelijk dat de toestand van de paus in de loop van de middag verder verslechterd was. Hij leed aan hart- en nierproblemen. Zijn bloeddruk was verder gedaald en de paus ademde met steeds meer moeite.

Vandaag ging de kaars langzaam uit. In de ochtend werd gemeld dat de kerkvorst bij vlagen zijn bewustzijn verloor. Toch bleek hij in staat te reageren op zijn omgeving. Aan het einde van de middag werd de situatie als zeer kritiek, maar stabiel omschreven. Omstreeks 21.37 uur overleed de paus.

Paus Johannes Paulus II
Paus Johannes Paulus II

_
Voor een necrologie over de paus, klik hier