D66-congres beslist over lot kabinet

Icoon politiek binnenland nieuwsIn Den Haag beslist een congres van D66 vandaag over het voortbestaan van het kabinet Balkenende II. Ongeveer 3000 van de 13.000 leden worden verwacht in het Nederlands Congrescentrum. Uit bijeenkomsten die deze week door het hele land werden gehouden blijkt dat de kans groot is dat het congres voor het Paasakkoord stemt.

Uit verklaringen die politici van CDA, VVD en D66 deze week aflegden viel op te maken dat aanpassingen van het vorige week zaterdag gesloten akkoord uitgesloten zijn. Een 'Nee' van de D66-leden lijkt hiermee een terugtreden van de bewindspersonen van de kleinste regeringsfractie tot gevolg te hebben. Of dat leidt tot nieuwe verkiezingen of dat CDA en VVD een andere mogelijkheid zien om samen door te gaan zal na het congres duidelijk moeten worden.

Verhagen, Dittrich en Van Aartsen
Verhagen, Dittrich en Van Aartsen waren vorige week nog opgetogen

Het is niet bekend hoeveel nieuwe leden van plan zijn het congres bij te wonen. Protestbeweging Keer het Tij en weblog GeenStijl.nl flirtten deze week met de gedachte om via een lidmaatschap van de kleinste regeringspartij invloed uit te oefenen. GeenStijl meldde zelfs met bussen ruim 300 genteresseerden naar Den Haag te gaan rijden. Voor het bestuur van D66 reden om een onderzoek in te stellen naar iedereen die na woensdag lid is geworden. Volgens een melding op GeenStijl betrof de aankondiging echter een 1-aprilgrap.

De NOS zendt het congres van D66 rechtstreeks uit. De beraadslagingen van de Democraten zijn vanaf 12.45 uur te zien op Nederland 2.