Jeruzalemmers zien Gayparade niet zitten

Icoon Buitenlands nieuwsJoden, christenen en moslims in Jeruzalem hebben elkaar gevonden. De oorzaak is een gemeenschappelijke tegenstander, namelijk de organisatoren van 'World Pride 2005'. Zij hebben het plan opgevat om het wereldhomofestival in de Heilige Stad te laten plaatsvinden. De rabbijn, de moefti en de patriarch stelden zich naast elkaar op tegen het festijn.

"Het thema van WordlPride 2005 is Liefde zonder Grenzen. De protesten van de religieuze fundamentalisten bewijzen dat ook intolerantie en racisme geen grenzen kennen. Jeruzalem is de plaats bij uitstek om een duidelijke stem te laten horen vóór vrede, democratie, pluralisme en homotrots", verklaart de internationale organisatie Interpride. In 2000 werd er een vergelijkbaar festival georganiseerd in de pauselijke residentie Rome. Een kwart miljoen homoseksuelen kwamen daar destijds op af.

Volgens een peiling van een Amerikaanse orthodox-joodse organisatie is 70 procent van de inwoners van Jeruzalem tegen een Gayparade in Jeruzalem. De opperrabbijnen van Israël, de moefti van de Palestijnse Autoriteit en de Latijnse en Griekse patriarch van het Heilige Land gaven deze week een persconferentie om hun ongenoegens kenbaar te maken. Ze veroordelen het plan om 'de straten van de Heilige Stad te bezoedelen met de homoseksuele gruwelen'. Uri Lupianski, de ultraorthodoxe burgemeester van Jeruzalem, is echter niet tegen het festijn. Hij denkt de inkomsten van tienduizenden homoseksuele toeristen goed te kunnen gebruiken.