Edje & Patje

In mei is het precies tien jaar geleden. Op een woensdagavond in Wenen veroverde Ajax de Europacup 1, ofwel de Champions League. In het uitgebalanceerde team van coach Louis van Gaal zorgden spelers als Danny Blind en Frank Rijkaard voor de ervaring, terwijl de rest bestond uit jonge ambitieuze spelers. Patrick Kluivert verwierf die avond met een goed gemikt puntertje wereldfaam en niets leek een lange, glansrijke loopbaan voor hem in de weg te staan. Dit ging ook op voor een andere speler op die avond, Edgar Davids.

Tien jaar later zit de loopbaan van beiden eigenlijk op dood spoor. Kluivert bevindt zich in Newcastle op een kruispunt. De bij Ajax tot vedette uitgegroeide speler heeft een vreemde loopbaan in het buitenland achter de rug. Bij AC Milan slaagde hij niet, bij Barcelona was men nooit honderd procent gelukkig met de Nederlander. Kluivert speelde dan weer goed, dan weer minder en scoorde vooral te weinig naar de maatstaven van de fans. Toen Barcelona dan ook een nieuw team ging opbouwen onder Frank Rijkaard, bleek er al snel geen plaats meer voor Kluivert en nam hij de wijk naar Newcastle. In Engeland is het ook halen en brengen en dus is Kluivert voor bondscoach Marco van Basten niet echt een optie meer als international.

Dat is op zijn minst vreemd. Kluivert is nog altijd de eeuwige topscorer van het Nederlands voetbalelftal. Hij gaat illustere namen als Bergkamp, Wilkes, Van Basten en Cruijff voor. Bovendien is Kluivert nog maar 28. Dat lijkt nog niet de leeftijd waarop je gaat afbouwen. Sterker nog, een voetballer zou rond die tijd op zijn top moeten zitten. Het is geen vreemde constatering dat dit bij Kluivert momenteel niet het geval lijkt.

Wat zal de reden zijn? Is Kluivert opgebrand, door alles wat er over hem is geschreven en gezegd? Heeft zijn financiŽle status invloed op zijn honger in het veld? Heeft hij niet simpelweg al te veel meegemaakt, te veel gewonnen? Is er nog wel een uitdaging voor hem? Kluivert heeft zelfs al laten doorschemeren dat hij Oranje al min of meer vaarwel heeft gezegd.

Dat geldt nog niet voor Edgar Davids. Ook hij vertrok na die sensationele avond in Wenen vrij snel bij Ajax en kende ook een wisselvallige loopbaan in het buitenland. Bij AC Milan kon ook hij nauwelijks echt doorbreken, waarna hij bij Juventus naast Zinedine Zidane opbloeide en tot ťťn van de meest gewaardeerde middenvelders in de wereld werd. Wie herinnert zich niet zijn fantastische spel op het WK van 1998?

Davids kwam vorig seizoen in Barcelona terecht, waar hij in een half seizoen aantoonbaar een positief stempel op de tot dan toe zwalkende ploeg wist te drukken. Davids koos echter niet voor een langer verblijf daar, maar trok naar Internazionale. Bij die club zijn meer goede spelers volledig verpest en Davids bevindt zich inmiddels ook in een vrij uitzichtloze positie. Spelers als Cambiasso, Cristiano Zanetti en Verůn krijgen al dan niet terecht de voorkeur boven Davids en de man die als aanvoerder aan de ambtstermijn van bondscoach Van Basten begon, speelt meer niet dan wel. Hij speelt dusdanig weinig, dat Van Basten hem niet meer selecteert.

Wat nu? Hoe zullen Edje & Patje, zoals hun koosnamen luiden, afgelopen week naar Oranje hebben gekeken? Met name Davids zal toch achter zijn oren hebben gekrabd, toen hij Cocu zag spelen. Cocu is ouder dan hij, maar wel basisspeler. Diezelfde Cocu die van Barcelona naar PSV ging. Dat leek op afbouwen, maar inmiddels blijkt dat Cocu PSV kan inspireren tot grootse daden. Had Davids daar niet moeten staan, op dat Nederlandse middenveld? En KluivertÖ Hij zag Babel debuteren en zag Jan Vennegoor of Hesselink worden opgeroepen door Van Basten. Een fitte Kluivert zou toch moeiteloos mee moeten kunnen met dit niveau? Misschien is hij dan zelfs nog van meer waarde dan Van Nistelrooij.

Er moet iets gebeuren voor beide heren, willen ze voorkomen dat hun loopbaan als een nachtkaars uitgaat. Nu wil het geval dat Ajax momenteel, net als tien jaar geleden, een selectie heeft met de nodige talenten. Een selectie die schreeuwt om een beetje routine. Een selectie die wordt getraind door oud-ploegmakker Danny Blind. Die moet Edje & Patje maar eens bellen, ze warm maken voor een terugkeer in Amsterdam.

Ziet u het al voor zich? Edgar Davids, die in de rol van Phillip Cocu de jonge Amsterdamse talenten wegwijs maakt in het topvoetbal? Die Wesley Sneijder laat excelleren zoals in Nederland Ė Schotland? En Patrick Kluivert, die Ryan Babel de fijne kneepjes van het vak bijbrengt? Ajax zou er bij gebaat zijn, Edje & Patje zouden uit een uitzichtloze situatie kunnen ontsnappen, Oranje zal er wellicht op termijn ook garen bij spinnen. Er lijkt geen beter moment te bedenken dan nu, exact tien jaar verder. Rijkaard deed het jullie toen voor, ook hij kwam terug. Laat Nederland nog eens genieten van jullie wel degelijk fantastische voetbalkwaliteiten. Kom terug, Edje & Patje!