MKB: moslims moeten handen schudden

De grote werkgever en stageverlener MKB Nederland vindt dat stageverleners volkomen in hun recht staan om stagiaires die geen handen willen schudden, weg te sturen. Het komt in toenemende mate voor dat islamitische leerlingen tijdens een stage op de werkvloer geen hand willen geven. Volgens het MKB moeten die maar stoppen met hun opleiding en hun heil in een andere baan zoeken.

Onlangs stopten twee islamitische leerlingen van het ROC Amsterdam met de opleiding assistent welzijnssector omdat de stageverlener het handen schudden als noodzakelijk zag. De meisjes wilden mannen geen hand geven, terwijl het sociaal gezien wel wenselijk was. Eén van hen liep stage in een peuterspeelzaal.

Woordvoerder Alfred van Delft van MBK Nederland: ''Ik zou zeggen: doe niet zo eigenwijs en geef gewoon een hand. Je geeft je identiteit niet weg, maar alleen een hand. Wil je dat niet dan moet je maar kiezen voor een beroep of studie waar je niet geconfronteerd wordt met een omgangsvorm als handen geven. Maar dan blijven er wel weinig opleidingen over.'' Volgens hem is het als het gaat om een verzorgend, pedagogisch of dienstverlenend beroep, de gewoonste zaak van de wereld om handen te schudden. ''We gaan niet de eisen aan een beroep aanpassen aan bepaalde religieuze opvattingen, kom nou!''

Landelijk zijn er nog geen regels over het weigeren van handen schudden. Wel over het dragen van een gezichtssluier. De meeste onderwijsinstellingen zijn het er inmiddels over eens dat een gezichtsbedekkende doek niet mag, maar een hoofddoekje wel.