Kans op psychose bij oraal cannabisgebruik

CannabisOraal ingenomen cannabis kan psychotische reacties tot gevolg hebben, aldus een onderzoek in het tijdschrift BMC Psychiatry. Een Zwitsers onderzoek naar de effecten van pijnmedicatie op basis van synthetisch THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) op de rijvaardigheid moest worden stilgelegd nadat twee van de acht vrijwilligers symptomen kregen van paranoÔde waandenkbeelden en onrust.

Het gaat om een test met het geneesmiddel drobinol dat onder andere gebruikt kan worden om de bijwerkingen van chemotherapie voor kankerpatiŽnten te verminderen. Twee deelnemers kregen beiden binnen een uur psychotische symptomen. Iemand met een psychose neemt de wereld anders waar dan anderen. Dat kan zich uiten in wanen en/of hallucinaties. Het THC-gehalte in het bloed was respectievelijk 4,7 en 6,2 nanogram per milliliter. Eťn joint geeft THC waarden tussen de 50 en 100 nanogram per milliliter. Effecten van cannabis treden reeds op bij een plasmawaarde van 10 nanogram per milliliter. De wetenschappers houden er rekening mee dat het oraal innemen van THC een andere uitwerking geeft dan het roken van cannabissigaretten.

Cannabisgebruik wordt al geruime tijd in verband gebracht met een verhoogd risico op psychose, maar dit is de eerste keer dat symptomen van een psychose optreden tijdens gecontroleerd wetenschappelijk onderzoek van THC. De Zwitserse wetenschappers waarschuwen nu voor het gebruik van cannabis in de vorm van voedsel en hippe drankjes. Artsen wordt gevraagd hun patiŽnten die cannabispreparaten gebruiken goed voor te lichten over de mogelijke effecten.