Zeehondenjager bedreigt SP-Kamerlid met mes

Tamara (Chanty)
SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen is in het Canadese Charlottetown door een zeehondenjager bedreigd met een mes. "Hij zat met een mes achter me aan. Zijn handen zaten vol met bloed. Het was doodeng", vertelt het Kamerlid na de angstaanjagende gebeurtenis vandaag.

Van Velzen moest hard rennen om aan de man te ontkomen. Vervolgens verhinderde hij gedurende drie kwartier dat de helikopter, waarin Van Velzen zat, kon vertrekken. "Hij zwaaide met zijn mes in de lucht", aldus de SP'er. De piloot durfde niet op te stijgen, omdat hij vreesde dat de man in de rotor verstrikt zou raken. De belager belde uiteindelijk de politie. "Hij wil ons een proces aan doen", zo vertelde Van Velzen verontwaardigd.

Het Kamerlid is op dit moment in Canada om met eigen ogen te aanschouwen hoe de zeehondenjacht eraan toe gaat. Jaarlijks worden er tijdens deze jacht honderdduizenden jonge zeehonden doodgeknuppeld voor hun vlees, vet en bont. Van Velzen is ontdaan van wat zij aantrof in Canada. Ze omschrijft de jacht als 'Auschwitz voor zeehonden'. Behalve het SP-lid zijn ook Joanneke Kruijsen (PvdA) en Janneke Snijder (VVD) in Canada.