Visum voor VS mogelijk verplicht

Nederlanders die na 25 oktober de Verenigde Staten willen bezoeken, moeten mogelijk een visum aanvragen. De invoering van Europese paspoorten met een vingerafdruk heeft vertraging opgelopen. Het Amerikaanse Congres wil hierop niet wachten. Als enig alternatief is er voor Nederlanders die naar de VS willen, het aanschaffen van een visum.

Nederland valt samen met 26 andere (vooral Europese) landen onder het Visa Waiver Program. Dat houdt in dat een Nederlander drie maanden naar de VS mag gaan zonder visum. Door de VS wordt nu echter geŽist dat een paspoort biometrische kenmerken moet hebben voor vrijstelling van een visum.

De EU is druk bezig met nieuwe paspoorten, die elektronische vingerafdrukken bevatten en een chip met gelaatskenmerken. Deze zijn pas in 2008 klaar. Een visumplicht is voor toeristen vervelend: het vereist papierwerk en kan alleen maar opgehaald worden op het Amerikaanse consulaat. Dit geldt ook voor de Amerikaanse autoriteiten: zij moeten al die nieuwe visumaanvragen verwerken.