500 telefoontjes over conducteur met open tbc

Icoon Binnenlands nieuws Bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn afgelopen weekend meer dan vijfhonderd telefoontjes binnengekomen van verontruste reizigers. De bellers maakten zich zorgen over de ontdekking van open tbc bij een conducteur. De conducteur zit sinds 14 februari ziek thuis, maar het is nog onduidelijk waar hij in de periode daarvoor heeft geknipt.

De conducteur had Utrecht als standplaats, waar vandaan hij waarschijnlijk het hele land doorreed. Het GGD uit Brabant zal vandaag beginnen met een onderzoek van de familie en vrienden van de besmette man. Het is nog niet duidelijk of het onderzoek ook uitgebreid zal worden naar collega's en treinreizigers.

Tuberculose (tbc) leidt bij een besmetting tot veel niezen, veel hoesten, vermoeidheid, koorts en een verminderde eetlust. Gelukkig wordt niet iedereen meteen ziek na contact met iemand met open tbc. Zelfs als mensen met een normale weerstand ge´nfecteerd raken, is de kans op ziekte nog steeds maar 10 procent.

In Nederland krijgen ongeveer 1400 mensen per jaar de ziekte, die na een antibioticakuur zo goed als allemaal volledig genezen. In andere delen van de wereld is de ziekte een veel groter probleem. Wereldwijd overlijdt er ongeveer iedere 15 seconden een patiŰnt aan tbc.