Moslims vragen optreden tegen moskee

De liberale moslimorganisatie Ulamon wil dat minister Rita Verdonk van Integratie optreedt tegen de 'Taibah' moskee in Amsterdam-Zuidoost. Volgens de liberale moslims wordt in betreffende moskee opgeroepen tot afzondering van de Nederlandse samenleving.

Ulamon-voorzitter H. Mahawat Khan heeft een brief geschreven naar Verdonk, naar aanleiding van het VPRO-televisieprogramma 'Het geluk van Nederland', dat gisteravond werd uitgezonden en ging over de vraag of Nederland lijdt aan een overdreven angst voor moslims (islamofobie). In die uitzending waren opnamen te horen van een preek van de imam van de Taibah-moskee, die de gelovigen opriep om te leven alsof ze in Pakistan wonen. In de moskee is ook een dvd te koop met beelden van wijlen geestelijk leider Noorani van de Surinaams-Pakistaanse moslims. Daarin worden aanhangers in Pakistan opgeroepen om hun bloed te offeren voor de strijd voor een islamitische staat. De vice-voorzitter van de World Islamic Mission, waartoe de Amsterdamse moskee behoort, tekende daarbij overigens op tv wel aan dat Noorani zo'n toespraak niet zonder tegenspraak in Nederland had kunnen houden.

De Ulamon vertegenwoordigt de liberale ahmadiyya-moslims. Zij behoren een hervormingsbeweging die in de 19e eeuw in Brits India is gesticht door Mirza Ghulam Ahmad. De meeste moslims beschouwen de ahmadiyya niet als moslims maar als ketters, omdat ze Mohammed niet als de laatste profeet erkennen, maar ook Ahmad die status toekennen. Ulamon behoort overigens tot de Lahore-tak van de ahmadiyya, die Ahmad niet als profeet, maar als groot vernieuwer beschouwt. De ahmadiyya-beweging op zich is overigens niet geheel onomstreden. Een Duitse wetenschapper beschouwt de groepering zelfs als een gevaar voor de democratie. Het Kampense college van B&W verstrekte de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap dit jaar wel een vergunning om op twaalf zaterdagen van dit jaar een standplaats in te richten, zodat ze haar ideologie kan verspreiden