Record priemgetal ontdekt

Martin Nowak uit Duitsland heeft het grootste priemgetal tot dusver ontdekt. Een priemgetal is een cijfer dat alleen deelbaar is door zichzelf en door 1. De eerste priemgetallen zijn 2, 3, 5, 7 en 11. De Duitser, een oogarts uit Michelfeld, ontdekte een priemgetal dat met de hand uitgeschreven uit 7.816.230 cijfers zou bestaan, een half miljoen meer dan het vorige record.

Nowak gebruikte voor zijn berekening een Pentium-4-computer met een kloksnelheid van 2,4 gigahertz, voorzien van een speciaal rekenprogramma. De computer stond ruim 50 dagen te rekenen. In wiskundig jargon luidt de naam van het getal: 2 tot de macht 25.964.951 min 1.

De ontdekking van het reuze priemgetal is bekend gemaakt door het Mersenne-project in het Amerikaanse Orlando, dat zich bezighoudt met onderzoek naar priemgetallen. Dergelijke getallen zijn onder meer belangrijk voor de ontwikkeling van fraudebestendige codes. De organisatie geeft iedereen die een recordgetal ontdekt een beloning van 50.000 dollar. Wie als eerste een priemgetal van meer dan tien miljoen cijfers ontdekt, krijgt 100.000 dollar.