FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 februari 2005

5e Dag AMB Amro Toernooi

Vandaag stonden in Rotterdam de kwartfinales op het programma van het ABN Amro Toernooi. Federer, Ljubicic en Johansson zijn door naar de halve finales.

Thomas Johansson had de eerste partij van de dag in Rotterdam gewonnen en plaatste zich voor de halve finales. Johansson won in twee sets van de Tsjech Radek Stepanek: 6-2 en 7-6 (5). Johansson stond in 1998 in de finale van het ABN Amro Toernooi, maar verloor deze van Jan Siemerink. Dit jaar weer een nieuwe kans om de titel binnen te halen. Hiervoor hoeft hij nog ‘slechts’ twee wedstrijden te winnen.

Ook Ivan Ljubicic plaatste zich voor de halve finale, al ging dat wat moeilijker dan Johansson. Ljubicic, die dit jaar uitstekend speelt met onder andere twee verloren finales (Quatar en Marseille) en een halve finale plaats in Milaan, speelde in de kwartfinale tegen Paradorn Scrichaphan uit Thailand. Ljubicic haalde de kwartfinale door Hrbaty en Schalken uit te schakelen. Na de eerste set verloren te hebben met 3-6 won Ljubicic de laatste twee sets gemakkelijk met 6-4 en 6-2. Dit kwam mede door een rugblessure van Scrichaphan die tijdens de tweede set op begon te komen.

Roger Federer kreeg voor het eerst dit toernooi een echte tegenstander. Tegen Nikolay Davydenko, als zesde geplaatst moest Federer tot het uiterste gaan om te winnen. Davydenko liet Federer hard werken voor zijn punten, maar de belangrijke punten waren toch voor de Zwitser. Zo wist hij Davydenko in beide sets, bij 6-5 te breken en won de partij met tweemaal 7-5. Toch kreeg de Rus een aantal breekkansen op de service van Federer, maar deze werkte hij met mooie punten weg.

Uitslagen:

01.Thomas Johansson (Zwe)
-
Radek Stepanek (Tsj)6-2 7-6
02.Ivan Ljubicic (Kro)
-
Paradorn Scrichaphan (Tha)3-6 6-4 6-2
03.Roger Federer (Zwi,1)
-
Nikolay Davydenko (Rus,6)7-5 7-5
05.Tim Henman (Eng,3)
-
Mario Ancic (Kro)6-7 6-7

Loting Halve Finales:

01.Thomas Johansson (Zwe)- Ivan Ljubicic (Kro)
02.Roger Federer (Zwi,1)-Mario Ancic (Kro)

[update] NASA: 'Er is leven op Mars'

Wetenschappers van NASA beweren indirect bewijs te hebben gevonden voor leven op Mars. Door een vergelijking te doen van de uitstoot van methaan met die op aarde, is men tot de conclusie gekomen dat er ook op Mars levenvormen aanwezig kunnen zijn, vergelijkbaar met levensvormen die op aarde worden gevonden nabij heetwaterbronnen, extreem zure biotopen en in diepe zeeën.

Het leven op Mars zou zich voornamelijk bevinden in grotten, kleine poelen water en zelfs ondergronds. Door zich aan te passen aan de extreme omstandigheden op Mars en ongewone manieren van leven zouden (micro)organismen er prima 'uit de voeten kunnen'.

Een vergelijking kan gemaakt worden met levensvormen op onze planeet, die duizenden meters onder de zeespiegel leven. Deze houden zichzelf in leven door bij gebrek aan zonlicht chemische stoffen om te zetten in energie.

Update 21:51 - Submit door wieringer

Volgens Bloomberg claimt NASA dat haar bewering over het leven op mars niet klopt. De wetenschappers Carol Stoker en Larry Lemke veronderstelden dat een veranderende uitstoot van methaan op de planeet een teken van een ondergrondse biosfeer zouden kunnen zijn. De bewering is echter niet gebaseerd op een observatie.

De Jong wint 5000 meter, Romme grote verliezer

De 5000 meter tijdens de Wereldbekerfinales in Heerenveen is gewonnen door Bob de Jong.

De Nederlander reed een nieuw baanrecord in het Thialf met 6.19,28. Op de tweede plaats eindigde de Noord Oystein Grodum in een tijd van 6.20,94 en als derde finishde de Amerikaan Chad Hedrick.

Tevens werd er tijdens de 5000 meter een skate-off gehouden tussen de Nederlanders, om drie plaatsen te verdelen voor het WK afstanden begin maart in Inzell. Naast Bob de Jong wisten Carl Verheijen en Jochem Uytdehaage zich te plaatsen. Gianni Romme miste net plaatsing met zijn zevende plaats.

Uitslag :

1. Bob de Jong (Ned) 6.19,24
2. Oystein Grodum (Noo) 6.20,94
3. Chad Hedrick (USA) 6.21,01
4. Carl Verheijen (Ned) 6.23,97
5. Jochem Uijtehaage (Ned) 6.25,85

7. Gianni Romme (Ned) 6.29,81

Brussel vesting tijdens bezoek Bush

SubheaderBrussel zal weten dat de Amerikaanse president George W. Bush de stad volgende week een bezoek brengt. Vanaf zondag verandert de Belgische hoofdstad in een vesting. Volgens de VRT wordt de komst van de president één van de grootste veiligheidsoperaties ooit in België.

De Brusselse politie stelt per dag 2500 agenten beschikbaar voor de escorte van Bush en de begeleiding van demonstraties. Hierdoor zijn geen agenten meer beschikbaar voor waardetransporten, waardoor de geldautomaten begin volgende week leeg zouden kunnen raken. Met de organisatie van de vier toegelaten demonstraties zijn strikte afspraken gemaakt. Het merendeel van de medewerkers van de gebouwen van de Europese Raad en de Europese Commissie, waar Bush dinsdag vergaderingen zal bijwonen, heeft het verzoek gekregen die dag thuis te werken.

Het crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat er sprake is van een uitzonderlijke situatie. Behalve Bush zijn namelijk ook de staats- en regeringsleiders van de 25 Europese lidstaten in Brussel voor een EU-top. Daarnaast vindt begin volgende week nog een top van de NAVO plaats. "Elk evenement apart is niet uitzonderlijk", aldus het crisiscentrum. Op basis van mogelijke dreigingen is "het totaalpakket aan zichtbare en onzichtbare maatregelen opgesteld." Details zijn niet bekendgemaakt.

Rusland verrast Italië op EK Futsal

Rusland heeft vandaag op het EK Futsal in het Tsjechische Ostrava voor een daverende stunt gezorgd door Italië met 2-4 te verslaan. De topfavoriet en regerend europees kampioen loopt op deze manier de finale mis. Rusland stuit in de eindstrijd op de huidige wereldkampioen, Spanje.

Italië - Rusland 2-4 (1-1)

Rusland heeft voor een enorme verassing gezorgd door in een spannende wedstrijd titelverdediger Italië te verslaan. Aan het begin van de wedstrijd leek dit echter niet snel te gebeuren, want Italië begon ontzettend scherp aan de wedstrijd. Sandro Zanetti scoorde na een fraaie aanval al na drie minuten de 1-0 voor de Azzuri. Italie zette de Russen van meet af aan onder druk, maar echt effectief was het niet, want de Russische ploeg kwam er enkele keren gevaarlijk uit en de gelijkmaker hing in de lucht. In de veertiende minuut bracht Rusland via Shayakhmetov de score dan ook op gelijke hoogte: 1-1. De tweede helft gaf grotendeels hetzelfde beeld. Een vroeg storend en druk zettend Italië en een Russisch vijftal die probeerde zoveel mogelijk onder deze druk uit te komen. Vier minuten na rust bezweek de Russische verdediging echter onder de Italiaanse druk en kon Zanetti zijn tweede treffer van de avond aantekenen: 2-1. De Azzuri gingen verder en Rusland kwam steeds meer met de rug tegen de muur te staan. Rusland leek hieraan onderdoor te gaan, totdat Shayakhkmetov uit het niets tegen scoorde: 2-2. Italië trok wederom ten aanval, maar kreeg toen de deksel hard op de neus. Via een individuele fout van de Italianen kwamen de Russen voor het eerst in de wedstrijd aan de leiding. Lenin wist Rusland een dikke minuut later definitief naar de finale te schieten: 2-4.

Spanje - Oekraïne 5-0 (1-0)

In de andere halve finale was het een stuk minder spannend. Spanje was in een eenzijdige wedstrijd duidelijk een maatje te groot voor de Oekraïnse ploeg. Dat kwam mede door de afwachtende speelstijl die het team hanteerde tegen de wereldkampioen. Spanje had veel meer balbezit dan het voormalige Oostblokland en verschafte zich in het begin van de wedstrijd via Kike en Javi Rodríguez enkele mooie mogelijkheden. Tevergeefs, want beide pogingen troffen geen doel. Af en toe kwam de Oekraïne wel onder de druk van Spanje uit, maar de geringe kansen die dat opleverde, werden niet afgemaakt. Spanje voerde daarentegen met succes de druk op. In de negende minuut zette Andreu de 1-0 op het scorebord. Verder kwamen beide ploegen echter niet in de eerste helft. Na de pauze wist Spanje het veldoverwicht wel in duidelijkere cijfers uit te drukken. Via tweemaal Daniel (2-0, 5-0) en tweemaal Fran Serrejón (3-0, 4-0) gaf de einduitslag toch nog een duidelijk beeld van de krachtsverhoudingen op het veld.

Zondag:

3e/4e plaats

Italië - Oekraïne

Finale

Rusland - Spanje

Fisichella: "We gaan winnen"

Giancarlo Fisichella rekent erop dat Renault de Australische Grand Prix gaat winnen. Hij roemt de nieuwe Renault als een uitmuntende wagen. Zijn voorspellingen worden ondersteund door een prima testsessie in Barcelona.

Fisichella gaat ervan uit dat Renault op het podium komt in Albert Park. "We gaan naar Melbourne om te winnen. Ik ben erg blij met de nieuwe auto. Het pakket is uitmuntend: de krachtiger motor, de aerodynamica en de banden."

Fisichella zette samen met Fernando Alonso zijn woorden kracht bij tijdens de laatste testsessie op het circuit van Barcelona. De Renaultcoureurs reden in totaal 232 ronden, waarbij Alonso het ronderecord verbrak en meer dan een seconde sneller was dan de poletijd van 2004.

"Williams niet snel genoeg"

Antonio Pizzonia denkt dat de nieuwe Williams niet snel genoeg is. De testcoureur zei dat er nog een aantal problemen bij de auto zijn die moeten worden opgelost voor de eerste Grand Prix.

Pizzonia: "De auto is goed te rijden, maar niet snel genoeg. Er zijn onverwachte problemen met de wagen, die waarschijnlijk wel snel op te lossen zijn. We weten alleen niet hoe snel de andere teams zijn, dus we zullen de eerste race moeten afwachten."

Nick Heidfeld is echter erg tevreden met de FW27. Hij heeft net uitgebreide tests achter de rug met de nieuwe auto en zegt dat de auto potentie heeft om races te winnen. "De auto is wel wat langzamer, maar de balans is veel beter. De wagen is zeer competitief."

Klassen wint 1500 meter en pakt wereldbeker

De 1500 meter tijdens de wereldbekerfinales in Heerenveen is gewonnen door de Canadese Cindy Klassen.

Klassen was in een nieuw baanrecord van 1.56,02 ruim anderhalf seconde sneller dan de nummer twee, De Duitse Daniela Anschutz. Beste Nederlandse was Renate Groenewold, die in een tijd van 1.58,48 als zesde finishde. Frédérique Ankoné kwam tijdens de race ten val en liep daarbij een snee in haar rechterarm op.

De wereldbeker werd ook gewonnen door Klassen, voor Rodriguez en Friesinger.

Uitslag :

1. Cindy Klassen (Can) 1.56,02
2. Daniela Anschutz (Dui) 1.57,49
3. Chiara Simonato (Ita) 1.57.82
4. Jennifer Rodriguez (USA) 1.58,06
5. Sabine Volker (Dui) 1.58,47

Eindstand werelebeker 1500 meter:

1. Cindy Klassen 450 punten
2. Jennifer Rodriguez 310 punten
3. Anni Friesinger 262 punten
4. Claudia Anschutz 253 punten
5. Sabine Volker 226 punten

Djorkaeff naar MetroStars

Youri Djorkaeff is gepresenteerd als nieuwste aanwinst voor de MetroStars, een club die uitkomt in de Amerikaanse MLS.

De voormalige Franse international was bij Blackburn Rovers op een dood spoor beland door aanhoudende blessures. "Ik ben in goede vorm en ben verheugd met deze laatste uitdaging aan het einde van mijn carrière", aldus de 36-jarige Djorkaeff.

Djorkaeff speelde in het verleden onder meer bij AS Monaco, Paris Saint-Germain, Inter, Kaiserslautern en Bolton Wanderers.

Kramer leidt na eerste dag WK-junioren

Na de eerste dag bij het WK voor junioren in de Finse plaats Seinajoki gaat Sven Kramer bij de mannen aan de leiding. De Nederlandse kampioen bij de senioren eindigde als zesde op de 500 meter in 38.24 en won daarna de 3000 meter in een tijd van 3.57.31.

In het algemeen klassement heeft de 18-jarige Nederlander een redelijke voorsprong op de nummer twee, de Canadees Dennis Morrison, die de snelste was op de 500 meter. De Noor Havard Bokko staat derde. Wouter Olde Heuvel staat vierde, nadat hij als elfde eindigde op de 500 meter en tweede werd op de drie kilometer. De derde Nederlander, Michael Katee, staat achtste.

Bij de vrouwen-junioren werd vrijdag alleen de 500 meter verreden. Die afstand werd gewonnen door de Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee (39,93). Annette Gerritsen eindigde als tweede in 40.04, de andere Nederlandse, Tessa van Dijk, kwam ten val.

De regels van 2005 in vogelvlucht

Om iedereen goed voor te bereiden voor het nieuwe seizoen, maken we nog even een overzicht van de precieze regels en reglementen.

Kwalificatie
* Één sessie op zaterdagmiddag en één op zondagochtend.

* De zaterdagsessie is van 13.00 tot 14.00 en is, net als in 2004, een 'single lap' kwalificatie. De startvolgorde is het omgekeerde van de uitslag van de vorige race.

* Op de zondag, van 10.00 tot 11.00, wordt hetzelfde format gebruikt, alleen wordt de uitslag van de eerste kwalificatie omgedraaid om als startvolgorde van de sessie te fungeren.

* Op zaterdag zijn er geen benzinerestricties. Ná de sessie gaan de auto's echter naar het parc fermé en voor de zondagsessie mogen ze nog even bijtanken. Na het neerzetten van de tijd mag men echter niet meer bijtanken vóór de start van de race.

* De tijden van beide sessies worden bij elkaar opgeteld en de snelste cumulatieve tijd betekent de pole position.

Banden
* De coureurs hebben de beschikking over één bandenset die én voor beide kwalificatiesessies én voor de gehele race gebruikt dient te worden. Alleen bij een klapband of beschadiging mag er gewisseld worden.

* Op vrijdag mogen de coureurs twee verschillende droogweer compounds testen. Vóór de zaterdagtrainingen moeten ze één van de twee kiezen voor de rest van het weekend. Ze krijgen drie sets van hetzelfde compound toegewezen: voor de trainingen, kwalificatie + race en uiteraard een setje als reserve.

* Er zal gebruik gemaakt worden van hardere compounds dan in 2004, dus coureurs zullen de banden tijdens de race moeten sparen. Resultaat zal zijn: langzamere rondetijden en aangepaste racestrategiën.

* De regen en/of monsoenbanden mogen alleen worden gebruikt als de wedstrijdleiding de baan officieel nat heeft verklaard.

Motoren
* De motoren moeten voortaan twee raceweekends meegaan, in plaats van één in 2004. Dit komt neer op ongeveer 1500 kilometer.

* Bij het wisselen van een motor vóór de kwalificatiesessie, gaat de coureur tien plaatsen terug op de grid. Een wissel tussen het begin van de kwalificatie en de race betekent automatisch een enkeltje naar de achterkant van de grid. In beide gevallen moet de coureur de rest van het weekend én het weekend erna met diezelfde motor rijden.

* Als een coureur niet aan de finish komt, mag de volgende race, zonder straf, met een nieuwe motor worden gestart.

* De benodigde betere betrouwbaarheid zal neerkomen op lagere toerentallen en minder paardenkrachten. Resultaat is uiteraard minder performance.

Aërodynamica
* De regels rond de aërodynamica zijn flink overhoop gehaald om de neerwaartse druk te verlagen en daardoor automatisch de performance te verminderen. Voornaamste aanpassingen zijn de hogere neus en voorvleugel, veranderd profiel voor de diffuser en het licht naar voren halen van de achtervleugel.

* De eerste schattingen waren een downforce-vermindering van 25%, maar verwacht wordt dat de ontwerpers daar een groot deel van terug weten te winnen. Zeker als ze deze gedurende het seizoen verder doorontwikkelen. Langzamere rondetijden en auto's die minder makkelijk zijn te besturen zullen het resultaat zijn.

Lobkov sterkste op 500 meter

De Rus Dmitry Lobkov heeft de eerste 500 meter van dit weekend gewonnen tijdens de Wereldbekerfinales in Heerenveen.

Lobkov kwam tot een tijd van 35.11, tweehonderste sneller dan de nummer twee, de Canadees Wotherspoon. Als derde eindigde de Japanner Joji Kato. Beste Nederlander was Gerard van Velde, die met 35.41 op de zevende plaats eindigde. Beorn Nijenhuis werd tiende in 35.50 en Erben Wennemars eindigde als vijftiende.

Uitslag 500 meter :

1. Dmitry Lobkov (Rus) 35.11
2. Jeremy Wotherspoon (Can) 35.13
3. Joji Kato (Jpn) 35.27
4. Yuja Oikawa (Jpn) 35.28
5. Hiroyasu Shimizu (Jpn) 35.30

Webber stunt in Sydney

Na Ferrari in Londen en Minardi in Amsterdam zal ook Williams zijn Formule 1-wagen showen op de openbare weg. Mark Webber zal de auto volgend weekend over een beroemde brug in Sydney rijden.

De publiciteitsstunt van Williams zal op zondagochtend 27 februari plaatsvinden. Mark Webber, zelf Australiër, zal met de wagen over de Sydney Harbour Bridge rijden, een van de bekendste bouwwerken in Australië. De stunt wordt "Webber's Sydney Harbour Bridge Overdrive" genoemd.

Webber verheugt zich er nu al op: "Ik kan me geen betere opmaat bedenken voor de Grand Prix in Melbourne. Ik ben er trots op dat ik op zo'n manier Formule 1 kan promoten, niet alleen in Australië, maar wereldwijd."

Armstrong valt uurrecord niet aan

Nu definitief is geworden dat Lance Armstrong deel zal nemen aan de Tour de France, zal hij geen aanval meer ondernemen op het werelduurrecord.

Met tests in de windtunnel werd in de afgelopen winter gestart met de voorbereiding op een eventuele aanval op het werelduurrecord. Nu besloten is dat Armstrong aan de Tour de France gaat deelnemen, is de aanval op het uurrecord weer van de agenda. Eventueel wil de Amerikaan volgend jaar bekijken of hij dan wel een poging onderneemt.

Ploegleider van Discovery Channel, Dirk Demol, vertelde: "Het idee was leuk, maar een obsessie is het nooit geweest. We hebben getest in een windtunnel maar heel ernstig hebben we dat nooit genomen. Het was meer om de nieuwgierigheid van Lance en fietsenbouwer Trek te bevredigen."

"Tien dagen geleden werd de beslissing genomen om de Tour te rijden definitief. Daarvoor was het slechts kwestie van de laatste twijfels weg te nemen. We hebben een test in de windtunnel gedaan, maar heel ernstig hebben we dat nooit genomen."

Wang wint 500 meter en pakt wereldbeker

Bij de wereldbekerfinale schaatsen in Heerenveen heeft de Chinese ManLi Wang de eerste 500 meter van dit weekend op haar naam gebracht.

De Chinese pakte, behalve de dagzege met een tijd van 38.34, ook de wereldbeker op de 500 meter. Als tweede eindigde Marianne Timmer in een tijd van 38.42. Als derde eindigde de Japanse Sayuri Osuga in een tijd van 38.45.

Uitslag 500 meter :

1. Manli Wang (Chn) 38.34
2. Marianne Timmer (Ned) 38.42
3. Sayuri Osuga (Jpn) 38.45
4. Sayuri Yoshii (Jpn) 38.46
5. Tomomi Okazaki (Jpn) 38.51

15. Frouke Oonk (Ned) 39.15
17. Sanne van der Star (Ned) 39.31

Nicky Pastorelli tekent bij Jordan

"We" hebben er weer een Nederlander bij in de Formule 1. Na Christijan Albers mogen we Nicky Pastorelli verwelkomen in de koningsklasse van de autosport.

Pastorelli zal als derde coureur gaan fungeren bij Jordan Grand Prix. Dit betekent automatisch dat hij er óók tijdens de Grand Prix weekends bij zal zijn en in actie zal komen. Feitelijk neemt de 21-jarige Pastorelli de functie over van Robert Doornbos.

Maar Pastorelli heeft meer gelijkenissen met Doornbos, ook bij de nieuwste Jordan-telg kwam het contract eigenlijk uit de lucht vallen. Tot de bekendmaking, was er zelfs geen enkel gerucht over geweest. De jonge Nederlander is op dit moment in Barcelona om de voorbereidingen te treffen voor zijn eerste kennismaking met de Jordan-bolide.

Nicky Pastorelli heeft voorheen gereden in de Formule Renault, Euro3000 en vorig jaar was hij actief in de Superfund F3000 series. Het afgelopen seizoen, in de 'Superfunds', was voor de Rijswijker zelfs erg succesvol. Hij staat ook al jaren te boek als zeer succesvol en dat lijkt nu beloond te worden.

Bouwvakkers krijgen eigen ontbijtshow

Riesjartje had ons via de nieuws-submit te melden:

Bouwvakkers kunnen voortaan voor het werk naar hun eigen ontbijtshow kijken op tv. Vanaf 28 februari zendt RTL5 het magazine 'Voor Dag en Bouw' uit met Juliette de Wijn, beter bekend als 'Cora' van Mora.

Omdat bouwvakkers vaak al vroeg beginnen, begint het programma ook al om 05.30 uur en en wordt tot 07.00 uur herhaald. Het programma gaat acht minuten duren en heeft aandacht voor serieuze zaken in de bouw, maar moet ook een komische noot hebben. Zo is er een onderdeel dat ' Moppie van de Week' heet. Daarin gaan de programmamakers met een foto van een vrijgezelle vrouw langs de bouwplaatsen om een date te regelen.

Juliette de Wijn zal in het bouwvakkersjournaal een typetje spelen: de 40-jarige Rita met een pittig karakter. Het bulletin wordt mede betaald door Bouwnijverheid, de werkgevers en -nemers in de bouw.


Juliette de Wijn presenteert het bouwprogramma (Foto)

Bom beschadigt huis moeder Frits Wester

mikkey72 had ons via de nieuws-submit te melden:

De woning van de moeder van parlementair journalist Frits Wester is vannacht beschadigd geraakt door vermoedelijk een vuurwerkbom. Rond vier uur 's nachts is de bom door het voorraam van de woning in de Lekstraat in Alkmaar gegooid. De 76-jarige bewoonster bleef ongedeerd.

"Ik heb er niets van gemerkt, ben er gewoon doorheen geslapen", aldus de beduusde vrouw. Ze werd gewekt door de buren die het incident wel hadden meegekregen. Zij hoorden een autoportier dichtslaan, gevolgd door een harde dreun en een lichtflits. De dader(s) hebben zij niet gezien.

Zowel Frits Wester als zijn moeder hebben geen idee wie de aanslag gepleegd zou kunnen hebben. "Het kan in ieder geval niet naar aanleiding van gebeurtenissen van afgelopen week zijn. Het was immers vrij rustig in de politiek", aldus Wester. Het incident vertoont overigens overeenkomsten met de aanslag die in de nacht van dinsdag op woensdag op een joodse broodjeszaak in Alkmaar werd gepleegd. De politie sluit een mogelijk verband niet uit.

Diverse invallen bij Franse topclubs

Inspecteurs van het Franse ministerie van Financiën hebben donderdagavond invallen gedaan bij verschillende voetbalclubs, de voetbalbond en televisiezenders omdat het vermoeden bestaat dat er financiële ongeregeldheden hebben plaatsgevonden bij het afsluiten van miljoenencontracten voor televisierechten.

In totaal werden er negentien voetbalclubs, zenders en voetbalorganen bezocht door de opsporingsambtenaren, en er werden verschillende documenten meegnomen. Olympique Marseille, Paris St. Germain, Bordeaux, Lens en Olympique Lyon zijn extra verdacht, deze vijf voetbalclubs ontvingen vanaf 2001 enorme bedragen van Canal Plus voor de uitzendrechten. Na verschillende protesten van de aandeelhouders van de Franse zender werden de betalingen gestopt.

Vorig jaar won Canal Plus de strijd om de Franse voetbalrechten, en verkreeg daarmee de exclusieve uitzendrechten van de Franse Ligue 1 voor een recordbedrag van 600 miljoen euro per jaar.

'Lubbers schuldig aan seksuele intimidatie'

pberends en Riesjartje hadden ons via de nieuws-submit te melden:

BuitenlandVolgens het Bureau voor Intern Toezicht (OIOS) van de Verenigde Naties maakte Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen en Nederlandse ex-premier Ruud Lubbers zich schuldig aan seksuele intimidatie en machtsmisbruik. De Britse krant The Independent meldt dit vandaag, na inzage van het geheime rapport over het interne onderzoek. In het verslag staan verschillende anonieme beschuldigingen aan het adres van Lubbers.

De officiele aanklacht tegen de ex-premier was afkomstig van een Amerikaanse medewerkster van de Verenigde Naties. Volgens haar zou Lubbers haar na een vergadering vastgepakt hebben. Daarbij drukte hij zijn kruis korte tijd tegen haar achterste. Verder waren er nog vier anonieme beschuldigingen, maar de vrouwen in kwestie waren bang voor 'vergelding en publieke vernedering' en dienden geen officiële aanklacht in.

De vrouwen die de beschuldigingen uitten worden in het rapport aangeduid als 'mevrouw A', 'mevrouw B', 'mevrouw C' en 'mevrouw D'. Volgens mevrouw A nodigde Lubbers haar thuis uit voor een werkbespreking met collega's, maar toen zij arriveerde bleek hij alleen te zijn. Vervolgens praatte hij alleen over persoonlijke zaken en betastte hij haar 'op seksuele wijze'. Daarna is zij het huis ontvlucht.

Mevrouw B zegt dat Lubbers haar vastpakte en omhelse, waarbij hij zijn lichaam tegen haar aandrukte. Geschokt duwde zij hem daarop weg. Mevrouw C vertelde dat Lubbers had geprobeerd haar te betasten. Hierop dreigde zij hem te slaan als hij het nog eens zou proberen. De vierde klaagster zegt dat Lubbers zich eenzaam voelde. Volgens deze mevrouw D vroeg Lubbers haar naar zijn hotel te komen.

Volgens het OIOS-rapport heeft Lubbers geprobeerd de uitkomst van het interne onderzoek te beïnvloeden. Hij zou zijn gezag als hoge commissaris hebben misbruikt door onder andere getuigen persoonlijk te benaderen. Ook stelde hij een advocaat aan die ervoor moest zorgen dat de kwestie niet uitlekte. Overigens liet VN-chef Kofi Annan de oud-CDA leider al in juli vorig jaar vrijuit gaan, na overleg met juridische experts. Lubbers kreeg toen wel een berisping van Annan

Hirsi Ali: Wilders slaapt in gevangeniscel

Riesjartje, pberends en BigPimpin hadden ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonKamerlid Ayaan Hirsi Ali verblijft, wanneer ze niet in de Kamer aanwezig is, op het zwaar bewaakte marineterrein in Amsterdam. Dat heeft de politica vandaag in het NRC Handelsblad laten weten. Hirsi Ali zegt haar verblijfplaats bekend te hebben gemaakt omdat ze wil ''dat iedereen weet: daar woont een bedreigd Kamerlid en daar is hij of zij veilig''. Volgens haar gaat dat ook zo in Amerika, Israël, Italië en Spanje.

Het Kamerlid heeft ook verteld waar haar eveneens met de dood bedreigde collega Geert Wilders is ondergebracht. Die verblijft 's nachts in een gevangeniscel op Kamp Zeist, bekend van de Lockerbie-processen.

De bedreigde politica spreekt in het NRC haar ergenis uit over minister Donner van Justitie, die bedreigde Kamerleden als het ware wegstopt en daarmee de bedreigers in de kaart speelt. De omstandigheden waaronder zij en Wilders worden 'verborgen' noemt ze zeer onrechtvaardig en heel aangrijpend.

Tweede Kamer-voorzitter Weisglas wil het bericht ''bevestigen noch ontkennen''. Hij voegt er wel aan toe dat hij vindt dat de overheid meer haast moet maken met het zoeken van een zo normaal mogelijke huisvesting voor de twee Kamerleden.

In de Submit

Wat vonden we vandaag in de Submit.... Met dank aan vele users

1) Het doel van dit spelletje is om een zo lang mogelijke kettingreactie in gang te zetten. Mijn highscore is 1652
Veroorzaak een kettingreactie

2) Tijd over? probeer dit eens na te doen:
Triangle

3) Heb je last van eelt op je billen? Dan is dit een goede oplossing.

4) Iets gaat er niet goed..... slechte landing...

Met dank aan BOOTZ, Jump, Chen en Vassili_Z voor de submits

Grote partij olifantendelen in beslag genomen

Floxxx had ons via de nieuws-submit te melden:

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft gisteren op Schiphol 22 poten, acht oren, drie staarten, acht slagtanden, een schedel en een complete huid van acht verschillende Afrikaanse olifanten in beslag genomen. Verder werden er ook schedels en huiden van Litschie-waterbokken meegenomen. Beide dieren zijn een beschermd diersoort.

De vondst werd al in oktober vorig jaar gedaan, waarna de AID werd ingeschakeld die de herkomst van de spullen onderzocht. Naar aanleiding van dit onderzoek, werden de dierlijke delen vandaag in beslag genomen. Er is geen vergunning afgegeven voor de delen, zo kwam uit het onderzoek naar voren. Tot nu toe zijn er nog geen verdachten aangehouden.

De partij delen, afkomstig uit het zuiden van Afrika, zat in dozen en kratten die via Nederland naar Duitsland moesten worden getransporteerd. Vanuit daar zou de distributie verder gaan naar Portugal, Spanje en Tsjechië.

Hans Kazan ondergaat operatie aan hand

Riesjartje en scootmobiel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Goochelaar Hans Kazan moet een operatie aan zijn hand ondergaan. De operatie staat gepland op 22 februari en is nodig, mits Kazan nog langer wil blijven goochelen.

Kazan lijdt aan de ziekte van Duypuytren, een ziekte waarbij de vingers krom groeien. Dit zorgt ervoor dat de hand uiteindelijk niet meer gebruikt kan worden. De goochelaar wordt geopereerd in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag.

Zaterdag is Hans Kazan nog te zien bij de Tros. In het eerder opgenomen programma laat Kazan misdaadverslaggever Peter R. de Vries de perfecte bankroof zien.


Hans Kazan

Feyenoord waarschijnlijk zonder Östlund

Ruud Gullit kan waarschijnlijk zondag geen beroep doen op Alexander Östlund in de competitiewedstrijd van Feyenoord tegen FC Utrecht. De Zweedse rechtsback is geveld door zware griep, waardoor hij niet kon trainen.

Naast Östlund ontbreken ook Hossam Ghaly, Christian Gyan en Patrick Mtiliga tegen Utrecht, zij zijn ook nog steeds geblesseerd.

Waarschijnlijk zal Gianni Zuiverloon de vervanger van Östlund zijn, net zoals afgelopen woensdag in de UEFA cup wedstrijd tegen Sporting CP, toen de Zweed niet speelgerechtigd was omdat hij namelijk al dit seizoen in de UEFA Cup had gespeeld voor zijn vorige werkgever Hammarby IF.

Tegenslag voor Verkerk

Het herstel van tennisser Martin Verkerk duurt langer dan verwacht. Hij moet één maand rust houden.

Martin Verkerk kreeg van zijn Duitse chirurg dr. Jung uit Berlijn te horen dat hij een maand volledige rust moet nemen om een ontsteking aan het sleutelbeen te laten genezen.

De chirurg opereerde Verkerk vorig jaar oktober. Nadat Verkerk in Florida de training hervatte, kreeg hij steeds meer pijn aan zijn schouder. Zo erg dat hij naar Berlijn vloog voor een uitgebreid onderzoek. Op MRI-scans werd duidelijk dat de operatie aan de schouder volledig is geslaagd, maar dat de ontsteking op het sleutelbeen de boosdoener is.

Door de extra rust zal zijn terugkeer op de ATP-tour worden uitgesteld. Het is twijfelachtig of hij kan deelnemen aan Roland Garros, waarin hij in 2003 in de finale speelde.

AID betrapt visstropers op heterdaad

Het bestrijdingsteam visstroperij van de Algemene Inspectie Dienst (AID) in Friesland heeft gisteren twee mannen uit Sneek aangehouden. Het tweetal, 26 en 40 jaar oud, was illegaal aan het vissen op de Langweerderwielen in Skarsterlân. Ze kregen een proces-verbaal. De overtreding zou een boete van 11.500 euro kunnen opleveren.

De mannen werden op heterdaad betrapt tijdens het vissen op snoekbaars. De totale vangst betrof al 65 kilo snoekbaars. De boot met buitenboordmotor en vijfhonderd meter netten werd in beslag genomen, evenals de vangst.

Bestrijdingsteam
Omdat visstroperij in Friesland veel voorkomt, is er een aantal jaren geleden het bestrijdingsteam visstroperij Friesland in het leven geroepen. Dit is een samenwerking tussen medewerkers van de AID, het Korps Landelijke Politiediensten, de politie Friesland en het Openbare Ministerie. Boetes voor visstroperij kunnen oplopen tot 11.500 euro.

Met deze harde aanpak, hoopt men de visstroperij tegen te gaan en flink te ontmoedigen. De illegale vispraktijken veroorzaken veel schade aan het visbestand, de natuur en het milieu in de Friese- en Randmeren. Niet alleen vissen gaan ten onder aan de stroperij. Afgelopen weekend nog werden tachtig kuifeenden uit een visnet van duizend meter gehaald, dat in het Gaastmeer lag. De dieren waren hierin verstrikt geraakt.

Slechte adem verraadt verkrachter

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

BuitenlandIn de Amerikaanse staat Massachusetts is een verkrachter op een wel heel bijzondere manier ontmaskerd. Zijn slachtoffer herkende hem namelijk aan zijn slechte adem.

De 36-jarige Tuen 'Dickie' Lee, eigenaar van een restaurant in Quincy, wordt beschuldigd van het verkrachten van een van zijn werkneemsters. Volgens de politie brak Lee in bij zijn werkneemster in, bedreigde haar met een dolk, bond haar vast en verkrachtte haar. De vrouw in kwestie had haar baas echter herkend aan zijn slechte adem en via een DNA-test werd haar gelijk bewezen. Lee houdt vol onschuldig te zijn.

Vrouw gekort op uitkering na vechtpartij

Een vrouw uit Almere is gekort op haar uitkering na een vechtpartij op het stadhuis. De komende twee maanden ontvangt de vrouw nog maar de helft van het reguliere bedrag. Dit heeft de gemeente vandaag bekend gemaakt.

De kortingsmaatregel is mogelijk, omdat begin dit jaar de nieuwe Wet Werk en Bijstand in werking is getreden. Dit houdt in dat gemeenten klanten van de Sociale Dienst kunnen straffen wegens agressief gedrag, door ze te korten op de uitkering. Uitkeringen kunnen maximaal drie maanden verlaagd worden met tien tot honderd procent.

De vrouw was eind januari van mening dat ze te weinig geld kreeg voorgeschoten. De ruzie eindigde uiteindelijk in een vechtpartij met een veiligheidsmedewerker. De vrouw werd aangehouden. Ook haar man en een andere vrouw, die eveneens betrokken waren bij de vechtpartij, werden aangehouden. De gemeente deed aangifte tegen het drietal.

Omdat de Sociale Dienst in Almere steeds vaker belaagd wordt door agressieve klanten, wordt er gewerkt met een agressierichtlijn. Deze houdt in dat de medewerkers van de gemeente beschermd dienen te worden door een veiligheidsbeambte, dat er altijd aangifte wordt gedaan van geweldsdelicten en dat de eventuele schade wordt verhaald op de schuldige. De richtlijnen zijn nu uitgebreid met de kortingsmaatregel op uitkeringen.

Online flashgame in de strijd tegen SOA's

ECondoms, de grootste condoomswebsite van het Verenigd Koninkrijk, heeft een flashgame, genaamd Sex Championships, ontwikkeld om de belangstelling voor de campagne tegen seksueel overdraagbare aandoeningen te vergroten onder jeugdigen.

De ondervindingen van het National Strategy for Health and HIV hebben het Ministerie van Gezondheid er toe gebracht de grootste overheidsgefinancierde campagne te starten sinds de campagne tegen het AIDS-virus twintig jaar geleden en stuurt onder andere aan op meer schoolverpleging en testcentra.
In de UK is de stijging van het aantal SOA's onder mensen in de leeftijdsgroep 15 tot 25 erg zorgwekkend. Dit zou vooral komen vanwege de geringe aandacht die eraan besteed wordt.
Chlamydia, dat soms niet eens opgemerkt wordt en kan leiden tot onvruchtbaarheid, was de meest voorkomende SOA in Engeland in 2003. Ook het aantal HIV-gevallen is sinds 1996 sterk gestegen. Zijn er in 1996 nog 900 HIV-diagnoses gesteld, in 2003 waren dit er al 3802, waarvan 74% binnen de leeftijdscategorie van 15 tot 39. Daarnaast is ook het aantal tienerzwangerschappen en abortussen sterk gestegen.

Steve Clark, marketing manager van eCondoms, zegt dat het bedrijf mee wilde denken met de campagne en kon zich geen betere manier bedenken dan internet. Een medium waarmee de meeste tieners vertrouwd zijn en daarmee de perfecte manier om de boodschap te verspreiden. Met de Sex Championships game hoopt het eCondoms op een leuke manier de jeugd te benaderen en ze voor te lichten over seksuele gezondheid en ze te behoeden voor potentiële fouten die hun leven kunnen verpesten.

In de Sex Championships game kunnen spelers in de vorm van een cartoon karakter elkaar op de proef stellen om Sex Champion te worden. Je kunt online of via email tegenstanders uitdagen en de eerste speler die ziek wordt verliest. Als speler kun je in het Casanova Stadium een aantal standjes kiezen om vervolgens je tegenstander te bevredigen. Hoe meer partners jouw bed lachend verlaten, hoe hoger je stijgt in de ranglijst. Je begint het spel als 'Virgin' en vervolgens moet je je door 12 niveaus heenwerken met namen als 'Desperate', 'Horny Little Devil' en 'Sexual Superhero' om uiteindelijk op te klimmen naar het niveau van 'Sex Champion'. Wie wil dat nou niet?!

Je kunt het spel vinden op www.SexChamionships.com.

Klien definitief tweede rijder

Het Red Bull F1 team heeft vandaag bekend gemaakt dat de Oostenrijker Christian Klien de eerste coureur David Coulthard zal vergezellen bij de eerste Grand Prix van dit jaar te Melbourne. Hiermee passeert hij de Italiaan Vitantonio Liuzzi, die voorlopig de taak van testrijder zal vervullen.

De beslissing is genomen na het bekijken van de testresultaten van beide coureurs. In hoeverre Klien het tweede zitje houdt voor de volgende races is niet bekendgemaakt. Klien liet in een reactie weten: "Ik ben erg trots dat ik het voorrecht heb om de eerste grand prix van het jaar te starten voor Red Bull Racing. Ik word alleen maar meer gemotiveerd door de keuze voor mij boven Vitantonio."


Zal Klien weer zo op het podium staan?

Apple-laptop ontploft in Barneveld

wortol had ons via de nieuws-submit te melden:

Computerfabrikant Apple gaat een ontplofte laptop voor uitgebreid onderzoek terugsturen naar de ontwerpafdeling in Californië. Aanleiding vormt een steekvlam die ontstond na het verwijderen van de batterij uit de laptop. De gebruiker hoorde een sissend geluid uit zijn laptop komen waarna ook een gaswolk uit het toetsenbord kwam.

Volgens de woordvoerder van Apple is het nog niet duidelijk wat de exacte oorzaak is van de steekvlam bij de pas aangeschafte laptop. "Het is voor het eerst dat ik zoiets meemaak." Het model waar het over gaat is nog onbekend omdat de eigenaar het apparaat nog niet heeft opgestuurd. Wel wist de woordvoerder te vertellen dat het niet een van de nieuwste PowerBooks is, een laptop die wereldwijd al miljoenen keren over de toonbank is gegaan.

Voor de Apple-gebruikers is er geen reden om zich zorgen te maken over hun PowerBook. "Als duidelijk is wat de oorzaak is geweest, zullen we stappen ondernemen. Vanzelfsprekend ontvangt deze man een nieuwe PowerBook."

Roddelsite wil concurrentie aangaan

Op internet is een nieuwe roddelsite opgezet, Zijonline.nl. Volgens de initiatiefnemer van de site, Leo van Rooijen (ex-hoofdredacteur van Story), zal de site gevoed worden met 'nieuws' door journalisten van de zogeheten entertainmentbladen in Nederland (lees: het roddeljournaille). Dit zullen zij in het geheim doen.

Volgens Van Rooijen gaat het om journalisten die niet meer langer willen wachten met de roddel, voordat hun eigen blad uitkomt. ''Zolang ik niet bekend maak om welke journalisten het gaat, verwacht ik ook geen problemen'', zo liet hij aan het ANP weten.

De site moet een uitlaatklep vormen voor journalisten die bezig zijn met een artikel, maar die steeds vaker radio of tv-roddelrubrieken als Shownieuws met de eer zien strijken, nog voordat hun artikel in de schappen ligt.

Zijonline zal dit jaar nog gratis toegankelijk zijn, maar de bedoeling is vanaf volgend jaar geld te vragen voor het lezen van de''roddels in hapklare brokken'', zoals de redactie haar artikelen presenteert. De site wil 16 uur per dag actueel shownieuws brengen, en sneller zijn dan de showbizzrubrieken op radio en televisie.

Booij mist Feyenoord

Trainer Foeke Booij zal aankomende zondag de competitiewedstrijd tegen Feyenoord moeten missen.

De coach van FC Utrecht is door de KNVB voor twee wedstrijden geschorst, waarvan een voorwaardelijk. De strafmaat werd bepaald na een hoger beroep, omdat Booij het niet eens was met de schorsing. Aankomende zondag zal assistent-trainer John van Loen zijn plaats op de bank innemen.

Booij wordt geschorst wegens zijn beledigende taal in de richting van de arbitrage tijdens de Amstel Cup wedstrijd tegen NAC Breda, en daarnaast weigerde hij toen het veld te verlaten.

Het kind van de rekening

Je zou kunnen zeggen dat ik in Napels als scout fungeer, voor het Nederlandse Ministerie van Defensie wel te verstaan. Militairen die met hun gezin naar Napels worden uitgezonden en mij iets over de opvang willen vragen, kunnen van mij een eerlijk antwoord verwachten. Ik weet namelijk hoe het hier geregeld is: abominabel slecht, een zooitje is het.
Zijn zij eenmaal in Napels gesetteld, mogen zij het voortaan zelf uitzoeken. Het interesseert Defensie namelijk geen zak hoe het hen verder zal vergaan.

Spider-Man 2 trailer voor PSP

Activision heeft een trailer gereleased met in-game beeldmateriaal van Spider-Man 2 voor PSP, uiteraard gebaseerd op het tweede deel van de film. Spider-Man zijnde is het de bedoeling dat je met je nieuwe combomoves Manhattan beschermt tegen 'evil minds' als Doc Ock en andere klassieke Marvel-slechterikken. Dit allemaal door de stad slingerend, springend en tegen muren opklimmend in de 19 nieuwe levels die het spel rijk is en die verder gaan dan de film.


Je kunt de trailer hier downloaden (16.85MB).

Scholen mogen geen zwarte leerling weigeren

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft drie scholen in Tiel op de vingers getikt omdat ze allochtone (zwarte) leerlingen weigeren om zo te voorkomen dat hun school te zwart wordt. Volgens de CGB is dit bij de wet verboden.

De zaak was aangespannen door het Antidiscrimatie Bureau Tiel. Die vond dat een regeling die drie scholen hadden getroffen met de gemeente niet door de beugel kon. Er was afgesproken om allochtone leerlingen te spreiden. Daarbij zou ook naar het opleidingsniveau van hun ouders gekeken worden. Het CGB stelt echter dat de scholen enkel selecteren op afkomst. De commissie oordeelde al eerder dat dit gelijk staat aan het verboden onderscheid maken naar ras.

De scholen voerden aan dat ze slechts een "zwaarwegend advies" geven aan ouders om hun kind ergens anders heen te sturen. De Commissie vindt echter dat er van vrijwilligheid geen sprake is. Bovendien weigeren de scholen geen autochtone (witte) leerlingen, waardoor allochtone ouders hun kinderen geregeld naar een basisschool in een andere wijk moeten sturen.

[update] Charlois wil hoofddoekverbod aan balie

LiamP en geldropse_polleke hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Rotterdam wil deelgemeente Charlois een verbod op het dragen van een hoofddoek voor baliemedewerkers. De deelgemeente wil de hoofddoekjes verbieden omdat ze ''de vereiste onafhankelijkheid en neutraliteit van de overheid in gevaar brengen'. Verder meent Charlois dat de doek ''voor veel mensen symbool staat voor een leefwijze, cultuur of gedachtegoed die niet strookt met de Nederlandse waarden en normen''.

Charlois wil niet alleen een verbod instellen voor baliemedewerkers, maar ook voor andere ambtenaren die de deelgemeente naar buiten toe moeten vertegenwoordigen. Voor andere functies is een hoofddoek geen bezwaar.

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente wil van het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam weten of een verbod toegestaan is. Nu is het beleid enkel dat het niet gewenst is, maar niet verboden. Charlois is een deelraad waar de PvdA de ruime meerderheid heeft.

Update 13:36
De Rotterdamse gemeente heeft verbaasd gereageerd op de hoofddoekdiscussie vanuit deelgemeente Charlois. ''Bij de gemeente Rotterdam mogen medewerkers een hoofddoek dragen en het stadsbestuur verwacht dat de deelgemeenten deze lijn volgen'', zo heeft men laten weten. De zaak is volgens het stadsbestuur helder. ''Er is géén restrictie op het dragen van een hoofddoek. Alleen het gezicht van medewerkers aan de publieksbalie moet goed zichtbaar zijn.''

Bijna een jaar geleden verwierpen zowel de gemeenteraad als het college van B&W het verzoek van Leefbaar Rotterdam om het dragen van onder meer hoofddoekjes en kruisjes bij ambtenaren te verbieden.

KNVB geeft Fortuna uitstel

Fortuna Sittard heeft van de KNVB tot 1 april de tijd gekregen om de belastingschuld van de club uit de Gouden Gids divisie weg te werken.

Aanvankelijk moest Fortuna voor 15 februari een bedrag van 310.000 euro betalen, maar de licentiecommissie van de KNVB is coulant. Door de betalingsachterstand werd Fortuna al eerder bestraft met drie punten in mindering.

Deze sanctie blijft gehandhaafd. Fortuna vroeg de belastingdienst om uitstel van betaling en wil nu de volledige schuld van 800.000 euro voor 1 april helemaal hebben afgelost.

Woedende hondenbezitter rijdt in op kinderen

hanskepanske had ons via de nieuws-submit te melden:

Een boze hondenbezitter is gistermiddag op een groep kinderen ingereden. Dit nadat zij grapjes hadden gemaakt over zijn hondjes. Het incident vond plaats aan de Van Vredeburchweg in Rijswijk, dit maakte de politie vandaag bekend.

De kinderen, allen rond de elf en twaalf jaar oud, speelden met hun docente basketbal op een speelveld. De man kwam aangereden en wilde zijn viervoetertjes in de buurt uitlaten. De kinderen maakten bij het zien van de diertjes wat grappige opmerkingen, waarop de man kwaad werd. Toen de kinderen terug naar school liepen, stapte de man in zijn wagen en reed op de groep in. De kinderen wisten de auto te ontwijken, waardoor niemand gewond raakte. De boze hondenbezitter maakte zich vervolgens uit de voeten.

'ETA stuurde dreigbrief naar de KLM'

Riesjartje had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft vijf dagen geleden een dreigbrief naar de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM gestuurd. De Spaanse autoriteiten onderzoeken de brief nog. In de brief wordt gedreigd met aanslagen op toeristische doelen. Dat schrijft de Spaanse krant El Mundo vrijdag.

In de brief zou de ETA dreigen met aanslagen waarbij 'de veiligheid van buitenlandse burgers niet gegarandeerd kan worden'. In dezelfde brief staat ook dat het niet de bedoeling is om buitenlandse slachtoffers te maken, en dat de aanslagen altijd van tevoren aangekondigd zullen worden. Toch raadt de ETA toeristen af om naar Spanje te komen.

Meestal zijn dreigementen van de ETA gericht aan de Spaanse overheid. Naast de KLM zouden een aantal ambassades in Spanje ook briefkaarten hebben gekregen met de waarschuwing.

De KLM wil niet bevestigen dat ze een dergelijke brief hebben gehad. "Wij doen geen mededelingen over veiligheidszaken. Dat is gebruikelijk voor de luchtvaart, daar is zij het meeste mee gediend. Ieder ding dat je erover zegt, doet diezelfde veiligheid geweld aan", aldus een woordvoerder.

Programma HCE (Week 7)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 7)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00RBC RoosendaalWillem II -
.
za19.30PSVNEC -
.
zo12.30FC UtrechtFeyenoord -
zo14.30AjaxFC Den Bosch -
zo14.30AZ Roda JC -
zo14.30RKC WaalwijkNAC Breda -
zo14.30De Graafschapsc Heerenveen -
zo14.30VitesseADO Den Haag -
zo14.30FC GroningenFC Twente -

Jongens opgepakt voor dreigen stenen gooien op A4

hanskepanske had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Twee jongens van 13 en 14 jaar oud zijn vorige week door de politie aangehouden omdat ze stenen van een viaduct wilden gooien. Het gaat weer om een viaduct over de A4 bij Rijswijk. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdag laten weten. Het is nog niet duidelijk of de jongens ook echt stenen naar beneden hebben gegooid of er alleen mee hebben gedreigd.

Eerder deze maand werden er ook al stenen van een viaduct boven de A4 in Rijswijk gegooid. In januari kwam dezelfde regio ook al in opspraak toen er een 30-jarige vrouw overleed aan de gevolgen van een van een viaduct gegooide stoeptegel. In die zaak zijn inmiddels mensen aangehouden, die zullen worden beschuldigd van moord.

Selectie Daviscup team bekend

De Captain van het DavisCup team, Tjerk Bogstra, heeft de tennissers bekend gemaakt die het in het weekend van 4 tot en met 6 maart zullen moeten gaan opnemen tegen Zwitserland in de eerste ronde van het landentoernooi voor mannen.

Sjeng Schalken, Raemon Sluiter, Peter Wessels en Dennis van Scheppingen zullen ons land in Fribourg verdedigen. Als eerste reserve heeft Bogstra gekozen voor Melle van Gemerden. De selectie is niet verrassend omdat zowel Martin Verkerk als John van Lottum geblesseerd zijn.

Ook is bekendgemaakt dat het Nederlandse Daviscupteam in Proteq Direct Verzekeringen een nieuwe sponsor heeft gevonden. Het bedrijf heeft zich voor drie jaar verbonden aan de Nederlandse tennisbond.

Games zonder PEGI-advies niet meer in winkels

Winkelketens die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie NVGD (Nederlandse Vereniging van Grammofoonplaten Detailhandelaren) gaan alleen nog DVD's, video's en games verkopen met het officiële advies van Kijkwijzer (voor DVD en video) en PEGI (voor games). Dit geldt niet alleen voor DVD's, video's en games van binnenlandse aanbieders, maar ook voor geïmporteerde producten - de zogenaamde parallelimport. Met deze stap willen de winkelketens tegemoet komen aan de wens van consumenten voor eenduidige informatie over een DVD, video of game.

Naast producten met het Kijkwijzer- of PEGI-advies, worden nu in winkels ook nog DVD's, video's en games te koop aangeboden waar dit advies ontbreekt, of producten die zijn voorzien van een verouderd of een afwijkend buitenlands leeftijdsadvies. Dankzij deze afspraken wordt een einde gemaakt aan die voor consumenten verwarrende situatie. Als een van de maatregelen zullen de deelnemende winkelketens in hun leveringsvoorwaarden van de toeleveranciers eisen dat de producten geclassificeerd zijn met Kijkwijzer of PEGI. Ook zullen in de betrokken winkels alleen nog demo's worden vertoond als die door de leveranciers zijn ontdaan van scènes voor 16 jaar en ouder.

De afspraken zijn deze week bekrachtigd met de ondertekening van een convenant door NVGD-voorzitter Martin de Wilde en NICAM-voorzitter Hedy d'Ancona. De winkelketens die bij de NVGD zijn aangesloten beschikken over 1.100 vestigingen. Het NICAM onderhandelt over deze afspraken ook met enkele grote winkelketens die niet bij de NVGD zijn aangesloten.

Honden eten overleden baasje op

Een 75-jarige Griek is na zijn overlijden door zijn eigen honden opgevreten. De man kreeg enkele dagen geleden in zijn tuin een hartinfarct en overleed ter plaatse. Zijn 25 honden kregen daardoor geruime tijd niets te eten en begonnen daarom maar aan het lichaam van hun baasje.

Pas nadat familieleden van de man, die woonachtig was in de Griekse hoofdstad Athene, wegens gebrek aan contact de politie gealarmeerd hadden, vonden agenten het aangevreten lichaam van de Griek. Volgens de Griekse radio waren de agenten die de ontdekking deden 'geshockeerd' van hetgeen zij aantroffen.

"R25 voldoet aan verwachtingen"

De verwachtingen rond de Renault R25 zijn hoog gespannen, velen zien de bolide als de uitblinker in het voorseizoen en verwachten dan ook veel van het team in 2005. Pat Symonds, Director of Engineering, praat ons bij over de voorbereidingen.

Symonds vindt dat ze bij Renault op dit moment aan de verwachtingen hebben voldaan met de R25. Vooral het directe enthousiasme van beide coureurs, Fernando Alonso en Giancarlo Fisichella, heeft hier een positieve invloed op gehad. Deze waren ook duidelijk terug te vinden in de rondetijden tijdens de tests.

De invloed van de nieuwe bandenregels waren merkbaar volgens Symonds: "We hebben onze testmethode flink om moeten gooien, we moeten nu veel meer kilometers maken om de benodigde informatie over de conditie van de banden te krijgen. Vooral de status tegen het einde van hun looptijd is belangrijk om te weten. Dit betekent dat we veel testkilometers moeten maken met een vaste afstelling voor de auto, in plaats van het uitproberen van vele verschillende set-ups. Dit heeft wel als gevolg dat we nog niet zijn begonnen met het optimaliseren van de set-up van de auto."

"De verwachte terugloop in rondetijden hebben we overigens niet gehad, het verlies valt alleszins mee. Michelin heeft erg hard gewerkt, waardoor we nu banden hebben die een volledige race-afstand kunnen afleggen. De R25 reageert, net als zijn voorgangers, overigens erg goed op de banden."

Pat geeft ook aan dat men bij Renault niet reageert op de vorderingen van de andere teams. Er wordt vooral geprobeerd om het maximale uit de eigen capaciteit te halen. Tevens heeft elk team verschillende testmethoden, set-ups, rondetijden, baancondities etc. "De lange runs in de middag zijn de enige goede indicatoren en op dat vlak lijken we erg competatief. De onderlinge verschillen zijn, zoals verwacht, erg klein."

"De betrouwbaarheid zal onze hoogste prioriteit zijn de komende tijd. Tot op heden waren we relatief snel, maar relatief minder betrouwbaar. Snel zijn heeft natuurlijk weinig nut als je niet betrouwbaar bent. We hebben nog niet getest met de uiteindelijke 'Australië-specificaties' en we zullen nog wat aerodynamische ontwikkelingen testen voordat we afreizen naar Melbourne."

Camelot rekruteert voor een RPG next-gen

Camelot (bekend van Golden Sun en Mario Tennis) heeft in het verleden al vaak aangekondigd dat het graag nog een RPG wil maken. Logischerwijs dacht iedereen aan een Cube versie van Golden Sun.

Het lijkt er nu echter op dat Camelot bezig is met een Next-Gen RPG, zeer waarschijnlijk de Revolution. In de Famitsu (hét Japanse gamesmagazine) staat namelijk een "Help Wanted" oproep waaruit dit zou blijken: "Now seeking staff for development of an RPG targeting a next-generation system."

Camelot heeft zeer goede banden met Nintendo en omdat Hiroyuki Takahashi (directeur van Camelot) al gezegd heeft dat het niet om de Nintendo DS gaat, is het vrij zeker dat het dus om een Revolution game gaat.

"[...]
We love RPGs a lot and we profoundly adore the universe we created with the Golden Sun series on GBA. At the moment, though, it is impossible for us to share information on this subject with you and so our answer is neither yes nor no.
[...]"


aldus Takahashi die toevoegde dat ze "be able to show some new things at E3."

[Update] NFS:U en Mario Kart naar de arcades

Regelmatig worden er games uit de arcades geport naar de thuisconsoles (Ridge Racer, Tekken, etc), maar nu is het een keer andersom.

Als eerste komt EA met een Need for Speed: Underground arcade-kast. De Need for Speed: Underground arcade-kast zal de spelmodi circuit en dragrace ondersteunen. Deze kun je alleen spelen of, wanneer er meerdere machines aan elkaar gekoppeld zijn, tegen meerderen. Verder zijn de standaard opties aanwezig (AT of MT en Force Feedback).

Naast NFS:U schijnt ook Mario Kart een arcade versie te krijgen. Nintendo zou samen met Namco een kast maken voor deze game. De arcadekast zal, als het waar is, op de AOU van 2005 getoond worden. De AOU is een bekende beurs waar nieuwe arcade titels getoond worden.

Update 18-02

Planet GameCube heeft de eerste screen en een plaatje van vier gelinkte Mario Kart Arcade kasten:

Trailer DTM Race Driver op de PSP

De DTM race driver serie op de PS2, PC en Xbox werd door de pers met hoge cijfers onthaald. Vandaar dat ook werd besloten deze game op de PSP uit te gaan brengen. Nadat enkele screenshots veel deden beloven heeft Codemasters vandaag een trailer van deze game online gebracht. De trailer kan je via deze torrent link downloaden, of via de site van Codemasters

*De game wordt in Amerika onder de TOCA titel uitgebracht, in Europa onder de DTM.

Ferrari-coureurs over komend seizoen

De Ferrari-coureurs evalueren de huidige vorderingen van het team.

Michael Schumacher is gematigd positief over de vooruitgang van het Itliaanse team: "Op het moment gaat het wel ok. De auto gaat zoals we het verwacht hadden. We rijden veel simulatieronden, om klaar te zijn voor Melbourne."

Hij houdt uiteraard ook de concurrentie in de gaten: "Michelin gaat goed. Het voorseizoen loopt op zijn eind en alles begint een beetje duidelijk te worden. De volgende stap zal laten zien waar we echt staan. Ik voel me goed en verheug me op de eerste race."

Rubens Barrichello is ook erg voorzichtig in zijn voorspellingen, vooral op het gebied van de banden is hij niet geheel tevreden. "We moeten nog veel aan de banden werken. Op dit moment gaan McLaren en Renault erg hard, maar het is te vroeg om conclusies te trekken."

De uiteindelijke banden die in Melbourne gebruikt zullen worden, zijn nog niet getest volgens de Braziliaan, die tijdens de woensdagtest op een achtste plaats stond qua snelste rondetijden. Michael Schumacher stond zelfs op een twaalfde plaats.

Koppel dat 81 jaar getrouwd was ontdekt

LiamP en Scootmobiel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Britse Thomas en Elizabeth Morgan zijn postuum uitgeroepen tot het oudste getrouwde stel ter wereld. De twee werden na 81 jaar huwelijk in 1891 door de dood van elkaar gescheiden. De lange echtverbintenis werd door de geschiedkundige Graham Lawrence ontdekt, toen hij op een grafsteen de gegevens van het paar onder ogen kreeg.

Elizabeth stierf op 19 januari 1891, op een leeftijd van 105 jaar en twee dagen. Zij was op dat moment 81 jaar getrouwd met haar man, de 104 en 260 dagen oude Thomas. Hij overleed op 29 januari 1893 op 106-jarige leeftijd. Zeker gezien de leeftijdsverwachting van ruim een eeuw geleden, is dat op zichzelf al een record te noemen.

Het Guinness Book of Records heeft bevestigd dat Thomas en Elizabeth, voorzover bekend, het langst getrouwde stel waren. Graham Lawrence heeft inmiddels ontdekt dat het stel 17 kleinkinderen en dertig achterkleinkinderen kreeg.

Man kruipt letterlijk in huid van moeder

Een 42-jarige man die op 4 februari in Vlaardingen zijn moeder vermoordde, heeft na de moord rondgewandeld in de huid van zijn moeder. De man, computerdeskundige Roland Sylvester Z., liep 's nachts anderhalf uur ongestoord door Vlaardingen heen, terwijl hij droop van het bloed dat kwam uit verwondingen die hij zichzelf had toegebracht. Mensen die hij tegenkwam dachten echter dat hij een carnavalsgewaad aanhad. Een getuige: ''Toen ik vanuit mijn flat naar beneden keek, zag ik hem staan. Zijn gezicht was helemaal donker, het moet met bloed besmeurd zijn geweest. Ik dacht dat hij een witte kaftan had omgeslagen. Later hoorde ik wat dat werkelijk was... Sindsdien kan ik niet meer slapen.''

Hoewel het midden in de nacht was, hebben veel mensen Z. opgemerkt. Hij schreeuwde namelijk allerlei bijbelteksten in het rond. Deze waren afkomstig uit het bijbelboek Openbaringen van Johannes, dat gaat over het einde der tijden.

Opdracht van God
De politie die Z. midden in de nacht aanhield, wegens verstoring van de openbare orde, zag pas op het bureau wat voor lugubere uitdossing de man droeg. Een politiearts constateerde dat het ging om een circa vijftien kilo wegende huid met vetweefsel van een vrouw. De man bekende direct dat dit de resten waren van zijn 76-jarige moeder. De politie trof in haar woning inderdaad het gevilde lijk van de vrouw aan.

Z. heeft tegenover de recherche verklaard dat hij zijn moeder in opdracht van God vermoordde. Hij is ervan overtuigd dat hij psychisch in orde is. Jezus stond achter hem, waren zijn woorden. De afschuwelijke verminkingen en het rondsjouwen in de huid verklaart de krankzinnige Z. als ''door het slijk gaan en zichzelf vernederen voor God''.

Met de intelligente en voorheen redelijk succesvolle Z. blijkt het na de dood van zijn vader, een aantal jaren geleden, snel bergafwaarts te zijn gegaan. De man werd langzaam aan steeds meer bezeten door godsdienstwaanzin, zo melden mensen uit zijn omgeving.

Ralf Schumacher blikt vooruit

Ralf Schumacher kijkt vooruit naar het komende seizoen. Niet alleen zit hij bij een nieuw team en dus in een nieuwe bolide, maar ook zal hij aan een nieuw kwalificatiesysteem moeten wennen.

Het nieuwe kwalificatiesysteem betekent een eerste sessie op zaterdag en een tweede op zondagochtend. Enkele coureurs zeggen hier niet op te wachten, maar Ralf Schumacher verwacht er geen problemen mee te hebben.

"We moeten even kijken wat het wordt, maar als het goed is zal het geen probleem zijn. Als je problemen hebt met de auto of van de baan gaat, is het een ander verhaal. Het zal dan lastig zijn de auto op tijd klaar te krijgen", aldus de Duitser.

De negatieve reacties vanuit de televisiewereld zijn volgens Schumacher onterecht: "Nu kan iedereen op zaterdag al een beetje zien hoe de zaken er voorstaan, dat vindt de pers vast niet erg. Op zondag kan het er natuurlijk wel weer anders uitzien, maar dat hangt ook af van de strategie van de teams. In ieder geval weet je op zaterdag wie het snelst is, dat miste ik een beetje vorig jaar."

"Vorig jaar was het erg saai voor het publiek op zondagochtend. En voor de mensen achter de buis is het ook leuk. Meestal verveel je je toch op zondagochtend en nu heeft iedereen wat te doen tijdens het ontbijt", is het slotpleidooi van de Duitser rond de nieuwe kwalificatie.

Over de Toyota TF105 is Ralf ook positief, volgens hem heeft het team al veel vooruitgang geboekt, vooral op het gebied van de downforce: "Het is altijd prettig om meer downforce te hebben," vertelde hij. "We werken nog steeds hard om nog sneller te worden. Maar je kan weinig vergelijken. De tijden verschillen heel erg, omdat er nieuw asfalt op de baan ligt. Het is in ieder geval wel een verbetering."

Sauber-BMW in 2006?

BMW heeft gisteren gezegd dat ze in gesprek zijn met "enkele teams voor een toekomstige samenwerking en Sauber is één van de teams."

De toekomst van de Formule 1 lijkt er een te worden waar 'betaalbare' motoren eerder regel dan uitzondering zullen zijn. Met deze kostenbesparingen zou het zomaar kunnen zijn dat Sauber daar een graantje van mee pikt.

Het Zwitserse team maakt op dit moment gebruik van een recente versie van de Ferrari V10, maar deze kost dan ook een aardige duit. De Sauber C24 gebruikt de 2005 spec V10, samen met een 'home made' Zwitserse versnellingsbak. Dit laatste is puur vanwege kostenbesparingen gedaan.

De gesprekken met BMW zijn al geruime tijd op gang, er zijn echter nog geen definitieve besluiten genomen.

Peter Sauber had het volgende te melden: "Ons huidige contract met Ferrari zal aflopen aan het einde van 2005, wat in totaal neer komt op negen jaren van samenwerking. Deze samenwerking tussen Sauber Petronas en Ferrari was en is uitstekend. Er zullen echter vanaf 2006 volledig nieuwe regels rondom de motoren komen, inclusief het gebruik van goedkopere onderdelen. Dit zou ons verschillende mogelijkheden kunnen bezorgen. Ik zal alle opties gaan afwegen, Ferrari is er uiteraard één van, aan het begin van dit seizoen. Jean Todt is uiteraard al op de hoogte hiervan."

Opticien wordt sponsor scheidsrechters

De Nederlandse scheidsrechters zullen voortaan worden gesponsord door Specsavers. De naam van de opticien zal tot het einde van dit seizoen op de beide mouwen staan van de scheidsrechter en zijn assistenten.

Volgens de woordvoerder van Specsavers Opticiens, Reidar Bakker, hebben Specsavers en de KNVB een goede overeenkomst gesloten. "Goed en scherp zien is belangrijk in de sportwereld. Daar willen we graag ons steentje aan bijdragen. Zo houden we in 2005 en 2006 een uitgebreid oogonderzoek voor elke (assistent-)scheidsrechter, aangepast op de speciale wensen van ieder individu."

Pastorelli dichtbij testrol Formule 1

Nicky Pastorelli onderhandelt met een Formule 1-team over een testrol meldt zijn manager. Hij heeft daarom de onderhandelingen met het Champ Car-team Walker Racing voorlopig stilgelegd.

Volgens de manager van Pastorelli, Manfredi Ravetto, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een deal. De manager zegt erover: "We zijn in de afrondende fase van een interessante deal. Ik ben er zeker van dat deze wending een belangrijke stap in zijn loopbaan is. Verder kan ik er nog niets over zeggen."

Volgens geruchten gaat het hier om een testrol bij Minardi. Al eerder testte Pastorelli voor Minardi, als beloning voor het behalen van het Superfund Euro 3000 kampioenschap.

Ziekenhuis moet IC sluiten door wanbeleid

Het St. Jans Gasthuis in Weert moet vanmiddag om 12.00 uur haar Intensive Care sluiten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft hiertoe besloten wegens wanbeleid op de betreffende afdeling. Een dergelijke maatregel is in Nederland nog niet eerder voorgekomen.

Op de afdeling IC, die vijf bedden telt, spelen diverse problemen. Zo is er te weinig personeel om rondom de klok de vereiste zorg te kunnen leveren. Daarnaast blijkt de verhouding tussen longartsen en anesthesisten zodanig verstoord dat ze nauwelijks met elkaar communiceren. Patiënten blijven hierdoor soms langer aan de beademingsapparatuur liggen dan noodzakelijk is. Ook zijn er geen duidelijke afspraken gemaakt over de eindverantwoordelijkheid voor patiënten.

De vier huidige patiënten op de IC van het St. Jans Gasthuis zijn overgebracht naar ziekenhuizen in de omgeving. Mocht de situatie na zeven dagen niet verbeterd zijn, dan kan de minister van Volksgezondheid de sluiting verlengen.

'Middengroep' kan voordeeltjes verwachten

Vooral de 'middengroep' van de bevolking gaat profiteren van het 'oogstjaar' 2006 van het kabinet. Het Centraal Plan bureau (CPB) becijferde onlangs dat er dit jaar en vooral volgend jaar een fors economisch herstel zal zijn en dat dit vooral in 2006 flink zal doorzetten. Binnen de coalitiepartijen wordt dan ook al hardop nagedacht over wat er met eventuele meevallers gedaan kan worden.

Vooral ouderen en mensen met een laag inkomen werden ontzien om het totale bezuinigingspakket ter waarde van 13 miljard euro te realiseren. De groep daartussen, de middengroep, moest het wel ontzien. Dit was onder andere al te merken aan de sterk gestegen energierekening en ziektekosten begin dit jaar. Vooral voor deze groep wil het kabinet nu iets terug doen. Gedacht wordt dan bijvoorbeeld aan het verlagen van de WW-premie, aangezien er ook minder werklozen zullen zijn door de economische groei.

De coalitie heeft er nooit een geheim van gemaakt dat na het zuur, het zoet zou komen. Dat dit nu vlak voor de verkiezingen komt doet vooral de oppositie pijn. Zij zien de bui al hangen. Die duikelen nu dan ook al over elkaar heen om te zeggen dat er nu al iets terug moet worden gedaan. Vooral de grootste oppositiepartij, de PvdA was er als eerste bij om te zeggen dat het kabinet te veel bezuinigd heeft.

De economische groei zal dit jaar volgens het CPB ongeveer 1 procent bedragen, en oplopen tot 2,25 procent in 2006. Tegelijkertijd zal de werkloosheid dalen van 520.000 naar 485.000. Het herstel van de economie zette zich vorig jaar al in, toen de economie met 1,3 procent groeide.

PSV mist De Jong en van Bommel tegen NEC

PSV zal het zaterdagavond in de competitiewedstrijd tegen NEC zonder John de Jong moeten stellen.

De middenvelder van de Eindhovense club heeft te last van een blessure aan zijn enkel, die hij afgelopen maandag opliep tijdens de training. De Jong hoopt dat hij aankomende dinsdag, bij de Champions League wedstrijd tegen AS Monaco weer van de partij zal zijn.

"Het gaat gelukkig al een stuk beter", aldus De Jong. "Ik heb mijn enkel verzwikt, de eerste dagen was hij erg dik, maar nu is dat al een stuk minder." Naast de Jong mist PSV zaterdag ook Mark van Bommel, die een schorsing uitzit.

Adriaanse laat Aachen blozen

Na afloop van de doelpuntloze wedstrijd van AZ tegen Alemannia Aachen bediende trainer Co Adriaanse zich van een fraai staaltje public relations. De oefenmeester liet trainer en spelers van de tegenstander bijna blozen en camoufleerde voor het gemak de gebreken die zijn ploeg eerder op de avond had getoond.

Een Duitse journaist vroeg zich dan ook na afloop van de persconferentie af "wat voor aardige man dat was" en kreeg daar bijval mee van collega's en de trainer van de tegenstander.

"Wij hebben AZ niet zijn eigen spel laten spelen," aldus de trainer Aachen, Hecking. "Een mooier compliment had hij ons niet kunnen geven."

Na afloop van de wedstrijd loofde Adriaanse het spel van de Duitse tegenstander. "Precies zoals ik had verwacht. Een hele sterke ploeg. Zeker geen ploeg die vierde in de tweede Bundesliga staat. Deze formatie kan mee in de eredivisie. Makkelijk."

"Aachen speelde helemaal niet zoals wij denken dat Duitsers altijd spelen. Ze voetbalden heel verzorgd en nog met buitenspelers ook. We hadden het heel moeilijk. Pas het laatste kwartier hadden we het duel onder controle. Ik ben daarom ook tevreden met de uitslag, al zijn we er nog lang niet. Als zij donderdag in Alkmaar een keer scoren, dan moeten wij er twee maken om verder te komen," aldus Adriaanse die aan zijn laatste maanden als trainer bij de Alkmaarse ploeg bezig is.

Stel wekt buren met hanengekraai

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Een echtpaar uit het Duitse stadje Itzehoe heeft net voor ze op vakantie gingen een wel heel opmerkelijke afscheidsgroet voor hun buren achter gelaten: ze installeerden een luidspreker en een timer samen met een geluidsinstallatie, voorzien van een twintig minuten durende opname van hanengekraai. Sindsdien werden de buren elke nacht meerdere malen gewekt door hanengekraai.

Nadat de politie met klachten werd overstelpt, viel deze het huis binnen en trof men er de apparatuur aan. Een politiewoordvoerder verklaarde "De timer was zo ingesteld dat ze tussen twee uur 's nachts en vier uur in de ochtend verschillende keren afging". De geluidsinstallatie en alle toebehoren werden meteen in beslag genomen.

Volgens de buren waren er in het verleden nog nooit problemen met het stel, maar na dit incident heeft de politie een waslijst aan klachten tegen het koppel kunnen opstellen. Zij wacht echter nog op het moment dat de twee van vakantie terug keren, voordat men er aktie op kan laten volgen.

Ajax-fans beticht van racisme


De supporters van Ajax zijn door het Franse persbureau AFP beschuldigd van racisme. Dit was naar aanleiding van de wedstrijd tegen Auxerre.

In deze wedstrijd was er een spandoek te zien waarop Bonaventure Kalou, de voormalig Feyenoord-speler, in een bananenboom zat. Het persbureau merkte dit op, en allerlei media hebben nu bericht over dit incident. Het persbureau zelf zei dat er nog een hoop werk was te verzetten voor de anti-racisme-campagne van de UEFA.

Klokkenluider Ad Bos aangehouden wegens meineed

Ad Bos, Nederlands bekendste klokkenluider na de affaire rond de bouwfraude, is donderdagmiddag aangehouden op verdenking van meineed. Afgelopen donderdag werd Bos door de rechter-commissaris gehoord rond vier wegenbouwbedrijven die onder meer worden verdacht van valsheid in geschrifte en omkoping.

De door Bos afgelegde verklaringen weken zozeer af van eerder gedane verklaringen bij de onderzoeksrechter, dat de rechter-commissaris besloot een proces-verbaal tegen hem op te maken wegens meineed. De bij het verhoor aanwezige officier van justitie hield Bos daarna aan.

Het OM zal vrijdag besluiten of Bos langer zal worden vastgehouden of dat hij wordt vrijgelaten.

EK Futsal: Oranje ondanks winst uitgeschakeld

Het Nederlands futsalteam heeft gisteren op het EK in het Tsjechische Ostrava in het slotduel de eerste drie punten gepakt. In een spannend duel werd het gastland met 4-3 aan de kant gezet. Nederland had nog een minieme kans om door te gaan naar de halve finales, maar doordat de Oekraïne in het andere duel met 2-1 van Rusland won, vervloog ook deze laatste theoretische kans.

Tsjechie – Nederland 3-4 (2-4)

Oranje heeft het dan toch geflikt. In een sfeervolle ambiance wisten de Nederlandse zaalvoetbalers het gastland van een tweede zege te houden. Al snel in de wedstrijd slaagde Oranje erin om het Tsjechische publiek, dat volop lawaai maakte, het zwijgen op te leggen. De eerste de beste kans schoot Antoine Merlino namelijk achter keeper Jan Klíma. Tsjechie was vervolgens via een vrije trap van Michal Mare¨ dicht bij de gelijkmaker, maar Patrick Thomassen, die het gehele toernooi al sterk staat te keepen, wist dat schot uitstekend te pareren. Een paar minuten later sloeg Nederland weer toe. Een schitterend steekpasje van Joey Ngarigota bracht Samir Makhoukhi in stelling om de 0-2 aan te tekenen. Gesteund door het thuispubliek vond het Tsjechische team niet veel later wel het net. Via een geplaatst schot van Martin Dlouhý kwam het thuisland terug tot 1-2. De Tsjechen leken door te kunnen drukken, maar niets leek minder waar. Nederland kreeg hulp uit onverwachte hoek, want via een eigen doelpunt van de Tsjech Tomᨠ¦luka kwam Nederland op 1-3. Oranje had de smaak te pakken en wist de scoren, via een intikker van Dick Hulshorst, naar 1-4 te tillen. Het thuispubliek verloor zienderogen de hoop, en het verzet van de Tsjechen leek dan ook gebroken. Totdat in de vijftiende minuut Mare¨ Thomassen verraste met een vrije trap: 2-4. Verder kwamen de gastspelers in de eerste helft echter niet. In de tweede helft gingen de Tsjechen vol frisse moed op zoek naar een gelijkspel, of meer. Maar Thomassen bleek nog steeds een te grote sta-in-de-weg. Alleen Rajnoch kwam in de tweede helft nog tot scoren: 3-4. Met deze overwinning hadden de Oranjemannen nog een theoretische kans om door te gaan, maar dan moest de Oekraïne met ruim verschil verliezen van Rusland. Dat gebeurde helaas niet. De Nederlandse zaalvoetballers moeten dan ook genoegen nemen met de derde plaats in groep A. Net niet genoeg voor de halve finale, maar wel genoeg voor de A-Status van het NOC*NSF. Wat een goede zaak is voor het Nederlandse zaalvoetbal.

Oekraïne – Rusland 1-2 (1-0)

Oekraïne en Rusland wisten aan het begin van de wedstrijd wat hen te doen stond: winnen, want dan was men zeker door. Het team van de Oekraïne leek dit in het begin het meest begrepen te hebben. Ze schoten uit de startblokken en creëerden gelijk enkele goede mogelijkheden. Het enige wat de Russen daar tegenover konden zetten was een schot van Iouri Korol. Hierna lukte het Serhiy Sytin wel om het Oekraïnse vijftal op een 1-0 voorsprong te brengen. Met een strak schot wist hij de Russische goalie, Sergei Zouev, te verschalken. Vanaf dat moment kwam ook bij de Russen het besef dat het resultaat van deze wedstrijd wel eens cruciaal zou kunnen zijn. Als de Tsjechen zouden winnen van onze landgenoten, dan zouden zij immers ten koste van de Russen doorstoten naar de halve finales. Beide ploegen kregen in een open wedstrijd kansen op een treffer, maar wisten het net voor rust niet (meer) te vinden. Na de pauze opende Rusland sterk, maar zonder resultaat. Tegen de verhouding in kwam het Oekraïense vijftal namelijk op 0-2. Een van richting veranderde vrije trap van Serhiy Koridze vloog zo het doel in. De Russen gaven zich, met nog zestien minuten op de klok, echter niet gewonnen en gaven nog eens vol gas. Olexiy Popov, de Oekraïense keeper, kreeg het ontzettend druk, maar hij was van plan zijn doel vandaag ‘schoon’ te houden. En dat lukte bijna. Drie minuten voor tijd wist Rusland echter via Damir Khamadiyev de 1-2 eindstand op het scorebord te zetten.

Italie – Spanje 3-1 (1-0)

Tijdens de laatste ronde in groep B stond een ware kraker op het programma: Italië – Spanje. Een herhaling van de laatste WK-finale en een wedstrijd tussen de huidige wereldkampioen en Europees kampioen. Een mooi affiche dus. Beide futsalgrootmachten gingen het laatste groepsduel zonder zorgen in. Zowel Spanje als Italië was immers al zeker van de volgende ronde. Het enige dat nog beslist moest worden was wie zich als groepshoofd zou plaatsen voor de halve finale. In een spannende, gelijkwaardige eerste helft werd het publiek, dat in grote getalen was gekomen, op haar wenken bediend. Ze zagen schitterend positiespel en een open wedstrijd. Dat er voor rust maar één doelpunt viel, nemen de toeschouwers op de koop toe. De Italiaan Bacaro wist als enige een doelpunt te maken: 1-0. Na rust zette Carlos Scala de Italianen op een ruimere voorsprong: 0-2. Maar Spanje gaf zich niet gewonnen en zette nog eens aan. Jordi Torras prikte de bal na 26 minuten achter Caio en zette zijn land op 1-2. Veel mocht dit echter niet baten, want Italie trok drie minuten later de stand alweer op 3-1 via Edgar Bertoni. De Azzuri gaf deze voorsprong vervolgens niet meer uit handen en slaagde er zodoende in om als eerste in groep A te eindigen.

Portugal – Hongarije 5-3 (0-1)

Net als Spanje en Italië speelden beide teams louter nog voor de eer. Portugal en Hongarije stonden in groep B immers stijf onderaan met nul punten uit twee wedstrijden. Ondanks dit gegeven maakten de twee teams er een leuke en doelpuntrijke wedstrijd van. Al gingen de eerste tien minuten van de wedstrijd geruisloos voorbij. Maar daarna brak de wedstrijd open. Hongarije kwam, tegen de verhouding in, op voorsprong door een doelpunt van Tamás Lódi: 0-1. Dit zou ook de verassende ruststand zijn. Vrij verassend, omdat de Portugezen maarliefst zestien doelschoten produceerde. De Hongaren zetten daar maar twee schoten tegenover. Grote man bij de Hongaren was dan ook wederom de keeper, Zoltán Balázs. Na rust moest hij echter ook ‘vissen.’ Vijf minuten na de pauze was het Zézito die hem wist te passeren: 1-1. Hongarije kwam snel daarna via Lódi weer op voorsprong: 1-2. Maar toen de Portugezen daarna de 2-2 (Gonçalo) erin prikten was het verzet gebroken. Toch vielen er niet meer Portugese doelpunten. De Portugese coach moest dan ook, zes minuten voor tijd, een extra veldspeler tussen de lijnen brengen. Dat bleek de sleutel tot succes, want snel daarna wisten de Portugezen nog driemaal het net te vinden. En ondanks dat de Hongaren nog eenmaal scoorden, was de zege een feit.

Eindstand Groep A:

1. Oekraïne 3-6* (7-4)
2. Rusland 3-6* (10-6)
3. Nederland 3-3 (8-11)
4. Tsjechie 3-3 (6-9)

Eindstand Groep B:

1. Italië 3-9* (16-4)
2. Spanje 3-6* (8-6)
3. Portugal 3-3 (9-14)
4. Hongarije 3-0 (5-12)

* naar halve finales (vrijdag)

Halve finale:

Oekraïne - Spanje
Italië - Rusland

Javier Guzman

Javier Guzman heeft klappen gehad. Zielúg! . Als je geen flauw idee hebt wie hij is, kan je hier een aantal fragmenten uit zijn Sinterklaasconference bekijken. Hier kan je de hele show bekijken waarmee hij in 2002 het Leids Cabaret Festival won.

Ook heeft hij voor de VPRO de 100% AB show gemaakt, die afleveringen kan je hier terug zien.

Geen fan van Javier? Bekijk dan hier fragmenten van Jochem Myjer, een ADHD'er en veelbelovend cabaretier. Of heb je liever Najib Amhali? Op de website van VARA Variatee is genoeg te vinden. Zo ook Eric van Sauers, Hans Teeuwen, Theo Maassen, NUHR en Youp van 't Hek.

Enjoy!

Helaas wel voornamelijk realplayer fragmenten

Vaticaan geeft les in exorcisme

Icoon Weird nieuws De universiteit van het Vaticaan lanceert een nieuwe cursus voor Rooms-katholieke priesters: exorcisme. De lessen in het prestigieuze Athenaeum Pontificium Regina Apostolorum zullen onder meer de geschiedenis van Satanisme en zijn context in de Bijbel omvatten, praktische lessen in de psychologie en zelfs de rechtsleer.

Momenteel is de bezorgdheid hoog in Italië over de invloed van Satanische sekten. De mentor voor de cursisten is Giulio Savoldi. Hij is voor meer dan 20 jaar de officiële exorcist van Milaan geweest. Savoldi had zelf niet een exorcismeopleiding gevolgd, maar er is geen enkel twijfel over zijn kunnen in het geven van een cursus om het kwaad te bestrijden.

Volgens Savoldi moet een echte exorcist over de volgende kwaliteiten beschikken: "Ik zou de bovennatuurlijke kracht - de aanwezigheid van God – noemen, de wijsheid en de mogelijkheid van de persoon om kracht te gebruiken van God".

"Omdat elke bezetene verschillend is, moeten de exorcisten kennis hebben van psychologie om onderscheid te maken tussen een geestelijke ziekte of een duivelse bezetting. En tenslotte moeten zij zeer geduldig zijn."


"Exorcisme is een vak"
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.