Brussel vesting tijdens bezoek Bush

SubheaderBrussel zal weten dat de Amerikaanse president George W. Bush de stad volgende week een bezoek brengt. Vanaf zondag verandert de Belgische hoofdstad in een vesting. Volgens de VRT wordt de komst van de president één van de grootste veiligheidsoperaties ooit in België.

De Brusselse politie stelt per dag 2500 agenten beschikbaar voor de escorte van Bush en de begeleiding van demonstraties. Hierdoor zijn geen agenten meer beschikbaar voor waardetransporten, waardoor de geldautomaten begin volgende week leeg zouden kunnen raken. Met de organisatie van de vier toegelaten demonstraties zijn strikte afspraken gemaakt. Het merendeel van de medewerkers van de gebouwen van de Europese Raad en de Europese Commissie, waar Bush dinsdag vergaderingen zal bijwonen, heeft het verzoek gekregen die dag thuis te werken.

Het crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat er sprake is van een uitzonderlijke situatie. Behalve Bush zijn namelijk ook de staats- en regeringsleiders van de 25 Europese lidstaten in Brussel voor een EU-top. Daarnaast vindt begin volgende week nog een top van de NAVO plaats. "Elk evenement apart is niet uitzonderlijk", aldus het crisiscentrum. Op basis van mogelijke dreigingen is "het totaalpakket aan zichtbare en onzichtbare maatregelen opgesteld." Details zijn niet bekendgemaakt.