AID betrapt visstropers op heterdaad

Het bestrijdingsteam visstroperij van de Algemene Inspectie Dienst (AID) in Friesland heeft gisteren twee mannen uit Sneek aangehouden. Het tweetal, 26 en 40 jaar oud, was illegaal aan het vissen op de Langweerderwielen in SkarsterlÔn. Ze kregen een proces-verbaal. De overtreding zou een boete van 11.500 euro kunnen opleveren.

De mannen werden op heterdaad betrapt tijdens het vissen op snoekbaars. De totale vangst betrof al 65 kilo snoekbaars. De boot met buitenboordmotor en vijfhonderd meter netten werd in beslag genomen, evenals de vangst.

Bestrijdingsteam
Omdat visstroperij in Friesland veel voorkomt, is er een aantal jaren geleden het bestrijdingsteam visstroperij Friesland in het leven geroepen. Dit is een samenwerking tussen medewerkers van de AID, het Korps Landelijke Politiediensten, de politie Friesland en het Openbare Ministerie. Boetes voor visstroperij kunnen oplopen tot 11.500 euro.

Met deze harde aanpak, hoopt men de visstroperij tegen te gaan en flink te ontmoedigen. De illegale vispraktijken veroorzaken veel schade aan het visbestand, de natuur en het milieu in de Friese- en Randmeren. Niet alleen vissen gaan ten onder aan de stroperij. Afgelopen weekend nog werden tachtig kuifeenden uit een visnet van duizend meter gehaald, dat in het Gaastmeer lag. De dieren waren hierin verstrikt geraakt.