Vrouw gekort op uitkering na vechtpartij

Een vrouw uit Almere is gekort op haar uitkering na een vechtpartij op het stadhuis. De komende twee maanden ontvangt de vrouw nog maar de helft van het reguliere bedrag. Dit heeft de gemeente vandaag bekend gemaakt.

De kortingsmaatregel is mogelijk, omdat begin dit jaar de nieuwe Wet Werk en Bijstand in werking is getreden. Dit houdt in dat gemeenten klanten van de Sociale Dienst kunnen straffen wegens agressief gedrag, door ze te korten op de uitkering. Uitkeringen kunnen maximaal drie maanden verlaagd worden met tien tot honderd procent.

De vrouw was eind januari van mening dat ze te weinig geld kreeg voorgeschoten. De ruzie eindigde uiteindelijk in een vechtpartij met een veiligheidsmedewerker. De vrouw werd aangehouden. Ook haar man en een andere vrouw, die eveneens betrokken waren bij de vechtpartij, werden aangehouden. De gemeente deed aangifte tegen het drietal.

Omdat de Sociale Dienst in Almere steeds vaker belaagd wordt door agressieve klanten, wordt er gewerkt met een agressierichtlijn. Deze houdt in dat de medewerkers van de gemeente beschermd dienen te worden door een veiligheidsbeambte, dat er altijd aangifte wordt gedaan van geweldsdelicten en dat de eventuele schade wordt verhaald op de schuldige. De richtlijnen zijn nu uitgebreid met de kortingsmaatregel op uitkeringen.