Pinkflop 2005

Net zo verrassend, uitgekauwd, cliché, Hollands gezapig, decadent en ingekakt als de titel van dit stukje tekst is het reeds bekende programma van oerboer Jan Smeets’ jaarlijks terugkerend weilandfestijn Pinkpop.

De berichten op de Pinkpop-website zijn groots en hoopgevend: “Veel nieuwe verrassende popbands.” Dat belooft wat, zou je zeggen. Eén regel verder barst je als muziekliefhebber echter al in tranen uit wanneer je leest, dat Kane exclusief het festival met een bezoek zal gaan verblijden. Wie zit er nu werkelijk nog te springen om beroepsroker Dinand & Co.? Ik vraag me trouwens af of Dinand nog wel wil spelen wanneer op de Pinkpop-site te lezen valt, dat bands met de status van ‘een stadionconcert’ uit principe geweerd zullen worden. Hoe moet dat nu met Kane, dat de kleine zaaltjes te min vond worden en zich alleen tevreden stelt met het grotere werk.

De redenatie achter het idee om wat minder grote bands te boeken, zodat het festival niet overstroomd wordt door blinde fans die alleen voor hun speciale bandje komen en niet meedelen in de feest- en vooral festivalvreugde kan ik volkomen begrijpen. Echter worden er dan dit jaar toch wat verkeerde bands gekozen. Neem nu een Within Temptation en Epica. Twee grote bands uit de Nederlandse ‘gothic-metal’-scene. Hoewel de meningen over die terminologie nogal verschillen. Wat gebeurt er wanneer je deze bands op een festival plaatst? Jawel, het festival wordt overstroomd door talloze huppelkutjes in een te dure gothicjurk die niet bestand zijn tegen de helse modder van het festival! Graspop, een groot festival in België, had hier twee jaar geleden ook al onder te lijden. Het festival werd overstroomd door deze meisjes van zo rond de zestien jaar in beeldige fluwelen stoffen in diverse vooral duistere kleuren. Lieve hemel, de hel op aarde was losgebarsten. Je kon geen kant op of deze puberende wannabe-‘vleermuisjes’ liepen in het pad! Het zicht van honderden jurkjes bevlekt met modder was schitterend, maar het festivalplezier werd er danig door onderdrukt. Ik vrees eenzelfde lot voor Pinkpop, zeker met nog een andere band uit het genre dat flink in de lift zit.

Pinkpop lijkt dit jaar een familiefestival te worden met voor pa en ma de Golden Earring. Voor ‘goffic’-dochterlief Within Temptation en voor de jongetjes met viermaal te wijde pijpen en liters gel gegoten over hun kortgewiekte koppen een aardige selectie aan punk en aanverwanten. Daarnaast is er voor de hippe oom met wilde verhalen uit de dance-scene, maar die heden vooral uit de maat loopt, The Prodigy. Een groep die live de laatste tijd nogal onderpresteert. De wilde randjes zijn er wel af en dat is jammer.

Het is zo zonde dat er weinig verrassende bands of echt wat unieke namen te vinden zijn. Vooral ook omdat er vorige keer zo geklaagd werd, dat het festival niet uitverkocht. Wat wil je met zo'n rijtje namen? Mensen willen iets unieks en dat is meer dan alleen een leuke sfeer, dat moeten bands zijn die ze nergens anders kunnen vinden en daar bedoel ik niet Kane mee. Waarom zou je nog naar Pinkpop gaan wanneer je dezelfde bands het hele jaar door op andere plaatsen tegen kunt komen? Het hoeven geen enorme acts te zijn, hoewel een wat spectaculairdere afsluiter dan komend festival ook wel leuk zou zijn. Leuke bands met nog niet zoveel faam waar mensen jaren nog van zeggen, dat zij ze op Pinkpop hebben mogen aanschouwen toen ze nog in de 'underground' zaten. Daar geniet je toch wel een beetje van als muzieksnob.

Gelukkig is niet alles kommer en kwel in Landgraaf dit jaar, want voor zover bekend zal Anouk dit jaar het festival eens een keer niet lastigvallen met matige rocksongs en ook Lenny Kravitz is niet van de partij. Een enorme vooruitgang ten opzichte van vorige edities! Wellicht is dat wel het zonnestraaltje door de wolkenhemel van gezapigheid waar muziekfans zich mee kunnen verblijden. Bovendien mag ook wel gezegd worden dat Pinkpop in tegenstelling tot veel andere festivals er dit jaar niet duurder op is geworden wat betreft entree en drank. Daarnaast is er voor elk festival waar mensen wild rondjes rennen rond de geluidstoren nog reden tot vreugde. Toch nog een pluim voor Pinkpop en de stille hoop, dat het op een dag weer beter wordt.