EK Futsal: Oranje ondanks winst uitgeschakeld

Het Nederlands futsalteam heeft gisteren op het EK in het Tsjechische Ostrava in het slotduel de eerste drie punten gepakt. In een spannend duel werd het gastland met 4-3 aan de kant gezet. Nederland had nog een minieme kans om door te gaan naar de halve finales, maar doordat de Oekraïne in het andere duel met 2-1 van Rusland won, vervloog ook deze laatste theoretische kans.

Tsjechie – Nederland 3-4 (2-4)

Oranje heeft het dan toch geflikt. In een sfeervolle ambiance wisten de Nederlandse zaalvoetbalers het gastland van een tweede zege te houden. Al snel in de wedstrijd slaagde Oranje erin om het Tsjechische publiek, dat volop lawaai maakte, het zwijgen op te leggen. De eerste de beste kans schoot Antoine Merlino namelijk achter keeper Jan Klíma. Tsjechie was vervolgens via een vrije trap van Michal Mare¨ dicht bij de gelijkmaker, maar Patrick Thomassen, die het gehele toernooi al sterk staat te keepen, wist dat schot uitstekend te pareren. Een paar minuten later sloeg Nederland weer toe. Een schitterend steekpasje van Joey Ngarigota bracht Samir Makhoukhi in stelling om de 0-2 aan te tekenen. Gesteund door het thuispubliek vond het Tsjechische team niet veel later wel het net. Via een geplaatst schot van Martin Dlouhý kwam het thuisland terug tot 1-2. De Tsjechen leken door te kunnen drukken, maar niets leek minder waar. Nederland kreeg hulp uit onverwachte hoek, want via een eigen doelpunt van de Tsjech Tomᨠ¦luka kwam Nederland op 1-3. Oranje had de smaak te pakken en wist de scoren, via een intikker van Dick Hulshorst, naar 1-4 te tillen. Het thuispubliek verloor zienderogen de hoop, en het verzet van de Tsjechen leek dan ook gebroken. Totdat in de vijftiende minuut Mare¨ Thomassen verraste met een vrije trap: 2-4. Verder kwamen de gastspelers in de eerste helft echter niet. In de tweede helft gingen de Tsjechen vol frisse moed op zoek naar een gelijkspel, of meer. Maar Thomassen bleek nog steeds een te grote sta-in-de-weg. Alleen Rajnoch kwam in de tweede helft nog tot scoren: 3-4. Met deze overwinning hadden de Oranjemannen nog een theoretische kans om door te gaan, maar dan moest de Oekraïne met ruim verschil verliezen van Rusland. Dat gebeurde helaas niet. De Nederlandse zaalvoetballers moeten dan ook genoegen nemen met de derde plaats in groep A. Net niet genoeg voor de halve finale, maar wel genoeg voor de A-Status van het NOC*NSF. Wat een goede zaak is voor het Nederlandse zaalvoetbal.

Oekraïne – Rusland 1-2 (1-0)

Oekraïne en Rusland wisten aan het begin van de wedstrijd wat hen te doen stond: winnen, want dan was men zeker door. Het team van de Oekraïne leek dit in het begin het meest begrepen te hebben. Ze schoten uit de startblokken en creëerden gelijk enkele goede mogelijkheden. Het enige wat de Russen daar tegenover konden zetten was een schot van Iouri Korol. Hierna lukte het Serhiy Sytin wel om het Oekraïnse vijftal op een 1-0 voorsprong te brengen. Met een strak schot wist hij de Russische goalie, Sergei Zouev, te verschalken. Vanaf dat moment kwam ook bij de Russen het besef dat het resultaat van deze wedstrijd wel eens cruciaal zou kunnen zijn. Als de Tsjechen zouden winnen van onze landgenoten, dan zouden zij immers ten koste van de Russen doorstoten naar de halve finales. Beide ploegen kregen in een open wedstrijd kansen op een treffer, maar wisten het net voor rust niet (meer) te vinden. Na de pauze opende Rusland sterk, maar zonder resultaat. Tegen de verhouding in kwam het Oekraïense vijftal namelijk op 0-2. Een van richting veranderde vrije trap van Serhiy Koridze vloog zo het doel in. De Russen gaven zich, met nog zestien minuten op de klok, echter niet gewonnen en gaven nog eens vol gas. Olexiy Popov, de Oekraïense keeper, kreeg het ontzettend druk, maar hij was van plan zijn doel vandaag ‘schoon’ te houden. En dat lukte bijna. Drie minuten voor tijd wist Rusland echter via Damir Khamadiyev de 1-2 eindstand op het scorebord te zetten.

Italie – Spanje 3-1 (1-0)

Tijdens de laatste ronde in groep B stond een ware kraker op het programma: Italië – Spanje. Een herhaling van de laatste WK-finale en een wedstrijd tussen de huidige wereldkampioen en Europees kampioen. Een mooi affiche dus. Beide futsalgrootmachten gingen het laatste groepsduel zonder zorgen in. Zowel Spanje als Italië was immers al zeker van de volgende ronde. Het enige dat nog beslist moest worden was wie zich als groepshoofd zou plaatsen voor de halve finale. In een spannende, gelijkwaardige eerste helft werd het publiek, dat in grote getalen was gekomen, op haar wenken bediend. Ze zagen schitterend positiespel en een open wedstrijd. Dat er voor rust maar één doelpunt viel, nemen de toeschouwers op de koop toe. De Italiaan Bacaro wist als enige een doelpunt te maken: 1-0. Na rust zette Carlos Scala de Italianen op een ruimere voorsprong: 0-2. Maar Spanje gaf zich niet gewonnen en zette nog eens aan. Jordi Torras prikte de bal na 26 minuten achter Caio en zette zijn land op 1-2. Veel mocht dit echter niet baten, want Italie trok drie minuten later de stand alweer op 3-1 via Edgar Bertoni. De Azzuri gaf deze voorsprong vervolgens niet meer uit handen en slaagde er zodoende in om als eerste in groep A te eindigen.

Portugal – Hongarije 5-3 (0-1)

Net als Spanje en Italië speelden beide teams louter nog voor de eer. Portugal en Hongarije stonden in groep B immers stijf onderaan met nul punten uit twee wedstrijden. Ondanks dit gegeven maakten de twee teams er een leuke en doelpuntrijke wedstrijd van. Al gingen de eerste tien minuten van de wedstrijd geruisloos voorbij. Maar daarna brak de wedstrijd open. Hongarije kwam, tegen de verhouding in, op voorsprong door een doelpunt van Tamás Lódi: 0-1. Dit zou ook de verassende ruststand zijn. Vrij verassend, omdat de Portugezen maarliefst zestien doelschoten produceerde. De Hongaren zetten daar maar twee schoten tegenover. Grote man bij de Hongaren was dan ook wederom de keeper, Zoltán Balázs. Na rust moest hij echter ook ‘vissen.’ Vijf minuten na de pauze was het Zézito die hem wist te passeren: 1-1. Hongarije kwam snel daarna via Lódi weer op voorsprong: 1-2. Maar toen de Portugezen daarna de 2-2 (Gonçalo) erin prikten was het verzet gebroken. Toch vielen er niet meer Portugese doelpunten. De Portugese coach moest dan ook, zes minuten voor tijd, een extra veldspeler tussen de lijnen brengen. Dat bleek de sleutel tot succes, want snel daarna wisten de Portugezen nog driemaal het net te vinden. En ondanks dat de Hongaren nog eenmaal scoorden, was de zege een feit.