[update] Charlois wil hoofddoekverbod aan balie

LiamP en geldropse_polleke hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Rotterdam wil deelgemeente Charlois een verbod op het dragen van een hoofddoek voor baliemedewerkers. De deelgemeente wil de hoofddoekjes verbieden omdat ze ''de vereiste onafhankelijkheid en neutraliteit van de overheid in gevaar brengen'. Verder meent Charlois dat de doek ''voor veel mensen symbool staat voor een leefwijze, cultuur of gedachtegoed die niet strookt met de Nederlandse waarden en normen''.

Charlois wil niet alleen een verbod instellen voor baliemedewerkers, maar ook voor andere ambtenaren die de deelgemeente naar buiten toe moeten vertegenwoordigen. Voor andere functies is een hoofddoek geen bezwaar.

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente wil van het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam weten of een verbod toegestaan is. Nu is het beleid enkel dat het niet gewenst is, maar niet verboden. Charlois is een deelraad waar de PvdA de ruime meerderheid heeft.

Update 13:36
De Rotterdamse gemeente heeft verbaasd gereageerd op de hoofddoekdiscussie vanuit deelgemeente Charlois. ''Bij de gemeente Rotterdam mogen medewerkers een hoofddoek dragen en het stadsbestuur verwacht dat de deelgemeenten deze lijn volgen'', zo heeft men laten weten. De zaak is volgens het stadsbestuur helder. ''Er is géén restrictie op het dragen van een hoofddoek. Alleen het gezicht van medewerkers aan de publieksbalie moet goed zichtbaar zijn.''

Bijna een jaar geleden verwierpen zowel de gemeenteraad als het college van B&W het verzoek van Leefbaar Rotterdam om het dragen van onder meer hoofddoekjes en kruisjes bij ambtenaren te verbieden.