FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 januari 2005

Nieuwe Dichter des Vaderlands gekozen

In Amsterdam is vanavond de Groninger Driek van Wissen tot nieuwe Dichter des Vaderlands gekozen. De 61-jarige Van Wissen is hiermee de opvolger van Gerrit Komrij en interim Simon Vinkenoog. De Dichter des Vaderlands wordt benoemd voor een periode van vier jaar. Hij moet een ambassadeur voor de poëzie zijn en dient een aantal keer per jaar een gedicht te schrijven naar aanleiding van een nationale of internationale gebeurtenis.

Van Wissen, die tevens docent Nederlands is, schreef aanvankelijk onder het pseudoniem Albert Zondervan. Hij publiceerde diverse bundels, taalboeken en bloemlezingen. Een recente dichtbundel is 'De hap van Adam' uit 1999. Van Wissen schreef ook liedteksten voor het radioprogramma 'Spijkers met Koppen'. In de verkiezing versloeg hij collega-dichters Elly de Waard en Ilja Leonard Pfeijffer.

Een recent en aktueel gedicht van Van Wissen is 'Oud Zeer':

Al raken onze stoere veteranen
Als oude ijzervreters nooit van slag,
Ze waren op een droeve najaarsdag
Vanwege hun Prins Bernhard toch in tranen.

Want die had tot verdriet van zijn soldaten
Hotel de Wereld voor altijd verlaten.


Dichter des Vaderlands Driek van Wissen
De nieuwe Dichter des Vaderlands Driek van Wissen

Amerikaanse helikopter stort neer in Irak

Zeegske, pberends, Soushkin en Umm-Qasr hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsBij een helikoptercrash in het westen van Irak hebben zeker 31 Amerikaanse mariniers de dood gevonden. Het ongeluk zou zijn oorzaak vinden in het slechte weer. Dit meldden Amerikaanse zenders vandaag.

De helikopter, een CH-53 Sea Stallion transportmodel, is niet neergeschoten, aldus Amerikaanse legerfunctionarissen. Het ongeluk gebeurde afgelopen nacht om iets voor half twee plaatselijke tijd. De crash vond plaats in de buurt van de stad Ar Rutbah, dichtbij de grens met Jordanië. De helikopter was op weg om militairen van de eerste mariniersdivisie af te zetten. Deze zouden Iraakse verkiezingsmedewerkers gaan assisteren. Reddingswerkers hebben inmiddels een onderzoek ingesteld op de plek des onheils.

De Amerikanen hebben al 33 helikopters verloren in Irak. Ongelukken met helikopters eisen veel slachtoffers. Begin november 2003 werd een Chinook helikopter uit de lucht gehaald met een luchtdoelraket door rebellen. Zestien Amerikanen vonden de dood. Later die maand botsten twee Blackhawk helikopters op elkaar, waarbij zeventien inzittenden omkwamen.

Elders in de province al-Anbar zijn gevechten vandaag nog vier andere Amerikaanse mariniers fataal geworden. Ten noorden van Bagdad werd een Amerikaans konvooi aangevallen, één militair vond hierbij de dood. Sinds de invasie in Irak in maart 2003 verloren de Verenigde Staten niet zoveel manschappen op één dag.


CH-53 Sea Stallion
een CH-53 Sea Stallion helikopter

1,5 jaar cel en tbs voor 'rastaverkrachter'

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Misdaad nieuws De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag de 'rastaverkachter' 1,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. De 25-jarige man zorgde in de hoofdstad lange tijd voor veel onrust. Uit onderzoek blijkt dat de kans op herhaling groot is. Er was drie jaar en tbs geëist.

In 2003 zorgden verkrachtingen in de Amsterdamse binnenstad voor veel beroering. Het bleek om een man te gaan met een net voorkomen en een vlotte Engelse babbel. Door middel van gelikte smoesjes legde hij contact met vrouwen, om even later na een achtervolging toe te slaan.

Zeker acht vrouwen wisten de man van zich af te schudden door een scène te maken of op een onbewaakt moment te vluchten. Tijdens het onderzoek werden diverse mannen met een rastakapsel gesignaleerd, maar hij wist te ontkomen of het bleek om iemand anders te gaan.

In februari pakten agenten een man in de Leidsekruisstraat op verdenking van een aanranding. Uit DNA-onderzoek concludeerde de politie dat de man waarschijnlijk bij acht andere zedenmisdrijven betrokken is.

Uitslagen AmstelCup (26/01)

Vanavond werden wedstrijden in de achtste finales van de Amstel Cup gespeeld. Hierbij de uitslagen.

AZ - Feyenoord (1-3)
36' Kuijt 0-1
41' Lazovic 0-2
82' Landzaat 1-2
89' Kuijt 1-3

Rood: Van Galen (AZ, slaan/22'), Perez (AZ, hands/27')
Bijzonderheid: Timmer stopt penalty Kuijt (29')

NAC Breda - FC Utrecht (2-1) nv
9' Van den Bergh 0-1
33' Zonneveld 1-1
116' Cornelisse 2-1

Rood: Keller (Utr/87'), Leitoe (Utr, natrappen/118')
Bijzonderheid: Utrecht trainer Foeke Booy naar tribune gestuurd (119')

ADO Den Haag - FC Twente (1-1)
22' Touma 0-1
65' Van der Gun 1-1
ADO wint 4-3 na strafschoppen

TOP Oss - RKC Waalwijk (1-1)
23' van der Sloot 1-0
41'Hoogendorp 1-1 (pen)
TOP wint 6-5 na strafschoppen

Dierenbescherming tegen 'allergievrije kat'

Scootmobiel en bima hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Dierenbescherming heeft vandaag in een brandbrief naar landbouwminster Veerman laten weten verontwaardigd te zijn over het besluit de hypo-allergene kat niet bij voorbaat te willen verbieden. De minister vindt een verbod voorbarig, omdat een allergische reactie bij mensen de gezondheid kan schaden.

Genetische manipulatie van dieren ten behoeve voor sport of vermaak is in Nederland verboden. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld fundamenteel medische toepassingen. Dit besluit zal daarmee het eerste zijn, dat hier tegenin zal druisen.

Britse moslims beledigd door serie 24

Icoon Media nieuws In het Verenigd Koninkrijk heeft een groep Britse moslims een klacht ingediend bij de toezichthouder op alle media over de populaire Amerikaanse serie 24. Volgens de groep worden de moslims in de serie oneerlijk en vijandig geportretteerd.

In de nieuwste serie van 24 speelt een familie mohammedanen een belangrijke rol. Zij fungeren als een cel terroristen. Vanaf komende zondag wordt de serie uitgezonden op de televisie, zo meldt BBC.

De omroep die 24 uitzendt, Sky One, spreekt tegen dat het televisiedrama de programmaregels zou schenden. Volgens de zender is het geenszins de bedoeling dat de serie het stereotype moslim laat zien.

Balkenende: "Deuk in imago Nederland"

Icoon politiek binnenland nieuws Nadat minister Bot van Buitenlandse Zaken al aangaf zich zorgen te maken over het internationale imago van Nederland, heeft nu ook onze premier Balkenende zijn bedenkingen geuit. Hij stelde vast dat "Nederland als nuchter, open en tolerant gidsland dat zijn zaakje op orde heeft, een deuk heeft opgelopen."

Balkenende deed zijn uitlatingen tijdens een toespraak tot Nederlandse ambassadeurs. Daarin wees hij op de gebeurtenissen in de afgelopen jaren die de Nederlandse samenleving behoorlijk op zijn grondvesten deed schudden. "Nederland heeft moeten leren leven met mannen met oordopjes", zo zei de premier.

Ferrari bouwt driezitter

Na het succes van de twee-persoonswagen van Minardi en McLaren en de driezitter van Arrows gaat ook Ferrari een Formule 1-auto bouwen met passagiersstoelen. De wagen, die ruimte zal bieden aan twee bijrijders, zal dit voorjaar klaar zijn.

Ferrari heeft gekozen voor een bolide met drie stoelen, omdat in het concept van Minardi de helm van de coureur de passagier het zicht op de baan grotendeels ontneemt. Omdat in het nieuwe ontwerp beide passagiers naast elkaar zitten, kan de veiligheid wel in het gedrang komen. Zo kunnen de meerijdende VIP's slechter beschermd zijn tegen een zijwaartse impact en lopen ze sneller het risico geraakt te worden door afbrekende voorwielen.

Het team van Ferrari is overstag gegaan voor de driezitter nadat Jean Todt in 2003 een rit in de wagen van Minardi had gemaakt op het circuit van Fiorano, met Michael Schumacher achter het stuur. De betreffende Minardi is opvallend genoeg rood van kleur, door een langlopend sponsorcontract met Marlboro.

Wat is dit - seizoen 3 - Deel 10

En weer een nieuwe ronde van Wat is dit Deeltje 10 alweer.... Suc6 allemaal

Scores: http://weblog.fok.nl/widdps

Eerste plaatje (maandag)

Tweede plaatje (dinsdag(

Uitslag

Regels:
* Iedere maandag staat er een nieuwe foto op de FOKweblog. Als deze foto niet in 1 keer geraden wordt door een user volgt er per dag een nieuwe, iets duidelijkere, foto.

* Je mag 1x per gepost plaatje een poging doen!

* Je kan 10 punten per goed antwoord verdienen. Is het antwoord denk je al gegeven door een andere user dan kun je meeliften maar hier krijg je maar 5 punten voor! Ben je heel erg warm volgens de jury qua antwoord? dan kun je hiermee nog 3 punten verdienen!

* Alle users mogen mee doen aan dit spel!

* Niet eens met de score? Mailen kan naar Flat_erik@fok.nl

* FOK Crew ook in seizoen 3 uitgesloten van deelname

* De hoofdprijs wordt verzorgd door e-creative. Betreft een "starter" pakket + een domeinnaam voor 1 jaar.

* Hier vind je binnenkort het complete score overzicht.

*Bij deze wil ik iedereen bedanken die elke keer meedoen met het spel!

20th Century Fox creëert hype rond film

20th Century Fox is bezig een hype te creëren rond 'Hide & Seek', een thriller met Robert De Niro, Dakota Fanning en Famke Janssen. Deze week gaat de film in première en gewoonlijk krijgt de bioscoop de spoelen met de film ruimschoots op tijd binnen. Dat gebeurt nu half, want de laatste spoel met het einde ontbreekt en volgt pas vrijdag.

De officiële reden is dat het einde van de thriller niet verklapt mag worden vóór de film in de bioscopen draait. Iedereen kan echter raden dat dit bedoeld is als publiciteitsstunt. De laatste spoel wordt namelijk vrijdag onder politiebewaking bij de bioscoop afgeleverd. Dat niemand de film nog heeft gezien, ook journalisten niet, is overigens zelden een goed teken, meestal is de film dan bijzonder slecht. De trailer van de film is wel alvast te zien. Hide en Seek draait vanaf 3 maart in Nederland.

Hide en Seek

Gedwongen tongzoen: 20 maanden cel

Icoon misdaad nieuws De rechtbank in Zwolle heeft een allochtone zwerver veroordeeld tot twintig maanden celstraf plus de betaling van 2200 euro smartengeld, wegens het dwingen van een meisje tot een tongzoen. Volgens de rechter is er in juridische zin sprake van verkrachting, hetgeen deze strafmaat rechtvaardigt.

De 35-jarige man pleegde het delict in oktober van het vorige jaar. Toen hij het meisje dwong tot de tongzoen, beet zij een stuk van zijn tong af. Hij stonk op dat moment naar zweet en alcohol. Daarna rende het meisje weg. Volgens de zwerver is verkrachting een veel te groot woord: "Ik wilde het meisje geen pijn doen, ik wilde haar alleen zoenen."

De dakloze T.T. is afkomstig uit Ethiopië en wordt inmiddels beschouwd als een ongewenste vreemdeling. Hij heeft al jaren alcohol- en drugsproblemen en is ook een keer opgenomen in een psychiatrische kliniek. Jarenlang leidde hij een zwervend bestaan in en rond Zwolle.

Bemoeienis Nieuw Rechts met zaak
In de zaak heeft de politieke partij Nieuw Rechts zich enigzins gemengd. Namens de partij zal het meisje een bloemetje krijgen voor haar getoonde moed. "Wij vinden dat dit meisje wel een bloemetje verdient na wat haar is overkomen." De politieke partij overhandigt de bos volgende week tijdens de jaarlijkse partijborrel.

Hip-Hop label gelinkt met criminele organisatie

Icoon Muziek nieuwsHet Amerikaanse hip-hop label ‘The Inc.’ van de bekende muzieksterren Ashanti en Ja Rule maakt mogelijk deel uit van een criminele organisatie. Volgens de autoriteiten handelde de groep in harddrugs en voerde liquidaties uit om deze praktijken voort te zetten.

Irv “Gotti” Lorenzo, hoofd van het label, heeft zich samen met zijn broer vrijwillig in laten rekenen bij de FBI. Zij waren eerder aangeklaagd voor witwaspraktijken. Ook was een bekende van de twee, Kenneth "Supreme" McGriff, aangeklaagd wegens het liquideren van ooggetuigen.

Aanklagers denken dat McGriff en de Lorenzos vervolgens drugsgeld gebruikten om ‘The Inc.’ te financieren. McGriff’s advocaat beschuldigde daarop de autoriteiten van het verkrijgen van valse getuigenverklaringen.


Irv 'Gotti' Lorenzo tijdens de arrestatie

Take Two koopt Civilization

Take Two heeft de rechten op de Civilization serie gekocht. Het vierde deel in de Civilization serie is momenteel in ontwikkeling door Firaxis en wordt aan het eind van dit jaar verwacht. Het spel zal worden uitgebracht onder de nieuwe 2K Games label van Take Two, welke is ontstaan door de overname van Visual Concepts door Take Two.
"[...]
"The Civilization name brings with it an expectation of quality from millions of fans around the world," said Susan Lewis at 2K Games. "It is a pleasure to be working with a company like Firaxis that has developers who have proven with every successive title that they are masters of this genre."
[...]"


Vrouw geeft leven op voor ongeboren baby

robina had ons via de nieuws-submit te melden:

De Italiaanse Rita Fedrizzi heeft haar leven gegeven omwille van haar zoon. Op het moment dat ze die beslissing maakte was haar kind echter nog niet geboren.

Toen de 41-jarige Fedrizzi net zwanger was, ontdekten de artsen kanker bij haar. De vrouw werd geadviseerd om een abortus te ondergaan zodat de ziekte bestreden kon worden. Fedrizzi weigerde dit en bracht eind vorig jaar een gezond jongetje ter wereld. De kanker bevond zich toen echter al in niet meer behandelbaar stadium.

Rita Fedrizzi overleed drie maanden na de geboorte van haar zoon en werd gisteren begraven. Naast de baby had de moeder nog twee kinderen van tien en twaalf jaar oud.

Vrouw dood na steekpartij in Rotterdam

Icoon Binnenlands nieuwsBij een steekpartij in Rotterdam is vanavond een vrouw om het leven gekomen. De steekpartij vond rond 17.00 uur plaats in een portiekwoning in de stad, de dader is nog voortvluchtig.

De vrouw is ter plekke aan haar verwondingen overleden. Wie de dader is, is nog niet duidelijk. Ook is niet bekend of er meer personen bij de steekpartij aanwezig waren. onderzoek zal meer duidelijkheid moeten brengen over de toedracht.

- Met dank aan Ome.Fleer en Romanov, die het bericht via de nieuws-submit aan ons wisten te melden.

Myst IV naar de Xbox

Het vierde deel in de Myst serie komt naar de Xbox. Dit is vandaag bekend gemaakt door Ubisoft. Het spel zal volledig worden aangepast, zodat het goed bestuurbaar wordt met een controller.
"[...]
"The Xbox version of Myst IV Revelation features enhancements for console gamers, for example, improved menus to facilitate navigation, more accessible Help Map System, faster one-click access interface and an improved Zip Mode," said Genevieve Lord, producer at Ubisoft. "Also, to answer some who have inquired, know that we didn't change the gameplay as that is what makes Myst IV Revelation such a compelling experience."
[...]"


Het spel moet in maart in de Amerikaanse winkels liggen voor een prijs van $19.99. Wanneer het spel naar Europa komt is nog niet bekend.

F1 overweegt salaris- en leeftijdsgrens coureurs

De voorzitter van het bestuur van de FIA (Federation Internationale de l’Automobile) Max Mosley heeft een brief geschreven aan alle Formule 1 teams. In deze brief vraagt hij de teams serieus te overwegen om paal en perk te stellen aan de salarissen van de autocoureurs, alsmede aan de maximum leeftijd van de tweede coureurs.

In een verklaring zegt Mosley dat het stellen van soortgelijke grenzen eerder een punt van discussie is dan een daadwerkelijk voorstel. Max Mosley is uit hoofde van zijn functie zeer begaan met de toekomst van de autosport, en dan met name de Formule 1. Door het stellen van grenzen op het gebied van salariëring en leeftijd hoopt hij dat een halt kan worden toegeroepen aan de steeds toenemende kosten in de autosport.

"Het is zeker mogelijk de kosten drastisch terug te dringen zonder het uiterlijk, het geluid of de technische aantrekkingskracht van de Formule 1 aan te tasten", aldus Mosley.

Binnen de Formule 1 wereld zijn er echter grote verschillen van mening wat betreft maatregelen om de kosten terug te dringen, alsmede het daadwerkelijke effect van de veranderingen.

Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher verdient overigens ongeveer 60 miljoen Euro per jaar, en is met zijn 36 jaar de oudste coureur van het veld. Hij zal hoogstwaarschijnlijk geen last hebben van de voorgestelde maatregel, die naar verluidt op zijn vroegst pas in 2008 zou kunnen ingaan.

Splinter Cell 3 beta nu te downloaden

Op Fileplanet is het nu mogelijk om je in te schrijven voor de Splinter Cell: Chaos Theory multiplayer-beta voor de PC. Als je je inschrijft dan krijg je een unieke account key en toegang tot de downloads. Momenteel is de wachtrij om de beta te kunnen downloaden ongeveer 40 minuten, dus een klein beetje geduld is noodzakelijk.

Om je in te schrijven voor de beta is een gratis Fileplanet account nodig, die je op de link hierboven kan aanmaken.

Horeca dicht na weigeren allochtonen

Icoon Binnenlands nieuws Horecagelegenheden in Breda die discrimineren aan de deur, dreigen hun vergunning kwijt te raken. Die maatregel kondigde de Bredase burgemeester Peter van der Velden aan. Hij is van plan om de discriminatie hard aan te pakken. Dit zei hij met duidelijke woorden: "Tot hier en niet verder."

Van der Velden: "Als goed gastheerschap in zijn essentie wordt aangetast, dan moeten we niet schuwen om in te grijpen. Als het echt niet anders kan, dan moeten we ingrijpen in de vergunning. Er kan geen sprake van zijn dat mensen op grond van hun huidskleur of geaardheid geweigerd worden."

Binnen drie maanden zullen de nieuwe regels rondom het deurbeleid worden ingevoerd, in navolging van de gemeenten Rotterdam en Helmond. Bij horecaondernemers die aantoonbaar discrimineren wordt de vergunning afgepakt.

Eerder bleek uit onderzoek van het Bureau Discriminatiezaken West-Brabant dat allochtonen op grote schaal uit het Bredase uitgaansleven worden geweerd. Met name Marokkanen worden amper ergens toegelaten. Daarom zeggen veel allochtone jongeren het uitgaansleven te mijden.

Engels naar Quick-Step

Addy Engels rijdt het komende seizoen voor Quick-Step . De 27-jarige coureur tekende vandaag een contract voor een jaar bij de Belgische Pro Tourploeg. Engels zat sinds het verdwijnen van de Bankgiroploeg zonder ploeg.

De overgang komt voor Engels precies op het juiste moment. Doordat de Drent maar geen nieuwe werkgever kon vinden voor het komende seizoen, had hij zich al bijna neergelegd bij het einde van zijn carrière. Toen Quickstep hem de kans bood om zijn wielercarrière een vervolg te geven, twijfelde de renner dan ook geen moment. "Het voelt als een soort wedergeboorte", aldus Engels.

De Belgische Pro Tour formatie is Engels’ derde werkgever. Hij genoot zijn opleiding bij Rabobank en daar verdiende hij ook zijn eerste profcontract. Van 2000 tot en met 2003 reed hij in het oranje shirt. Engels behaalde in die periode wisselend succes. Zo werd hij in 2002, zijn beste jaar, 24e in de Giro en bemachtigde hij zelfs een plaatsje in de Tourploeg. Het volgende seizoen was echter, mede door blessures en ziekte, geen succes. De leiding van Rabobank schoof de Drent dan ook eind 2003 aan de kant. Vorig jaar reed Engels bij de Bankgiroploeg, maar ook daar bleven successen uit.

VS naar record begrotingstekort

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Het tekort op de begroting van de Verenigde Staten zal volgend jaar een recordhoogte hebben van 427 miljard dollar. Dat komt neer op 3,5 procent van het bruto binnenlands product. Vooral de militaire operaties in Irak en Afghanistan zijn de oorzaak van de enorme schuld.

President Bush van de Verenigde Staten heeft ruim 80 miljard dollar extra nodig voor de financiering van de militaire operaties in Irak en Afghanistan. Daarmee komt het totaalbedrag voor de operaties op 300 miljard dollar. Dat is veel meer dan waarmee van tevoren rekening was gehouden.

Zoals het er nu naar uitziet, zal de Amerikaanse regering tot het jaar 2012 in het rood blijven staan.

Man op foto niet vermiste Nederlander

Een man die op een foto staat die kort na de tsunamiramp in een Thais ziekenhuis is gemaakt blijkt niet de vermiste Nederlander André van Doorne te zijn. Zoon Stefan van Doorne kwam via het internet de bewuste foto onder ogen, en was ervan overtuigd zijn vader te herkennen. Het TROS-programma Vermist achterhaalde echter dat de man op de foto een Duitse toerist is.

De 63-jarige Van Doorne verbleef ten tijde van de ramp in Khao Lak in Thailand. Hij was op vakantie met zijn vrouw, die nog altijd op intensive care verblijft. Na het zien van de foto werd gedacht dat Van Doorne wellicht aan geheugenverlies zou lijden, en rondzwierf in de buurt van het rampgebied. Bij een speurtocht in Thailand sprak zoon Stefan verschillende mensen die hem vertelden zijn vader levend te hebben gezien. Gisteren werd de familie tijdens een herdenkingsdienst in Den Haag door premier Balkenende en minister Bot nog steun toegezegd bij hun zoektocht.

De foto maakte onderdeel uit van een zogenaamde fotowand in een Thais ziekenhuis, waarop afbeeldingen stonden van personen die in dat ziekenhuis waren opgenomen. Het programma Vermist achterhaalde echter dat de man de Duitse Wolfgang Jäger moet zijn. Jäger is inmiddels teruggekeerd in Duitsland en bevestigde tegenover het programma dat hij inderdaad de man op de foto is.

Vermiste Nederlander blijkt niet de man op de foto
Links Jäger in een Thais ziekenhuis, rechts Van Doorne

Huwelijken stranden snelst op Texel

Wie getrouwd is én op Texel woont heeft grote kans binnen nu en elf jaar weer vrijgezel te zijn. Het aantal scheidingen ligt op dit eiland de helft hoger dan in de rest van Nederland. Verder duurt een gemiddeld huwelijk op Texel 11 jaar. Landelijk is dat 13,6 jaar.

Redenen zijn er te over, maar vreemdgaan is toch de grootste boosdoener. Zo zorgen de vele toeristen die Texel bezoeken voor verleidingen onder de eilandbewoners. Ook werken veel Texelaren in de horeca en daar neemt men het niet zo nauw met de huwelijkse trouw. Verder wordt er onder elkaar het een en ander gerotzooid, vooral tijdens Ouwe Sunderklaas verandert het eiland in een Sodom en Gomorra. Dit decemberfeest is het toneel van verkleed- en zuippartijen en menig huwelijk strandt niet veel later.

 Toeristen op Texel
Toeristen zorgen voor verleidingen in de Texelse horeca.

Bruni naar GP2

Oud Minardi-coureur Gianmaria Bruni gaat in 2005 rijden in de nieuwe GP2 klasse. Bruni heeft ervoor gekozen om weer opnieuw in de opstapklasse van de F1 te gaan rijden.

Bruni: “Nadat ik een jaar in de Formule 1 heb gereden zullen sommige mensen me wel voor gek verklaren om een stapje lager te gaan rijden. Maar ik ben een coureur en ik wil racen.” Hij zal gaan rijden voor het team van Coloni. In deze klasse zal hij het op moeten nemen tegen coureurs zoals Heikkie Kovalainen en Nelson Piquet jr.

GP2 organisator Bruno Michel: “Ik ben blij dat het Coloni GP2 team Bruni heeft gecontracteerd, dit is goed nieuws voor de gehele GP2.” Verder is hij natuurlijk ook blij voor Bruni zelf en hoopt dat de Italiaan dit seizoen in de GP2 ervaring op kan doen en zijn rijderkwaliteiten kan laten zien.

De GP2 is een nieuwe klasse die de oude F3000 gaat vervangen. Iedereen rijdt hierin met auto’s die gemaakt zijn door Dallara en met motoren van Renault, Bridgestone is bandenleverancier voor de klasse. Er zullen 24 races worden verreden en deze zijn gelijk aan die op de Europese kalender van de Formule 1. Elk raceweekend wordt zowel op de zaterdag als de zondag een race verreden. Het finale weekend vindt overigens plaats in Bahrein.

Monolith ontwikkelt Namco x Capcom

Gamedeveloper Monolith is bezig aan een RPG genaamd Namco x Capcom. Dit meldt het Japanse gamesmagazine Famitsu. In de game verschijnen minstens 200 characters uit verschillende Capcom- en Namco-games. Dit zullen onder andere Mitsurugi (Soul Calibur), Jin Kazuma (Tekken), Kos-Mos (Xenosaga), Wonder-Momo (Wonder-Momo), Morrigan (Darkstalkers), Regina (Dino Crisis), Klonoa (Klonoa) en Camy (Street Fighter) zijn. Het combat systeem blijft simpel. Bij een aanval switcht de view naar 2D, vanaf de zijkant. Er zullen combo-moves en special attacks mogelijk zijn, door knoppencombinaties in te drukken. Ook kunnen twee characters hun krachten bundelen en samen aanvallen.

Het verhaal vindt plaats in het jaar 20XX. Er is een vreemde verstoring van tijd en ruimte, genaamd "Yurigi" opgetreden. Een groep mensen genaamd "Shinra" moet dit gaan oplossen. De hoofdpersonen in het spel, Shaomu en Reiji zitten in deze organisatie en moeten de verstoring wegwerken. Verder in het verhaal komen deze twee characters in veel verschillende Namco- en Capcom-werelden en zij moeten uiteindelijk het mysterie oplossen.

De ontwikkeling is volgens director Morizumi Souichirou gevorderd tot 70%. Het spel moet mei 2005 in Japan uitkomen op de PS2.

Hieronder staan 3 scans uit Famitsu, voor de mensen die Japans kunnen of graag plaatjes willen zien.


Gotcha!: Georgina imiteert MTV's Punk'd

Georgina Verbaan krijgt een eigen televisieprogramma genaamd Gotcha! Dit is gebaseerd op MTV's Punk'd met Asthon Kutcher. Daarin worden wereldsterren als Mathew Perry, Halle Berry, Justin Timberlake, Beyoncé en Britney Spears met de verborgen camera voor de gek gehouden. De Nederlandse versie pakt uit met artiesten als Sonja Silva, Josefine van Asdonk en Froukje de Both.

Verbaan geeft toe dat het idee gejat is van het MTV-programma en zegt dat het er ook in Nederland lekker hard aan toe gaat. "Maar het had nog wel wat harder gemogen hoor, tijdens het brainstormen waren de ideeën soms best nog soft. Het is wél een stuk harder dan Bananasplit, dat toch wel oubollig was."

In Punk'd worden grappen uitgehaald met binnenvallende SWAT-teams, in elkaar stortende woningen en dure auto's die in elkaar worden gerost. De grappen die Verbaan met de Nederlandse sterren uithaalt zijn minstens zo hilarisch. Zo moeten de slachtoffers auditie doen met een groene kool of krijgen ze een wielklem. Gotcha! is vanaf maart te zien bij Veronica.

 Gotcha!
Verbaan geeft CN'ers een wielklem.

Identiteit dode man Alphen a/d Rijn bekend

112 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe identiteit van de man die zaterdag dood werd aangetroffen in Alphen aan den Rijn is bekend. Het gaat om de 35-jarige Hakkan Yetis. Hij is van Turkse afkomst. De man werd afgelopen zaterdag gevonden op een parkeerterrein bij een kinderboerderij.

De man was een bekende in Alphen aan den Rijn omdat hij in het najaar van 2003 in hongerstaking ging. Hij wilde op die manier een verblijfsvergunning afdwingen. Daar de man een crimineel drugsverleden had kreeg hij die niet. Yetis was al jaren vrijwilliger bij het Alphense Rode Kruis. Volgens F. Treuren van die organisatie had de man zijn criminele verleden ver achter zich gelaten.

Vermoedelijk is Yetis omgekomen door een misdrijf, maar over het motief tasten politie en justitie nog in het duister.

'5 mei moet 'Dag van de Binding' worden'

Icoon Binnenlands nieuws5 mei moet een bredere invulling krijgen. Dat betoogde minister Rita Verdonk vanmiddag tijdens een conferentie met maatschappelijke organisaties. De minister kondigde aan dat 5 mei niet alleen een dag van de vrijheid moet zijn, maar ook een 'dag van de democratie, een dag van burgerschap, een dag van de binding'.

Verdonk wil dat de huidige bevrijdingsdag een dag wordt waarop het belang van de democratische rechtsstaat wordt benadrukt. Ook zou het volgens haar een dag kunnen zijn waarop nieuwe Nederlanders het Nederlanderschap kunnen krijgen.

In de Haagse Ridderzaal kwamen vandaag vertegenwoordigers van tal van maatschappelijke en godsdienstige organisaties, gemeenten en het bedrijfsleven bijeen. Op de conferentie werd besproken hoe de saamhorigheid in Nederland kan worden verstevigd. Een ander voorstel van Verdonk was om te komen tot een integratieraad, waarin autochtone en allochtone organisaties met elkaar overleggen. Tot dusver praatte de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie altijd met minderheden die verenigd zijn in het Landelijk Overleg Minderheden (LOM).

Acteur Rudi Falkenhagen (71) overleden

static had ons via de nieuws-submit te melden:

Rudi Falkenhagen is vanochtend op 71-jarige leeftijd overleden. De acteur die aan slokdarmkanker leed maakte een paar maanden geleden zelf bekend dat hij niet meer beter zou worden. Falkenhagen was vooral bekend door verschillende tv-series, waaronder 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen' en 'De Fabriek'. In 'Pipo de Clown' speelde hij de rol van Snuf, de stotterende boef.

Falkenhagen stierf in de armen van zijn echtgenote. Toen er kanker bij de acteur werd geconstateerd besloot hij zich niet te laten behandelen. In De Telegraaf zei hij hierover: "Dat zou een operatie worden van negen uur, met slechts dertig procent kans van slagen. En dan nog is de kans heel groot dat er daarbuiten uitzaaiingen gevonden worden. Dan krijg je nog de ellende van zo'n allesverterende en slopende chemokuur waar je doodziek en beroerd van wordt." Falkenhagen laat een echtgenote, een zoon, een dochter en een kleinkind na.

Rudi Falkenhagen
Rudi Falkenhagen (1933 - 2005)

Nieuwe Revu uit de supermarkten gehaald

Icoon Media nieuwsDe laatste editie van het tijdschrift Nieuwe Revu is uit de schappen van de Nederlandse supermarkten gehaald. Reden: Nieuwe Revu gaf als extraatje bij een artikel over drugs cannabiszaadjes kado. Met de zaadjes en bijgeleverde handleiding kan binnen een half jaar ongeveer 250 gram wiet gekweekt worden.

Een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepel van supermarkten, meldt dat het nieuwste nummer van de Nieuwe Revu bij vrijwel alle supermarkten niet te koop zal zijn. Bij andere worden de zaadjes verwijderd, en zal het blad zonder het extraatje te koop zijn. Ook het hoofdkantoor van de Bruna-boekhandels heeft zijn ondernemers geadviseerd de cannabiszaadjes te verwijderen. "Wij willen de bladen niet uit de schappen halen, want dat is tegen de vrijheid van meningsuiting. Maar we willen ook niet aanzetten tot het gebruik van drugs", meent een woordvoerder van Bruna.

Mark Koster, hoofdredacteur van de Nieuwe Revu, is verbaasd. "Ik had wel verwacht dat een paar schijters hem niet wilden verkopen, maar dit valt me tegen." Koster noemt de supermarktenbranche hypocriet. "Supermarkten verkopen wel gewoon bier. Dat is veel verslavender dan wiet."

Nintendo haalt geld op voor goede doelen

Nintendo heeft bij een veiling op een filmfestival ruim 23.000 dollar opgehaald voor een kinderziekenhuis en Azië. Tientallen beroemdheden waren aanwezig om te bieden op drie unieke DSsen, die specifiek voor de veiling waren gemaakt.

Jay Mohr, wie kent hem niet, bood 10.000 dollar voor een blauwe metallic DS, gevolgd door actrice Poppy Montgomery en acteur Alan Cumming die respectievelijk 2.500 en 1.500 dollar boden. De beroemdheden konden zelf kiezen naar welk goed doel hun geld zou gaan.


Volkswagen sleept maker Polo-reclame voor de rechter

YuckFou had op het forum te melden:

Volkswagen gaat de maker van de Polo-reclame aanklagen. De betreffende reclame staat al enige weken op internet waar het filmpje veel commotie heeft veroorzaakt. De autogigant is van mening dat de reclame haar reputatie schendt en dat Volkswagen onterecht in verband wordt gebracht met terroristische activiteiten.

In de reclame is te zien hoe een man met een Arabisch uiterlijk een Volkswagen Polo instapt. Met explosieven om zijn middel rijdt hij naar een eettent waar hij zijn auto parkeert en de explosieven tot ontploffing brengt. De Polo geeft echter geen krimp en de man ontploft in de auto. Na deze mislukte poging komt in beeld te staan: "Polo: small but tough".

In een gesprek met de Britse krant The Guardian zegt de maker van het filmpje Stuart Frye: "De video was nooit bedoeld voor het grote publiek. Ik ben erg geschrokken van de reacties. Het is nooit de bedoeling geweest om mensen te kwetsen. Ik heb het videootje gemaakt voor mijn eigen portfolio."

Op het internet werd al gespeculeerd over de prijs van het filmpje. Sommige beweerden ruim 40.000 Engelse ponden. "Het kostte ongeveer 400 pond, ik heb de video gemaakt in mijn vrije tijd. Het is ongelofelijk wat je allemaal kunt doen met een laag budget."

-
Het bewuste filmpje kan hier worden bekeken.

JoWooD sluit Söldner-studio

De Oostenrijkse uitgever JoWooD Productions Software AG heeft twee ontwikkelstudio's gesloten: Ebensee en Wings Simulations. Bij de sluiting zijn ongeveer dertig medewerkers betrokken. De studio's waren respectievelijk bekend van de games "Transportgigant" en "Söldner".

JoWood voelde zich om verschillende redenen tot de maatregel gedwongen. Zo was het evaluatieteam niet tevreden over de voorstellen voor nieuwe games vanuit de studio's. De bedrijfsresultaten over 2004 maakten een herbezinning op de strategie noodzakelijk. De projecten waarmee Ebensee en Wings Simulations bezig waren kunnen daarom niet gerealiseerd worden. JoWood wil zich vanaf nu concentreren op Strategie-, Simulatie- en RolePlaying Games.

Groot treinongeluk bij Los Angeles

Vampier had ons het volgende te melden:

In Glendale, een voorstad van Los Angeles, is rond 15:00 uur Nederlandse tijd een groot treinongeluk gebeurd. Twee treinen zijn daar ontspoord en op elkaar gereden. Bij een derde trein kon dit ternauwernood voorkomen worden.

Tot nu toe wordt gesproken over drie doden, maar de verwachting is dat dit nog verder op gaat lopen. Over het aantal gewonden is nog geen officieel bericht naar buiten gebracht, maar men rekent op tientallen gewonden.

Aanblik van een ontspoorde trein


Update 20:00 uur
Zoals het er nu naar uitziet gaat het om een mislukte zelfmoordpoging. Iemand is met een jeep de rails opgereden. Hij is er op het laatste moment uitgesprongen en weggevlucht. Een trein is vervolgens op de jeep ingereden, ontspoord en heeft zich in de andere trein geboord. Er zijn nu negen doden bevestigd, waaronder één hulpsheriff.

Taxichauffeur in Amsterdam neergestoken

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsBij een overval op een taxi in Amsterdam is gisteravond een taxichauffeur zwaargewond geraakt. Het slachtoffer werd meerdere malen met een mes gestoken, de overvaller ging er met zijn portemonnee vandoor.

Het slachtoffer raakte bij de overval levensgevaarlijk gewond, maar wist de steekpartij te overleven. Hij ligt momenteel in het ziekenhuis. De dader wist te ontkomen, ondanks het feit dat getuigen de man nog probeerden te achterhalen. Van de dader ontbreekt nog elk spoor. Politie heeft de zaak nog in onderzoek.

Fanboys

Wie kent ze niet? Van die mensen die maar doorzemelen over de fantastische eigenschappen van de DS, de superbe gameplay van Halo en niets slechts willen horen over San Andreas. Mensen, eigenlijk altijd van het mannelijk geslacht, die door een spel of console op zo'n grote roze wolk zitten dat ze geen kwaad woord willen horen over hun kindje waardoor een fatsoenlijke discussie niet mogelijk is. En nu de DS en de PSP richting Europa komen is er weer genoeg voer voor deze fanboys om hun messen te slijpen en te pas en te onpas hun mening te uiten.

Halve finales Australian Open bekend

De kwartfinales bij de mannen op de Australian Open zijn vandaag afgerond. Er waren geen verrassingen.

Bij de mannen won de Zwitser Roger Federer in 3 sets van Andre Agassi. De nummer 1 van de wereld neemt het in de halve finale op tegen Marat Safin, die voor de 3e keer de finale kan halen. Hij versloeg Dominik Hrbaty, die een sterk toernooi speelde.

De aankomende ontmoeting tussen Federer en Safin wordt een herhaling van de finale van vorig jaar waarin Federer won.

De andere halve finale gaat tussen Andy Roddick en Lleyton Hewitt. Roddick stond met 2-0 voor in sets en met 4-1 in de 3e set toen zijn tegenstander Davydenko opgaf vanwege de enorme hitte. Hewitt won in een marathonpartij van David Nalbandian. Het werd 10-8 in de laatste set.

Ook deze ontmoeting kan interessant worden. Hewitt is mentaal erg sterk en Roddick heeft een ijzersterke service. Het wordt afwachten hoe fit Hewitt is na twee vijfsetters terwijl Roddick slechts één set heeft verloren.

Programma:
Roger Federer (1) - Marat Safin (4)
Lleyton Hewitt (3) - Andy Roddick (2)

Simr tekent bij Amica Wronki

Jarda Simr vertrekt uit Nederland. De Pool heeft na een succesvolle stageperiode bij Amica Wronki een contract aangeboden gekregen.

Simr leefde bij zijn huidige werkgever NEC in onmin met trainer Cees Lok, waardoor hij besloot te vertrekken bij de Nijmegenaren. Simr gaat bij bij Wronki een contract tekenen voor 2,5 jaar.

In De Gelderlander laat Simr weten: "Ik neem met een goed gevoel afscheid bij NEC. Ik heb hier toch drieënhalf seizoen gevoetbald. Het is een voornaam stuk uit mijn leven geweest. Ook als mens ben ik hier gegroeid. Ik kan niets slechts zeggen over NEC, al heb ik er natuurlijk ook mindere tijden gekend. Ik wil vooral de supporters bedanken die me altijd hebben gesteund. Ik denk niet dat er in Polen ooit nog zo mooi voor me zal worden gezongen".

GAE-fans belagen Maaskant

Willem II-trainer Robert Maaskant is gisteravond na het Amstel Cup duel tussen Go Ahead Eagles en Willem II aangevallen door 'fans' van de Deventenaren. Pas na tussenkomst van de M.E. kon Maaskant veilig vertrekken.

Maaskant was twee jaar geleden nog trainer van Go Ahead Eagles. Midden in dat seizoen verruilde de oefenmeester de Eagles voor RBC Roosendaal, om daar als hoofdtrainer aan de slag te gaan. Later werd Maaskant trainer van Willem II. De supporters van de Eagles hebben Maaskant die stap nooit vergeven.

Tweekoppig lammetje geboren

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

In het Chinese Yantai in de provincie Shangdong stond boer Han Dianrong (74) voor een grote verrassing. Eén van zijn ooien schonk het leven aan een lammetje met vier ogen en twee monden.

Het beest kan zijn kop niet genoeg bewegen om zelf te drinken. Daarom geeft Dianrong het lammetje nu flesvoeding. Volgens de boer blaten allebei de koppen als het dier mensen aan ziet komen.

lammetje met twee koppen
het tweekoppige lammetje

Sturing en Vitesse op één lijn

Vitesse en hoofdtrainer Edward Sturing zijn erg tevreden met elkaar. Dat is de uitkomst van een eerste gesprek dat beide partijen hadden naar aanleiding van het aflopende contract van de trainer.

De 41-jarige trainer wist Vitesse de afgelopen twee jaar in de Holland Casino Eredivisie te houden. Dit jaar staat de ploeg er florissanter voor, en heeft het zelfs uitzicht op Europees voetbal. Sturing ziet nog volop mogelijkheden in Arnhem: "Er zit nog rek in de ploeg. Ik vind het een uitdaging om met Vitesse op alle fronten helemaal terug te komen". Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse liet in De Gelderlander weten dat bij beide partijen er sprake is van een positieve grondhouding.

Grote schuld Fortuna Sittard

Fortuna Sittard kampt met een schuld van 24 miljoen euro, aldus Dagblad De Limburger. De club heeft direct 5 miljoen euro nodig om dit en het volgende seizoen te kunnen overleven.

Om dit bedrag te krijgen heeft Fortuna de gemeente Sittard-Geleen om hulp gevraagd. Aanstaande dinsdag moet de club reeds 1 miljoen euro moeten hebben, om de belastingsschuld af te betalen. Dit is een gebod van de KNVB, op straffe van puntenaftrek.

De club kampt met nog veel meer problemen. De energieleverancier zou niet meer bereid zijn stroom te leveren, waardoor avondwedstrijden niet meer mogelijk zijn.
Er is geen geld meer voor een bus die de spelers naar uitwedstrijden moet vervoeren en een flink aantal schuldeisers heeft een incassobureau op de club afgestuurd. De spelerssalarissen worden nog wel betaald.

Nog meer Nintendo Revolution geruchten

De geruchtenmachine is flink op gang gekomen voor de Nintendo Revolution. Zo was er gisteren al een item over geruchten, hieronder heb je er nog een paar:
"[...]
- Name of machine is "Nintendo 21"
- Planned for release at end of 2005
- Medium is 2-sided 8cm disc, 5.4GB capacity, in a shellcase
- Includes "Home Game function" which uses IEEE protocol to locate and communicate with other Nintendo 21s in the vicinity
- "Home Game function" is free, connect the AC adaptor and the machine talks to nearby Nintendo 21s and "Nintendo Home"s (? could be Form instead of Home - katakana is vague). Save data is stored on the main unit and affects other machines over the network.
- "Nintendo Home" machine is like a base station that will be put in many places and uses the PHS network for communication (popular mobile phone network). Will connect to handheld game machines and supports "Home Game function", also sends latest info from Nintendo.
- "Nintendo Home" is being jointly developed with Kyosera.
- Controller is like GC controller but "rubbing" is possible - e.g. you can control movement in a game by rubbing the controller/buttons. Also the controller has a slot.
- The whole controller is pressure sensitive. So rubbing can be done with the buttons or via grip.
- Digital outputs included
[...]"


Lamey op proef bij Southampton

Micheal Lamey is de komende dagen op proef bij Southampton. De verdediger is bij PSV op een dood spoor beland en kreeg te horen dat hij mocht vertrekken.

Lamey krijgt twee dagen de tijd om zich te bewijzen bij The Saints. Trainer Harry Redknapp is naarstig op zoek naar versterkingen, om zo degradatie te voorkomen. Southampton neemt momenteel de 18e plaats in in het Premiership.

Lamey speelt staat sinds 2002 onder contract bij PSV, maar speelde tot dusver nog maar 5 competitiewedstrijden voor de Eindhovenaren. Tijdens zijn periode bij PSV werd Lamey eerder al verhuurd aan AZ en FC Utrecht.

Politiemedewerkers betrokken bij zedenzaak

Icoon misdaad nieuwsTwee medewerkers van politiekorps Hollands Midden zijn op non-actief gesteld in verband met een onderzoek in een zedenzaak. Volgens een woordvoerder van de politie worden de twee als verdachten beschouwd. Het onderzoek in de zedenzaak gebeurt onder leiding van het Openbaar Ministerie in Den Haag.

De politie wil niet zeggen wat de functie is van de twee medewerkers van het politiekorps Leiderdorp. Evenmin is bekend gemaakt om wat voor zedenmisdrijf het gaat.

Ajax contracteert Manucharyan

Edgar Manucharyan heeft een contract getekend bij Ajax. De uit Armenië afkomstige Manucharyan liep de afgelopen periode stage bij de Amsterdammers en wist de technische staf te overtuigen.

Manucharyan beleefde niet de meest gelukkige entree bij Ajax. Tijdens zijn stage viel de 18-jarige spits op door in het oefenduel met Barcelona al snel geblesseerd te raken. De Armeen zal meetrainen met Ajax 1, maar in actie komen voor Jong Ajax.

Spinazie moet voetbalwedstrijd redden

Icoon opmerkelijk nieuwsBij gebrek aan veldverwarming is in het Alkmaarse voetbalstadion de Alkmaarderhout gekozen voor een alternatieve oplossing om te zorgen dat het bekerduel tussen AZ en Feyenoord vanavond door kan gaan. Een oude truc uit de tuinbouwwereld moet ervoor zorgen dat de vorst uit de grond blijft.

De grasmat is bedekt met spinazie en vervolgens is het veld bedekt met een groot plastic zeil. De spinazie en het zeil zouden zorgen voor een broeikaseffect dat de grasmat op een voldoende hoge temperatuur houdt. Als het de rest van de dag droog blijft, gaat het duel dan ook gewoon door.

'Tottenham Hotspur wil Beckham'

Een opmerkelijk bericht uit Engeland; Tottenham Hotspur wil zich deze zomer versterken met sterspeler David Beckham, aldus het Algemeen Dagblad.

Becks is niet meer gelukkig bij zijn huidige club Real Madrid, en zou niets liever willen dan terugkeren naar zijn geboortestad Londen. Bij Real kan Beckham zich niet vinden in de visie van de nieuwe trainer Vanderlei Luxemburgo en technisch directeur Arrigo Sacchi.

De andere Londense clubs zoals Arsenal en Chelsea lijken niet geinteresseerd te zijn in Beckham. Coach José Mourinho van Chelsea liet weten geen sterspelers te kunnen gebruiken in zijn visie, waarin het team belangrijker is. Arsenal lijkt af te vallen voor Beckham door de zogenaamde 'salary cap', wat inhoud dat geen enkele speler meer dan 150.000 pond per week verdient.

Giling vindt zijn weg bij T-Mobile

Tussen de grote namen als Vinokoerov, Zabel, Ullrich en Klöden stond gisteren bij de presentatie van T-Mobile daar ook het Nederlandse talent Bas Giling. Hij leek helemaal op zijn gemak bij het Duitse team.

Na vier jaar bij de opleidingsploeg van Rabobank, vond Giling het tijd voor een stap omhoog. Waar zijn maatje Thomas Dekker kon doorstromen naar de ProTour-ploeg van rabobank, vertrok Giling op een nieuw avontuur. Hij vertrok naar Duitsland, naar T-Mobile.

Na de eerste trainingskampen lijkt hij al goed ingeburgerd binnen de ploeg. Daarbij krijgt hij hulp van mede-Nederlander Bram Schmitz, waar hij mee op één kamer slaapt. Maar ook met Rolf Aldag en Andreas Klier heeft hij al leuke contacten opgebouwd. De komende twee jaar krijgt Giling de kans om rustig te groeien, daarna zal hij prestaties moeten gaan behalen voor de Duitse ploeg.

Dat hij nu tussen de grote namen rijdt heeft hij ondertussen wel door: "Ik kijk mijn ogen uit bij deze ploeg. De eerste indruk is dat het allemaal groot is. Op Mallorca tijdens het trainingskamp kwamen iedere dag 10 é 15 gasten op bezoek. Stond er voor ieder van hen een mooie fiets klaar. En wat er daar de eerste dagen aan auto’s en motoren van de pers omheen reed. Dan moet je dus ondertussen niet vergeten dat je er bent om gewoon te fietsen."

Giling hoopt komend seizoen ook in de grotere wedstrijden te mogen starten: "Het is niet eenvoudig een plekkie te krijgen voor leuke koersen. Kijk maar eens om je heen wat hier rondloopt (wijzend op Jan Ullrich, Alexander Vinokoerov, Erik Zabel en Andreas Klöden, red.). En daar mag je dan gewoon tussen rijden."

Daarbij weet hij wat hij wil rijden de komende jaren: "De Vlaamse klassiekers en de rondjes met een korte proloog. Gewoon stampen. Het liefst zou ik nu al Parijs-Roubaix rijden. Bij de beloften werd ik er vorig jaar al tweede." Hij beseft wel dat hij voor een plaats in de ploeg voor Parijs-Roubaix en andere wedstrijden zal moeten concurreren met andere goede renners.

Naamloos, Roemloos, Kansloos

unnumunnu stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Dankzij de Sponsor Loterij zal de Holland Casino Eredivisie binnenkort weer gewoon eredivisie heten, zonder toevoeging van hinderlijke sponsornamen. Het is alsof PSV bekendmaakt dat het voortaan de Plaatselijke Sport Vereniging zal heten en Pioneer voortaan wèl de hoofdsponsor zal zijn, maar niet de shirtreclame zal doen. Wat denkt de Sponsor Loterij dan te gaan doen om de investering eruit te halen; ofwel waarom gaan ze de eredivisie sponsoren?

Geen milieuvergunning nieuwe ADO-stadion

ADO Den Haag heeft van de gemeente in december 2003 ten onrechte een milieuvergunning gekregen voor het bouwen van een nieuw stadion.

De Raad van State heeft dit woensdag bepaald. De Haagse club kan niet in beroep gaan tegen de beslissing, en nu moet het college van burgemeester en wethouders tot een nieuwe beslissing komen.

Den Haag wil het nieuwe stadion gaan bouwen op een bedrijventerrein langs de A12 en de A14. Maar de Raad van State vind niet dat de vergunning voldoet wegens geluids- en luchtkwaliteitsaspecten.

zoals beloofd

Mijn vorige log heeft heel wat losgemaakt op fok!
ik heb beloofd om wat vrouwelijk schoon te posten, zo klaar!
maar toch wil ik nog wat kwijt... ik probeerde nogmaals duidelijk te maken in wat voor een zieke wereld wij leven, dat mensen worden onthoofd en dat iemand zo gek is om ze eigen lul eraf te snijden.
Het is blijkbaar normaal om iemand van straat te ontvoeren en hem voor de camera te onthoofden omdat ZIJN regering (waar hij dus geen ene flikker mee te maken heb) het leger niet uit Irak wil terug trekken.
Het lijkt allemaal erg ver weg in Irak enz. maar in Nederland zijn we ook al lekker bezig, onze regering kan niet meer onbeschermd over straat omdat ze worden bedreigd over hun ideën over relegie of wat dan ook.

En dan heb ik het nog niet eens over de moord op een filmmaker Theo van Gogh.

'Depressieve mensen moeten gaan wandelen'

Icoon Medisch nieuwsMensen die last hebben van depressiviteit moeten wat vaker een blokje om lopen. Dat adviseert een commissie uit de psychische hulpverlening. De commissie vindt dat er te vaak pillen worden voorgeschreven. Een goed gesprek, hardlopen of wandelen zou in veel gevallen minstens net zo goed werken.

De commissie werd in 1999 opgericht op initiatief van het ministerie van Volksgezondheid. Doel was de beroepsgroepen uit de psychische hulpverlening zelf een richtlijn te laten opstellen. Ook patiëntenorganisaties en apothekers werden bij de besluitvorming betrokken. De commissie kwam tot de conclusie dat psychiaters, psychologen en artsen licht depressieve patiënten minder vaak antidepressiva voor moeten schrijven en nieuwe behandelmethodes dienen toe te passen. De laatste jaren is gebruik van antidepressiva juist sterk toegenomen.

Voor patiënten met zwaardere psychische problemen gelden de aanbevelingen niet. De commissie vindt dat zij juist accurater moeten worden doorverwezen naar psychotherapeuten of juist wel medicijnen moeten krijgen. Verwacht wordt dat de meeste betrokkenen zich aan de richtlijnen gaan houden.

New York Knicks de weg kwijt

Aan de hand van Amaré Stoudemire en Quentin Richardson wonnen de Phoenix Suns vannacht, met 133-118, van de New York Knicks. Dit betekende het zevende verlies op rij voor de Knicks. Stoudemire scoorde 29 punten, en Richardson 25, waarvan zeven 3-punters.

De Knicks begonnen goed, en namen de leiding na het eerste kwart; 33-28. Maar in het tweede kwart namen de Suns afstand, en zouden hun voorsprong nooit meer weggeven. De Suns hadden vijf spelers met tenminste 17 punten, één van hen de zojuist aangetrokken guard Jim Jackson. "De filosofie van deze club is dat wij meer schoten kunnen maken dan onze tegenstander," zei Jackson. "Dat is wat me werd verteld toen ik hier binnen kwam. En nu geloof ik er ook in."
De Suns schoten 54% vanuit het veld, en maar liefst 50% vanaf de 3-puntslijn.

Sinds de terugkeer van point-guard Steve Nash scoorden de Suns 123 punten per wedstrijd gemiddeld. Nash, NBA's beste passer met 10,8 assists per wedstrijd, kon zijn stempel niet op de wedstrijd drukken (7 assists, 9 punten).

Topscorer bij de Knicks werd Jamal Crawford met 40 punten. Coach Herb Williams, de opvolger van de vorig weekend ontslagen Lenny Wilkins, heeft sinds zijn aanstelling beide wedstrijden verloren.

De Sacramento Kings hebben het weer goed opgepakt na het pak slaag van zondag tegen de San Antonio Spurs, 103-73. Tegen de New Jersey Nets, van Vince Carter en Jason Kidd, wonnen de Kings met 113-93. Brad Miller scoorde een season-high 31 punten en Peja Stojakovic deed daar nog eens 25 punten bij.
De Kings speelden zonder All-Star Chris Webber, die in het duel van zondag geblesseerd raakte aan zijn knie.

Overige uitslagen:
Charlotte Bobcats - Boston Celtics 92-97
Memphis Grizzlies - Orlando Magic 95-83
Chicago Bulls - Denver Nuggets 111-107
LA Lakers - Seattle Sonics 93-104

Schrijver/tekenaar Max Velthuijs overleden

Kinderboekenschrijver en -tekenaar Max Velthuijs is dinsdag in zijn woonplaats Den Haag overleden. De schepper van Kikker is 81 jaar oud geworden. Velthuijs was aanvankelijk commercieel illustrator en brak internationaal door met zijn Kikker-boeken toen hij de zestig al was gepasseerd.

"Kikker was zijn alter ego. Een even sympathieke als naïeve optimist", reageerde uitgever Leopold op het verscheiden van de illustrator. Velthuys schreef en tekende dertien boeken over Kikker en zijn vriendjes Eend, Haas, Rat en Varkentje. De boeken werden in 27 talen vertaald. Vorig jaar kreeg de schrijver in Kaapstad de prestigieuze Hans Christian Andersen Prijs. "Hij maakt kinderen uit de hele wereld blij. Al meer dan veertig jaar", prees de jury hem.

Kikker
Kikker van Max Velthuijs is in 27 talen vertaald

OM: Mohammed B. kreeg hulp

In de pro-forma rechtszaak tegen Mohammed B. heeft officier van Justitie F. van Straelen betoogd dat B. waarschijnlijk hulp heeft gehad bij de moord op Theo van Gogh. Uit getuigenverklaringen zou blijken dat B. niet alleen heeft gehandeld. Voor het medeplegen van de moord is echter nog geen volledig bewijs.

B. wordt onder meer verdacht van de moord op Theo van Gogh, de poging tot moord op politieagenten, de poging tot moord danwel poging tot doodslag op een passant en het belemmeren van de bezigheden van parlementariër Ayaan Hirsi Ali. Al deze zaken zijn volgens de officier gepleegd vanuit een terroristisch oogmerk.

Straelen ging ruim een uur in op de stand van het onderzoek. Enkele opvallende punten: Bij een verdachte van de zogenaamde Hofstadgroep is een usb-stick aangetroffen alsmede enkele brieven van Mohammed B. Die brieven waren gericht aan zijn familie en vrienden, en waren kennelijk geschreven in de veronderstelling dat B. na de moord op Van Gogh zou worden doodgeschoten, hetgeen volgens de officier ook de bedoeling was. Er werd ook een brief met geld aangetroffen. In de brieven roept hij zijn familie op om de islam net zo te belijden als hij heeft gedaan en zijn schulden bij kuffars (ongelovigen) niet te voldoen. B. stond rood bij de bank omdat hij vlak voor de moord op Van Gogh al zijn geld had opgenomen totdat hij 1.000 euro in het rood stond.

Verder staan in de usb-stick gelijksoortige brieven als gericht aan Ayaan Hirsi Ali, maar dan bedoeld voor Geert Wilders en PvdA-raadslid Ahmed Aboutaleb. Verder staan er veel extremistische islamitische geschriften op, waarvan een aantal van Mohammed B. zijn hand.

Zo zou B. aan zijn vrienden geschreven hebben dat de islam in Nederland zal zegevieren. De vlag van de islam zal wapperen op het Binnenhof, de soldaten van Allah zullen het Binnenhof opmarcheren, de sharia zal verkondigd worden vanuit de regeringsgebouwen. Hij zet zich af tegen de AEL, die de sharia in ons democratische bestel wil implementeren.

Op de usb-stick staan ook vier delen van een islamitisch pamflet. Opvallend is dat B. in de gevangenis een deel 5 heeft geschreven, die hij via zijn broer de gevangenis heeft proberen uit te smokkelen.

Uit afgeluisterde gesprekken van leden van de Hofstadgroep vlak na de moord op Van Gogh blijkt dat daarin onder meer gezegd is: ''We hebben ritueel een lam geslacht, dat zal voortaan de straf zijn voor iedereen in Nederland die de profeet of Allah beledigd''. De hoop werd uitgesproken dat Hirsi Ali spoedig zou volgen.

B.: Ik ben volledig verantwoordelijk
Volgens de advocaat van Mohammed B., Peter Plasman, erkent zijn cliënt de volledige verantwoordelijkheid voor zijn daden. ''Ik heb een keuze gemaakt en vanuit die keuze heb ik gehandeld". Het was zijn bedoeling om na de moord op Van Gogh te worden doodgeschoten, in zijn eigen woorden: ''te sneuvelen''. Wat B. betreft, zo zei Plasman, is het nu oorlog.

B. zal niet meewerken aan een psychiatrisch onderzoek, zo zei Plasman. De advocaat wil dan ook niet dan zijn cliënt in het Pieter Baan Centrum geplaatst wordt, zoals de officier van Justitie wel heeft gevorderd.

-
De details van de moord op Van Gogh, die door de officier van Justitie werden beschreven, komen overeen met de feiten zoals eerder in dit artikel zijn omschreven: 'Mohammed B. slachtte Van Gogh kalm af'.

Overvaller wil daten met slachtoffer

thomas26 had ons via de nieuws-submit te melden:

De Amerikaan Brent Brown uit New Castle County in de staat Delaware zal waarschijnlijk als een van de domste criminelen van 2005 de boeken ingaan. Vorige week donderdag overviel hij samen met een maat een 18-jarige bediende van een pizzarestaurant.

Al snel kreeg hij echter spijt van zijn actie. Na de overval belde de 25-jarige Brown met zijn gsm de vrouw in het restaurant op. Hij bood zijn verontschuldigingen aan maar hij wilde meer. Hij vroeg of een date met de jongedame niet mogelijk was. Die ging daar uiteraard niet op in en haakte af.

Wel gaf ze het telefoonnummer aan de politie die dan ook niet veel moeite had met het opsporen van Brown. Al snel konden hij en twee jongere medeplichtigen in de boeien worden geslagen. Brown ontkent ondertussen alles.

Saddam Hussein heeft stemrecht bij verkiezingen Irak

thomas26 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsSaddam Hussein en zijn gevangen genomen metgezellen hebben bij de verkiezingen van aanstaande zondag in Irak het recht om hun stem uit te brengen. Vanwege 'praktische redenen' zullen zij echter niet van dat recht gebruik kunnen maken, zo verklaarde voorzitter Abdel Hoessein Al-Hindawi van de Iraakse kiescommissie.

De kiescommissie ziet door gebrek aan tijd en middelen geen kans om in gevangenissen mobiele stembureaus in te richten. Volgens Al-Hindawi hebben gevangenen zolang ze niet veroordeeld zijn het recht te stemmen. "Ze kunnen zich echter niet kandidaat stellen, omdat ze worden vervolgd voor oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid", stelt Al-Hindawi in de Londense-Arabische krant Asharq Al-Awsat.

In Irak mogen aanstaande zondag ruim veertien miljoen kiezers stemmen voor 275 parlementsleden, achttien provincieraden en het parlement van een autonoom Koerdistan.

Saddam Hussein

World of WarCraft beta update

Op de website van World of WarCraft is te lezen dat Blizzard momenteel bezig is met de voorbereidingen voor de tweede fase van de Final Beta. In deze tweede fase is het mogelijk om een account aan te maken op de internetpagina en de accounts zullen verdeeld worden volgens het "Wie het eerst komt, wie het eerst maalt" principe.

Om het aantal nieuwe users aan te kunnen heeft Blizzard een nieuw data centrum in Frankfurt geopend. Samen met het al bestaande data centrum in Parijs zullen deze de Europese wereld van World of WarCraft af handelen.

Nederland tuimelt omlaag op milieulijst

Icoon Algemeen nieuwsHet gaat niet goed met het Nederlandse milieubeheer. Dat blijkt althans uit een Amerikaans onderzoek waarin 146 landen worden vergeleken op 'het vermogen om het milieu in de komende decennia te beschermen'. Nederland is op de index in vrije val geraakt; in 2001 stond het nog 12e, in 2005 41e.

Nederland blijft daarmee de Verenigde Staten, die alom gezien wordt als grootste vervuiler ter wereld, maar net voor. Finland heeft volgens de lijst het beste milieubeleid. Noorwegen, Uruguay, Zweden en IJsland completeren de top vijf. "Het zijn landen met aanzienlijke natuurlijke rijkdommen en een lage bevolkingsdichtheid die de uitdagingen van ontwikkeling met succes hebben aangepakt", aldus het rapport.

De Environmental Sustainability Index (ESI) is opgesteld door de universiteiten van Yale en Columbia. De onderzochte landen werden beoordeeld op 76 punten. Daaronder vallen onder meer de kwaliteit van lucht en water, stand van de bossen en bedreigde diersoorten, milieubeleid, bevolkingsgroei, ziekte- en sterftecijfers, en internationaal overleg. België scoorde ronduit slecht en eindigde als 112e. Noord-Korea (laatste), Haïti, Taiwan, Irak en Koeweit bengelen onderaan de lijst.

Ook moord in aanklacht tegelgooiers

Icoon Binnenlands nieuws Justitie heeft vandaag bekendgemaakt dat ook het medeplegen van moord in zaak rondom het 'stoeptegel-incident' zal worden opgenomen in de aanklacht tegen de vier verdachten afkomstig uit Rijswijk. Zij worden ervan verdacht een stuk stoeptegel van een viaduct op een rijdende auto te hebben gegooid.

Op zondagavond 9 januari raakte de 30-jarige Louise Donk uit Uden zwaar gewond nadat er vanaf een viaduct in de buurt van Rijswijk een stoeptegel op haar auto werd gegooid. De vrouw overleed later in het ziekenhuis.

Kort voor dit incident werd vanaf een nabijgelegen viaduct een zak puin op een vrachtwagen gegooid. De vrachtwagenchauffeur kwam met schrik vrij. Het is niet duidelijk of beide zaken met elkaar te maken hebben. Ook heeft de politie nog niet bekend gemaakt hoe zij de verdachten op het spoor is gekomen. Het rechercheteam doet nog onderzoek naar het motief en de precieze toedracht.

De stoeptegelzaak zorgde voor veel beroering. Minister Karla Peijs van Verkeer zei in een commentaar de zaak als moord te beschouwen. Zij wil extra veiligheidsmaatregelen bij risicoviaducten en kondigde boetes aan voor aannemers die hun spullen niet opruimen. De Haagse rockband Golden Earring droeg haar nieuwste single op aan de overleden Louise Donk.

Rugzak met lader voor mobieltje

Icoon Digital nieuws Een Italiaans bedrijf heeft de ideale oplossing voor iedereen die regelmatig met een leeg mobieltje staat terwijl hij of zij net wil bellen. In mei wordt een rugzak geïntroduceerd met een ingebouwde oplader voor gsm's, die op zonne-energie werkt.

SuperMonkey, zoals de zwartleren rugzak gaat heten, wordt woensdag gepresenteerd op de beurs Paperworld in Frankfurt. De verkoopprijs van deze tas zal rond de 180 euro liggen.

Zaak Mohammed B. van start

Pim_In_Memoriam had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws In Amsterdam begint vandaag de rechtszaak tegen Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh. Het proces vindt plaats in de extra beveiligde bunker van het gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp. Het betreft een pro-formazitting, dat wil zeggen dat er nog niet inhoudelijk op de zaak wordt ingegaan.

Mohammed B. zal zelf niet aanwezig zijn bij het proces. Hem wordt de moord op Van Gogh en poging tot moord op politieagenten ten laste gelegd door het Openbaar Ministerie (OM). Onlangs werden deze aanklachten uitgebreid met bedreiging van Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Die is gebaseerd op één van de brieven die hij in het lichaam van Theo van Gogh spieste.

Voor al deze delicten kan B. levenslang krijgen. De rechtszaak wordt op televisie uitgezonden door de NOS, je kan het ook via internet kijken. Dat kan hier.

Roemeense 'Yahoo-baby' was een hoax

BaRdmann had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsHet bericht over een Roemeense baby die de naam 'Yahoo' kreeg blijkt verzonnen. Een journalist van de Roemeense krant Libertatea dacht met het artikel goede sier te maken. Achteraf bleek dat de man een vervalst geboortecertificaat van zijn eigen kind als bewijs had gebruikt. Enkel de naam op het certificaat werd veranderd.

Ion Garnod is inmiddels door de krant ontslagen. Hij schreef het artikel over een stel dat elkaar via internet had ontmoet. Met kerst zou Lucian Yahoo zijn geboren. "Lucian naar mijn vader en Yahoo naar het internet", aldus de gefingeerde moeder.

"Als het waar was geweest, dan was het natuurlijk een fantastisch bericht geweest", verklaarde Simona Ionescu, eindredacteur van Libertatea. En dat bleek wel; het bericht over de Yahoo-baby werd overgenomen door het internationale persbureau Reuters en vervolgens door kranten en websites over de hele wereld.

Soldate bevalt geheel onverwacht

junkieXXXL had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Hard werken op de stormbaan van de landmacht en al maanden niets in de gaten hebben, om twee dagen later te bevallen van een zoon. Het klinkt onwaarschijnlijk, toch overkwam het een soldate in de Tonnetkazerne in 't Harde. Zij beviel geheel onverwacht van een kerngezonde zoon.

De militaire van de elfde afdeling rijdende artillerie had geen enkel benul dat ze zwanger was. Vrijdag had ze immers nog de stormbaan met succes doorstaan, zondag lag ze te puffen op haar legeringkamer, toen ze plotseling heftige buikkrampen kreeg.

Tot haar verrassing braken haar vliezen, waarop ze kort erna beviel van een zes pond wegende baby, zo bevestigde Defensie. De gehele bevalling heeft ze in haar eentje weten te volbrengen op een legerbed, daar er niemand in de buurt was. Pas toen haar baby op haar buik begon te huilen, meldden zich enkele collega-strijdkrachten.

NCSoft beta-testers krijgen extra beta-account

Ondanks dat 24 januari de inschrijvingen voor de beta van City of Heroes waren gesloten, wil NCSoft nog een laatste grote test voor hun servers. Alle beta-testers hebben een extra account gekregen om vrienden uit te nodigen voor de laatste week van de beta-test.

Ook interesse om de beta te testen? Plaats dan een reactie met "Ik wil ook testen" en wie weet krijg jij dan ook toegang tot de beta van deze superhelden MMORPG. Plaats wel je reactie voor 16:00 vanmiddag om kans te maken op een account.

Palestijns meisje (3) door kogel gedood

Icoon Israel / Palestina In de Palestijnse plaats Deir el-Balah is deze morgen een Palestijns meisje van drie door een kogel in haar hoofd getroffen en overleden. Dat melden artsen. Haar familie beweert dat de kogel afkomstig is vanaf een in de buurt gelegen joodse nederzetting.

Het Israëlische leger zegt niet op de hoogte te zijn van het incident. Wel was er bij hen bekend dat Palestijnen twee raketten hadden afgevuurd en dat Israëlische militairen daarop antwoordden met schoten.

Netto winst Nintendo gedaald

In het laatste kwartaal is de netto winst van Nintendo Co. Ltd met 43 procent gedaald. De winstverwachting voor het gehele jaar is met zo'n twintig procent naar beneden bijgesteld. Als oorzaken worden de sterke Yen en matige verkopen van Gamecube-spellen genoemd.

De verwachte verkoopcijfers voor de Nintendo DS werden juist met twintig procent opgehoogd, tegelijkertijd moet het bedrijf toegeven dat de software-verkopen voor de DS tegenvallen. De verwachte verkoopcijfers voor DS-games werden daarom nu een derde lager ingeschat dan voorheen.

"DS-software verkoopt niet omdat gebruikers het voor-geïnstalleerde PictoChat spelen, of Gameboy Advance games," zei een niet met name genoemde Nintendo woordvoerder. "Ze kopen één game bij de DS, maar geen twee of drie."

De verwachte winst over het volledige jaar is nu bijgesteld van 120 miljard yen naar 110 miljard yen. Vorig jaar was de werkelijke winst 107.68 miljard Yen. Er zijn 2.84 miljoen DS-apparaten verkocht sinds de launch, waarmee de verwachting werd overtroffen. Dat was echter niet genoeg om de tegenvallende vraag naar de GameCube; de lagere opbrengst van de Gameboy Advance SP door de prijsverlaging; en de lagere waarde van de aandelen door de sterke Yen te compenseren.

Pa Tokkie de cel ingezet

Gerry Ruijmgaart, beter bekend als pa Tokkie, is gisteren in Amsterdam tijdens een verkeerscontrole gearresteerd. De 52-jarige vader van Neerlands meest bekende aso-gezin stond volgens een politiewoordvoerder gesignaleerd in het opsporingssysteem. Pa Tokkie moet nog 2 maanden brommen omdat hij een taakstraf niet naar behoren heeft uitgevoerd. Die kreeg hij opgelegd na een knokpartij met een ex-vriend van zijn dochter.

Moeder Hannah Tokkie zegt verbaasd te zijn over de aanhouding. ''Mij wordt niks verteld. Ik weet niet beter dan dat hij op onze dochter Natascha let, want zij is zeven maanden zwanger.'' Binnenkort nemen de Tokkies overigens voorgoed afscheid van het publiek. Volgens hun manager Jan-Dirk Vis willen zij weer een 'normaal' leven gaan leiden.


Pa Tokkie, rechts, de cel in

Pleidooi voor vrije religieuze dag naar keuze

Staatssecretaris Karien Van Gennip van Economische Zaken pleit vandaag in dagblad Trouw voor een religieuze feestdag naar keuze, waarop een werknemer vrij zou moeten kunnen krijgen. Zo zouden bijvoorbeeld moslims tijdens het jaarlijkse suiker- en offerfeest een vrije dag kunnen opeisen en joden met de Chanoeka. Volgens de CDA-politica zou het moeten gaan om twee vrije dagen per jaar. Werkgevers hebben nu het recht de vrije dag te weigeren als werknemers erom vragen. In de CAO's zou volgens de staatssecretaris het recht op de keuzedagen moeten worden vastgelegd.

Van Gennip meent dat een religieuze vrije dag naar keuze de integratie zal bevorderen. ''Dat betekent begrip en respect voor elkaar en dat betekent ook dat iedereen zijn of haar geloof moet kunnen eren.'' De Raad van Kerken deed elf jaar geleden al een soortgelijk voorstel.

Vorig jaar stelde De Groenen in Duitsland iets soortgelijks voor (van het Suikerfeest een nationale feestdag te maken). Een meerderheid van de Duitse politiek was echter tegen. Bij die gelegenheid zei Ayhan Tonca, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid, dat volgens hem Nederlandse moslims niet op zo'n voorstel alhier zaten te wachten. Hij erkende wel dat een door de regering erkende officiële feestdag van moslims een symbolisch gebaar kan zijn dat moslims er in Nederland helemaal bij horen.

Het voorstel van Van Gennip om een religieuze feestdag naar keuze te maken, verschilt met het Duitse voorstel op het punt dat het geen nationale feestdag wordt. Het gaat de CDA-bewindsvrouwe ook te ver om niet-christelijke feestdagen tot nationale feestdag te verheffen in ruil voor een christelijke feestdag: ''Dat strookt niet met onze dominant christelijke cultuur.''

SHO: Genoeg geld op giro 555

Er is genoeg geld binnengekomen op giro 555 voor de slachtoffers van de zeebeving op tweede kerstdag in Zuid-Oost Azië. Dat hebben de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO) gezegd. Ze roepen op geen nieuwe inzamelacties meer te starten. Op dit moment staat er 160,5 miljoen euro op de rekening.

Omdat nog geld binnenkomt van lopende acties, verwachten de organisaties voldoende binnen te hebben voor hulp op korte en middellange termijn. "Deze gigantische steun voor de slachtoffers van de ramp is ongekend en uniek in de Nederlandse humanitaire geschiedenis", zei voorzitter H. Franken van de SHO. "De respons van het Nederlandse publiek op de nationale actie voor Azië is zo groot, dat we als hulporganisaties bijna voldoende geld hebben voor onze hulpverlening nu en in de komende twee jaar."

Battlefield 2 uitgesteld

Stond de release van het spel Battlefield 2 eerst gepland voor een release in maart is het nu verschoven naar een release tussen april en juni. Dit is bekend gemaakt door Electronic Arts, tijdens de presentatie van de voorlopige financiële cijfers.

Battlefield 2 is het nieuwe deel in de Battlefield serie en brengt een moderne oorlog naar je beeldscherm. Spelers kunnen kiezen tussen Amerika, China en het Midden Oosten om de strijd aan te gaan met meer mensen dan in de vorige Battlefield titels mogelijk was.

Nog even wachten voordat je in deze helicopter kan stappen

Veroordeelde krijgt gratie vanwege claustrofobie

Een 28-jarige Zweed hoeft een celstraf van vier maanden niet uit te zitten, omdat hij lijdt aan claustrofobie. Hij was vorig jaar wegens meineed tot de celstraf veroordeeld, maar vroeg gratie aan vanwege het feit dat hij 'langzaam aan gek werd' vanwege z'n angstaandoening.

Het Zweedse gevangeniswezen wilde overigens niet bevestigen of claustrofobie de officiële reden is voor de gratieverlening. Volgens een woordvoerster was de man onderworpen aan tal van medische en psychologische tests, waarvan de uitslagen een rol speelden bij die beslissing tot het verlenen van de gratie.

Bouwvakkers hebben onbedoeld 'realityshow'

Bouwvakkers in Chili zijn een locale televisie-sensatie geworden, nadat zij zonder het zelf te weten de aanzet gaven tot een 'realityshow'. De bouwvakkers waren in de hoofdstad Santiago aan het werk op een grote bouwplaats en hadden daar ter plaatse ook hun douchefaciliteiten om na de gedane arbeid het stof en vuil weer weg te spoelen. En zoals gebruikelijk tijdens het douchen, gebeurde dat naakt.

Wat de heren echter niet wisten, was dat dit allemaal goed te zien was vanuit een naast gelegen kantoorpand en een hotel. De heren werden zo, zonder het te weten, al gauw een dagelijkse attractie voor de voornamelijk vrouwelijke werknemers en gasten van de naburige panden. De populariteit van deze gebeurtenis nam zover toe, dat de locale tv-zender er lucht van kreeg en er een tv-verslag over maakte. De 'bouwvakkersrealityshow' was geboren, compleet met ooggetuigenverslagen en cijfertoekenning voor de 'prestaties onder de douche'.

Een getuige, Ana Arriagada, sprak tegenover een locale krant uit: "Toen ik dit voor de eerste keer zag, voelde ik een gevoel van schaamte, maar die lachte ik weg. Het is geweldig om te zien hoe de heren zich gedragen alsof ze gewoon thuis zijn." Ondanks dat dit soort interviews regelmatig in de kranten werden gepubliceerd, hadden de bouwvakkers nog steeds geen idee van wat er om hun heen gebeurde. Pas veel later, toen ook zij er van op de hoogte waren gesteld, konden ook zij er -ogenschijnlijk gevleid door alle succes- hun mening over kwijt: "We hadden geen idee dat dit gebeurde, maar ach, wie zijn wij om daar nog over te klagen?", reageerde een van de betrokken bouwvakkers.

Elshot weg bij FC Groningen

Kurt Elshot zal aan het einde van dit seizoen vertrekken bij FC Groningen. De populaire rechterverdediger heeft dit de club uit het Oosterpark Stadion laten weten.

Elshot, die tien seizoenen voor FC Groningen speelde, heeft nog een contract bij de Groningse club tot het eind van dit seizen. Pogingen van de club om de 27-jarige back te behouden liepen op niets uit.

"We vinden het ongelofelijk jammer dat hij weggaat", aldus directeur Hans Nijland. "Maar we respecteren uiteraard de keuze en gunnen hem de overstap naar een andere club van harte."

Liverpool naar finale League Cup

Liverpool heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van het toernooi om de League Cup.

Nadat de Reds de eerste wedstrijd in de halve finale al met 1-0 wonnen van Watford, wonnen ze dinsdagavond met dezelfde cijfers. Een kwartier voor tijd maakte aanvoerder Steven Gerrard de verlossende treffer, twee weken geleden scoorde hij ook al de enige goal.

Op 27 februari zal Liverpool in de finale spelen tegen Chelsea of Manchester United. De koploper van de Premier League kwam in Londen niet verder dan 0-0. Woensdag zal de return op Old Trafford worden gespeeld.

"Ouders die R18 games kopen strafbaar"

De hoogste baas van de Nieuw Zeelandse organisatie die games beoordeelt op hun geschiktheid voor kinderen, wil ouders die games met een R18-rating kopen voor hun kinderen laten beboeten. Volgens hem overtreden ouders die hun kinderen blootstellen aan "iets met een 18+-rating" de wet. Bovendien beledigen ze met die daad zijn werk.

Gewelddadige games zoals Grand Theft Auto: San Andreas werden rond kerst veelvuldig gekocht door ouders, om aan hun kinderen te geven. "Een R18 rating op een spel is net zo veelbetekenend als een R18 rating op een film. Wanneer mensen die rating negeren, verspillen ze belastinggeld en onze tijd."

Volgens de "Films, Videos and Publications Classification Act 1993" kunnen overtreders worden beboet tot NZ$10,000 (5500 euro) en tot drie maanden celstraf. Tot nu toe is er echter nog nooit iemand aangeklaagd. De rating is bedoeld om mensen te beschermen. "Dat betekent dat wij hebben besloten dat het mogelijk schadelijk is voor het algemeen welzijn als iemand onder de adviesleeftijd het produkt gebruikt. Als iets een "spel" heet wil dat nog niet zeggen dat het bedoeld is voor kinderen.

Omdat een computergame de speler volledig onderdompelt in een interactieve wereld waarin ze de gedachten en karaktertrekken van de spelfiguren overnemen hebben games volgens hem mogelijk meer invloed op jongeren dan films. De meeste games krijgen hun rating op basis van de hoeveeldheid geweld, en veel R18 games bevatten dingen als martelen, wraakzuchtig moorden en liters bloed. "Als een ouder nou eens een uurtje bij hun 13- of 15-jarige kind zou gaan zitten als die een R18-spel speelt, dan zouden ze al snel spijt krijgen van hun aankoop."

Nintendo DS Hands-On

Nintendo’s nieuwe wonderkindje, de Nintendo DS (DS staat voor Dual Screen), is nu zo’n twee maanden te verkrijgen in Japan en de USA. Het aantal verkochte units staat op ongeveer drie miljoen op dit moment en er komen er steeds meer bij. Wij van FOK!games konden niet wachten op de Europese release en ondertussen zijn er al vijf crewleden die de DS hebben geïmporteerd. Vandaag delen we met jullie onze eerste bevindingen, dus lees snel verder.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.