Fanboys

engessa

Wie kent ze niet? Van die mensen die maar doorzemelen over de fantastische eigenschappen van de DS, de superbe gameplay van Halo en niets slechts willen horen over San Andreas. Mensen, eigenlijk altijd van het mannelijk geslacht, die door een spel of console op zo'n grote roze wolk zitten dat ze geen kwaad woord willen horen over hun kindje waardoor een fatsoenlijke discussie niet mogelijk is. En nu de DS en de PSP richting Europa komen is er weer genoeg voer voor deze fanboys om hun messen te slijpen en te pas en te onpas hun mening te uiten.

Ook hier op de site kom je ze tegen, zowel op games.fok.nl als op het forum. Bij bijna elk bericht over de DS of de PSP wordt er wel weer een nutteloze opmerking geplaatst door een Ninty fan of een Sony aanhanger. Soms klopt het wel wat er geroepen word maar vaker niet. Alsof er op de DS alleen maar kiddy games uit komen en dat de PSP niet langer dan een uur zou werken op zijn batterij. Volgens mij weten beide bedrijven dondersgoed waar ze mee bezig zijn en hebben ze dit soort commentaar zeker niet nodig. De DS en de PSP richten zich beide op een ander deel van een verschrikkelijk grote markt. Beide zijn steengoed en kunnen heel best naast elkaar bestaan. En kun je niet kiezen koop je beide toch? Nee, niet volgens de fanboys. Deze hebben hun keus een jaar geleden al gemaakt en zullen deze met hun laatste adem blijven verdedigen, vaak zelfs zonder ook maar met een van beide apparaten gespeeld te hebben.

En denk nu niet dat Fanboys een fenomeen is van de laatste jaren! Zo lang als er gegamed wordt heb je al fanboys, het begon ooit op de Amiga (en die lui zijn we nog steeds niet kwijt), daarna kwam de hele Nintendo en Sega strijd en nu heb je de Sony vs Nintendo vs Microsoft met af en toe een pcgamer die wat begint te blaten over FPS en RTS op de console. Nee, fanboyisme bestaat zelfs al veel langer. Vraag je ouwelui maar eens van wie ze fan waren, de Stones of de Beatles. Of als je zelf wat ouder bent, Metallica of Iron Maiden? Ook zijn er genoeg 'bekende' Nederlanders die zich hier aan schuldig maken. Denk aan een Skate die elk Gamekingsseizoen maar weer hamert op de superioriteit van PES ten opzichte van Fifa. Of van onze eigen Notorious Roy, een van de bekendste Ninty-fans hier. Hij is nu een stuk genuanceerder (wat een eindredacteurschap wel niet kan doen ) maar hij gaat nog steeds door het vuur om ‘zijn’ Ninty te beschermen tegen de grote boze commentaren.

Fanboyisme is er dus al behoorlijk lang. Soms heel vermakelijk maar nog veel vaker verschrikkelijk irritant. Maar waarom? Handelen deze mensen puur uit eigen belang en proberen ze de wereld beter te maken? Zijn ze zo enthousiast over iets dat ze iedereen die ze kennen deelgenoot willen maken van hun lieveling en het liefst hebben dat iedereen gezellig met hun mee doet? Proberen ze je te verhinderen om verkeerde games te kopen en je op het juiste pad te houden? Volgens mij niet. Ik krijg zelf het idee dat het een soort pubergedrag is. Afzetten tegen de groep of juist bij een groep horen. Vroeger, toen ik in de brugklas zat moest je ook ergens bij horen. Of je ging naar hardcore luisteren, kocht alleen nog maar cavello’s en aussi’s en schoor je kop kaal. Of precies het tegenovergestelde, het enige wat nog in je cd-speler kwam was metal en je liet je haar zo lang mogelijk groeien en je kisten zo vuil mogelijk worden. Volgens mij past het fanboyisme in hetzelfde straatje. Lekker veilig, altijd met dezelfde argumenten je eigen ding de hemel in prijzen en al het andere compleet afkraken zonder ook maar te weten waar je over praat. Eigenlijk een beetje zielig.

Wat me trouwens opvalt is dat veel fanboys, mits ze eenmaal de pubertijd ontgroeid zijn, vaak het licht zien. Dat ene spel wat hij vaak zo hoog had zitten is echt zo goed niet en die ene console is op den duur toch echt wel eens af. Elke console heeft zijn goede en zwakke punten en niet elk spel is voor iedereen even fantastisch. Dat jij toevallig van vrolijke kleurtjes en simpele gameplay houdt betekent niet dat de Xbox slecht is en dat dat ding maar in de zee gedumpt moet worden. Koop gewoon een Cube, dat is een product wat op jouw smaak afgestemd is. Ik hou juist niet van die vrolijke kleurtjes en zo’n loodgieter kan mij gestolen worden. Ik ben erg blij met mijn Xbox maar om nu te zeggen dat de Cube een kloteding is en Nintendo een prutsbedrijf? Integendeel, Nintendo is een van de beste in de industrie. Alleen niet voor mij. En daar kan ik mee leven.