OM: Mohammed B. kreeg hulp

In de pro-forma rechtszaak tegen Mohammed B. heeft officier van Justitie F. van Straelen betoogd dat B. waarschijnlijk hulp heeft gehad bij de moord op Theo van Gogh. Uit getuigenverklaringen zou blijken dat B. niet alleen heeft gehandeld. Voor het medeplegen van de moord is echter nog geen volledig bewijs.

B. wordt onder meer verdacht van de moord op Theo van Gogh, de poging tot moord op politieagenten, de poging tot moord danwel poging tot doodslag op een passant en het belemmeren van de bezigheden van parlementariŽr Ayaan Hirsi Ali. Al deze zaken zijn volgens de officier gepleegd vanuit een terroristisch oogmerk.

Straelen ging ruim een uur in op de stand van het onderzoek. Enkele opvallende punten: Bij een verdachte van de zogenaamde Hofstadgroep is een usb-stick aangetroffen alsmede enkele brieven van Mohammed B. Die brieven waren gericht aan zijn familie en vrienden, en waren kennelijk geschreven in de veronderstelling dat B. na de moord op Van Gogh zou worden doodgeschoten, hetgeen volgens de officier ook de bedoeling was. Er werd ook een brief met geld aangetroffen. In de brieven roept hij zijn familie op om de islam net zo te belijden als hij heeft gedaan en zijn schulden bij kuffars (ongelovigen) niet te voldoen. B. stond rood bij de bank omdat hij vlak voor de moord op Van Gogh al zijn geld had opgenomen totdat hij 1.000 euro in het rood stond.

Verder staan in de usb-stick gelijksoortige brieven als gericht aan Ayaan Hirsi Ali, maar dan bedoeld voor Geert Wilders en PvdA-raadslid Ahmed Aboutaleb. Verder staan er veel extremistische islamitische geschriften op, waarvan een aantal van Mohammed B. zijn hand.

Zo zou B. aan zijn vrienden geschreven hebben dat de islam in Nederland zal zegevieren. De vlag van de islam zal wapperen op het Binnenhof, de soldaten van Allah zullen het Binnenhof opmarcheren, de sharia zal verkondigd worden vanuit de regeringsgebouwen. Hij zet zich af tegen de AEL, die de sharia in ons democratische bestel wil implementeren.

Op de usb-stick staan ook vier delen van een islamitisch pamflet. Opvallend is dat B. in de gevangenis een deel 5 heeft geschreven, die hij via zijn broer de gevangenis heeft proberen uit te smokkelen.

Uit afgeluisterde gesprekken van leden van de Hofstadgroep vlak na de moord op Van Gogh blijkt dat daarin onder meer gezegd is: ''We hebben ritueel een lam geslacht, dat zal voortaan de straf zijn voor iedereen in Nederland die de profeet of Allah beledigd''. De hoop werd uitgesproken dat Hirsi Ali spoedig zou volgen.

B.: Ik ben volledig verantwoordelijk
Volgens de advocaat van Mohammed B., Peter Plasman, erkent zijn cliŽnt de volledige verantwoordelijkheid voor zijn daden. ''Ik heb een keuze gemaakt en vanuit die keuze heb ik gehandeld". Het was zijn bedoeling om na de moord op Van Gogh te worden doodgeschoten, in zijn eigen woorden: ''te sneuvelen''. Wat B. betreft, zo zei Plasman, is het nu oorlog.

B. zal niet meewerken aan een psychiatrisch onderzoek, zo zei Plasman. De advocaat wil dan ook niet dan zijn cliŽnt in het Pieter Baan Centrum geplaatst wordt, zoals de officier van Justitie wel heeft gevorderd.

-
De details van de moord op Van Gogh, die door de officier van Justitie werden beschreven, komen overeen met de feiten zoals eerder in dit artikel zijn omschreven: 'Mohammed B. slachtte Van Gogh kalm af'.