'Depressieve mensen moeten gaan wandelen'

Icoon Medisch nieuwsMensen die last hebben van depressiviteit moeten wat vaker een blokje om lopen. Dat adviseert een commissie uit de psychische hulpverlening. De commissie vindt dat er te vaak pillen worden voorgeschreven. Een goed gesprek, hardlopen of wandelen zou in veel gevallen minstens net zo goed werken.

De commissie werd in 1999 opgericht op initiatief van het ministerie van Volksgezondheid. Doel was de beroepsgroepen uit de psychische hulpverlening zelf een richtlijn te laten opstellen. Ook patiŽntenorganisaties en apothekers werden bij de besluitvorming betrokken. De commissie kwam tot de conclusie dat psychiaters, psychologen en artsen licht depressieve patiŽnten minder vaak antidepressiva voor moeten schrijven en nieuwe behandelmethodes dienen toe te passen. De laatste jaren is gebruik van antidepressiva juist sterk toegenomen.

Voor patiŽnten met zwaardere psychische problemen gelden de aanbevelingen niet. De commissie vindt dat zij juist accurater moeten worden doorverwezen naar psychotherapeuten of juist wel medicijnen moeten krijgen. Verwacht wordt dat de meeste betrokkenen zich aan de richtlijnen gaan houden.