Nederland tuimelt omlaag op milieulijst

Icoon Algemeen nieuwsHet gaat niet goed met het Nederlandse milieubeheer. Dat blijkt althans uit een Amerikaans onderzoek waarin 146 landen worden vergeleken op 'het vermogen om het milieu in de komende decennia te beschermen'. Nederland is op de index in vrije val geraakt; in 2001 stond het nog 12e, in 2005 41e.

Nederland blijft daarmee de Verenigde Staten, die alom gezien wordt als grootste vervuiler ter wereld, maar net voor. Finland heeft volgens de lijst het beste milieubeleid. Noorwegen, Uruguay, Zweden en IJsland completeren de top vijf. "Het zijn landen met aanzienlijke natuurlijke rijkdommen en een lage bevolkingsdichtheid die de uitdagingen van ontwikkeling met succes hebben aangepakt", aldus het rapport.

De Environmental Sustainability Index (ESI) is opgesteld door de universiteiten van Yale en Columbia. De onderzochte landen werden beoordeeld op 76 punten. Daaronder vallen onder meer de kwaliteit van lucht en water, stand van de bossen en bedreigde diersoorten, milieubeleid, bevolkingsgroei, ziekte- en sterftecijfers, en internationaal overleg. België scoorde ronduit slecht en eindigde als 112e. Noord-Korea (laatste), Haïti, Taiwan, Irak en Koeweit bengelen onderaan de lijst.