Netto winst Nintendo gedaald

Astrid (lizardtattoo)
In het laatste kwartaal is de netto winst van Nintendo Co. Ltd met 43 procent gedaald. De winstverwachting voor het gehele jaar is met zo'n twintig procent naar beneden bijgesteld. Als oorzaken worden de sterke Yen en matige verkopen van Gamecube-spellen genoemd.

De verwachte verkoopcijfers voor de Nintendo DS werden juist met twintig procent opgehoogd, tegelijkertijd moet het bedrijf toegeven dat de software-verkopen voor de DS tegenvallen. De verwachte verkoopcijfers voor DS-games werden daarom nu een derde lager ingeschat dan voorheen.

"DS-software verkoopt niet omdat gebruikers het voor-geïnstalleerde PictoChat spelen, of Gameboy Advance games," zei een niet met name genoemde Nintendo woordvoerder. "Ze kopen één game bij de DS, maar geen twee of drie."

De verwachte winst over het volledige jaar is nu bijgesteld van 120 miljard yen naar 110 miljard yen. Vorig jaar was de werkelijke winst 107.68 miljard Yen. Er zijn 2.84 miljoen DS-apparaten verkocht sinds de launch, waarmee de verwachting werd overtroffen. Dat was echter niet genoeg om de tegenvallende vraag naar de GameCube; de lagere opbrengst van de Gameboy Advance SP door de prijsverlaging; en de lagere waarde van de aandelen door de sterke Yen te compenseren.