'5 mei moet 'Dag van de Binding' worden'

Icoon Binnenlands nieuws5 mei moet een bredere invulling krijgen. Dat betoogde minister Rita Verdonk vanmiddag tijdens een conferentie met maatschappelijke organisaties. De minister kondigde aan dat 5 mei niet alleen een dag van de vrijheid moet zijn, maar ook een 'dag van de democratie, een dag van burgerschap, een dag van de binding'.

Verdonk wil dat de huidige bevrijdingsdag een dag wordt waarop het belang van de democratische rechtsstaat wordt benadrukt. Ook zou het volgens haar een dag kunnen zijn waarop nieuwe Nederlanders het Nederlanderschap kunnen krijgen.

In de Haagse Ridderzaal kwamen vandaag vertegenwoordigers van tal van maatschappelijke en godsdienstige organisaties, gemeenten en het bedrijfsleven bijeen. Op de conferentie werd besproken hoe de saamhorigheid in Nederland kan worden verstevigd. Een ander voorstel van Verdonk was om te komen tot een integratieraad, waarin autochtone en allochtone organisaties met elkaar overleggen. Tot dusver praatte de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie altijd met minderheden die verenigd zijn in het Landelijk Overleg Minderheden (LOM).