FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 december 2004

'Tieners VS krijgen valse seksvoorlichting'

Icoon Buitenlands nieuwsVerschillende organisaties in de Verenigde Staten die tieners aansporen zich voor het huwelijk te onthouden van seks verlenen foute en misleidende informatie. Dat blijkt althans uit een onderzoek van een Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij onderzocht programma's die financiële steun krijgen van de federale overheid.

Onderzoeker Henry Waxman rapporteerde dat enkele organisaties melden dat abortus kan leiden tot onvruchtbaarheid of zelfmoord, en dat de helft van Amerikaanse homoseksuele tieners seropositief is. Het aids-virus zou zich kunnen verspreiden via zweet en traanvocht, en condooms bieden in dertig procent van de gevallen geen bescherming tegen hiv. Verder trof Waxman onder meer de bewering aan dat een foetus van 43 dagen kan worden aangemerkt als 'een denkend mens'.

De lesprogramma's worden ondersteund door de Republikeinse regering. Voor 2005 is door president Bush inmiddels 170 miljoen dollar beschikbaar gesteld om de zogeheten onthoudingsprogramma's te ondersteunen. De programma's zijn erop gericht tienerzwangerschappen te voorkomen en de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen onder jongeren te beperken. Waxman deed onderzoek naar dertien van de meest gebruikte lespakketten voor kinderen tussen de negen en achttien jaar.

Wethouders helpen welwillende 'Khalid' niet

Icoon Binnenlands nieuwsEen meerderheid van de wethouders die verantwoordelijk zijn voor integratie en minderheden laat zich weinig gelegen aan een welwillende allochtoon die wil inburgeren. Zestig procent van 62 aangeschreven wethouders van gemeenten met meer dan 50.000 inwoners reageerde niet op een brief van 'Khalid Abassi'.

Het fictieve personage vroeg de ambtsdragers van de gemeente waar hij naartoe wil verhuizen, om hulp bij inburgering. Khalid liet weten Nederlands te willen leren, en wilde weten hoe hij aan werk kan komen. Het onderzoek werd gehouden door de Stichting Virtueel Inburgeringsloket. Deze stichting beloonde wethouder Leonard Geluk van Rotterdam met de Inburgerprijs 2004. De CDA'er toonde zich in tegenstelling tot veel van zijn collega's wel behulpzaam en adequaat op. "De persoonlijke en directe benadering maakt duidelijk wat Abassi kan verwachten en wat de wethouder verwacht", aldus een woordvoerder van de stichting.

Buitenechtelijke dochter Bernhard niet bij uitvaart

neegij had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Koningshuis nieuwsAlexia, de vermeende dochter van prins Bernhard en zijn Parijse maitresse Hélène Grinda-Lejeune, zal niet bij de uitvaart van haar vader aanwezig zijn. Dat melden intimi van de overleden prins. De halfzus van koningin Beatrix wordt wel in de gelegenheid gesteld afscheid van haar vader te nemen op paleis Soestdijk.

De aanwezigheid van de in 1967 geboren Alexia zou 'ondenkbaar' zijn voor de koninklijke familie. Daarbij zal haar aanwezigheid voor grote onrust kunnen zorgen, vanwege de media-aandacht die de Française zou genereren. Eind jaren negentig onthulde RTL4 het bestaan van de buitenechtelijke dochter van Bernhard, die overigens nooit officieel door het koningshuis is erkend.

Alexia zou haar vader de laatste jaren diverse keren hebben bezocht. Dat was mogelijk omdat vanaf dat moment Juliana niet meer aanspreekbaar was, en zij en Bernhard een gescheiden leven leidden. De voormalige vorstin maakte daarvoor ernstig bezwaar tegen de verschijning van Alexia in de buurt van haar man. Bernhard wilde het bestaan in een interview begin dit jaar niet expliciet ontkennen. "Ik heb kennis genomen van alle publicaties over haar, maar juist in deze zaak verkeer ik niet in de positie om hierover iets te zeggen", aldus de prins.

Behalve Alexia zou Bernhard nog twee buitenechtelijke kinderen hebben: twee zoons bij zijn Engelse minnares Ann Orr Lewis. Het bestaan van deze in de Tweede Wereldoorlog geboren kinderen is door Bernhard wel ontkend.

Prins Bernhard
Bernhards dochter Alexia zal niet bij de uitvaart zijn

Killzone signeersessie

We (Fliepke en Kepler) hadden om zeven uur 's avonds op Amsterdam Centraal afgesproken om om half acht aanwezig te zijn bij de Killzone signeersessie met de developers. Helaas had de trein weer eens vertraging dus rond acht uur kwamen wij de Fame binnen waar de signeersessie al aan de gang was.

Het was er niet zo heel druk, maar er kwamen toch ongeveer 20-30 mensen om hun special edition te laten ondertekenen. Doordat het niet al te druk was hebben wij wel een tijdje kunnen praten met drie van de developers. Er zaten drie developers achter de tafel (één leveldesigner en twee designers). Echt nieuwe dingen zijn we niet te weten gekomen, want ze mochten helaas niet al te veel loslaten. Hieronder een paar wetenswaardigheden:

Fliepke laat zijn game-kunsten zien

- Killzone werd in totaal door 90 mensen ontwikkeld in Amsterdam. Deze mensen zijn nu nog steeds in dienst bij Guerilla. Ze zijn dus nu al druk bezig met het volgende spel.
- Killzone is exclusief voor sony-consoles (dus ook eventueel de PSP, PS3)
- In het spel kun je gezichten vinden van een aantal van de developers
- Het lineare verhaal is express gekozen vanwege de voordelen van scripted events en dergelijke
- Eén van de producers wilde graag een paard in het spel hebben. Dit is
geschrapt.
- De multiplayer bots zijn vernoemd naar een aantal developers. De AI-programmeur heeft zijn eigen bot (straatman?) het slimst gemaakt volgens de geruchten...
- Een vervolg zit er zeker aan te komen. (Guerilla neemt alweer nieuwe mensen aan. Waarom ze dit doen mochten ze niet vertellen... maar ons luikt het duidelijk)

Zo druk was het

De drie developers

Hogere straffen voor moord op Maja Bradaric

michiel_merk, neegij en Royer hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsVoor het gerechtshof in Arnhem zijn vandaag hogere straffen uitgesproken tegen twee van de drie verdachten van de moord op Maja Bradaric. Goran M. (19) werd veroordeeld tot tien jaar cel en tbs. De twee jaar jongere Goran P. moet vijf jaar de cel in. Het hoger beroep tegen de derde verdachte, Ferdi Ö., dient begin volgend jaar.

De straffen zijn hoger dan die eerder door de rechtbank werden uitgesproken. De rechtbank veroordeelde Goran M., die de 16-jarige Maja met een touw wurgde, eerder tot acht jaar cel en tbs. De straf voor Goran P. was in eerste instantie drie jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had zowel voor de rechtbank als het gerechtshof respectievelijk twaalf jaar cel en zes jaar cel geëist.

Terbeschikkingstelling
Terbeschikkingstelling (tbs) duurt zolang de rechter dat nodig acht. De periode kan steeds met twee jaar worden verlengd. Minimaal eens per twee jaar moet de voortgang van de veroordeelde door de behandelend psychiater worden toegelicht. Een officier van justitie vertegenwoordigt het belang van de slachtoffers en de maatschappij. De langstzittende tbs'er in Nederland zit sinds 1960 in een tbs-kliniek.

Vijf explosies bij tankstations in Madrid

knightofn1 en Jestrovic hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws
Bij vijf bomexplosies bij benzinestations in Madrid zijn vanavond voorzover bekend geen slachtoffers gevallen. Ook is de schade beperkt gebleven. De aanslagen werden van tevoren aangekondigd. Dat hebben diverse bronnen vanavond gemeld.

Tegenover de krant Gara had een persoon uit naam van de Baskische afscheidingsbeweging gemeld dat rond 18.30 uur bommen zouden afgaan.

[upd] Explosiegevaar kaasfabriek Lutjewinkel

In Lutjewinkel (gelegen in de kop van Noord-Holland in de buurt van Schagen) staat sinds vanmiddag de Campina kaasfabriek in brand. Rond 18.00 uur werd meegedeeld dat de inwoners van het dorp waarschijnlijk hun woningen moeten verlaten omdat de vrees bestaat voor het ontploffen van de tanks met chemische stoffen of een ammoniakuitstoot. Een nabijgelegen camping was eerder al ontruimd.

De rookontwikkeling is tot tientallen kilometers ver te zien. Ook in Alkmaar is een enorme rookpluim waar te nemen.

Update 19:27
Inmiddels worden zo'n 250 woningen in Lutjewinkel ontruimd. De omwonenden worden opgevangen in onder meer een sporthal in Niedorp.

Bij de brand zijn geen slachtoffers gevallen maar de productiehal van de fabriek is waarschijnlijk compleet verwoest. De oorzaak van de brand ligt wellicht bij werkzaamheden die werden uitgevoerd. Hierbij werd juist de laatste schade hersteld van een kleinere brand in augustus, toen voor enkele miljoenen euro's schade werd veroorzaakt.

Nagual games kondigt Dealer: Chronic, Pills & Coke aan

Na het kolossale succes van de 3D incarnaties van de GTA franchise konden klonen niet uitblijven, zo ook Dealer: Chronic, Pills & Coke welke ontwikkeld wordt door het Hongaarse Nagual Games.

Zoals je vast al geraden had is je bezigheid in de game het dealen van drugs. Het doel van de game is uiteindelijk een groot winstgevend distributienetwerk voor de geestverruimende middelen op te zetten binnen de grote stad waarin je werkzaam bent.

Als speler begin je onderaan de ladder, je dealt marihuana bij raves en op straathoeken. Je klimt echter al snel op wanneer je meer contacten opgedaan hebt en natuurlijk wat meer geld vergaard hebt. Je kunt dan beginnen met het dealen van de zwaardere middelen als LSD, paddo's, XTC en meer. Je kunt ook bedrijven opzetten voor de productie zoals drugslaboratoria en wietplantages.

Je kunt ook nog in de prostitutie gaan. Met al het verdiende geld kun je naast uitbreiden natuurlijk ook wapens kopen, het zou immers maar weinig weghebben van GTA wanneer er niet geschoten zou worden.

Volgens Nagual zal de game voor een behoorlijk deel bestaan uit schieten en rondrijden in aangeschafte auto's. Het plot van de game zal de bloederige avonturen van een drugdealer volgen evenals bendeoorlogen. De speler zou er ook goed aan doen de regel "don't get high on your own supply" in acht te houden daar je in de game ook drugs kunt nemen wat nare gevolgen kan hebben. De ontwikkelaars zeggen dan ook dat de game in dat opzicht leerzaam zal zijn.

Dealer: Chronic, Pills & Coke zal op de PC, Xbox en PS2 verschijnen. Een release datum of is vooralsnog onbekend.

Werkstraf voor bedreiger Geert Wilders

Icoon misdaad nieuws De Marokkaanse man die onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders bedreigde, is veroordeeld tot 120 uur dienstverlening en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Die straf legde de Haagse rechtbank aan de Schiedammer Farid A. in het hogere beroep op. Er was drie maanden celstraf geëist.

A. werd in oktober 2003 opgepakt nadat hij onder de naam 'Farid' op het forum van de internetsite Maghrebonline.nl uitspraken deed als ''Wilders moet echt met de dood worden bestraft voor zijn fascistische uitspraken over islam, moslims en de Palestijnse zaak.'' De systeembeheerder van Marokkaanse afkomst werd indertijd op zijn werk in de Haagse binnenstad door de politie in de kraag gevat.

Volgens het hof bestaat het risico dat anderen worden 'geïnspireerd tot geweld tegen politici'. A. bood een week na de bedreiging zijn excuses aan aan Wilders.

'Ook autochtonen moeten inburgeren'

GizmoRulez, Pasl2001 en dadoc hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuws Niet alleen allochtonen moeten verplicht integreren, maar ook autochtone Nederlanders die minder dan acht jaar onderwijs hebben genoten. Er zou sprake van discriminatie zijn door enkel migranten het inburgeringsexamen te laten afleggen. Dat stelt de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ).

De ACVZ bracht dit advies onlangs uit aan minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Verdonk heeft volgens betrouwbare bronnen de suggesties overgenomen, welke vandaag in het kabinet worden besproken.

De maatregel komt er nog altijd op neer dat veruit het grootste deel van de mensen, die een inburgeringsexamen moeten doen, van buitenlandse komaf is. Dit omdat de meeste autochtone Nederlanders minimaal acht jaar onderwijs hebben gehad.

Volgens Verdonk en het kabinet is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk migranten, die slecht of geen Nederlands spreken, alsnog een inburgersexamen afleggen. De gedachte erachter is dat zij dan meer gaan deelnemen aan de samenleving.

Midnight Club 3 trailer en screenshots

In Midnight Club 3: Dub Edition heeft Rockstar de hulp van het befaamde Amerikaanse auto magazine 'DUB Magazine' ingeroepen nadat bleek dat Midnight Club 2 alles behalve een goede game was.

In dit deel hebben ze behoorlijk wat vernieuwd, er zal een zeer geavanceerd schademodel inzitten, je kan de ongeveer 60 wagens en motors die in de game zitten volledig naar jou wensen tunen. En, niet te vergeten, racen! Dit laatste zal je kunnen doen in de steden Detroit, Atlanta en San Diego.

Hieronder staat een lijst met voertuigen waarmee jij de wegen onveilig kan gaan maken.

Choppers
Hotmatch D'elegance
Hotmatch Cuevito
Hotmatch Skully
West Coast Choppers CFL
West Coast Choppers El Diablo Rigid
West Coast Choppers El Diablo Soft Tail

Classic/Muscle Cars
Chevy 1949 Fleetline
Chevy 1957 Bel Air
Chevy 1964 Impala
Chevy 1968 Corvette
Chevy 1969 Camaro
Chevy 1970 El Camino SS
Chevy 1978 Monte Carlo
Chevy 1981 Camaro Z28
Dodge 1969 Charger RT-SE 440
Pontiac 1968 GTO
Pontiac 1970 GTO

Concept Cars
Cadillac 16
Cadillac Cien
Chrysler ME Four-Twelve
Dodge Charger RT-SE 440

Culture Cars
Dodge Neon SRT 4
Lexus IS300
Mitsubishi Lancer Evolution
Mitsubishi Eclipse
Lotus Elise
Nissan 350Z
Nissan Skyline
Volkswagon Golf R32
Volkswagon Jetta

High End Culture Cars
Chevy Corvette Z06
Dodge Viper GTS/R
Gemballa Twin Turbo
Lamborghini Gallardo
Lamborghini Murcielago
Lotus Esprit
Mercedes SL500
Mercedes SLR Vision
Saleen S7
Saleen SR

Luxury Sedans
Chrysler 300c
Mercedes CL500
Volkswagon Phaeton

Specialty Cars
Chevy 1996 Impala SS
Kawasaki Police 1000

Sport Bikes
Aprilla Mille Factory
Ducati 999R
Ducati Monster SR4
Ducati SS1000
Kawasaki Ninja ZX 12R

SUVs/Trucks
Cadillac CTS-V/2004
Cadillac Escalade
Cadillac Escalade EXT
Chevy Silverado SST
Dodge Ram SRT 10
GM H1
GM H2
Mercedes G55 AMG/G500


Download hier de trailer.

[update] Dam afgezet wegens bommelding

Dopekoe had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De politie heeft de Dam in Amsterdam vrijdagmiddag rond 16.00 uur afgezet wegens een bommelding. Er werd door de politie een verdacht koffertje aangetroffen, waarna direct de omgeving werd afgesloten. Dat heeft een politiewoordvoerder laten weten.

Er zijn verder nog geen details bekend.

Update 17.04 uur
Het verdachte zwarte koffertje werd voor een uitzendbureau gevonden. Een team van de Explosieve Opruimings Dienst (EOD) heeft het koffertje onderzocht, maar het bleek om loos alarm te gaan.

Volgens een politiewoordvoerder kon de politie de omgeving na iets meer dan een half uur weer vrijgeven.

Algeheel burkaverbod Vlaanderen in de maak

burka Als het aan de Vlaamse minister van Inburgering, Marino Keulen, ligt, dan komt er in heel Vlaanderen een verbod op het dragen van burka's in het openbaar. Keulen is van mening dat het allesbedekkende islamitische gewaad een potentieel gevaar vormt voor de veiligheid en openbare orde.

Uitgangspunt van het model, dat nog in de maak is, is dat iedere burger in Vlaanderen identificeerbaar moet zijn in het openbaar. Het voorhoofd, de wangen, de ogen, de oren, de neus en de kin dienen daarbij gevrijwaard te zijn van bedekking. Het model maakt enkele uitzonderingen. Zo geldt het niet voor evenementen als carnaval, processies en optredens van de sint en de kerstman.

Initiatiefnemer van het voorstel is de Maaseikse burgemeester Jan Creemers, in wiens gemeente al een burkaverbod geldt. Volgens hem voelen inwoners zich onveilig door de aanwezigheid van vrouwen in een burka.

"Als minister van Inburgering heb ik respect voor cultuur, traditie en geloof, maar het dragen van een boerka heeft niets met geloof te maken, wel met de traditionele klederdracht in Pakistan en Afghanistan"", aldus Keulen. Het reglement wordt nu verstuurd naar alle 308 Vlaamse steden en gemeenten. Zij zijn vrij om het al dan niet toe te passen.

In Antwerpen en Gent is al een burkaverbod van toepassing.

Rechter: publicatie foto Mohammed B. gerechtvaardigd

Icoon Binnenlands nieuws De openbare veiligheid is belangrijker dan de belangen van Mohammed B. De uitzending van een herkenbare foto van B. in het programma Opsporing Verzocht was daarom gerechtvaardigd. Dat blijkt vrijdag uit de motivatie van de rechter in Amsterdam, zo heeft de advocaat van het tv-programma gemeld.

Volgens de rechter staat er in de auteurswet dat het in het belang van de openbare veiligheid altijd mogelijk is een afbeelding openbaar te maken. "In dit geval is het eventueel opsporen van mogelijke handlangers van B. die dus nog gevaar voor de samenleving kunnen opleveren groter dan het belang van B.", zo staat er volgens de advocaat in het vonnis.

Opsporing Verzocht trok afgelopen maandag het dubbele aantal kijkers vanwege de publicatie van de foto. De advocaat van B. had direct veel kritiek omdat de foto niet alleen de privacy van B. zou schenden, maar ook nog eens een foutief beeld van zijn uiterlijk ten tijde van de moord op Theo van Gogh zou geven.


Mohammed B. in Opsporing Verzocht

Huygens-sonde klaar voor landing op Titan

Icoon Wetenschappelijk nieuws De Europese Huygens-sonde is helemaal klaar voor zijn landing op Titan, één van de manen van Saturnus. De sonde heeft de laatste systeemcontroles doorlopen, en zal zoals gepland op 14 januari volgend jaar de mysterieuze maan bereiken. De Huygens is de eerste sonde ooit die alleen door de ESA is gebouwd. Het ruimtevaartuig heeft de afgelopen zeven jaar vastgezeten aan de Cassini-sonde van de NASA, die afgelopen juli bij Saturnus aankwam.

Eenmaal aangekomen bij Titan zal Huygens metingen gaan verrichten aan de atmosfeer van Titan, omdat die erg op een koude versie van de oeratmosfeer van de aarde lijkt. Ook zal de sonde, vernoemd naar de Nederlandse astronoom en ontdekker van Titan Christiaan Huygens, een poging doen om op de maan te landen. Als dit lukt is het meteen de verste landing ooit.

Huygens zal op eerste kerstdag loskoppelen van Cassini. Als de sonde Titan dan na twintig dagen bereikt, moeten een drietal parachutes en de wrijving op het hitteschild ervoor zorgen dat er tweeëneenhalf uur de tijd is om de atmosfeer uitvoerig te bestuderen.

De ESA hoopt dat de sonde het tot aan de oppervlakte blijft doen, maar dat is allerminst zeker. Er is namelijk nog bijna niets bekend over de oppervlakte van Titan.

Titan
Titan is de enige maan in ons zonnestelsel met een echte atmosfeer

Dataverkeer AMS-IX bereikt 10 petabyte

Icoon Digital nieuws De hoeveelheid dataverkeer op de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) is in november voor het eerst de grens van 10 petabyte (10.485.760 gigabyte) per maand gepasseerd. Aan het begin van dit jaar verbruikten de aangesloten leden nog 175 terabyte data per dag, nu is dat gestegen tot 341 terabyte per dag. De AMS-IX is het grootste internetknooppunt van Nederland.

Het gemeten dataverkeer is internetverkeer dat door de leden wordt uitgewisseld, wat ook wel 'peering' genoemd wordt. Volgens algemeen directeur Job Witteman is de stijging van de hoeveelheid dataverkeer vooral te danken aan het groeiende aantal leden uit Oost-Europa en Azië.

Het dataverkeer kan hier realtime bekeken worden.

Spanje op voorsprong in Davis Cup finale

Spanje is op een 1-0 voorsprong gekomen in de finale van de Davis Cup tegen de Verenigde Staten.

De nummer vijf van de wereld, Carlos Moya was op de trage gravelbaan in het Olympisch stadion van Sevilla te sterk voor Mardy Fish, setstanden waren 6-4, 6-2 en 6-3. Later vandaag spelen Rafael Nadal en Andy Roddick het tweede enkelspel.

Op de tribunes in Sevilla zaten 27.200 tennisfans en dat is een nieuw record. Vijftig jaar geleden waren 25.578 supporters getuige van de Davis Cup-finale tussen Australië en de Verenigde Staten die toen in Sydney werd gehouden.

Opnieuw steekpartij op Chinese school

Op een Chinese school heeft zich wederom een steekpartij voorgedaan. Een psychisch zieke man drong vandaag een basisschool in Panshi binnen, in het noordoosten van het land, en verwondde twaalf kleuters. Vervolgens sneed hij zichzelf de keel open.

Zowel de dader als de twaalf slachtoffers werden naar het ziekenhuis gebracht. De kinderen zijn inmiddels buiten levensgevaar, dit meldt staatspersbureau Xinhua. Tevens liet het persbureau weten dat de dader tien jaar geleden al eens een aantal mensen met een mes had verwond.

De afgelopen tijd hebben zich meerdere steekpartijen voorgedaan in China. De bloederigste was op 25 november. Een 21-jarige man drong toen de slaapzaal van een school in Midden-China binnen en stak zeven jongens in hun slaap dood.

Marokko: doodstraf voor 9-voudig kindermoordenaar

Royer had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 42-jarige Marokkaan is in het Zuid-Marokkaanse Agadir ter dood veroordeeld wegens de moord op 9 kinderen die allen jonger waren dan 14 jaar. De man misbruikte en martelde de kinderen voordat hij ze ombracht. Drie medeplichtigen kregen celstraffen van één tot vier jaar.

De lugubere zaak kwam in augustus aan het licht toen in een cafetaria in de plaats Tadurant enkele schedels en een skelet werden gevonden. De nu ter dood veroordeelde man werkte daar. De politie vond vervolgens bij de man thuis botten, haren en stukken kleding van diens slachtoffertjes.

Halo 2 meer dan 5 miljoen keer verkocht

Microsoft heeft vandaag bekend gemaakt dat Halo 2 sinds begin november wereldwijd al meer dan 5 miljoen keer over de toonbank is gegaan. In totaal betekent dit dat de spellen van de Halo-franchise - Halo: Combat Evolved, Halo 2 en Halo voor de PC - 11 miljoen keer verkocht zijn.

Ook de Xbox Live features blijken te bevallen. Wereldwijd is er meer dan 28 miljoen uur doorgebracht met het spelen van Halo 2, wat meer is dan elke andere Xbox Live-game ooit. De gemiddelde duur van een Halo 2-sessie op Xbox Live is daarbij vastgesteld op 91 minuten. Tenslotte blijken 900.000 van de 1.000.000 Live-gebruikers al eens Halo 2 online gespeeld te hebben.

Belg 4 jaar cel in na kindermishandeling

In België is een inwoner van Ieper veroordeeld tot 4 jaar celstraf wegens het ernstig mishandelen van zijn drie kinderen. Zijn vrouw, die zelf ook sloeg en haar man nooit tegenhield, kreeg 1 jaar cel. De drie tieners werden onder meer geslagen met stokken, buizen en riemen. Ook kregen ze soms dagenlang niet te eten. Twee van hen werden ook nog eens verkracht.

De rechter bekritiseerde in zijn vonnis ook de omgeving van het gezin, waaronder collega's van de vader, die niet ingrepen. De kinderen moesten meehelpen in de zaak van hun vader, dus meerdere mensen moeten op de hoogte zijn geweest van de wantoestanden in het gezin.

Phelps en Klotsjkova zwemmers van het jaar

Michael Phelps is uitgeroepen als de beste zwemmer van het jaar. De zesvoudig winnaar van een gouden medaille bij de Olympische Spelen kreeg, bij de verkiezing, die het tijdschrift Swimming World organiseerde, de voorkeur boven zijn landgenoot Aaron Peirsol en de Australiër Ian Thorpe.

Bij de vrouwen ging de titel naar Jana Klotsjkova uit de Oekraïne, die twee maal Olympishc goud won. Tweede en derde werden de Australische Jodie Henry en de Amerikaanse Brooke Hanson.

Phelps moet zich op 29 december voor de rechtbank in Salisbury verantwoorden voor rijden onder invloed. Hij werd begin november aangehouden.

Wat is dit - seizoen 3 - Deel 3

Suc6 allemaal met de 3e ronde van Wat is dit!!
Deze week 1 dag later gestart namelijk op dinsdag
Scores: http://weblog.fok.nl/widdps

Eerste plaatje (dinsdag)

Tweede plaatjes (woensdag)

Derde plaatjes (donderdag)

Vierde plaatje

Regels:
* Iedere maandag staat er een nieuwe foto op de FOKweblog. Als deze foto niet in 1 keer geraden wordt door een user volgt er per dag een nieuwe, iets duidelijkere, foto.

* Je mag 1x per gepost plaatje een poging doen!

* Je kan 10 punten per goed antwoord verdienen. Is het antwoord denk je al gegeven door een andere user dan kun je meeliften maar hier krijg je maar 5 punten voor! Ben je heel erg warm volgens de jury qua antwoord? dan kun je hiermee nog 3 punten verdienen!

* Alle users mogen mee doen aan dit spel!

* Niet eens met de score? Mailen kan naar Flat_erik@fok.nl

* FOK Crew ook in seizoen 3 uitgesloten van deelname

* De hoofdprijs wordt verzorgd door e-creative. Betreft een "starter" pakket + een domeinnaam voor 1 jaar.

* Hier vind je binnenkort het complete score overzicht.

*Bij deze wil ik iedereen bedanken die elke keer meedoen met het spel!

Heidfeld krijgt extra kans

Nick Heidfeld zal volgende week nogmaals voor Williams gaan testen. Het team bevestigde vandaag de extra uitnodiging.

Heidfeld zou oorspronkelijk ook al volgende week op Jerez testen, maar nadat de test van Anthony Davidson werd afgeblazen werd Heidfeld gevraagd al de afgelopen dagen te testen. Volgens het team meer om extra te testen, dan in plaats van de test van volgende week.

Na veel regen en wind in de afgelopen dagen, mag Heidfeld dus hopen op beter weer volgende week. Een medewerker van Williams bevestigde de test: "Hij zal volgende week rijden. Hij krijgt de test die hem was beloofd voor volgende week eveneens."

In de pers wordt Antonio Pizzonia nog steeds als favoriet gezien vor het racestoeltje naast Mark Webber, maar de nieuwe test van Heidfeld vergroot de kansen van de Duitser wel. Anthony Davidson lijkt niet meer in aanmerking te komen voor het stoeltje.

Vloet wil nieuwe spelers bij Roda JC

De trainer van Roda JC, Wiljan Vloet, wil zijn selectie in de winterstop met twee spelers versterken.

In een interview met het Limburgs Dagblad zegt de trainer dat hij over een te kleine selectie beschikt. "Centrale middenvelders zijn er nog genoeg, maar een spits en een verdediger zullen er nu toch echt bij moeten komen." De financiële mogelijkheden zijn echter maar beperkt.

Ondanks dat de club uit Kerkrade een smalle selectie heeft, liet men Sven Vandenbroeck naar De Graafschap vertrekken. "Hij had nog maar een half jaar te gaan, kwam nauwelijks aan spelen toe. Dan moet je zo'n jongen niet dwarsbomen", aldus de coach.

Of Roda JC inderdaad binnenkort nieuwe aanwinsten kan tonen is nog maar de vraag. Onlangs vroeg de club aan de gemeente Kerkrade om garant te staan voor een lening van twintig miljoen euro, zodat de club een nieuwe hypotheek op het stadion kan afsluiten tegen aantrekkelijkere rentetarieven. Als men dan nu nieuwe spelers zou gaan aantrekken zou dat bij de gemeente de indruk wekken dat de financiële noodzaak voor die aanvraag niet zo groot is.

De directeur van Roda JC, Frank Rutten, heeft dan ook gezegd dat er alleen nieuwe aankopen mogelijk zijn als er geld vrijkomt door het vertek of verhuur van spelers. De eerste speler die dan in aanmerking komt voor een contract is de Noorse international Pa Modou Kah van het Zweedse AIK. De middenvelder was vorige maand op proef bij de Limburgers en Roda is vrijwel rond met de achtvoudig international.

Albert Heijn-medewerkers sturen bloemstuk

Da_Was_Ik_Nie had ons via de nieuws-submit te melden:

De vestiging van Albert Heijn in de Eerste van Swindenstraat in Amsterdam-Oost stuurt een bloemstuk naar het paleis voor de overleden prins Bernhard. In 2002 nam Bernhard het voor twee medewerkers op toen deze op gewelddadige wijze een overvaller in de kraag wisten te vatten.

Door veel Nederlanders werd de arrestatie en de vervolging door het OM afgekeurd. Bernhard was hier ook woedend over en had begrip voor het gebruikte geweld, waardoor de overvaller een gebroken neus opliep. De prins bleek zelfs bereid te zijn voor de boete op te draaien die een van de verdachten door de rechter kreeg opgelegd.

Volgens de bedrijfsleider L. Porsius was het sturen van de bloemen het minste wat zijn filiaal kan doen. "Hij heeft ons, in tegenstelling tot de media, erg gesteund." Of er nog medewerkers een bezoek aan Paleis Noordeinde zullen brengen waar de prins zal worden opgebaard, wist hij niet.

Homerun knuppel Ruth een vermogen waard

De honkbalknuppel waarmee honkballegende Babe Ruth de allereerste homerun in Yankee Stadium sloeg (op 18 april 1923), is voor een vermogen gekocht door een anonieme particuliere verzamelaar. Die bewuste verzamelaar betaalde donderdag bij veilinghuis Sotheby's in New York 1,26 miljoen dollar voor het kleinood.

Het slaghout, een Louisville Slugger van 36 inch en 46 ounce, is na die historische klap niet meer gebruikt. Babe Ruth schonk de knuppel, met inscriptie, aan de Los Angeles Evening Herald als hoofdprijs voor een homerunwedstrijd voor middelbare scholieren. Victor Orsatti, die de prijs won, behield de knuppel tot aan zijn dood, 61 jaar later. Hij liet het daarna aan zijn zaakwaarneemster na, die het op haar beurt jarenlang onder haar bed bewaarde. Kort geleden besloot zij het toch maar te laten veilen.

Een deel van de opbrengst is bestemd om pupillen van een weeshuis in Mexico te laten honkballen, zei Sotheby's.

Programma HCE (Week 49)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 49)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00RKC WaalwijkAjax -
.
za19.30De GraafschapPSV -
za19.30RBC RoosendaalNAC Breda -
za19.30Roda JC FC Groningen -
za20.00FC TwenteFC Den Bosch -
.
zo14.30FeyenoordNEC -
zo14.30AZADO Den Haag -
zo14.30Willem IIsc Heerenveen -
zo14.30VitesseFC Utrecht -

Bedrijf de Mol doet aangifte

Talpa, het investeringsbedrijf van John de Mol, heeft donderdag aangifte bij het OM in Den Haag gedaan wegens valsheid in geschrifte en poging tot oplichting. Talpa zegt dat er in de sportwereld mensen zijn die zich voordoen als vertegenwoordigers van het bedrijf.

Het zou hierbij gaan om de voetbalclubs Atletico Madrid, Leeds United en Lazio Roma. Ook de American footballclub Amsterdam Admirals heeft via de overkoepelende organisatie NFL Europe in Londen een fax gekregen van mensen die doen alsof zij Talpa vertegenwoordigen. Ze bedienen zich hierbij van Nederlandse en Spaanse namen, een faxnummer in Laren, en een postbusnummer in Gouda.

Vlgens Talpa, een van de meedingers naar de uitzendrechten van de eredivisie, zijn er naar bekend, geen nederlandse voetbalcubs benaderd. "Dat is bij ons niet bekend", aldus een woordvoerder vrijdag. "We hebben ook alleen aangifte gedaan over de clubs die op papier zeker zijn benaderd. We hebben ook wat gehoord van Borussia Dortmund, maar daar hebben we geen schriftelijke gegevens over", aldus de woordvoerder van Talpa.

Talpa kwam op het spoor van de 'oplichters' nadat in oktober in diverse media melding werd gemaakt van de interesse in een overname van Aletico Madrid. Talpa bleek daar echter geen belangstelling voor te hebben. Daarna werd er duidelijk dat er ook andere clubs benaderd waren. "Het is heel vervelend dat mensen met de goede naam van het bedrijf ervan doorgaan. We willen daarom graag dat dit stopt", aldus de zegsman.

Aan de hoofdofficier Opsporing en Vervolging van het Functioneel Parket is inmiddels gevraagd een opsporingsonderzoek in te stellen.

Sofie Oosterwaal winnares Elite Model Look 2004

Icoon Algemeen nieuwsDe 14-jarige Sofie Oosterwaal uit Harderwijk is afgelopen nacht in Shanghai uitgeroepen tot winnares van de internationale Elite Model Look 2004. Deze wedstrijd geldt als een zeer gerenommeerde zoektocht van het modellenbureau Elite naar nieuw talent en heeft in het verleden topmodellen als Frederique van der Wal, Cindy Crawford en Gisele Bundchen opgeleverd.

De wedstrijd duurde in totaal twee weken. "De meisjes hebben vaak nog nooit op hakken gelopen en hebben geen idee hoe je mascara aanbrengt. Na twee weken weten ze hoe ze zichzelf tijdens de grote finale moeten presenteren", aldus Wendy Veldhuis van Elite Nederland. Hierbij maakt ze duidelijk dat de meisjes in die twee weken met meerdere aspecten van het modellenwerk in aanraking komen. Veldhuis benadrukt dat de meisjes niet alleen op hun uiterlijk worden beoordeeld. Volgens haar is het karakter ook heel belangrijk, wel kunnen meisjes onder de 1.74 meter een modellenbaan uit hun hoofd zetten.


Sofie Oosterwaal winnares Elite Model Look 2004

In totaal deden er in Shanghai 78 meisjes uit vele landen mee. Naast Sofie deden er nog drie andere Nederlandse meisjes mee. Allen eindigden in de top twintig, Annemijn Boon miste helaas net het podium met een vierde plaats. Sofie was verbaasd en erg geëmotioneerd na de bekendmaking van haar overwinning. Met tranen in haar ogen nam ze vele felicitaties in ontvangst. Haar overwinning levert Sofie een contract van 150.000 dollar met Elite op, ook ontving ze een bos bloemen uit handen van jurylid Victoria Beckham.


Sofie kon haar tranen niet bedwingen toen ze het goede nieuws hoorde.

Seedorf blijft hopen op Nederlands elftal

Clarence Seedorf heeft Oranje nog niet uit zijn hoofd gezet. De middenvelder speelde ng niet onder bondscoach Marco van Basten, maar hij hoopt nog altijd op een uitnodiging.

"Ik ben 28 jaar en ik denk dat ik wel de capaciteiten heb om nog iets te kunnen betekenen", zegt Seedorf in AD Sportwereld.

Na het Europees kampioenschap van 2004 onderging Seedorf een operatie, waarbij er een stukje bot uit zijn rechter dijbeen gehaald werd. Daardoor miste hij de oefenwedstrijd tegen Zweden, en sindsdien werd de 77-voudig international niet meer opgeroepen voor Oranje. "Maar het zal er best nog een keer van komen, daar ben ik van overtuigd", laat Seedorf in het AD weten. "Het is tenslotte al vaker gebeurd dat ik er even niet bij was. En ook toen is het weer goed gekomen. Ik heb nog geen afscheid genomen."

Van Basten heeft zich in het verleden kritisch over Seedorf uitgelaten. "Als het Hiddink, Van Gaal, Rijkaard en Advocaat niet lukt om Seedorf aan het voetballen te krijgen, waarom ik dan wel?" Bij zijn aanstelling als bondscoach bevestigde Van Basten die woorden: "Dat heb ik toen gezegd en daar sta ik nog steeds achter."

Van Basten verklaarde in september echter dat hij de middenvelder nog niet heeft afgeschreven, al plaatst hij daar wel wat kanttekeningen bij. "Ik heb onlangs met hem gesproken en ik vind het een warme en interessante jongen die geïnteresseerd is in voetbal", zei de bondscoach in Sportweek. "Als hij zo goed blijft spelen en we krijgen goede informatie over hem en we gaan hem bekijken, dan zal hij uiteraard weer voor selectie in aanmerking komen. Maar hij brengt ook complicaties met zich mee. Hij gaat te vaak de discussie aan, waarvan ik denk: dit heeft geen enkele zin."

Newcastle biedt op Ryan Giggs

Newcastle United manager Graeme Souness wil graag Ryan Giggs in januari toevoegen aan zijn selectie.

Souness heeft een bod van ¤ 6 miljoen uitgebracht op de aanvaller van Manchester United. De 31-jarige Giggs staat al veertien jaar onder contract bij de club uit Manchester. De laatste wedstrijd tegen Manchester City was Giggs het er niet mee eens toen Ferguson hem op de bank hield.

'Legitimatieplicht in supermarkten'

2Basic had ons via de nieuws-submit te melden:

Wie tabak of alcohol koopt, zou zich verplicht moeten legitimeren. Dat vindt de brancheorganisatie van supermarkten, het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen (CBL).

CBL-voorzitter Van den Doel meent dat het zo gemakkelijker is voor caissières om klanten naar hun leeftijd te vragen. Per 1 januari 2005 gaat de nieuwe identificatieplicht in. Iedereen van veertien jaar en ouder wordt dan geacht een legitimatiebewijs bij zich te hebben. Volgens Van den Doel biedt dit mogelijkheden om een identificatieplicht aan de kassa in te voeren.

Sinds twee jaar is de verkoop van alcohol en tabak aan jongeren onder de zestien jaar verboden. Winkeliers die de wet overtreden, hebben kans op een boete.

Boussaboun in selectie van Marokko

Ali Boussaboun is geselecteerd voor het Marokkaanse nationale elftal voor de oefenwedstrijd tegen tegen de Spaanse provincie Navarre op 29 december.

Dat Boussaboun het goed doet in de competitie is ook in Marokko niet onopgemerkt gebleven. Vandaar dat hij nu is uitgenodigd voor een oefenwedstrijd van het Marokkaanse nationale elftal.

De speler van NAC Breda is er erg blij mee: "Ik had het niet verwacht, maar het is natuurlijk wel een bewijs dat ik goed bezig ben de laatste tijd." Op de vraag of hij niet lever wil afwachten of het Nederlands elftal ook nog zou kome, zei hij: "Nee, ik ben er juist trots op dat ik mag uitkomen voor Marokko."

Busje met fotorolletjes te water

geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

Een bestelwagen met volle fotorolletjes is de afgelopen nacht bij Steenbergen te water geraakt. De twee inzittenden van de wagen kwamen met de schrik vrij. Of de rolletjes beschadigd zijn is volgens Fuji nog niet bekend.

Het bedrijf heeft goede hoopt dat de rolletjes nog gered kunnen worden. Het ongeluk gebeurde toen het busje rond half drie vanuit Dinteloord naar de ontwikkelcentrale van Fuji in Steenbergen reed. De wagen raakte van de weg en schoot de Steenbergsche Vliet in. De inzittenden konden zelf uit het busje klimmen en naar de waterkant zwemmen. Het is nog onbekend, waardoor de wagen van de weg raakte.

Homerun knuppel Ruth een vermogen waard

De honkbalknuppel waarmee honkballegende Babe Ruth de allereerste homerun in Yankee Stadium sloeg (op 18 april 1923), is voor een vermogen gekocht door een anonieme particuliere verzamelaar. Die bewuste verzamelaar betaalde donderdag bij veilinghuis Sotheby's in New York 1,26 miljoen dollar voor het kleinood.

Het slaghout, een Louisville Slugger van 36 inch en 46 ounce, is na die historische klap niet meer gebruikt. Babe Ruth schonk de knuppel, met inscriptie, aan de Los Angeles Evening Herald als hoofdprijs voor een homerunwedstrijd voor middelbare scholieren. Victor Orsatti, die de prijs won, behield de knuppel tot aan zijn dood, 61 jaar later. Hij liet het daarna aan zijn zaakwaarneemster na, die het op haar beurt jarenlang onder haar bed bewaarde. Kort geleden besloot zij het toch maar te laten veilen.

Een deel van de opbrengst is bestemd om pupillen van een weeshuis in Mexico te laten honkballen, zei Sotheby's.

'Bernhard gaf smeergeld Lockheed toe'

rinky, geldropse_polleke en GewoonPim hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Prins Bernhard blijkt in een interview met de in 2002 overleden journalist en hoofredacteur van opinieblad De Groene Amsterdammer, Martin van Amerongen, te hebben toegegeven dat hij smeergeld heeft ontvangen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed. Tijdens zijn leven heeft de prins in openbare interviews nooit toegegeven dat hij daadwerkelijk cash-geld van de vliegtuigfabrikant kreeg toegespeeld.

Van Amerongen en de prins blijken elkaar regelmatig te hebben gesproken tussen 1995 en 2002. De journalist overleed in 2002 na een slopende ziekte. Vlak voor zijn dood heeft Van Amerongen die gesprekken tot een interview verwerkt. Dat interview mocht pas na de dood van de prins worden gepubliceerd.

In 1976 bleek uit een Amerikaans parlementair onderzoek naar smeergeld dat een hoge Nederlandse functionaris geld had gekregen van de vliegtuigfabrikant Lockheed. Een commissie van drie wijze mannen stelden op verzoek van de regering Den Uyl indertijd een onderzoek in naar de beweringen dat prins Bernhard smeergelden zou hebben ontvangen. Dat leidde er uiteindelijk toe dat Bernhard zijn militaire uniform moest inleveren. Tot een justitieel vervolg kwam het niet, omdat koningin Juliana dan waarschijnlijk afstand van de troon zou hebben gedaan. De regering Den Uyl vond de affaire geen constitutionele crisis waard. Bovendien had Bernhard tijdens en na de oorlog veel voor Nederland betekend.

Interview
In het interview met Van Amerongen zegt Bernhard onder meer: ''Het is een grote stommiteit geweest. Dat heb ik trouwens met dezelfde woorden tegen de commissie van drie gezegd. Bovendien heb ik altijd veel geld verdiend, dus dat miljoen van Lockheed had ik niet nodig. Hoe heb ik zo stom kunnen zijn?'' Het meeste geld van Lockheed zou de prins overigens weg hebben gegeven, waarschijnlijk aan het Wereldnatuurfonds. ''Ik heb inderdaad geld plenty. Mijn geld is verdeeld over drie landen: Nederland, Amerika en Zwitserland. Alleen in Zwitserland heb ik al ruim zes miljoen op de bank staan.''

De prins suggereerde tegen Van Amerongen dat hij in de zaak-Lockheed naïef is geweest. Hij zegt er zich bij te hebben neergelegd dat de Lockheed-affaire als het ware op zijn grafsteen gebeiteld zal staan.

Nazi
Bernhard doet in het interview met Van Amerongen ook een opmerkelijke uitspraak over zijn jongere broer Aschwin. Hij noemt hem ''een echte nazi. Al op zijn vijftiende.'' Zijn broer heeft tijdens zijn leven een vreemde politieke ontwikkeling doorgemaakt, zo zegt de prins: ''Hij was eerst nazi, totdat hij in de oorlog communist werd om uiteindelijk na de oorlog liberaal te worden''.

De prins zegt zelf a-politiek te zijn. ''Stemmen doe ik al lang niet meer. Ja, vroeger wel. Dat moest ik van mijn vrouw.'' Bernhard stemde naar zijn zeggen indertijd op de PvdA, om precies te zijn op Pieter Lieftinck, die na de oorlog voor de PvdA minister van Financiën is geweest.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) liet gisteravond tegenover het ANP weten niet te kunnen bevestigen dat prins Bernhard bovenstaande uitspraken ook heeft gedaan.

-
Het interview van Martin van Amerongen zal in de nieuwste editie van de Groene worden gepubliceerd.
Een artikel met achtergronden over de Lockheed-affaire (uit NRC).

Doden bij aanval op politiebureau Bagdad

Bij een aanval op een politiebureau in Bagdad zijn zeker 11 agenten gedood en en zijn er zes gewond geraakt. De aanval werd gepleegd door gewapende mannen die het bureau bestormden en daarbij 51 gevangen vrij lieten. Dat meldden politiemensen die de aanval hebben overleefd.

Bij de aanval op het politiebureau in de wijl al-Amal gebruikten de aanvallers onder meer mortiergranaten. Niet lang na de actie werd het bureau omsingeld door politiemensen.

Albers erg tevreden over test

Woensdag testte Christijan Albers tegelijkertijd met Robert Doornbos bij Jordan. Achteraf was hij erg enthousiast over zijn test.

Met dinsdag twee Nederlanders bij Jordan is het duidelijk dat er een goede kans is op een Nederlander in de Formule 1 volgend jaar. Met zijn vierdaagse test lijkt Doornbos daar meer kans op te maken dan Albers, die alleen woensdag mocht testten. Albers gelooft echter dat hij de kans heeft aangegrepen zijn visitekaartje af te geven.

Albers vertelde over de test: "Ik heb iets afgegeven. Dit was eigenlijk mijn eerste echte test. Vorige week met Minardi kun je niet testen noemen. Ze vroegen of ik even wilde rijden en dat vind ik helemaal niet erg, maar testen is het niet. Ik kan ook geen vergelijking maken tussen de twee auto's, daarvoor heb ik vorige week te kort gereden."

Met Doornbos had hij niet zoveel behalve dat het een concurrent was: "Ik dacht dat ik wat tijd tekort zou komen op mijn teamgenoot, maar dat was niet zo. Het is gebleken dat ik een snelle leerling ben; een natuurtalent en geen werktalent. Het is prettig te weten dat je dat in je hebt. Ik heb niet veel tijd nodig om mijn snelheid te vinden. (...) Ik ga altijd mijn eigen weg bij dit soort gelegenheden. En het kan me niet schelen wie mijn teamgenoot is. Of het nou een Nederlander is of niet, ik maak ze allemaal af. Dat is mijn instelling."

Grafdelver graaft eigen graf

Scootmobiel herschreef en submitte het volgende bericht:

Icoon opmerkelijk nieuwsEen 47-jarige Oostenrijkse grafdelver is afgelopen donderdag door een noodlottig ongeval om het leven gekomen. Hij was aan het werk op een kerkhof in Tirol en stond in een pas gegraven graf, toen een containerlading aarde plotseling ging schuiven en in het graf terecht kwam.

De man werd bedolven en kon zich niet meer bevrijden. Een paar uur later merkte een voorbijganger het ongeval op en probeerde hulp te halen, maar het was al te laat, aldus de politie. De man is door verstikking om het leven gekomen.

'Jones gebruikte doping '

Victor Conte, directeur van het voedingsmiddelenbedrijf BALCO Laboratoriums, heeft in een interview gezegd dat atlete Marion Jones doping gebruikt heeft voor de Olympische Spelen van 2000 in het Australische Sidney.

De Amerikaanse veroverde in Sydney vijf medailles, drie keer goud en tweemaal brons. Volgens Conte heeft hij Jones diverse verboden middelen geleverd en haar instructies gegeven hoe ze de producten moest gebruiken. Hij zou ook hebben gezien hoe ze zichzelf injecteerde. "Ze gaf zichzelf een injectie toen ze naast me zat", zegt Conte. Op de vraag of Jones een gebruikster van dope is, antwoordde Conte: zonder twijfel.

Balco staat centraal in het grote Amerikaans dopingschandaal in atletiek en honkbal. Het lab bracht het desingdrug THG op de markt. Conte gaf al eerder toe aan diverse atleten verboden producten te hebben geleverd. Hij zegt Jones van augustus 2000 tot en met september 2001 onder meer van EPO, groeihormonen, insuline en 'het schone', het designdrug van THG, te hebben voorzien.

Al lange tijd worden de namen van Jones en haar partner Tim Montgomery genoemd in het schandaal rond Balco. Jones heeft altijd ontkend iets te hebben gebruikt en ze is ook nooit positief getest. "Ik heb nooit iets geaccepteerd of iets genomen en niemand heeft mij ooit verboden middelen aangeboden", zei ze afgelopen mei. De affaire had echter wel invloed op haar deelname aan de Spelen in Athene. Ze wist zich als titelverdedigster op de 100 meter niet te kwalificeren. Ze plaatste zich wel voor hhet verspringen en kwam uit op de estafette 4x100 meter, maar wist op beide disciplines geen medaille te pakken.

In een reactie op de uitspraken van Conte hield Jones' advocaat Rich Nichols vast aan eerdere uitlatingen van de atlete. "De verklaringen van Conte zijn voortdurend tegenstrijdig, maar Marion Jones heeft altijd vastgehouden aan haar verklaring, ze heeft nooit, maar dan ook nooit verboden middelen gebruikt."

De verwachting is dat de zaak rond BALCO in maart 2005 voor de rechter zal komen. Volgens het onderzoek van het Amerikaanse dopingbureau USADA hebben inmiddels tien atleten een straf gekregen wegens het gebruik van THG of modafinil. Het USADA is van mening dat deze beide middelen komen van BALCO.

Onenigheid over ProTour duurt voort

Dinsdag werd aangekondigd dat de grote ronden mee zullen doen aan de ProTour. Nu lijkt het er juist weer op dat een echte deal ver weg is.

Na de bekendmaking dat ook de organisatoren van de grote rondes met hun wedstrijden zullen deelnemen leek het slagingspercentage voor de ProTour flink gestegen. Weliswaar moest er nog verder overleg plaatsvinden, maar met 27 grote wedstrijden op de kalender en 19 ploegen die meedoen lijkt het een interessant wielerjaar te worden. Nu lijkt echter een echt akkoord over de inhoud van de ProTour nog ver weg.

De directeur van de ASO, de organisatie van de Tour de France, Patrice Clerc vertelde in de Franse krant Le Parisien: "Grote meningsverschillen bestaan nog tussen ons (ASO en UCI, red.), met name op het gebied van ethische en doping vraagstukken. Dit belet ons om tot een akkoord te komen over het concept van de ProTour. Natuurlijk zal de internationale kalender de UCI ProTour worden genoemd in 2005. Ik kan Verbruggen dat niet verbieden."

"Wij namen mee dat er bij teams en wedstrijdorganisaties legitieme zorgen waren en konden hun niet langer in onzekerheid laten. Er moest gewoon een kalender komen. Het is een provisionele oplossing voor 2005. De situatie zit niet meer vast, maar we zijn verre van klaar. Op 1 oktober zijn wij akkoord gegaan met deelname aan de ethische code. Twee maanden later staat die nog altijd niet op papier."

Razende trainer 2 maanden geschorst

Trainer Vahid Halilhodzic van de Franse club Paris St Germain is door de Franse voetbalbond voor twee maanden geschorst.

Hij werd bestraft omdat hij zich afgelopen maand tijdens de wedstrijd tegen Lyon heeft misdragen. Toen zijn speler Mario Yepes een rode kaart kreeg van arbiter Sars ging de coach door het lint. Halilhodzic stormde op de arbiter af duwde zijn neus tegen die van Sars en schold de man de huid vol. Sars moest worden ontzet door PSG-voorzitter Graille en speler Pauleta.

De assistent van Sars, Bruno Baronchelli, en speler Jerome Rothen misdroegen zich zodanig dat ook zij voor respectievelijk 1 maand en vier wedstrijden zijn geschorst.

WarDevil voor Next-Gen aangekondigd + trailer

De Britse developer Digi-Guys heeft op de officiële pagina van WarDevil een trailer neergezet van het spel. In het spel neem je de rol aan van een zogenaamde WarDevil in een post-apocalyptische wereld, die geregeerd wordt door de Chun Federation. Over het spel is verder nog geen informatie bekend, behalve dat het uitkomt eind 2005 en dat de titel op de volgende generatie consoles uitkomt.

De release van eind 2005 is opmerkelijk te noemen aangezien de PlayStation 3 en de Nintendo Revolution gepland staan voor een release in 2006 en dan alleen de Xbox 2 over blijft met de geruchten van een release in het kerstseizoen van 2005.

De trailer van het spel is op de internetpagina te vinden onder Teaser Trailer. De trailer bestaat uit Computer Generated cutscenes en Digi-Guys zegt dat de in-game graphics niet veel zullen verschillen van de graphics in de trailer.Kunstenaar eet vos bij wijze van protest

De heftige strijd in Groot-Brittannië, tussen voor- en tegenstanders van de vossenjacht, heeft nu geleid tot een wel heel aparte vorm van protest. De performance-artist Mark McGowan at bij wijze van protest 'tegen de collectieve gekte rond dit aanstaande verbod' een vos op, nadat deze was gedood, schoongemaakt en geroosterd.

De man gaf toe dat de vos op zich prima smaakte, maar dat de reacties uit z'n directe omgeving hem bijna deed overgeven: "Het smaakte een beetje als lamsvlees. Maar het meeste weerzinwekkende waren de kokhalsgeluiden die ander mensen produccerden die bij mij in de kamer zaten toen ik het op at."

Hij benadrukte de waanzin rond alle protesten, waarin ook geweld niet werd geschuwd: "Eén miljoen mensen protesteert tegen het verbod, terwijl één miljoen mensen aan de andere kant vóór een verbod protesteert. Tegelijkertijd woon ik in een omgeving waarin niemand zich ook maar iets schijnt te interesseren voor wat er werkelijk om hen heen gebeurt. Ik bedoel, iedereen valt nu over zo'n pluizig diertje, maar niemand geeft meer om een ander, als het er echt op aan komt."

McGowan heeft inmiddels het plan opgevat om deze 'stunt' over twee weken, op 15 december in de Londen Docklands, nogmaals te herhalen.

McGowan kwam vorig jaar ook al uitgebreid in het nieuws toen hij, uit protest tegen de hoge collegegelden, met z'n neus een pinda over een afstand van 11 kilometer door de straten van Londen voortduwde, tot aan de voordeur van van premier Tony Blair, op 10 Downing Street.

Feyenoord haalt Bulgaars talent

Feyenoord heeft de 18-jarige Bulgaar Ivan Bandalovski aangetrokken. Bandalovski komt over van FC Lovec, waar hij dit seizoen als rechtsback speelde. Bandalovski is tevens aanvoerder van het nationale elftal van Bulgarije onder de 19 jaar.

De Rotterdamse club heeft hem een contract van 1,5 jaar gegeven, met de optie tot verlenging. Donderdag werd de Bulgaar medisch goedgekeurd. Het talent zal vanaf de eerste training van het nieuwe jaar mee trainen met de A-selectie van Feyenoord.

Gasunie waarschuwt voor gestolen gasflesjes

Saint_One had ons via de nieuws-submit te melden:

De Gasunie heeft een waarschuwing uitgegeven voor mogelijk ondeskundig gebruik van een aantal gasflesjes, die vorige week werden gestolen van bij een inbraak in het plaatsje Eext. De gasflesjes zijn afgevuld tot een druk van 150 bar. "Als een leek aan de afsluiter gaat sleutelen, loopt hij grote risico's op een ontploffing", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

De gasflesjes die vorige week werden gestolen, zaten in drie koffertjes die elk vier kleine gasflesjes bevatten. Eén van de koffertjes is inmiddels teruggevonden, toen vissers deze zagen het drijven in het water van het Peizerdiep. Duikers hebben ter plaatse nog gezocht of op de andere twee koffers er ook nog lagen, maar deze zoektocht leverde niets op.

De Gasunie hoopt dat de gasflesjes als gevolg van de media-aandacht bij de politie of het bedrijf zelf worden ingeleverd.

Alabama handhaaft rassenscheiding na referendum

Users Joost-mag-het-weten en vanvugh hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De inwoners van de Amerikaanse staat Alabama hebben, naar het zich laat aanzien, uitgesproken vóór handhaving van bepalingen over rassenscheiding, onder meer van toepassing op het onderwijs, in de Grondwet. Dat is de uitslag van een op 2 november gehouden referendum. Over de definitieve uitslag kon nog geen uitsluitsel worden gegeven; het verschil van voor- en tegenstemmers was namelijk zo klein, dat de wet voorschrijft dat er een hertelling van stemmen moet worden uitgevoerd.

Op dit moment bevat de Grondwet van Alabama nog steeds enkele bepalingen die aparte scholen 'voor blanke en gekleurde kinderen' voorschrijft en die stelt dat in Alabama geen vanzelfsprekend recht op onderwijs bestaat. Die bepaling moest voorkomen dat zwarten via federale rechters toegang tot beter, blank onderwijs zouden afdwingen. In het referendum, dat tegelijkertijd met de presidentverkiezing werd gehouden, werd voorgesteld deze bepalingen te verwijderen.

Op zich waren deze bepalingen -ondanks hun aanwezigheid- al lang door federale rechters buitenspel gezet, maar de uitsluiting per referendum, bedoeld als symbolische daad, dreigt uit te lopen op een democratisch drama. De tegenstemmers van de voorgestelde wijziging liggen op dit moment namelijk 1850 stemmen, oftewel 0,13 procent, vóór, op totaal 1,35 miljoen uitgebrachte stemmen. Daarbij verwacht niemand in Alabama dat een hertelling de verhoudingen zal ombuigen.

Ondanks de oorspronkelijk symbolische betekenis van het referendum, voerde de Christian Coalition een felle campagne voor handhaving van deze racistische bepalingen. Daarbij gebruikten zij het aloude conservatieve argument, dreigen met een belastingverhoging, als belangrijkste reden. Volgens hen zou een algemeen recht op onderwijs leiden tot een belastingverhoging om de slechte kwaliteit van het openbaar onderwijs op te krikken. Voorstanders van de wijzigingen wijzen er op dat het dreigement van inmenging door Washington en belastingenverhoging nergens anders toe dienen dan ouderwetse rookgordijnen op te werpen voor racisme en om de arme onderklasse, blank en zwart, dom te houden.

Waarnemers zijn bang dat, indien deze uitslag inderdaad als definitief wordt bevestigd, oude raciale wonden worden heropend, in de staat die in de jaren zestig ook al het middelpunt van het wereldnieuws was, vanwege de gewelddadige strijd voor gelijke rechten voor de zwarte bevolking van Alabama.

Adriaanse: Ongelooflijk, prachtig gewoon

De succestrainer van AZ, Co Adriaanse, sprak na de 1-0 overwinning op Glasgow Rangers van een droom die uitgekomen was. "Ongelooflijk, prachtig gewoon", jubelde hij.

"Na de loting dachten we dat Auxerre en de Rangers eerste en tweede in onze poule zouden worden en wij misschien derde. Nu staan we bovenaan en zijn we al geplaatst. Die eerste plaats wil ik graag vasthouden. Dat is gunstig voor de loting."

De trainer was niet helemaal tevreden over het spel van zijn ploeg. "In de eerste helft speelden we bij vlagen heel goed. Het doelpunt van Landzaat was ook schitterend uitgespeeld, het leek wel zaalvoetbal. Na de rust zijn we door onszelf in de problemen gekomen. We waren te onrustig aan de bal. Toch hebben we weinig weggegeven. Al met al vind ik dat we de betere ploeg waren."

Keen naar top-12 toernooi

Trinko Keen heeft zich geplaatst voor het Europese Top-12-toernooi van februari in het Franse Rennes.

Door goede resultaten steeg hij de afgelopen maanden in de ITTF Pro Tour van de 34ste naar de 21ste plaats op de wereldranglijst voor tafeltennissers en heeft nog slechts acht Europeanen voor zich.

Bij de vrouwen mag Li Jiao op basis van haar ranking ook meedoen. De ITTF heeft haar echter een half jaar geschorst omdat zij in oktober vanwege clubverplichtingen afzegde voor de halve finale van de Deense Open.

Website en demo Sentinel

Sentinel Descendants in Time is een adventure over Beni, een jonge avonturier. Zijn zus wordt ontvoerd en om haar los te kopen moet hij een waardevol voorwerp uit een gevaarlijke tombe halen. Deze tombes zijn de enige overblijfselen van een lang geleden verdwenen beschaving: de Tastanen. Volgens overleveringen bevinden zich in de tombes schatten, volgens anderen gaat het om technologische en wetenschappelijke kennis. Zeker is, dat de tombes bewaakt worden door geavanceerde holografische wezens, de sentinels.

De officiële website van het spel is nu online. Je vindt er meer info over het spel en enkele screenshots.
Worthplaying host een 182 MB grote demo van het spel.

Noodbel in Nederlandse treinen

geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

De ANWB heeft bij de Nederlandse Spoorwegen het idee geopperd om in elke treincoupé een bel hangen waarmee reizigers in nood de conducteur kunnen waarschuwen. Door deze bel zouden de reizigers zich veiliger moeten voelen in de trein.

Wanneer op de bel gedrukt wordt, kan de conducteur gelijk zien waar iemand om hulp verlegen zit. Op deze manier kan hij snel ter plekke zijn. De belangenclub wees de NS op het idee nadat zij door een van haar leden was getipt. Ook de NS ziet het idee wel zitten en gaat er serieus naar kijken. Zo moet het bedrijf onderzoeken of het technisch wel haalbaar is.

Gevangenen geen gewelddadige games meer

In de maximum beveiligde gevangenis Jefferson City Correctional Center zullen de gevangenen geen gewelddadige games meer kunnen spelen. Hoofdopzichter Dave Dormire vertelde aan de krant The Kansas City Star dat hij dacht dat de games die de gevangenen speelden uit cartoonachtig geweld bestonden totdat gevangenen tijdens recreatietijd gezellig Hitman Contracts zaten te spelen. Naast Hitman zijn 35 van de 80 games die de gevangenen konden spelen in beslag genomen door de directie. De overgebleven games zijn onder andere sciencefiction- en sportgames.

Volgens Jacqueline Helfgott, professor aan de Universiteit van Seatle, is het niet verstandig om gevangenen gewelddadige games te laten spelen omdat deze mensen vaak al vast zitten in maximum beveiligde inrichtingen voor geweldsdelicten. "Deze gamers kan je niet vergelijken met de nerds die thuis achter hun tv zitten" aldus Jaqueline Helfgott.

Eiffeltoren vanaf komende week met ijsbaan

Groot is ie niet, maar de bedoeling is wel dat er geschaatst gaat worden. Op de Eiffeltoren in Parijs om precies te zijn. Volgens Isabelle Esnous van SNTE, de beheerder van de toren, zullen zo'n 80 mensen tegelijk kunnen schaatsen op de ijsvloer van 200 vierkante meter grootte in het hart van de toren.

De ijsbaan wordt aangelegd op het eerste platform van de toren op een hoogte van 57 meter boven de begane grond. Gevaar is er niet bij volgens Esnous, de baan ligt midden op het platform, als er gevallen wordt is dat op het ijs.

Het is overigens niet de eerste keer dat er een ijsbaan ligt. In 1969 werd er voor het eerst een klein baantje geopend. De baan zal toegangkelijk zijn van 10 december tot en met 23 januari tussen 9.30 en 23 uur.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #899
special
VrijMiBabes #151 (not very sfw!)
preview
Exoprimal
special
Random Pics van de Dag #898
special
Random Pics van de Dag #897
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
©FOK.nl e.a.