Bedrijf de Mol doet aangifte

Olga (Nuongirl)
Talpa, het investeringsbedrijf van John de Mol, heeft donderdag aangifte bij het OM in Den Haag gedaan wegens valsheid in geschrifte en poging tot oplichting. Talpa zegt dat er in de sportwereld mensen zijn die zich voordoen als vertegenwoordigers van het bedrijf.

Het zou hierbij gaan om de voetbalclubs Atletico Madrid, Leeds United en Lazio Roma. Ook de American footballclub Amsterdam Admirals heeft via de overkoepelende organisatie NFL Europe in Londen een fax gekregen van mensen die doen alsof zij Talpa vertegenwoordigen. Ze bedienen zich hierbij van Nederlandse en Spaanse namen, een faxnummer in Laren, en een postbusnummer in Gouda.

Vlgens Talpa, een van de meedingers naar de uitzendrechten van de eredivisie, zijn er naar bekend, geen nederlandse voetbalcubs benaderd. "Dat is bij ons niet bekend", aldus een woordvoerder vrijdag. "We hebben ook alleen aangifte gedaan over de clubs die op papier zeker zijn benaderd. We hebben ook wat gehoord van Borussia Dortmund, maar daar hebben we geen schriftelijke gegevens over", aldus de woordvoerder van Talpa.

Talpa kwam op het spoor van de 'oplichters' nadat in oktober in diverse media melding werd gemaakt van de interesse in een overname van Aletico Madrid. Talpa bleek daar echter geen belangstelling voor te hebben. Daarna werd er duidelijk dat er ook andere clubs benaderd waren. "Het is heel vervelend dat mensen met de goede naam van het bedrijf ervan doorgaan. We willen daarom graag dat dit stopt", aldus de zegsman.

Aan de hoofdofficier Opsporing en Vervolging van het Functioneel Parket is inmiddels gevraagd een opsporingsonderzoek in te stellen.