'Jones gebruikte doping '

Olga (Nuongirl)
Victor Conte, directeur van het voedingsmiddelenbedrijf BALCO Laboratoriums, heeft in een interview gezegd dat atlete Marion Jones doping gebruikt heeft voor de Olympische Spelen van 2000 in het Australische Sidney.

De Amerikaanse veroverde in Sydney vijf medailles, drie keer goud en tweemaal brons. Volgens Conte heeft hij Jones diverse verboden middelen geleverd en haar instructies gegeven hoe ze de producten moest gebruiken. Hij zou ook hebben gezien hoe ze zichzelf injecteerde. "Ze gaf zichzelf een injectie toen ze naast me zat", zegt Conte. Op de vraag of Jones een gebruikster van dope is, antwoordde Conte: zonder twijfel.

Balco staat centraal in het grote Amerikaans dopingschandaal in atletiek en honkbal. Het lab bracht het desingdrug THG op de markt. Conte gaf al eerder toe aan diverse atleten verboden producten te hebben geleverd. Hij zegt Jones van augustus 2000 tot en met september 2001 onder meer van EPO, groeihormonen, insuline en 'het schone', het designdrug van THG, te hebben voorzien.

Al lange tijd worden de namen van Jones en haar partner Tim Montgomery genoemd in het schandaal rond Balco. Jones heeft altijd ontkend iets te hebben gebruikt en ze is ook nooit positief getest. "Ik heb nooit iets geaccepteerd of iets genomen en niemand heeft mij ooit verboden middelen aangeboden", zei ze afgelopen mei. De affaire had echter wel invloed op haar deelname aan de Spelen in Athene. Ze wist zich als titelverdedigster op de 100 meter niet te kwalificeren. Ze plaatste zich wel voor hhet verspringen en kwam uit op de estafette 4x100 meter, maar wist op beide disciplines geen medaille te pakken.

In een reactie op de uitspraken van Conte hield Jones' advocaat Rich Nichols vast aan eerdere uitlatingen van de atlete. "De verklaringen van Conte zijn voortdurend tegenstrijdig, maar Marion Jones heeft altijd vastgehouden aan haar verklaring, ze heeft nooit, maar dan ook nooit verboden middelen gebruikt."

De verwachting is dat de zaak rond BALCO in maart 2005 voor de rechter zal komen. Volgens het onderzoek van het Amerikaanse dopingbureau USADA hebben inmiddels tien atleten een straf gekregen wegens het gebruik van THG of modafinil. Het USADA is van mening dat deze beide middelen komen van BALCO.