Hogere straffen voor moord op Maja Bradaric

michiel_merk, neegij en Royer hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsVoor het gerechtshof in Arnhem zijn vandaag hogere straffen uitgesproken tegen twee van de drie verdachten van de moord op Maja Bradaric. Goran M. (19) werd veroordeeld tot tien jaar cel en tbs. De twee jaar jongere Goran P. moet vijf jaar de cel in. Het hoger beroep tegen de derde verdachte, Ferdi ÷., dient begin volgend jaar.

De straffen zijn hoger dan die eerder door de rechtbank werden uitgesproken. De rechtbank veroordeelde Goran M., die de 16-jarige Maja met een touw wurgde, eerder tot acht jaar cel en tbs. De straf voor Goran P. was in eerste instantie drie jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had zowel voor de rechtbank als het gerechtshof respectievelijk twaalf jaar cel en zes jaar cel geŽist.

Terbeschikkingstelling
Terbeschikkingstelling (tbs) duurt zolang de rechter dat nodig acht. De periode kan steeds met twee jaar worden verlengd. Minimaal eens per twee jaar moet de voortgang van de veroordeelde door de behandelend psychiater worden toegelicht. Een officier van justitie vertegenwoordigt het belang van de slachtoffers en de maatschappij. De langstzittende tbs'er in Nederland zit sinds 1960 in een tbs-kliniek.