Kunstenaar eet vos bij wijze van protest

De heftige strijd in Groot-BrittanniŽ, tussen voor- en tegenstanders van de vossenjacht, heeft nu geleid tot een wel heel aparte vorm van protest. De performance-artist Mark McGowan at bij wijze van protest 'tegen de collectieve gekte rond dit aanstaande verbod' een vos op, nadat deze was gedood, schoongemaakt en geroosterd.

De man gaf toe dat de vos op zich prima smaakte, maar dat de reacties uit z'n directe omgeving hem bijna deed overgeven: "Het smaakte een beetje als lamsvlees. Maar het meeste weerzinwekkende waren de kokhalsgeluiden die ander mensen produccerden die bij mij in de kamer zaten toen ik het op at."

Hij benadrukte de waanzin rond alle protesten, waarin ook geweld niet werd geschuwd: "Eťn miljoen mensen protesteert tegen het verbod, terwijl ťťn miljoen mensen aan de andere kant vůůr een verbod protesteert. Tegelijkertijd woon ik in een omgeving waarin niemand zich ook maar iets schijnt te interesseren voor wat er werkelijk om hen heen gebeurt. Ik bedoel, iedereen valt nu over zo'n pluizig diertje, maar niemand geeft meer om een ander, als het er echt op aan komt."

McGowan heeft inmiddels het plan opgevat om deze 'stunt' over twee weken, op 15 december in de Londen Docklands, nogmaals te herhalen.

McGowan kwam vorig jaar ook al uitgebreid in het nieuws toen hij, uit protest tegen de hoge collegegelden, met z'n neus een pinda over een afstand van 11 kilometer door de straten van Londen voortduwde, tot aan de voordeur van van premier Tony Blair, op 10 Downing Street.