Onenigheid over ProTour duurt voort

Maurice (mbn)
Dinsdag werd aangekondigd dat de grote ronden mee zullen doen aan de ProTour. Nu lijkt het er juist weer op dat een echte deal ver weg is.

Na de bekendmaking dat ook de organisatoren van de grote rondes met hun wedstrijden zullen deelnemen leek het slagingspercentage voor de ProTour flink gestegen. Weliswaar moest er nog verder overleg plaatsvinden, maar met 27 grote wedstrijden op de kalender en 19 ploegen die meedoen lijkt het een interessant wielerjaar te worden. Nu lijkt echter een echt akkoord over de inhoud van de ProTour nog ver weg.

De directeur van de ASO, de organisatie van de Tour de France, Patrice Clerc vertelde in de Franse krant Le Parisien: "Grote meningsverschillen bestaan nog tussen ons (ASO en UCI, red.), met name op het gebied van ethische en doping vraagstukken. Dit belet ons om tot een akkoord te komen over het concept van de ProTour. Natuurlijk zal de internationale kalender de UCI ProTour worden genoemd in 2005. Ik kan Verbruggen dat niet verbieden."

"Wij namen mee dat er bij teams en wedstrijdorganisaties legitieme zorgen waren en konden hun niet langer in onzekerheid laten. Er moest gewoon een kalender komen. Het is een provisionele oplossing voor 2005. De situatie zit niet meer vast, maar we zijn verre van klaar. Op 1 oktober zijn wij akkoord gegaan met deelname aan de ethische code. Twee maanden later staat die nog altijd niet op papier."