Huygens-sonde klaar voor landing op Titan

Icoon Wetenschappelijk nieuws De Europese Huygens-sonde is helemaal klaar voor zijn landing op Titan, één van de manen van Saturnus. De sonde heeft de laatste systeemcontroles doorlopen, en zal zoals gepland op 14 januari volgend jaar de mysterieuze maan bereiken. De Huygens is de eerste sonde ooit die alleen door de ESA is gebouwd. Het ruimtevaartuig heeft de afgelopen zeven jaar vastgezeten aan de Cassini-sonde van de NASA, die afgelopen juli bij Saturnus aankwam.

Eenmaal aangekomen bij Titan zal Huygens metingen gaan verrichten aan de atmosfeer van Titan, omdat die erg op een koude versie van de oeratmosfeer van de aarde lijkt. Ook zal de sonde, vernoemd naar de Nederlandse astronoom en ontdekker van Titan Christiaan Huygens, een poging doen om op de maan te landen. Als dit lukt is het meteen de verste landing ooit.

Huygens zal op eerste kerstdag loskoppelen van Cassini. Als de sonde Titan dan na twintig dagen bereikt, moeten een drietal parachutes en de wrijving op het hitteschild ervoor zorgen dat er tweeëneenhalf uur de tijd is om de atmosfeer uitvoerig te bestuderen.

De ESA hoopt dat de sonde het tot aan de oppervlakte blijft doen, maar dat is allerminst zeker. Er is namelijk nog bijna niets bekend over de oppervlakte van Titan.

Titan
Titan is de enige maan in ons zonnestelsel met een echte atmosfeer