FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 mei 2004

Flinke winstpremies op Euro 2004

De UEFA heeft de premies bekend gemaakt die op Euro 2004 te verdienen zijn. De Europees kampioen zal maximaal met 18 miljoen euro naar huis gaan.

Alle deelnemers zijn al verzekerd van een startpremie van 4,9 miljoen euro. Een overwinning in de groepsronde is goed voor zo'n 653.360 euro. Een gelijkspel levert ongeveer 326.687 euro op. Later in het toernooi zijn er geen wedstrijdpremies meer, dan geldt enkel het resultaat.

Komt een land de groepsfase door dan kan de penningmeester rekenen op twee miljoen euro extra. Een halve finale plaats levert 2,6 miljoen euro op en de verliezend finalist pakt toch nog eens 3,9 miljoen euro mee. De Europees Kampioen zal tenslotte met een premie van 6,9 miljoen het rijkst naar huis vertrekken.

Het uit te keren bedrag aan premies ligt liefst 56% hoger dan dat van Euro 2000. Het wordt betaald uit de inkomsten uit tv-gelden. Daar worden ook nog gelden voor niet-deelnemende landen uitgehaald (stimulering) en organisatiekosten voor de UEFA, dat eens in de vier jaar geld genereren kan.

Volleyballers beginnen goed

De Nederlandse volleyballers zijn het olympisch kwalificatie toernooi in Madrid goed gestart. Kameroen werd met 3-0 verslagen (25-21 27-25 25-18).

Nederland wordt algemeen als favoriet beschouwd voor het te vergeven ticket voor de Spelen van Athene. In de eerste wedstrijd in de groep van vier landen bood Kameroen beter partij dan verwacht, maar Nederland kwam niet in problemen. Aanvaller Richard Schuil
kon rust houden in verband met zijn rugblessure, hij kwam niet in actie. Nederland zal ook nog uitkomen tegen Cuba (morgen) en Spanje (zondag).

Cuba won vandaag met 3-1 van gastland Spanje en lijkt de grootste concurrent van Oranje.

Uitslagen oefeninterlands (28/05/04)

Vanavond werd geoefend door twee EK deelnemers. Frankrijk en Zweden wonnen beiden.

Frankrijk won regelmatig met 4-0 van Malta. Tot vlak voor rust bleeft het 0-0, toen sloeg Sylvain Wiltord toe. Na rust brachten wederom Wiltord, Louis Saha en Steve Marlet de score naar aanvaardbare hoogte. De Fransen blijven ongeslagen, bovendien kregen ze al lang geen doelpunt meer tegen.

Finland ontving Zweden. In de 'Nederland-Duitsland' van Scandinavie opende Jari Litmanen al in de vijfde minuut de score vanaf de penaltystip. Patrick Andersson maakte op het halve uur gelijk. Marcus Allback bracht vlak voor rust de Zweden zelfs op voorsprong. in de tweede helft maakte Allback ook de 1-3, daar bleef het bij.

FNV: "Poldermodel knock-out"

Icoon Algemeen nieuws Het kabinet heeft vandaag besloten om CAO-afspraken die de loonkosten opjagen niet meer als algemeen verbindend te verklaren. Concreet houdt dit in dat gemaakte afspraken tussen werkgeversorganisaties en vakbonden niet meer aan een complete bedrijfstak kunnen worden opgegelegd. De vakbonden zijn totaal niet te spreken over het besluit.

De bonden vrezen dat door het besluit verhoudingen tussen werkgevers en werknemers ernstig in het geding komen. "Dit is een absolute provocatie en een poging tot escalatie van het conflict. Men haalt het grootste kanon van stal. Dit is een echte breuk in de arbeidsverhoudingen. Het poldermodel is knock-out geslagen", zo spreekt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal. Ook CNV-voorzitter Doekle Terpstra zegt het besluit zeer te betreuren. Terpstra: "Het kabinet steekt de fik in de Nederlandse arbeidsverhoudingen. Dit is een complete absurditeit en een klap in het gezicht van de vakbonden en de werkgevers."

Het besluit is een direct gevolg van het mislukken van het voorjaarsoverleg. Vice-premier Zalm zei na afloop van de ministerraad dat het kabinet niet van plan is mee te werken aan loonstijgingen. Een verbod op loonstijgingen zou volgens hem te ingrijpend geweest zijn. "Dit is wat je van ons kan verwachten", aldus Zalm.


De Waal, Zalm en VNO-voorzitter Schraven


De mededeling van Zalm is een direct gevolg op de bekendmaking van de vakbonden dat ze zich niet langer gebonden voelen aan het najaarsakkoord. Om de Nederlandse economie uit het slop te halen was daarin afgesproken de lonen dit jaar en in 2005 te bevriezen.

Het kabinet gaat nu broeden op plannen om algemeen verbindend verklaarde cao's anders in te vullen. Zo wil het wel de afspraken over scholing en kinderopvang voor de hele branch in stand houden. Juristen van het ministerie van Sociale Zaken zijn bezig om uit te zoeken wat tot loon behoort en wat niet. Overigens valt negen procent van het aantal Nederlandse werknemers onder verbindend verklaarde CAO's.

Steels kan terug winnen

De Belg Tom Steels heeft de tweede rit van de ronde van Luxemburg gewonnen. Het was zijn eerste zege, na een lange periode van afwezigheid.

"Verrassend snel!" vindt Tom Steels, "Het bewijst dat ik er goed aan gedaan heb door lang genoeg weg te blijven uit competitie en me terdege op training voor te bereiden. Na de Ronde van Picardië heeft de snelle Ronde van België me deugd gedaan om mijn oude niveau terug te vinden."

Tom Steels versloeg in de tweede rit Kurt-Asle Arvesen en Aurélien Clerc in een massasprint. De leiderstrui van de BankGiroLoterij renner Lars Bak werd vandaag niet bedreigd.

top tien tweede rit
1 Tom Steels (Bel) Landbouwkrediet-Colnago 4.30.32
2 Kurt-Asle Arvesen (Noo) Team CSC
3 Aurélien Clerc (Zwi) Quick.Step-Davitamon
4 Jans Koerts (Ned) Chocolade Jacques-Wincor Nixdorf
5 Bert Hiemstra (Ned) Chocolade Jacques-Wincor Nixdorf
6 Fabio Baldato (Ita) Alessio-Bianchi
7 Geoffroy Lequatre (Fra) Crédit Agricole
8 Roger Hammond (GBr) MrBookmaker.com-Palmans
9 Oscar Freire Gomez (Spa) Rabobank
10 Francesco Chicchi (Ita) Fassa Bortolo

top vijf algemeen klassement
1 Lars Ytting Bak (Den) BankGiroLoterij 8.56.25
2 Aurélien Clerc (Zwi) Quick.Step-Davitamon 0.36
3 Francesco Chicchi (Ita) Fassa Bortolo 0.38
4 Kurt-Asle Arvesen (Noo) Team CSC
5 Stefan Adamsson (Zwe) Team Barloworld-Androni Giocattoli 0.40

[update] Aanhouding in zaak onthoofde kinderen

Anoniempje18, dollyking en yohan.nl hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws In de Amerikaanse stad Baltimore heeft een moeder een schokkende ontdekking gedaan. Toen ze donderdag thuiskwam in haar appartement, trof ze haar drie kinderen onthoofd aan. Het gaat om twee meisjes van negen jaar oud en een jongen van tien. Omtrent het motief tast de politie volledig in het duister.

Voor de eerste agent ter plaatse was het tafereel dermate schokkend, dat hij om versterking vroeg: hij kon het niet aanzien. Op aanwijzen van de moeder werd later op de dag een man ondervraagd. Het is niet bekend wat de relatie tussen de man en de kinderen is.

De kinderen werden opgevoed door één van de drie of vier Spaanse families die tussen een hechte joods-orthodoxe gemeenschap in Baltimore wonen. "Het waren heel lieve, beleefde kinderen", aldus een buurman. "Het is een schok voor iedereen. Het is hier een zeer rustige en vreedzame gemeenschap."

Update 22:19
De politie in Baltimore heeft twee jongens gearresteerd die van de gruweldaden verdacht worden. Volgens de politie gaat het om twee neven van 17 en 22 jaar. Ze zijn net als hun slachtoffers van Mexicaanse komaf.

De twee zouden een woning zijn binnengedrongen waar de drie kinderen net verbleven. Een jongen van 10 jaar sneden ze het hoofd af. Bij zijn zusje en nichtje van 9 jaar sneden ze een flink deel van hun keel door.

Het wapen waarmee de drievoudige moord is gepleegd werd in de tuin teruggevonden.

Uitslagen nacompetitie (28/05/04)

Vanavond werd de vierde ronde van de nacompetitie gespeeld. Hieronder vind je de uitslagen en de tussenstanden. FC Volendam is dankzij de nieuwe nederlaag vanavond officieus gedegradeerd uit de Holland Casino Eredivisie.

Vitesse - Helmond Sport (1-0)Fc Volendam - Excelsior (1-2)
15' Knol 1-0 (pen)5' El Hamdaoui 0-1
40' Tuyp 1-1
76' Gommans 1-2
Sparta - VVV-Venlo (1-1)De Graafschap - Heracles Almelo (2-0)
9' Koevermans 1-05' Valeev 1-0
90'+3 Van Bergen 1-178' Mihci 2-0

De stand in Poule A De stand in Poule B
1 Vitesse 4 3 1 0 10 11-31 Heracles Almelo 4 3 0 1 9 7-2
2 Sparta 4 1 2 1 5 6-62 Excelsior 4 2 1 1 7 4-3
3 VVV-Venlo 4 1 1 2 4 7-83 De Graafschap 4 2 1 1 7 3-2
4 Helmond Sport - 4 0 2 2 2 4-114 FC Volendam -- 4 0 0 4 0 2-9

Maandag 31 mei:Maandag 31 mei:
VVV-Venlo - VitesseHeracles Almelo - Excelsior
Sparta - Helmond SportDe Graafschap - Fc Volendam

Laatste speelrondeDonderdag 3 juni:
Vitesse - SpartaExcelsior - De Graafschap
Helmond Sport - VVV-VenloFc Volendam - Heracles Almelo

CD: Avril Lavigne - Under My Skin

In 2002 verscheen Avril's eerste album 'Let Go'. Het leek wel of je van Avril moest houden of haar vreselijk moest vinden. Ze zou nep zijn, eigenlijk van hele andere muziek houden en zich een ander imago aan hebben laten meten. Haar fans trokken zich daar niets van aan en kochten massaal haar album.

Twee jaar later is de opvolger van 'Let Go' eindelijk klaar en ligt inmiddels in de winkels, klaar om het succes van het vorige album te evenaren. FOK! luistert naar Avril Lavignes nieuwe album 'Under My Skin'.


Hoogste brug ter wereld gereed

Icoon Buitenlands nieuws In het Franse plaatsje Millau hebben Franse ingenieurs een knap staaltje bouwkunst afgeleverd. Daar hebben ze vandaag de overspanning van de hoogste brug ter wereld gereed gemaakt. Hiermee heeft de brug, die de vallei van de rivier de Tarn overspant, een hoogte van 343 meter en een lengte van 2460 meter bereikt. Automobilisten rijden 270 meter boven de grond. Kostenplaatje: 310 miljoen euro.

In een later stadium zal het project worden gekroond door middel van zeven gigantische masten voor de bevestiging van diverse kabels van het wegdek. Enkele pilaren van de brug zijn 245 meter lang, de langste ter wereld.

Aan de brug is ruim drie jaar gewerkt. Automobilisten, die de kortste route naar het Middellandse Zeegebied willen afleggen vanaf Parijs, zullen over deze brug rijden. De brug, gelegen op de route tussen Clermont-Ferrand en Beziers zal op 17 december worden geopend voor het verkeer. Automobilisten moeten 4,60 euro gaan betalen voor het gebruik ervan en in de zomermaanden 6,50 euro. Voor vrachtwagens bedraagt de tol 19 euro.


Impressie van de brug

[update] TBS'er Mohammed B. al weken verdwenen

Tweevoudig moordenaar Mohammed B. blijkt eerder deze maand te zijn ontsnapt uit tbs-kliniek Flevo Future in Utrecht, dezelfde kliniek waar ook de ontvoerder van de 13-jarige scholiere Wei Wei Hu uit Eibergen behoorde te verblijven. B. stak op 15-jarige leeftijd een 50-jarige vrouw in Amsterdam dood en vermoordde op 6 november 1993 tabakswinkelier André Hartman tijdens een overval in diens winkel in Amsterdam-Oost. Voor dat laatste werd de toen 17-jarige Mohammed veroordeeld tot 6 jaar cel en tbs.

B. wist weg te komen uit een sociale werkplaats waar hij in het kader van zijn behandeling was geplaatst. De weduwe van Hartman hoorde afgelopen maandag dat B. was ontsnapt. Op radio 2 zei An Hartman vanochtend dat ze daarna Peter R. De Vries heeft geïnformeerd, die op zijn beurt weer de pers inschakelde. Toen de Telegraaf maandag bij de Amsterdamse politie informeerde naar het spoorloos verdwijnen van Mohammed B. werd glashard ontkend dat de moordenaar voortvluchtig was. ''Zijn straf zit er allang op'', beweerde een politiewoordvoerder. Later verklaarde Elly Florax, hoofd voorlichting van de Amsterdamse politie, dat er een vergissing is gemaakt: ''Dit is een heel vervelend misverstand. B. is inderdaad voortvluchtig en we zetten alles op alles om hem weer op te pakken''.

An Hartman zei op Radio 2 te betwijfelen of de politie wel actief op zoek is naar B. Toen ze zelf van de week naar het bureau ging zei de politie dat er zoveel mensen op de telex stonden die gezocht worden, en dat men niet weet waar men moet zoeken.

Merkwaardig genoeg werd Hartman eerder deze maand benaderd door een Turkse man die verklaarde dat B. de benen wilde nemen. Maar omdat Hartman eerder al eens dacht dat B. bij haar in de zaak stond (hetgeen niet zo was) en daardoor voor veel commotie zorgde, informeerde ze de politie niet hierover.

B. werd indertijd door psychiaters als een ''wandelende tijdbom'' omschreven. Hij vermoordde sigarenhandelaar Hartman terwijl hij op weekendverlof was van zijn straf voor het doodsteken van de Amsterdamse vrouw.

An Hartman zei op Radio 2 de gebeurtenissen schandalig te vinden. ''Hij kan zomaar weer bij mij in de zaak staan. Ik wou dat Donner eens zoiets overkwam, misschien dat hij dan wel maatregelen neemt''.

Update 21:57
Mohammed B. is vanavond opgepakt door de Amsterdamse politie. In de loop van de dag zette men een rechercheteam op de zaak en deed bij verscheidene woningen in de hoofdstad een inval.

In een woning in Amsterdam-Noord was het raak en werd B. aangetroffen.

[update] Ministerie betaalde losgeld voor Erkel

scrumple, neoMagic en yohan.nl hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken heeft losgeld betaald voor de vrijlating van Arjan Erkel. Volgens de Franse krant Le Monde gaat het om 750.000 euro die het ministerie als voorschot had verleend aan Artsen zonder Grenzen, de organisatie waar Erkel in Dagestan voor werkte.

Aangezien de organisatie slechts een kwart van het vereiste bedrag van één miljoen euro aan de ontvoerders kon betalen, sprong het ministerie bij. Buitenlandse Zaken eist nu het betaalde bedrag terug van Artsen zonder Grenzen, iets wat door de organisatie beloofd zou zijn. Artsen zonder Grenzen wil het bedrag echter pas terugbetalen, als er meer duidelijkheid wordt verschaft over de afspraak die met de ontvoerders gemaakt is, onder meer over aan wie het losgeld is betaald, hoe en onder welke omstandigheden. Het ministerie wil deze duidelijkheid niet geven, en dreigt het geld via de Europese Commissie in te vorderen.

Aangezien het betalen van losgeld niet binnen het beleid van Buitenlandse zaken ligt, is de afspraak opmerkelijk te noemen. Het ministerie heeft tot dusver altijd ontkend dat er geld is betaald, maar experts in de Kaukasische ontvoeringsindustrie en Erkel zelf achtten dit onwaarschijnlijk.

Update 21.49 uur
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verklaard dat het een spoedige vrijlating en terugkeer van Arjan Erkel belangrijker vond dan het volgen van de juiste procedures. Voor Artsen zonder Grenzen het benodigde losgeld bij elkaar gesprokkeld zou hebben, zou de mogelijkheid om de arts vrij te krijgen weer verdwenen zijn. Daarom besloot het ministerie het bedrag voor te schieten.

De afspraak werd niet schriftelijk vastgelegd, maar volgens Buitenlandse Zaken is Artsen zonder Grenzen "een serieuze organisatie die op zijn woord kan worden geloofd." Het ministerie gaat er daarom nog steeds van uit dat de organisatie het bedrag zal terugbetalen.

DSM vervolgd voor dodelijk ongeluk

Melamine BV, een dochter van het Limburgse chemieconcern DSM, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd wegens de ontploffing die vorig jaar plaats had in een zoutoven in een melaminefabriek in Geleen. Bij de explosie kwamen drie medewerkers om het leven nadat ze in de gloeiend hete oven vielen.

Alleen het bedrijf zelf wordt vervolgd, individuele medewerkers zullen niet aangeklaagd worden. Uit onderzoek was eerder gebleken dat het ongeval te wijten was aan menselijke fouten. Inmiddels heeft DSM de veiligheidsmaatregelen en de naleving van de voorschriften aangescherpt.

De zaak moet nog dit jaar voor de rechter dienen. DSM wilde geen commentaar geven op de beslissing van justitie.

Indiase zwerfkoeien worden geveild

Rondzwervende koeien en buffels in de Indiase hoofdstad New Delhi zullen binnenkort geveild worden. De reden hiervoor is het hoge sterftecijfer in de opvangcentra waar de dieren verblijven nadat ze op straat gevangen zijn.

In New Delhi lopen ongeveer 36.000 koeien los rond. Ze zijn vaak eigendom van illegale zuivelbedrijven die de dieren op straat laten lopen, zodat ze goedkoop hun eigen kostje bij elkaar kunnen scharrelen. De koeien gaan waar ze willen en struinen rechtstreeks door parken of blokkeren het verkeer. Iets waar weinig tegen gedaan kan worden, aangezien koeien voor Hindoes heilig zijn.

Ook zullen koeientehuizen strenger gecontroleerd worden. De minister van New Delhi maakte duidelijk dat verwaarlozing van koeien op geen enkele manier getolereerd mag worden. New Delhi kent zes private koeientehuizen die door de staat financieel ondersteund worden.

Man pleegt zelfmoord na seks met kip

XanKriegor en een onbekende submitter hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Een 50-jarige man uit het Zambiaase dorpje Chongwe heeft zichzelf van het leven beroofd nadat zijn vrouw hem betrapt had terwijl hij seks had. Niet met een andere vrouw, maar met een kip.

De vrouw van de 'dierenliefhebber' ontdekte het gedrag van de man toen zij een vreemd geluid hoorde. De man probeerde zijn echtgenote hierop te vermoorden, maar ze wist te ontkomen. Uit angst dat het hele dorp hem zou uitlachen, pleegde de man zelfmoord. Ook de kip overleefde het seksavontuur niet; het dier werd afgemaakt.

Omkatdag

Zoals about:blank al meldt:
Quote:
Voor de vierde (!) keer wordt de Nationale Omkatdag georganiseerd, elk jaar op 1 juni wordt Internet overladen met de nieuwste trucs op het gebied van design en ontwerp.

Als FOK! zijnde kunnen we natuurlijk niet achterblijven, zeker niet omdat we al 2 jaar lang met een discutabele layout zitten ( ). Daarom kunnen wij met trots vermelden dat de FOK!weblog er per 1 juni geheel anders uit zal zien.

Cunego heer en meester

Damiano Cunego heeft vandaag in een enorm zware bergrit zijn vierde overwinning van de Giro d'Italia behaald. Hij verstevigt dan ook zijn leidersplaats in het algemeen klassement.

De twee snedigste aanvallen van de dag kwamen van de Italianen die voor deze Giro als topfavoriet werden beschouwd, Garzelli en Simoni. Op de Gavia ging Stefano Garzelli op avontuur en raapte onderweg een hoop ontsnapten op. Hij kon echter niet voorop blijven, en op de laatste beklimming naar Bormio moest hij al snel lossen.

Daar was het Simoni die aanviel. Cioni ging in de reactie, Cunego glipte slim mee om zijn ploegmaat Simoni te beschermen en ook Perez Cuapio en Sergey Honchar kwamen aansluiten. Het viertal haalde Simoni bij, en de kansen lagen weer open voor Cunego. Hij plaatste een krachtige demarrage en haalde zo zijn vierde ritzege van deze Giro binnen.

Door deze zege komt Cunego nog wat steviger in het roze te staan. Popovych verloor vandaag 41 seconden en moet zijn derde plaats afstaan aan Gilberto Simoni, waardoor Saeco twee plaatsen van het podium bezet. Als Cunego morgen de bergrit van Bormio naar Presolana goed doorkomt is zijn verrassende overwinning een feit.

top tien achttiende rit
1. Damiano Cunego (ITA, Saeco) 118 km in 3h56'31
2. Dario Cioni (ITA, Fassa Bortolo) op 5 sec.
3. Sergey Honchar (OEK, De Nardi) z.t
4. Gilberto Simoni (ITA, Saeco) op 9 sec.
5. Julio A. Perez Cuapio (MEX, Panaria - Margres) op 17 sec.
6. Eddy Mazzoleni (ITA, Saeco) op 35 sec.
7. Juan Manuel Garate (SPA, Lampre) z.t
8. Yaroslav Popovych (OEK, Landbouwkrediet - Colnago) op 41 sec.
9. Vladimir Belli (ITA, Lampre) z.t
10. Andrea Noe (ITA, Alessio - Bianchi) op 43 sec.

top tien algemeen klassement
1. Damiano Cunego (ITA, Saeco) in 80h40'26
2. Sergey Honchar (OEK, De Nardi) op 1'31
3. Gilberto Simoni (ITA, Saeco) op 3'07
4. Yaroslav Popovych (OEK, Landbouwkrediet - Colnago) op 3'23
5. Dario Cioni (ITA, Fassa Bortolo) op 4'44
6. Vladimir Belli (ITA, Lampre) op 5'21
7. Bradley Mc Gee (AUS, FDJeux.com) op 5'24
8. Stefano Garzelli (ITA, Vini Caldirola - Nobili) op 6'45
9. Juan Manuel Garate (SPA, Lampre) op 6'56
10. Andrea Noe (ITA, Alessio - Bianchi) op 6'58

Mannen

FA Yvonne had een creatieve bui en schreef de volgende column:

Kijk, iedereen op FOK! kent natuurlijk mijn PMS fase, waarin alle mannen klootzakken zijn en dood moeten, of dood zijn en klootzakken moeten.
Niets mis mee, zwelgen in deze fase is aan vrouwen voorbehouden en we maken er flink misbruik van.


Natuurlijk moeten ze niet echt dood, een klein beetje maar, en het is maar tijdelijk....

Fisichella moet wachten op test

Sinds het begin van dit jaar gaan de verhalen over een test in de Ferrari voor Giancarlo Fisichella. Voorlopig blijft het afwachten of het er daadwerkelijk van komt.

Giancarlo Fisichella heeft regelmatig aangegeven dat het altijd een droom was om in de Ferrari te rijden. Sinds de stevige band tussen Sauber en Ferrari, zouden de Sauber-coureurs kunnen worden opgeroepen voor een test in de Ferrari.'

Hoewel de absolute noodzaak lijkt te ontbreken en de coureurs het druk genoeg hebben tijdens het seizoen, staan veel journalisten ervan te kijken dat de droomtest voor Fischella nog steeds niet is gepland. Bij Ferrari wijzen ze erop dat er technisch nog geen reden was voor een dergelijke test, maar verwijzen de journalisten ook door met hun vragen naar Sauber.

De veronderstelde hechte band tussen Sauber en Ferrari lijkt toch iets minder hecht te zijn. Hoewel Peter Sauber er weinig over wil zeggen, vertelde hij wel: "Ja, er is een klein probleem, maar dat is een intern probleem". Daarmee ontkende hij de geruchten, dat het om commerciële oneningheid rond de test gaat, niet.

Davidson het snelst in de ochtend

Anthony Davidson heeft vanochtend in de eerste vrije training van de Grand Prix van Europa de snelste tijd op de klokken gezet. Lange tijd leek het alsof de Ferrari ongenaakbaar zouden zijn op de Nürburgring. Het lukte de jonge Engselman echter om in de laatste minuut de snelste tijd neer te zetten.

Opvallend was dat de Ferrari's pas na twintig minuten de baan op gingen en het Michael Schumacher lukte om direct de snelste tijd neer te zetten (1,5 seconden sneller dan de rest van het veld op dat moment). Tegen het einde van de sessie maakt Schumacher nog een fout waardoor hij in het gras belandt. Zonder schade weet hij echter zijn weg te vervolgen.

Positie Coureur Team Tijd
1 A. Davidson BAR 1:29.447
2 M. Schumacher Ferrari 1:29.631
3 R. Barrichello Ferrari 1:29.865
4 M. Webber Jaguar 1:31.448
5 R. Zonta Toyota 1:31.587
6 K. Räikkönen McLaren 1:31.643
7 F. Massa Sauber 1:31.673
8 R. Schumacher Williams 1:31.680
9 F. Alonso Renault 1:31.768
10 J. Button BAR 1:31.770
11 JP. Montoya Williams 1:31.782
12 O. Panis Toyota 1:31.910
13 D. Coulthard McLaren 1:32.301
14 T. Sato BAR 1:32.500
15 J. Trulli Renault 1:32.696
16 C. da Matta Toyota 1:32.915
17 T. Glock Jordan 1:33.925
18 N. Heidfeld Jordan 1:33.971
19 C. Klien Jaguar 1:34.402
20 G. Pantano Jordan 1:34.488
21 B. Wirdheim Jaguar 1:35.043
22 Z. Baumgartner Minardi 1:35.186
23 G. Bruni Minardi 1:35.455
24 B. Leinders Minardi 1:37.609
25 G. Fisichella Sauber Geen tijd

Van Hooijdonk begint tegen de Belgen

Pierre van Hooijdonk zal morgen in de basis starten tegen de Belgen. De 34-jarige aanvaller vormt samen met Patrick Kluivert het spitsenduo van Oranje.

Bondscoach Dick Advocaat geeft Ruud van Nistelrooij en Roy Makaay rust. Beiden waren vorige week actief voor hun clubs Manchester United en Bayern München.

Rafael van der Vaart en Mark van Bommel maken geen deel uit van de selectie voor de oefeninterland morgen. van der Vaart heeft last van de buikspieren en traint apart. Voor van Bommel is het nog onduidelijk of hij op tijd fit is voor het EK, door een achillesspeesblessure.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Van der Sar; Heitinga, Stam, Bouma en Van Bronckhorst; Sneijder, Cocu, Seedorf en Zenden; Van Hooijdonk en Kluivert.

van Lottum/Verkerk verliezen dubbel

John van Lottum en Martin Verkerk zijn in de tweede ronde van het dubbeltoernooi van Roland Garros uitgeschakeld. Het Nederlandse koppel verloor nipt van het als tweede geplaatste duo Woodbridge/Bjorkman.

Even leek er een sensatie in de lucht te hangen, nadat van Lottum/Verkerk de eerste set wonnen en de tweede set tot een tiebreak brachten. Maar Woodbridge/Bjorkman wonnen die tiebreak met 5-7.

In de derde set kwamen van Lottum en Verkerk snel een break achter, die de Nederlanders niet meer ongedaan konden maken: 4-6

van Lottum en Verkerk hadden zo bijna voor een daverende verrassing gezorgd, aangezien Todd Woodbridge in zijn carriere maar liefst 79 dubbeltoernooien won, een record. Bjorkman staat op 34 dubbeloverwinningen.

Van Lottum en Verkerk hadden op Roland Garros de kwartfinale moeten bereiken om zich zeker te spelen voor de Olympische Spelen in Athene deze zomer.

Moya geeft Sluiter geen kans

Raemon Sluiter is op Roland Garros in de derde ronde gesneuveld. Sluiter verloor van Carlos Moya met 0-6 3-6 4-6.

Moya, nummer vijf op de plaatsingslijst, speelde in de eerste set fantastisch tennis, en stond na 16 minuten met 0-5 voor. De Rotterdammer kon niet meer doen dan verdedigen en glimlachen door het fabuleuze spel van de Spanjaard.: 0-6.

Ook in de tweede set kon Sluiter geen verweer geven en kwam Moya met 0-3 voor. Pas in de tiende game kon Sluiter wat terugdoen. Met luid gejoel werd de eerste game voor Sluiter binnen gehaald. Toch bleef Moya sterk spelen en won de set met 3-6.

Ook in de derde set kwam Sluiter meteen een break achter, wat de Spanjaard niet meer weggaf: 4-6. Moya laat zien samen met Guillermo Coria en Roger Federer de grote favorieten voor het toernooi te zijn.

Moya had eerder in de eerste ronde John van Lottum uitgeschakeld. Voor Raemon Sluiter is het toernooi nog niet voorbij. Hij zit samen met de Roemeen Andrej Pavel nog in het dubbeltoernooi.

Zwolse dj voorop in Legalize! demonstratie

Raymond K., de Zwolse dj die in 2002 door een Amerikaanse rechter werd veroordeeld wegens XTC-smokkel, geeft zaterdag 5 juni het startsein voor de Amsterdamse straatparade Legalize!. De demonstratie tegen repressief drugsbeleid vindt voor de achtste maal plaats. Onder luide dance-muziek zal een bonte stoet demonstranten van de Stopera naar de Papaverweg in Amsterdam-Noord trekken.

Het is voor het eerst dat de optocht door de IJ-tunnel zal gaan. Op het eindpunt zal 's avonds een gratis festival plaatsvinden. Om half 12 's ochtends wordt de manifestatie bij het Amsterdamse stadhuis geopend door Raymond K. (Kuyer) met een dj-set en een speech. Tevens zal de dj een boek presenteren over zijn ervaringen tijdens de uitlevering en de rechtszaak.

XTC-smokkel
Kuyer werd in een geruchtmakende zaak begin 2002 uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij werd verdacht van een omvangrijke XTC-smokkel. Daar werd hij in eerste instantie veroordeeld tot acht jaar cel. Nadat hij in Nederland zijn straf mocht uitzitten werd deze verkort tot 4,5 jaar. Hij kwam in juli vorig jaar vrij. Op de uitlevering was veel kritiek omdat het bewijs tegen Kuyer gestoeld was op een verklaring van een anonieme getuige, die daarvoor strafvermindering had gekregen.

Goede start in Duitsland voor McLaren

In Monte Carlo wisten beiden McLaren's de finish niet te bereiken, hoewel ze beide redelijk goed de trainingen door waren gekomen. Ook op de eerste dag van de Grand Prix op de Nurburgring doet McLaren goed zaken.

Kimi Räikkönen wist vandaag zelfs de beste tijd neer te zetten en ook David Coulthard deed goede zaken door de vierde tijd te noteren. Toch heeft het team nog niet al te veel illusies voor het komende weekend.

"Dit is zeker een mooie start van het weekend, al is er nog een lange weg af te leggen", zegt Räikkönen. "Zoals steeds gaan we ons best doen om nog meer vooruitgang te boeken. Vandaag hebben we ons geplande programma alvast helemaal kunnen afwerken en we kenden geen problemen. Dat geeft ons moed. De wagen lijkt goed te zijn op dit circuit, maar het wordt afwachten en kijken of dat morgen nog steeds het geval is."

David Coulthard zei: "De zaken lijken er goed voor te staan voor ons, ook al hebben we maar weinig rondjes gereden. Toch hebben we ons bandenprogramma kunnen afwerken en we hebben een degelijke afstelling gevonden."

"We hebben twee probleemloze sessies achter de rug en we lijken vooruitgang te boeken. Het is natuurlijk nog maar vrijdag en het wordt afwachten wat de rest van het weekend zal brengen", sloot teambaas Ron Dennis af.

Big Mac-index: 'Euro te duur'

Icoon economisch nieuwsDe Filipijnse peso is de meest ondergewaardeerde munt en de Zwitserse franc de meest overgewaardeerde. Dat blijkt uit een wereldwijde prijsvergelijking van Big Macs. Vergeleken met de dollar is de euro dertien procent te duur. In Engeland betaalt men echter nog iets meer dan de gemiddelde prijs in de eurolanden.

Het Engelse blad The Economist maakt sinds 1986 jaarlijks een koopkrachtvergelijking met de hamburger van MacDonald's als uitgangspunt. Doordat de Big Mac in 120 landen geproduceerd wordt volgens dezelfde receptuur is het een ideaal ijkpunt voor een internationale koopkrachtvergelijking.

Op de Filippijnen betaal je slechts $1,23 voor de dubbele burger. In Zwitserland is het broodje vlees het duurst, namelijk $4,90. In de Verenigde Staten betaal je gemiddeld $2,90, in de eurozone 38 dollarcent meer.

Shanghai is er klaar voor

Het circuit van Shanghai is klaar voor het racegeweld van de Formule 1 op 26 september, de laatste laag asfalt is namelijk aangebracht.

Over een aantal dagen (4 t/m 6 juni) zullen de Chinezen het eerste gebrul van motoren horen op het nieuwe circuit, dan strijkt het China Circuit Championship neer in Shanghai. Ook Ferrari zal aanwezig zijn voor enkele demonstraties om het affiche nog aantrekkelijker te maken.

Circuitfeiten:
* Twee secties van het circuit hebben als bijnaam 'slak' gekregen. De eerste sectie is de bochtencombinatie na het rechte stuk bij start/finish, de tweede sectie is de bochtencombinatie vóór het langste rechte stuk.

* Aan het einde van het langste rechte stuk (1175 meter) zullen de bolides af moeten remmen van 327 naar 87 km/u.

* Maximum stijgingspercentage: 3%.

* Maximum dalingspercentage: 8%.

* Verwachte gemiddelde rondetijd is 1:34.57.

* Totale hoeveelheid asfalt die nodig was: 173.000 vierkante meter

* Totale lengte van bandenstapels: 6500 meter, bestaande uit 174.000 onderdelen.

* Totale lengte vangrail: 11.700 meter

* Totale lengte FIA veiligheidshekken: 9350 meter.

* Aantal betonnen pijlers: 40.000 met een totale lengte van 800.000 meter.

Doden bij aardbeving in Iran

In de Noord-Iraanse stad Sari heeft vanmiddag een aardbeving plaatsgevonden, waarbij volgens de laatste berichten zeker zes doden zijn gevallen. De materiële schade valt relatief gezien mee, maar diverse huizen zijn ingestort.

De beving had een kracht van 6,2 op de schaal van Richter en was zelfs in de Iraanse hoofdstad Teheran en de 135 kilometer verderop gelegen stad Qom te voelen. Veel inwoners van de hoofdstad renden in paniek de straat op, omdat ze bang waren dat hun huizen het zouden begeven.

Aardbevingen zijn in Iran geen zeldzaamheid. In december 2003 kwamen in het zuidwesten van het land duizenden mensen om het leven. Die beving had een kracht van 6,3 op de schaal van Richter.

Burnout

ED-209 stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

U wordt 's ochtends wakker en de vreemde aan de andere kant van de spiegel kijkt blank en leeg terug, als u op de automatische piloot het onkruid van uw tronie afschraapt. Uw routine loopt op u vooruit. De linkerhand knijpt met perfecte timing op de tube tandpasta en uw rechterhand brengt de laffe menthol-smurrie met ongeïnspireerde cirkelbewegingen aan op uw tanden en kiezen...

'Melchiot naar Villareal'

De kans is groot dat Mario Melchiot vanaf volgende seizoen in Spanje voetbalt. Chelsea, de huidige club van Melchiot, zal het aflopende contract niet verlengen.

Volgens MARCA is Melchiot al in onderhandeling met de Spaanse subtopper. Melchiot zou bijna Villareal de plek in moeten nemen van de Braziliaanse international Julian Belletti, die naar Barcelona vertrekt.

Bij Chelsea was Melchiot het afgelopen seizoen niet meer zeker van een basisplaats. Coach Claudio Ranieri roteerde regelmatig tussen Glen Johnsen en de 28-jarige Nederlander.

Bondscoach Dick Advocaat riep Melchiot niet op voor het EK deze zomer. De voormalige Ajacied staat wel op de reservelijst en kan tot 1 juni alsnog worden opgeroepen voor het Nederlands elftal.

'Buffel kost vijftien miljoen'

Feyenoord wil bij een eventuele transfer van Thomas Buffel een afkoopsom van liefst vijftien miljoen euro, dit meldt de Gazet van Antwerpen.

De Belgische schaduwspits heeft nog een contract tot medio 2007, maar de Rotterdamse club liet eerder weten bij een goed bod een vertrek niet tegen te zullen houden.

De 23-jarige Buffel miste dit seizoen geen enkele wedstrijd en scoorde daarin veertien treffers. Buffel zal morgen ook op het veld verschijnen tijdens de oefeninterland tussen Nederland en België.

[upd] Geen Euro 2004 voor Giuly

Ludovic Giuly mist mogelijk het EK. De aanvaller moest zich gisteren tijdens de Champions League finale al na 20 minuten laten vervangen met een liesblessure.

"Het ziet er niet goed uit", verklaarde AS Monaco coach Didier Deschamps na afloop. "Hij voelde een scherpe pijn in zijn lies. Hij zal zo snel mogelijk enkele medische tests ondergaan. Ik hoop dat hij op tijd fit is voor het Europees kampioenschap."

Frankrijk speelt zijn eerste duel op 13 Juni tegen Engeland. Bondscoach Jacques Santini heeft als eventuele vervangers Olivier Kapo (AJ Auxerre) en Sidney Govou (Olympique Lyon) aangewezen.

Update:

De medici van AS Monaco hebben na uitgebreid onderzoek bekend gemaakt dat Giuly zeker 6 weken uit de roulatie is. De onderzoeksresultaten zijn doorgestuurd naar de arts van de Franse voetbalbond, deze zal naar alle waarschijnlijkheid ook de conclusie trekken dat Giuly 6 weken uitgeschakeld is en daardoor het EK mist.

Celstraf voor bedreigen Marokkaanse jeugd

De Zandvoortse strandtenthouder R. Kamerbeek (36) is door de Haarlemse politierechter veroordeeld tot 30 dagen celstraf, wegens geweldpleging tegen een groepje Marokkaanse jongeren. Van de straf zijn 20 dagen voorwaardelijk. Omdat Kamerbeek vorig jaar al 10 dagen vastzat wegens het bedreigen met een gaspistool van drie Marokkaanse jongeren die verhaal kwamen halen, hoeft hij niet terug de cel in.

Kamerbeek sloeg de Marokkanen indertijd met een honkbalknuppel zijn zaak uit, omdat ze volgens hem overlast veroorzaakten. Naast de celstraf is de eigenaar van strandtent Far Out ook veroordeeld tot het betalen van in totaal 200 euro schadevergoeding aan de slachtoffers.

Na de arrestatie van Kamerbeek ontstond er vorig jaar grote ophef in Zandvoort. Veel Zandvoortse strandtenthouders vonden dat de gemeente de overlast van lastige Marokkaanse jongeren harder moest aanpakken. De gemeente Zandvoort zegde dat later ook toe.

Man neergestoken bij politiebureau A'dam

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsTer hoogte van het hoofdbureau van de politie in Amsterdam is vrijdagmiddag een man neergestoken. Personeel van een traumahelikopter was ter plaatse om eerste hulp te bieden. De man is inmiddels overgebracht naar een ziekenhuis. De politie hield korte tijd later drie verdachten aan.

Volgens getuigen was het slachtoffer een 'junk' die vlakbij het bureau aan de Marnixstraat een vrouw lastig viel. Drie jongens die voorbij kwamen staken de man neer. De verdachten werden na aanwijzingen van getuigen aangehouden.

Bom WO II legt treinverkeer Arnhem stil

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe vondst van een bom uit de Tweede Wereldoorlog heeft het treinverkeer tussen de NS-stations Arnhem Centraal en Arnhem Velperpoort ruim een uur stilgelegd. De bom werd ter hoogte van de Sonsbeeksingel in Arnhem bij graafwerkzaamheden langs het spoor aangetroffen.

Het Explosieven Opruimingscommando (EOC) heeft de bom inmiddels onschadelijk gemaakt, zo liet ProRail verkeersinformatie weten. Reizigers tussen Arnhem en respectievelijk Emmerich, Zutphen en Winterswijk liepen vertraging op.

Minister twijfelt aan Griekse Spelen

George Souflias, Grieks minister van Openbare Werken, heeft openlijk de vraag geuit of het wel wenselijk was om de Olympische Spelen naar Athene te halen.

Souflias liet de twijfel doorschemeren tegenover een parlementaire commissie. De kosten voor het evenement zullen fors hoger uitvallen dan begroot. Daarbij is men tien weken voor het begin van het evenement nog volop bezig om alle bouwprojecten op tijd af te krijgen.

Van de hoera-stemming die na de toewijzing van de Spelen in 1997 Griekenland in zijn greep hield, is weinig meer over. De kosten voor het evenement komen minimaal twee miljard hoger uit dan de oorspronkelijk raming van 4,6 miljard. 'Dankzij' de Spelen is het Griekse begrotingstekort voor het tweede achtereenvolgende jaar boven de Europese norm van drie procent uit gestegen.

De vorige regering besloot de kosten van het evenement volledig uit publieke middelen te betalen nadat een plan om de private sector erbij te betrekken stuitte op bezwaren van de oppositie. Het geschil over de financiering zorgde ervoor dat pas in 2001 met de bouw van stadions, het olympisch dorp en mediafaciliteiten kon worden begonnen, waardoor men tot op vandaag achter op schema ligt. Het verhoogde tempo om alle bouwprojecten af te krijgen is een belangrijke reden voor de gigantische kostenoverschrijdingen. Ook rijzen de veiligheidskosten de pan uit.

succes Bankgiroloterij in Luxemburg

Het Nederlandse BankGiroLoterij haalde eindelijk nog eens een succes met hun Deense renner Lars Bak. Hij won de eerste rit van de Tour de Luxembourg, een vierdaagse rittenkoers van tweede categorie.

De Deen Lars Bak was er al vroeg vandoor gegaan in deze relatief vlakke rit. Het peloton gaf hem een maximum voorsprong van twaalf minuten, en begon toen te jagen op de moedige aanvaller, maar te laat. Met nog 31 seconden overschot pakte de 24-jarige renner de eerste leiderstrui van deze Ronde. De pelotonspurt werd gewonnen door Francesco Chicchi voor Aurélien Clerc en de Rabobanker Oscar Freire.

top tien eerste rit
1 Lars Ytting Bak (Den) Bankgiroloterij 4.26.06
2 Francesco Chicchi (Ita) Fassa Bortolo 0.31
3 Aurélien Clerc (Zwi) Quick.Step-Davitamon
4 Oscar Freire Gomez (Spa) Rabobank
5 Roger Hammond (GBr) MrBookmaker.com-Palmans
6 Fabio Baldato (Ita) Alessio-Bianchi
7 Geoffroy Lequatre (Fra) Credit Agricole
8 Kevin Van Impe (Bel) Lotto-Domo
9 Antonio Salomone (Ita) Team Barloworld-Androni Giocattoli
10 Ludo Dierckxsens (Bel) Landbouwkrediet-Colnago
14 Bert Hiemstra (Ned) Chocolade Jacques Wincor-Nixdorf
19 Koos Moerenhout (Ned) Lotto-Domo

[update] Liquidatie Van Dam jr. in Zandvoort

In Zandvoort is vanochtend rond 9.45 uur een onbekend persoon neergeschoten die in een auto zat. Het heeft er alle schijn van dat het om een liquidatie gaat. Het slachtoffer zat op het Ing. Friedhoffplein in een auto en werd door het hoofd geschoten. De dader vluchtte per auto.

De politie heeft een helikopter ingezet bij de zoekactie naar de dader.

Update 11:10
De neergeschoten man zou Gijs van Dam jr. zijn, zoon van een voormalig hasjhandelaar. Van Dam jr. was op 5 december 2002 ook al doelwit van een liquidatiepoging.

Op zijn 18e (in 1985) werd Van Dam jr. ontvoerd door criminelen die uit waren op een deel van het vermogen van zijn vader. Mogelijk had het te maken met een mislukte drugsdeal; er werd in ieder geval 8 miljoen gulden geëist. De politie wist hem toen na een paar dagen te bevrijden.


Van Dam jr. op brancard in Zandvoort

Update 11:38
Inmiddels heeft de politie bevestigd dat het inderdaad om Gijs van Dam jr. gaat. De schutter is na zijn daad bij een andere man ingestapt. De vluchtauto van het duo is vlakbij de plek van de aanslag brandend teruggevonden.

Het is nog onbekend hoe de toestand van Van Dam jr. is. Bij de aanslag in 2002 raakte hij blijvend invalide. Van Dam was na een lange revalidatie korte tijd geleden naar Zandvoort verhuisd.

Update 13:50
Het slachtoffer Gijs van Dam jr. is in de loop van de ochtend in het VU-ziekenhuis in Amsterdam overleden. Hij werd daar na de schietpartij in kritieke toestand opgenomen.

Minister twijfelt aan Griekse Spelen

Icon Sport - OS Athene 2004George Souflias, Grieks minister van Openbare Werken, heeft openlijk de vraag geuit of het wel wenselijk was om de Olympische Spelen naar Athene te halen. Hij liet de twijfel doorschemeren tegenover een parlementaire commissie. De kosten voor het evenement zullen fors hoger uitvallen dan begroot. Daarbij is men tien weken voor het begin van het evenement nog volop bezig om alle bouwprojecten op tijd af te krijgen.

Van de hoera-stemming die na de toewijzing van de Spelen in 1997 Griekenland in zijn greep hield is weinig meer over. De kosten voor het evenement komen minimaal twee miljard hoger uit dan de oorspronkelijk raming van 4,6 miljard euro. 'Dankzij' de Spelen is het Griekse begrotingstekort voor het tweede achtereenvolgende jaar boven de Europese norm van drie procent uit gestegen.

De vorige regering besloot de kosten van het evenement volledig uit publieke middelen te betalen nadat een plan om de private sector erbij te betrekken stuitte op bezwaren van de oppositie. Het geschil over de financiering zorgde ervoor dat pas in 2001 met de bouw van stadions, het olympisch dorp en mediafaciliteiten kon worden begonnen, waardoor men tot op vandaag achter op schema ligt. Het verhoogde tempo om alle bouwprojecten af te krijgen is een belangrijke reden voor de gigantische kostenoverschrijdingen. Ook rijzen de veiligheidskosten de pan uit.

Westerveld mag weg bij Sociedad

Sander Westerveld mag vertrekken bij de Spaanse club Real Sociedad.

De Nederlandse international heeft nog een contract tot medio 2005,maar Sociedad hoopt met een transfer van de keeper een deel van de financiële problemen op te kunnen lossen.

Real Madrid en Atlético Madrid hebben al interesse getoond in Westerveld, maar volgens de doelman is Real geen optie omdat hij daar slechts tweede doelman kan worden en daar heeft hij nog geen zin in.

Middlesbrough wil Kluivert

De Engelse club Middlesbrough heeft interesse in Patrick Kluivert. Dat zegt algemeen directeur Keith Lamb op de website van de club. Kluivert moet weg bij Barcelona en moet ongeveer 1,8 miljoen euro kosten.

'Ik denk niet dat onze interesse in Patrick Kluivert een geheim is. Steve McClaren en Steve Gibson hebben allang duidelijk gemaakt dat we op jacht zijn naar kwaliteits-aanvallers en Kluivert behoort overduidelijk tot die categorie. Hij is het soort speler dat de fans zal opwinden en hopelijk het stadion zal vullen, in wat voor de club een belangrijk seizoen zal worden', aldus Lamb.

De algemeen directeur benadrukt dat er nog heel wat moet gebeuren voordat Kluivert zijn handtekening onder een contract bij Middlesbrough zet. Ook meldde hij en passant dat de club pogingen onderneemt Boudewijn Zenden over te nemen van Chelsea. Het afgelopen seizoen speelde 'Bolo' al op huurbasis voor Boro.

Middlesbrough heeft grote ambities voor het volgende seizoen. De club wil wederom meedraaien in de subtop van de Premier League en speelt bovendien in het toernooi om de UEFA-Cup.

Hennepplant groeit in hoofdstraat stadje

Icoon opmerkelijk nieuwsSommige mensen bellen de politie voor hun dagelijkse drugs, anderen oogsten ze van de straat. In het Broken Hill bijvoorbeeld. Zonder dat iemand het had gemerkt groeide er een, inmiddels al vijftien centimeter lange hennepplant in het midden van de hoofdstraat van het Amerikaanse stadje.

De plant, waarvan onder andere de vrouwelijke stengels worden gebruikt voor marihuana, groeide zonder dat iemand het ooit had gemerkt tussen de roosjes in een perkje midden op de Argent Street. Na een melding kwam de politie het geval bekijken, en besloot de plant uit het tuinbed te verwijderen. Naar alle waarschijnlijkheid liet een voorbijganger de zaden van de plant uit zijn zak vallen, waardoor het kon groeien tussen de al aanwezige normale planten.

Nederlanders geven te veel geld uit

Nederlanders zijn zuinig, althans, zo vinden ze vaak in het buitenland. Maar het tegendeel blijkt waar. Nederlanders zijn juist niet erg prijsbewust. We geven teveel geld uit waar dat helemaal niet hoeft. Zo zijn veel gezinnen dubbel verzekerd en letten we met z'n allen helemaal niet op de brandstofprijzen, hebben we een dure energieleverancier en kiezen we de duurste telefoonbedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard.

Het bedrijf onderzocht hoe en waar Nederlanders hun geld aan uitgeven. "Ondanks de economische recessie laat het financieel management van Nederlandse huishoudens te wensen over", zegt Raymond Schrama, directeur van DailyCom in een toelichting op het onderzoek van PanelWizard.

Volgens Schrama negeren de Nederlanders zelfs aanbiedingen en kortingsbonnen en internetten ze voor veels te veel geld. "Meer dan de helft van de consumenten bezuinigt niet op energie, brandstof, uitstapjes en telefoonkosten. Voor verzekeringen en internet ligt dit aandeel zelfs op 75 procent, zo blijkt uit een onderzoek naar het aankoopgedrag. Veel koopkracht gaat zo onnodig verloren."

Een modaal Nederlands gezin kan honderden euro's per jaar besparen door gewoon op te letten. "Vooral op boodschappen kan fors worden bezuinigd, bijvoorbeeld door gebruik te maken van aanbiedingen. Hierdoor kunnen deze uitgaven met gemak 250 tot 300 euro per jaar worden teruggebracht", aldus Schrama.

'Lachen, en dat is een bevel'

Icoon opmerkelijk nieuwsHet hoofd van de Russische grensbewakers wil voor eens en altijd af van het strenge imago dat hij en zijn mannen hebben. Hij heeft de bewakers bevolen te lachen naar alle bezoekers die Rusland intreden, hetgeen op het moment, integendeel zelfs, niet gebeurt.

Het onwillige welkom is voor velen de druppel die de emmer doet overlopen na alle problemen rond het verkrijgen van een visum en het inkomen van het land. “Mensen hebben bezwaar gemaakt tegen het onvriendelijk handelen van de toezichthouders. Maar ik heb al het vertrouwen dat het vanaf nu anders gaat worden.” Ondanks het feit dat de eindeloze wachttijden bij toetreding weinig te maken hebben met de bewakers, wil Vadim Shibayev, het hoofd van de grensbewakers, op deze manier toch proberen de zaak wat dragelijker te maken.

Porno-abonnement als secundaire arbeidsvoorwaarde

LL Media, een Deens IT-bedrijf, heeft wel een heel bijzondere manier gevonden om z'n werknemers aan zich te binden: ze biedt zijn medewerkers als secundaire arbeidsvoorwaarde een abonnement op porno-sites aan.

Het bedrijf verwacht dat hiermee de behoefte om onder werktijd te surfen op seks-sites, zal afnemen. "We weten dat porno-sites 80% van alle hits op internet krijgen. We zien ook dat mensen op het werk pornopagina's bezoeken", zo reageert de directeur van LL Media, Levi Nielsen. Een neveneffect dat hij hoopt te bereiken, is dat zijn werknemers efficiënter en relaxter kunnen werken dankzij dit initiatief.

NHL-finale in evenwicht

Na twee wedstrijden is de finalestrijd om de Stanley Cup nog volledig in evenwicht. Nadat Calgary het eerste duel met 4-1 won, won Tampa Bay met dezelfde cijfers duel twee (1-1).

Het tweede duel was lang spannend, mede door toedoen van Calgary goalkeeper Miikka Kiprusoff. Ruslan Fedotenko had Tampa Bay voordien op een vroege 1-0 voorsprong gezet. Pas in de derde periode moest Kiprusoff toezien hoe Tampa Bay driemaal trefzeker was en verder afstand nam. Tampa Bay maakte dankbaar gebruik van de vele Power play situaties. Ville Nieminen redde tenslotte nog de eer voor Calgary. In het pittige duel haalde Lightning winger Chris Dingman het einde niet. Halverwege de derde periode kreeg hij een misconduct voor ruw spel. Martin Gelinas van Calgary kon vlak voor tijd ook nog vertrekken.

Tampa Bay Lightning - Calgary Flames (4-1)
Ruslan Fedotenko 1-0 (Assist: Cullimore, LeCavelier)
Brad Richards 2-0 (Andreychuk, St. Louis)
Dan Boyle 3-0 (Richards, Modin)
Martin St. Louis 4-0 (LeCavelier, Andreychuk)
Ville Nieminen 4-1 (Donovan, Regehr)


Eerder resultaat in de best-of-seven-serie:

Calgary Flames - Tampa Bay Lightning (4-1)

Ruud de Wild voor het laatst op 3FM

Dj Ruud de Wild is vanmiddag voor de laatste keer te horen op Radio 3FM. Hij gaat zijn middagprogramma Ruuddewild.nl vanaf 14 juni voortzetten op het commerciële Radio 538. Ruud werkte sinds 1998 bij de omroep BNN. Ook collega Astrid de Jong neemt vandaag afscheid.

In de uitzending van vanmiddag (16:00 - 18:00 uur) komen speciale gasten afscheid nemen van Ruud. Zo zullen zijn oud-collega's Rohan te Wierik en Jeroen Kijk in de Vegte in de studio zijn. Wat er verder nog gaat gebeuren, wil BNN niet zeggen.

Ruud kwam in 1998 van Radio 538 en ging bij BNN werken. Al snel kreeg hij het middagprogramma aangeboden. Toen nog in samenwerking met de TROS. Daarnaast maakte hij ook verschillende televisieprogramma's.

Dj Wouter van der Goes is overgekomen van Yorin FM en gaat waarschijnlijk vanaf 9 juni het nieuwe middagprogramma op 3FM presenteren. Tot die tijd is Edwin Diergaarde te horen.

Elf aanklachten tegen radicale Britse imam

Icoon Buitenlands nieuws De radicale imam Abu Hamza al-Masri, die gisteren werd gearresteerd, kan in de Verenigde Staten zeker elf aanklachten tegemoet zien. De imam werd door de Britse politie op verzoek van de Verenigde Staten gearresteerd. Alle aanklachten houden verband met het terrorisme dat hij gepleegd zou hebben.

Mocht Hamza al-Masri schuldig worden bevonden, dan staat hem een levenslange celstraf of de doodstraf te wachten. "De aanklacht is dat Abu Hamza al-Masri een terroristische leider met een wereldwijd bereik was", zei openbaar aanklager Christopher Wray.

Met name de preken van de radicale imam waren omstreden. Gedurende lange tijd gaf hij leiding aan de Finsbury Park-moskee. Binnen de muren van het islamitische gebedshuis predikte hij met regelmaat haatzaaiende teksten tegen Groot-Brittannië en het westen in het algemeen. De moskee was de laatste jaren uitgegroeid tot een broeinest van radicalisme en werd onder meer bezocht door 'schoenbomverdachte' Richard Reid en door een aantal extremisten die een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs zouden hebben beraamd.

Sindsdien mocht de imam niet meer prediken in de moskee. Dat deed hij vervolgens op straat, waar hij zijn volgelingen toesprak. Zelf zegt Hamza al-Masri een groot bewonderaar te zijn van Bin Laden, maar heeft hij nooit mensen gerekruteerd voor Al-Qaeda.


De radicale imam Hamza al-Masri

[Upd] Twee ex-coureurs bij Williams?

De geruchten over de nieuwe invulling van het team Williams blijven de ronde doen. Volgens de berichten zouden twee ex-coureurs in de belangstelling van het team staan.

Als eerste blijven er de geruchten over Jacques Villeneuve. Volgens RDS zal de coureur vandaag een test voor het team doen op het Miramas-circuit in Zuid-Frankrijk. De Canadees zou vervolgens na 20 juni een uitgebreidere test doen op Jerez.

Ook Mika Hakkinen zou belangstelling hebben voor een stoeltje. De Fin, die in 2001 McLaren verliet om meer tijd met vrouw en kinderen te kunnen doorbrengen, praat volgens het Britse blad The Sun over een test. Het zoontje van de tweevoudig wereldkampioen gaat binnenkort naar school, en volgens het blad zoekt Hakkinen nu naar een nieuw tijdverdrijf.

Williams heeft zowel de gesprekken met Hakkinen als een test door Villeneuve nog niet bevestigd.

Update
Mika Häkkinen heeft aangegeven, dat de meldingen, die aangaven dat hij een comeback zou maken in de F1, niet kloppen: "Het is helemaal niet mijn bedoeling, om te gaan testen", zegt de 35-jarige, die in 2001 de F1 verlaten heeft.

Het komende weekend, wanneer F1 coureurs in Nürburgring achter het stuur kruipen, zal Häkkinen racen bij de Porsche-cup in Finland. Bij deze comeback zal het echter blijven. Een comeback in de F1, sloot de Fin uit.

bron: RTL.de

bedankt voor het submitten jochurt27

Capitals grijpen basketbaltitel

MPC Capitals is de kersverse nationale basketbalkampioen. De ploeg uit Groningen was gister in de zesde play-off wedstrijd na verlenging te sterk voor Tulip Den Bosch (88-96). De best-of-seven-serie eindigde zo met 2-4 in Gronings voordeel.

De Groningers stonden voor het eerst in 22 jaar weer eens in de finale. Kampioenenmaker Ton Boot liet dit seizoen zien dat er nergens zo goed gebasketbald wordt als bij Donar in Groningen. Voor Boot was het alweer de veertiende landstitel als coach. In de wedstrijd van gister werd het aan het eind nog even knijpen. Den Bosch kwam in de slotfase nog langszij. In de verlenging hielp met name Rogier Jansen de Capitals aan de zege. Travis Reed had met 34 punten een groot aandeel in de Groningse zege.

Vanavond vindt de huldiging van de kampioenenploeg plaats op de Groningse Grote Markt. Om 20.00 uur zullen de Capitals samen met duizenden supporters daar het landskampioenschap vieren.


Den Bosch-Capitals (88-96)
Kwartstanden: 17-28, 43-51, 62-69, 86-86
Na verlenging: 88-96

Tulip Den Bosch: Huijbens 24, Sam Jones en Hamlet 17, Clavon 14, Ackermans 9, Daniël Jones 4, Aarts 3

MPC Capitals: Reed 34, Buchanan 21, Novak 14, Hinrichsen 10, Triemstra 9, Jansen 5, Kriisa 3.

Eerdere resultaten:

MPC Capitals 68 Tulip Den Bosch 54

Tulip Den Bosch 73 MPC Capitals 62

MPC Capitals 87 Tulip Den Bosch 68

Tulip Den Bosch 77 MPC Capitals 68

MPC Capitals 90 Tulip Den Bosch 83

EasyJet laat vliegvelden 'solliciteren'

Low-cost vliegtuigmaatschappij EasyJet gaat op zoek naar Europese vliegvelden om naar toe te kunnen vliegen. Dit doet het bedrijf door vliegvelden zelf op te roepen te 'solliciteren' bij EasyJet. In de zomer van 2003 riep de maatschappij ook al vliegvelden op om te reageren. Daar kwamen toen 83 reacties op. Inmiddels zijn zes van deze vliegvelden ook opgenomen in het vliegschema van EasyJet.

De vliegtuigmaatschappij stelt wel strenge eisen. Zo moet een nieuw vliegveld toegang bieden tot 'aantrekkelijke markten' en moet het 'op zoek naar het verbeteren van de eigen efficiency'. "Er zijn vele mogelijkheden voor groei in Europa en we praten altijd met veel vliegvelden. We zitten in een koopmarkt van vliegvelddiensten in Europa. De uitdaging is om die vliegvelden te vinden, die voldoen aan onze eisen", zo zegt Ray Webster van EasyJet. "Door de vliegvelden te vragen of ze in aanmerking komen als ze onze strikte criteria toepassen, leggen we het selectieproces bij hen zelf neer."

Trulli zwijgt

Jarno Trulli, de winnaar van de GP van Monaco, heeft niet eens zo veel gefeest. Toch zullen we hem komend weekend niet veel horen. De Italiaan is namelijk zijn stem kwijt en kon donderdag niet op de persconferentie komen.

Op een papiertje schreef hij: "Ik waardeer echt het enthousiasme van alle pers na mijn overwinning in Monaco. Dat ik mijn stem kwijt ben zal me persoonlijk hier niet beïnvloeden."

Tijdens de GP van Monaco had Jarno ook al last van zijn keel. Dit kwaaltje lijkt dus nog niet over te zijn.

'Vlieg in je soep, hoe kom je erbij?'

Icoon opmerkelijk nieuwsEen Chinese ober heeft in een restaurant in West-China, na een klacht van een vrouw dat er een vlieg in haar soep zat, het dier verorberd. De vrouw klaagde moord en brand toen ze het insect ontdekte, en wilde direct de manager spreken.

De ober van het restaurant voelde hier echter niet veel voor. Hij wilde vermijden dat zijn baas het ongedierte zou zien, en besloot de vlieg in te slikken. De eetgelegenheid weigerde vervolgens te erkennen dat er zich iets ongebruikelijks in de kom noedels van de vrouw had bevonden, en keerde weer tot rust.

Meisje doet vier examens op een dag

Petra76 had ons via de nieuws-submit te melden:

Twee eindexamens op een dag kan al een verschrikking zijn, dus vier maken klinkt helemaal als de ergste nachtmerrie. De 17-jarige Jane Penhallow uit Schaijk gaat dit vandaag echter doen. De leerlinge van het Regionale OpleidingsCentrum (ROC) De Leygraaf uit Uden is vanochtend om zeven uur gestart en gaat tot 18.15 uur door. Gedurende dit tijdsbestek probeert ze de examens Nederlands (havo), Duits (vmbo-tl), economie 1,2 (havo) en wiskunde (vmbo-tl) te halen.

In het voortgezet onderwijs is het niet mogelijk om een dergelijk zware examendag te krijgen. In het volwassenenonderwijs kunnen leerlingen echter deelcertificaten voor havo en de theoretische leerweg van het vmbo halen, waardoor meer examens mogelijk zijn. Het is echter nog nooit voorgekomen dat iemand vier examens op één dag aflegde.

De regio-inspecteur raadde Penhallow af zoveel examens te maken en stelde voor enkele in de herkansingsperiode te doen. Aangezien daarmee een herkansingsmogelijkheid wordt verloren, wilde de leerlinge dit niet.

Meer over de examens vind je in het examenforum van FOK!

Kroaat mag stier niet uitlaten op straat

Icoon opmerkelijk nieuwsDe politie van het Kroatische Split heeft het de eigenaar van een dertienhonderd kilo wegende stier verboden de kolos uit wandelen te nemen op de Riva, een populaire kunstpromenade in het land. De man, die het dier ziet als zijn huisdier, reageerde verontwaardigd.

Marko Skopljanac was met zijn stier op pad om reclame te maken voor een stierenfestival welke hij aanstaande zondag houdt. De stier, genaamd Zeco, leek hem hier een mooi uithangbord voor. “Als anderen met hun hond zonder leiband of muilkorf op de Riva mogen wandelen, waarom mag ik Zeco dan niet meebrengen?”, reageerde de man verongelijkt.

Het door de man georganiseerde festival gaat gewoon door.

Stier
Niet meer gewenst op straat?

Garagehouder vrijuit na doden crimineel

De 72-jarige garagehouder Cees Gardien uit Leidschendam is gisteren vrijgesproken van het met opzet doden van de Turkse crimineel Yacup Yuruyucu. Twee weken geleden eiste het openbaar ministerie anderhalf jaar cel tegen hem wegens opzettelijke doodslag. De invalide en zwaar zieke Gardien had in de ogen van het OM niet op de 24-jarige illegale crimineel mogen schieten die met een paar companen de garagehouder wilde overvallen.

Gardien werd wel veroordeeld tot 8 maanden cel wegens illegaal wapenbezit. Hij werd gisteren meteen op vrije voeten gesteld. Waarschijnlijk kan hij de rest van zijn straf thuis onder elektronisch toezicht uitzitten.

De ernstig zieke garagehouder is wel meteen ondergedoken, omdat nabestaanden van de Turkse misdadiger hebben gedreigd Gardien wat aan te doen. Nadat de familie Gardien twee weken geleden de Haagse rechtbank had verlaten, werden zij op straat geconfronteerd met nabestaanden en vrienden van Yuruyucu. In het voorbijgaan hoorde zij deze Turken letterlijk zeggen: ''Als die vent wordt vrijgesproken, knappen wij het zelf wel op''.

De vrijspraak is een grote tegenslag voor het Haagse OM die meende dat Gardien de Turkse crimineel opzettelijk had gedood. De rechtbank oordeelde echter dat er sprake is van noodweerexces. Het OM weet nog niet of ze hoger beroep aantekent.


Gardien ten tijde van zijn celstraf. Hij kan nu weer in een rolstoel zitten.

'VB-politicus werd door zijn vrouw belaagd'

brom had ons via de nieuws-submit te melden:

De afranseling die Vlaams Blok-politicus Rob Verreycken zijn vrouw Martina Hellebaut gaf, blijkt volgens de Volkskrant toch in een heel ander daglicht te kunnen worden gesteld. Een Belgische rechter besloot namelijk al in februari van dit jaar dat Hellebaut niet meer in de buurt van haar man of haar kinderen mocht komen, omdat zij een 'mogelijke gevaarssituatie' voor hen zou zijn.

Doordat Hellebaut op straat toch contact zocht met haar man en kinderen, overtrad zij dit contactverbod. Bovendien blijkt nu dat zij, nadat zij hierover ruzie kregen, is begonnen met het spuiten van traangas richting Verreycken. Datgene deed bij Vereycken de stoppen doorslaan.

Bart Siffert, advocaat van Verreycken reageerde alsvolgt: "Mevrouw heeft woensdag haar moment om echtelijke moeilijkheden te veroorzaken wel zeer slecht gekozen." In België is nu andermaal ophef ontstaan over de eenzijdige berichtgeving rond dit soort onderwerpen waarbij Vlaams Blok-leden in de belangstelling staan. Vooral de krant 'De Morgen', die dit bericht de wereld in bracht met een paginagrote foto van de gekwetste Hellebaut, moest het hierbij ontgelden.

Conte weg bij Juventus

Antonio Conte heeft aangekondigd dat hij na aankomend seizoen vertrekt bij Juventus.

Het contract van de 35-jarige Conte loopt dan af, en de oud-international heeft een nieuwe aanbieding van Juve naast zich neergelegd. In een intervieuw zei de Italiaan dat hij nog niet heeft besloten of hij helemaal stopt of dat hij nog naar een andere club gaat.

Conte, die in 1991 de overstap maakte van Lecce naar Juventus, won in 13 jaar met Juve vijf landstitels, een UEFA Cup (1993) en de Champions League (1996).

Enquête: 38% gaat stemmen voor EP

verkiezingen europarlement Uit een enquête, gehouden door onderzoeksbureau Gallup, blijkt dat van de Nederlandse kiezers 38 procent zijn stem gaat uitbrengen voor het Europees Parlement. Dit is opvallend, omdat slechts 31 procent van de ondervraagden weet dat de verkiezingen op 10 juni worden gehouden.

Mochten de cijfers werkelijkheid worden, dan betekent dit voor Nederland de hoogste opkomst in vijftien jaar tijd voor de Europese verkiezingen. Sinds 1979 is het opkomstpercentage aan één stuk gedaald. Bij de vorige verkiezingen had Nederland bijna een Europees laagterecord met 29,9 procent.

Gallup verwacht in de hele Europese Unie een opkomstpercentage van zeker 45 procent. Mogelijk wordt dit meer dan de 49 procent van de vorige verkiezingen. De Tsjechen gaan het minste stemmen, naar verwachting twintig procent. In België wordt waarschijnlijk het hoogste opkomstpercentage gehaald: 76 procent. Dit komt door de stemplicht die daar geldt.

Duitsland walst over Malta heen

Na de recente blamage had Duitsland wel het één en ander recht te zetten. De pijnlijke nederlaag tegen Roemenië werd donderdag weggepoetst met een klinkende overwinning op het kleine Malta: 7-0.

Aan Duitse zijde was Michael Ballack van Bayern München de grootste smaakmaker met vier doelpunten. Ook Frings, Nowotny en Bobic scoorden voor 'Die Mannschaft'. Aan Maltese zijde kreeg doelman Muscat een rode kaart.

Voor het team van bondscoach Rudi Völler is de overwinning een oppepper in de voorbereiding op het EK in Portugal, dat binnenkort zal beginnen. Duitsland is daarbij in dezelfde poule ingedeeld als Nederland.

Internet wint terrein op televisie

Internet snoept steeds meer kijkers weg van de televisie. Uit onderzoek van het Engelse onderzoeksbureau Strategy Analytics blijkt dat 56 procent van de internetgebruikers zegt minder televisie te kijken omdat ze in de avonduren online zijn. Naar schatting heeft twintig procent van de Europese bevolking eind 2004 een breedband verbinding. Dat percentage zal in 2008 toegenomen zijn tot 41 procent, met uitschieters in België, Denemarken en Nederland naar 60 procent. De kijkcijfers zullen dus nog verder afkalven door internet.

Enkel televisie-uitzendingen online zetten lijkt niet meer te helpen. De Britse publieke omroep BBC gaat nu dan ook in de aanval door delen van zijn audio- en videoarchieven te publiceren. Internetgebruikers mogen gearchiveerd BBC-materiaal downloaden, bewerken en met derden uitwisselen. Het enige voorbehoud binnen dit nieuwe auteursrechtelijke model is dat er geen commercieel gebruik mag worden gemaakt van het BBC-materiaal.

Ook speciaal voor het internet ontwikkelde interactieve programma's als spelletjes en interactieve televisie, kunnen weglopende tv-kijkers nog aan de omroepen binden, zo menen de onderzoekers.

Vertrek Montoya naar McLaren definitief

Het is nu definitief: Juan Pablo Montoya vertrekt van BMW-Williams naar McLaren Mercedes. De coureur bevestigde dit zelf.

Het einde van dit seizoen zal de Colombiaan zijn huidige renstal verlaten. Vanaf 2005 zal Montoya in de Formule 1 racen voor het team van McLaren Mercedes, iets wat nog langere tijd onzeker is geweest.

"Het is 100 procent zeker dat ik vertrek naar McLaren. Ik ben ervan overtuigd dat het team in 2005 weer succes zal boeken", aldus Montoya tijdens een persconferentie op Nürburgring. Hier wordt komende zondag de Grote Prijs van Europa verreden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.