[update] Ministerie betaalde losgeld voor Erkel

scrumple, neoMagic en yohan.nl hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken heeft losgeld betaald voor de vrijlating van Arjan Erkel. Volgens de Franse krant Le Monde gaat het om 750.000 euro die het ministerie als voorschot had verleend aan Artsen zonder Grenzen, de organisatie waar Erkel in Dagestan voor werkte.

Aangezien de organisatie slechts een kwart van het vereiste bedrag van ťťn miljoen euro aan de ontvoerders kon betalen, sprong het ministerie bij. Buitenlandse Zaken eist nu het betaalde bedrag terug van Artsen zonder Grenzen, iets wat door de organisatie beloofd zou zijn. Artsen zonder Grenzen wil het bedrag echter pas terugbetalen, als er meer duidelijkheid wordt verschaft over de afspraak die met de ontvoerders gemaakt is, onder meer over aan wie het losgeld is betaald, hoe en onder welke omstandigheden. Het ministerie wil deze duidelijkheid niet geven, en dreigt het geld via de Europese Commissie in te vorderen.

Aangezien het betalen van losgeld niet binnen het beleid van Buitenlandse zaken ligt, is de afspraak opmerkelijk te noemen. Het ministerie heeft tot dusver altijd ontkend dat er geld is betaald, maar experts in de Kaukasische ontvoeringsindustrie en Erkel zelf achtten dit onwaarschijnlijk.

Update 21.49 uur
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verklaard dat het een spoedige vrijlating en terugkeer van Arjan Erkel belangrijker vond dan het volgen van de juiste procedures. Voor Artsen zonder Grenzen het benodigde losgeld bij elkaar gesprokkeld zou hebben, zou de mogelijkheid om de arts vrij te krijgen weer verdwenen zijn. Daarom besloot het ministerie het bedrag voor te schieten.

De afspraak werd niet schriftelijk vastgelegd, maar volgens Buitenlandse Zaken is Artsen zonder Grenzen "een serieuze organisatie die op zijn woord kan worden geloofd." Het ministerie gaat er daarom nog steeds van uit dat de organisatie het bedrag zal terugbetalen.