Interview: Face Tomorrow

Een paar uur voordat Face Tomorrow voor de eerste maal de nummers van het nieuwe album zal spelen in Waterfront in Rotterdam, spreek ik in een hokje achteraf zanger Jelle Schrooten en gitarist Aart Steekelenburg. Natuurlijk over het nieuwe album 'The Closer You Get', dat vooralsnog overal positief ontvangen lijkt te worden. Aart: "We zijn er zelf ook duidelijk tevreden over." Zeker in vergelijking met het debuutalbum 'For Who You Are: "Dat album was in een hele korte tijd opgenomen. We wilden toen ons livegeluid zo goed mogelijk op een plaat zetten. Achteraf gezien is dat niet echt goed gelukt, omdat we te weinig tijd hadden en omdat we nog niet echt ervaren waren met opnemen."

Nu hebben de vijf heren het beter aangepakt. Aart: "Deze keer was er ruim de tijd. We hebben ook allemaal ervaring opgedaan met dingen opnemen voor andere bands bijvoorbeeld. We wisten daardoor beter hoe het er aan toe gaat in een studio. Daarnaast hebben we er nu voor gekozen om met een producer (Axel Kabboord van This Beautiful Mess) te werken. Vorige keer hebben we het album zelf geproduceerd. Nu hebben we iemand erbij genomen die we allemaal vertrouwden, die heel goed wist wat we moesten doen in de studio."


De eerste single van het album, 'Sign Up' is al geruime tijd te downloaden van de site van Face Tomorrow. Zeker in vergelijking met de nummers van het eerste album lijkt deze voor een wat breder publiek te zijn. Zanger Jelle ontkent echter dat het nummer op die manier geschreven is: "We hebben wel op die manier de single uitgekozen. 'Sign Up' is echt een singletje geworden."

Volgens Aart is de rest van het album hier dan ook niet mee te vergelijken: "Sign Up' is echt veel 'poppier' en meer 'catchy' dan de rest van het album. De andere nummers zijn wat gelaagder, duren ook wat langer."

Het is opvallend dat de band beide nummers van de eerste single ter download aanbood op de site. Aart heeft hier niettemin een goede verklaring voor: "Die single is in principe ook helemaal niet bedoeld om in de verkoop te gooien. We verkopen hem wel tijdens shows, maar het is eigenlijk puur promotiemateriaal. Er zijn een heleboel mensen die op een andere manier ook niet aan de single zouden kunnen komen. Dit is onze manier om iedereen die nummers te laten horen voordat de plaat uit was."