Zwolse dj voorop in Legalize! demonstratie

Raymond K., de Zwolse dj die in 2002 door een Amerikaanse rechter werd veroordeeld wegens XTC-smokkel, geeft zaterdag 5 juni het startsein voor de Amsterdamse straatparade Legalize!. De demonstratie tegen repressief drugsbeleid vindt voor de achtste maal plaats. Onder luide dance-muziek zal een bonte stoet demonstranten van de Stopera naar de Papaverweg in Amsterdam-Noord trekken.

Het is voor het eerst dat de optocht door de IJ-tunnel zal gaan. Op het eindpunt zal 's avonds een gratis festival plaatsvinden. Om half 12 's ochtends wordt de manifestatie bij het Amsterdamse stadhuis geopend door Raymond K. (Kuyer) met een dj-set en een speech. Tevens zal de dj een boek presenteren over zijn ervaringen tijdens de uitlevering en de rechtszaak.

XTC-smokkel
Kuyer werd in een geruchtmakende zaak begin 2002 uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij werd verdacht van een omvangrijke XTC-smokkel. Daar werd hij in eerste instantie veroordeeld tot acht jaar cel. Nadat hij in Nederland zijn straf mocht uitzitten werd deze verkort tot 4,5 jaar. Hij kwam in juli vorig jaar vrij. Op de uitlevering was veel kritiek omdat het bewijs tegen Kuyer gestoeld was op een verklaring van een anonieme getuige, die daarvoor strafvermindering had gekregen.