Marokkaans 'boegbeeld' uit A'dam in de cel

De 24-jarige Marokkaan Mohammed F., die zeven jaar geleden het landelijk nieuws haalde als onderwerp van de rellen tussen Marokkaanse jongeren en de politie op het Amsterdamse August Allebéplein, zit in de cel. Hij wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en zit sinds vorige week weer vast. In verband met een serie inbraken in West hield de politie vorige week een groep van ongeveer tien jongemannen aan, waaronder Mohammed F. Zij worden onder meer verdacht van heling en lidmaatschap van een criminele organisatie. Een en ander bleek toen hij vanochtend voor de rechtbank moest verschijnen in verband met een steekpartij uit 2002 en het vernielen van de deur van een politiecel.

De in 1998 18-jarige F. kreeg landelijke bekendheid toen hij zich op 23 april van dat jaar hevig verzette tegen zijn arrestatie en een agent in zijn arm beet. Het gevolg was dat er binnen een half uur grote rellen uitbraken. Buurtbewoners gingen na zijn arrestatie de straat op om te protesteren tegen de politie die te hardhandig zou hebben opgetreden. In de buurt werd F. gebombardeerd tot boegbeeld van de Marokkaanse jongeren in West.

Voor zijn aandeel in de rellen van 1998 werd hij in 2000 tot een voorwaardelijke straf veroordeeld. Hij was op tv te zien in het VPRO-programma Waskracht, dat hem met een cameraploeg enkele weken na het gebeuren volgde.