'Staatssecretaris Wijn wil aso-eenheid fiscus'

Als het aan staatssecretaris Joop Wijn van Financiën ligt, dan komt er een speciale 'aso-eenheid' om belastingontduikers aan te pakken. Dat zegt de bewindsvoerder vandaag in een vraaggesprek het Algemeen Dagblad. Directe aanleiding voor zijn voorstel is de maatschappelijke verontwaardiging over belastingvrije enclaves waar fiscale ambtenaren niet durven komen. Zo werd vorige week bekend dat al 21 jaar bepaalde bevolkingsgroepen in Nederland geen of weinig belasting hoeven te betalen.

"De grootschalige belastingontduiking, bijvoorbeeld door Hells Angels en woonwagenbewoners 'kost enkele miljoenen euro's'", zo zei Wijn. "Daarom moeten er nieuwe mensen bij de fiscus worden aangesteld in een aso-eenheid. Als de aanpak een succes is, verdienen de ambtenaren zichzelf terug."

Binnen nu en twee maanden zal de bewindsman met een plan van aanpak komen om voorgoed een einde te maken aan de 'fiscale vrijplaatsen'. De aso-eenheid behoort tot één van de mogelijkheden. "We hebben ook de hulp van anderen nodig: gemeenten, politie, energiebedrijven. Het zijn niet alleen fiscale vrijplaatsen, het zijn overheidsvrijplaatsen," zo zei Wijn.

Eerder gaf de staatssecretaris al aan dat er, indien nodig, disciplinaire maatregelen zullen worden getroffen tegen werknemers van de Belastingdienst, die jarenlang niet durfden op te treden en afzagen van belastingheffing op het grootste Nederlandse woonwagenkamp Vinkenslag.